Miljoen stemmen voor Johnson: uitslag Amerikaanse verkiezingen

Dossier:

DATA - Voordat de Amerikaanse media met flitsende holografische 3D-animaties u gaan vertellen hoe het electorale landschap er na vannacht uitziet, hier alvast onze bevindingen: Romney’s populariteit is groot op en achter de Rocky Mountains. En verrassende stemmentrekker is Gary Johnson, een libertariër.

Alle ogen waren gericht op Ohio, maar het verschil was een stuk kleiner in Florida. In Ohio lopen Romney en Obama 1,9 procentpunt uit elkaar, in Florida 0,5 (ten gunste van Obama). Die conclusie kunnen we trekken op basis van de tot nu toe getelde stemmen (zeker aan de westkust, Alaska en op Hawaii is nog niet alles geteld).

Opvallend is hoe goed Romney scoorde op en achter de Rocky Mountains: Utah (mormonenland), Wyoming en Idaho stemde massaal voor de Republikein en lieten Obama links liggen.

Wat ik zelf opvallend vond, is de populariteit van Gary Johnson. In vrijwel alle staten haalde hij in ieder geval een procent van de stemmen. In New Mexico maar liefst 3,5 procent van de stemmen. Dat is niet zo verwonderlijk, want de libertariër is daar gouverneur geweest. Uiteindelijk heeft hij meer dan een miljoen stemmen gekregen.

Toch heeft zich nergens het Ralph Nader-effect voorgedaan. Nergens is de zege van Romney of Obama in gevaar geweest doordat Johnson teveel stemmen afsnoepte.

Het hele overzicht vind je hieronder. Hoe roder, hoe overtuigender de staat voor Romney heeft gekozen. Hoe blauwer, hoe meer Obama daar heeft gescoord.

Dowload hier de data.

Reacties (8)

#1 Jochem

Gave figuren en leuk dat we de data zelf kunnen bekijken! Volgens mij zit er alleen een fout in de formule in kolom L. Die zou moeten verwijzen naar kolom H (percentage Johnson stemmers) in plaats van kolom E (absolute aantal Johnson stemmers). Misschien dat er dan toch een Ralph Nader-effect ontstaat in de staat Florida…

 • Volgende discussie
#2 Bismarck

“Opvallend is hoe goed Romney scoorde op en achter de Rocky Mountains: Utah (mormonenland), Wyoming en Idaho”

Een beetje duh is dat wel; in Idaho is ook een kwart van de populatie mormoon en in Wyoming ook nog altijd meer dan 10%. Overigens deed Romney het behoorlijk slecht in alle andere staten op en achter de Rocky’s. Hij won alleen Arizona en Montana (en nog behoorlijk nipt, voor toch al heel lang vast Republikeinse staten) en verloor in de overige zes staten die voldoen aan de Dimitri-definitie* van “op en achter de Rocky Mountains”.

*Naar ik begrijp alle staten waar zich minstens een Rocky mountain in bevindt en alle staten die daar ten Westen van liggen. Misschien had je beter kunen zeggen: Opvallend is hoe goed Romney het doet in staten met een significante mormoonse populatie, maar dan was natuurlijk nog duidelijker opgevallen dat je een open deur intrapt.

“Toch heeft zich nergens het Ralph Nader-effect voorgedaan. Nergens is de zege van Romney of Obama in gevaar geweest doordat Johnson teveel stemmen afsnoepte.”

Florida denkt daar anders over.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 rc

Amerika haalt Europa links in: gay marriage, euthenasie, GMO labeling, legalisering softdrugs. Zelfbeeld Nederland definitief beperkt tot de navel.

Voor de rest was er helemaal niets opvallends of spannends aan deze verkiezingen. De meest belangrijke swing states waren Ohia (autoindustrie arbeiders die zijn omgekocht met car bail out) en Florida (oude zieke bevolking die was omgekocht met healthcare, hispanics die zijn omgekocht met immigratie wet).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Eva Schram

@3: Zo, dat is nogal een cynische kijk op Obama’s maatregelen. Denk je echt dat hij die maatregelen alleen maar genomen heeft om kiezers voor zich te winnen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bismarck

@3: en nou nog wat verzinnen voor Virginia en new Hampshire, want zelfs zonder Florida en Ohio had Obama nog gewonnen dankzij die staten. Overigens kun je in Florida makkelijk de praktijken van de Republikeinse gouverneur er tegenover zetten, die onder andere bijna een kwart van de zwarten in die staat het stemrecht wist te ontnemen (zie link #2).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Zondirr Romney

Er is volgens mij nog wel een verschil tussen Gary Johnson en Ralph Nader. Nader was van de Green Party een partij die progressiever én linkser is dan de Democraten, dus Nader trok vrijwel alleen linkse stemmen die anders vrijwel allemaal naar Al Gore zouden zijn gegaan.

Johnson is van de Libertarian Party een partij die op sociale issues (wiet, homo’s) meer op de Democraten lijkt en op economische issues (overheid, belasting) meer op de Republikeinen. Johnson-stemmen kunnen niet zo makkelijk 1-op-1 aan Obama of Romney worden toegewezen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Dimitri Tokmetzis

@1. Je hebt gelijk. Formule klopt niet helemaal. And I stand corrected. In Florida heeft Johnson mogelijk Romney de kop gekost. Het verschil daar is 42836 stemmen in het voordeel van Obama en Johnson haalde daar 43397 stemmen. Als die allemaal (en dat is een flinke als) en als de stemming verder ongewijzigd blijft (ook dat is een flinke als), dan zou Romney mogelijk Florida hebben gekregen, met zijn 29 kiesmannen nog steeds niet genoeg. Maar het was ook Florida waar Ralph Nader het feestje van Gore verpestte.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Joop

Wat ook interessant is…

http://elections.huffingtonpost.com/2012/results

Per staat (bovenin aanvinken) kan je zien wat voor amendementen waren ingediend en hoe daar over is gestemd. Vragen over belasting, Obamacare, voordelen veteranen, enz.

 • Vorige discussie