Miljoenen voor Zeeuws Kustlaboratorium

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Nederland kennisland! Ik worstel en kom boven! Werkgelegenheid, Voedselvoorziening, Toerisme en Natuur alles op dat hele kleine stukje land…. Poldermodel, Gidsland. Duurzaamheid en Leefbaarheid van 17 miljoen mensen hand in hand. Yes We Can!

Mooi nieuws voor mensen die ondanks alles toch nog wel zin hebben in de toekomst: met een bijdrage van ruim zes miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij kan Stichting Het Zeeuwse Landschap beginnen met de bouw van haar Kustlaboratorium. Een kustzone die klaar is voor de toekomst; waarin economie en ecologie de ruimte krijgen en die een waardevol landschap levert voor mens en natuur. Het Zeeuwse Landschap wil in dit project samenwerken met andere sectoren en tonen dat visserij, landbouw en natuur samen kunnen werken aan duurzame oplossingen.

Nederland kan de wereld weer laten zien waar het al eeuwen goed in is: “prettig leven in een modderige delta”. En dan deze keer natuurlijk helemaal duurzaam en in harmonie met de natuur, des 21ste eeuws. Onderwaterlandbouw met zeewier en zout tolerante planten op schorren en slikken kan bijvoorbeeld biobrandstof opleveren zonder dat het concurreert met voedselgewassen en tegelijkertijd juist natuur creëert in de vorm van een kraamkamer voor vis en fourageerplek voor vogels. Maar een dergelijke ‘zachte grens’ met het wassende water kan ook als buffer fungeren bij een stijgende zeespiegel, u weet wel klimaatverandering…

Reacties (9)

#1 mescaline

Nee. Nee. Nee. Nee. Nee. Nee. Nee.

Suikerzoete sprookjes voor op SchoolTV of Jeugdjournaal of Sesamstraat.

Zullen we eens gaan rekenen Carlos ?

 • Volgende discussie
#2 Carlos

a) waar doel je precies op?
b) kom jij maar eerst met een berekening

doei!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 KJ

Lijkt me interessant. 6 Miljoen is een schijntje voor een laboratorium. Maar gaat het ook echt promovendusen opleveren ? Anders is het het epitheton ‘laboratorium’ niet echt waard, lijkt me, en hoeft het niet.

Trouwens, is het nou ‘promovendussen’ of ‘promovendusen’ ? Vanwege de ‘monniken’-regel dacht ik het laatste, maar het internet zegt van niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Carlos

Promovendi is het …en nee het is geen onderzoeksinstituut maar wel een soort proeftuin, voor zover ik het kan duiden,

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Peter

Mooi nieuws voor mensen die ondanks alles toch nog wel zin hebben in de toekomst“.
Fraai!

Ik denk dat mescaline zo gehecht is aan het pure Zeeland, dat hij/zij ook liever de Deltawerken ziet afgebroken.
Maar het nee, zevenwerf nee, slaat waarschijnlijk op dat idee van een concentratie aan voorzieningen in een enkel kuststrookje. Wat levert dat op, behalve uitputting van die plek?
En als het dan toch moet, waaom Zeeland. Kan het hele IJsselmeer niet als centrale energie en voedselvoorziening dienen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 AntonB

@5

Wat het oplevert?
– Kennis uit het lab.
– Natuurgebied, broedplaats vogels
– Vervraaiing van een heel lelijk stukje landschap (hoge, grotendeels stenen dijk met kale zandbank ervoor)
– Recreatie gebied
– Wergelegenheid
– Proefproject kustbescherming

En dat allemaal van privaat geld van een Stichting, lijkt me een goede deal.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 NoName

Damn, 3 muisklikken en je hebt een projectomschrijving met cijfertjes nogwel:

(pdf alert) http://www.de12landschappen.nl/Uploaded_files/Zelf/Kustlaboratorium/Kustlaboratorium%20projectomschrijving%20tekst.pdf

“De NPL-middelen zullen naar verwachting als vliegwiel fungeren voor het aantrekken van
overheidsmiddelen voor ondersteuning van (agro)economische innovaties en kustveiligheid,
en van private middelen voor de inplaatsing van aquacultuurbedrijven.”

Oz zeeuwen benne eg nie zunig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 mescaline

Al die blije natuurwoordjes… het is fijn dansen op het werkelijk natuurlijk maritieme kerkhof bij Borssele bijvoorbeeld. De Kaloot wordt leeggezogen.

Zonder een “transitie” kunnen de hobbynatuurplanners ook echt niet leven he? Ik zal je de transitie noemen die hierachter zit: het verbreden van de vaargeul van de Westerschelde. Sloperswerk eerste klas.

En als “compensatie” mag Zeeland mooi ingepolderd bouwland van de allerbeste kwaliteit inleveren dat een gore zoute “ecozone” moet worden.

Bah.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Share

Nou Carlos, ik ben blij dat tokkies zoveel gokken en krassen en televoten. En voor alle anderen is er het donateurschap.

 • Vorige discussie