ELDERS - In Oost-Europa heerst een Koude Oorlog sfeer. Volgens de Finse minister van Defensie wordt er vooral een propagandaoorlog gevoerd.

Rusland en Wit-Rusland houden deze maand gezamenlijk militaire oefeningen onder de naam Zapad-2017. De operatie is onderdeel van een vier jaar durende cyclus van oefeningen in verschillende delen van Rusland. Zapad (Westen) speelt zich af langs de westelijke grens en dat leidt in aangrenzende landen en de westerse wereld tot verhoogde spanning.

In de OVSE is afgesproken dat bij militaire oefeningen met meer dan 13.000 soldaten buitenlandse waarnemers moeten worden toegelaten. Zapad haalt dat aantal niet volgens de Russen, maar dat wordt door NATO-analisten betwijfeld. Zij vermoeden dat het aantal deelnemers kan oplopen tot 100.000. Westerse media tonen zorgwekkende beelden. Trouw (€) had gisteren een graphic met een alarmerende vergelijking tussen aantallen soldaten aan de west- en de oostkant van de nieuwe Koude Oorlogsgrens: 405.560 tegen 879.00.

Russische invasie

President Poroshenko van Oekraïne ziet een groot gevaar in de Russische militaire oefeningen. Hij acht het mogelijk dat Zapad een voorbode is voor een invasie in zijn land en een aanvalsoorlog die het hele continent treft. Russische agressie is eerder ingeluid door militaire oefeningen. Keir Giles, een Britse Rusland-expert erkent dit, maar verwacht geen herhaling van de acties van de Russen in 2008 (tegen Georgië) en 2014 (Oekraïene). De politieke situatie is niet vergelijkbaar, nog afgezien van het feit dat de Russen in de tussentijd vele oefeningen hebben gehouden zonder dat daar enige dreiging van uit ging.

Aurora

De Finse minister van Defensie Jussi Niinistö ziet de Russische oefeningen vooral als een propaganda-oorlog waar het westen gretig op toehapt. De Russen hebben bij voorbaat al succes, omdat de westerse media het veel te groot maken, zei hij. Maar Finland draagt ook aan een herleving van de Koude Oorlog bij door met Zweden deel te nemen aan militaire oefeningen, onder de titel Aurora 17, waarbij een invasie vanuit het oosten wordt gesimuleerd. Zweden is net als Finland neutraal en niet aangesloten bij de NATO. Voor het eerst sinds twintig jaar houdt het land nu een grootschalige militaire oefening met het buurland en zes Europese NATO-leden.

Zweden, dat sinds 1814 geen oorlog meer heeft gevoerd, wil na jaren van stilstand zijn leger versterken en verhoogt daarvoor evenals de NATO-landen zijn defensieuitgaven. De militaire dienstplicht wordt weer ingevoerd. De hoogste baas van het Zweedse leger, Biden, uit zich al in de termen van het NATO-bondgenootschap: “We are a sovereign country that takes care of and is responsible for our safety. We do this together with others, ready to both support and receive help.”

Diplomatie

In contrast met alle oorlogsretoriek zagen we deze week ook vreedzame diplomatieke initiatieven.  Op dezelfde dag dat de tanks in Wit-Rusland voor Zapad in gereedheid werden gebracht zat een hoge Wit-Russische regeringsdelegatie onder leiding van de minister van Binnenlandse Zaken Igor Shunevic in Helsinki met de Finse regering aan tafel voor de ondertekening van een samenwerkingsverdrag. Onderwerpen van gesprek: de bestrijding van de georganiseerde misdaad, terrorisme en extremisme. De delegatie uit Wit-Rusland bezocht ook nog de regionale politie in Vantaa waar ze werd voorgelicht over de Finse aanpak van de handhaving van de openbare orde op lokaal niveau.

Terzelfdertijd kwamen in Helsinki de onderministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten en Rusland, Thomas Shannon en  Sergei Ryabkov bij elkaar om, wat ze noemden, irritaties van beide landen over en weer uit te praten. “We hebben elkaar genoeg beschadigd”, zei Shannon. “We moeten ons nu richten op gebieden waar we kunnen samenwerken, zoals de spanningen rond Syrië en Noord-Korea.” Ryabkov kondigde na afloop van de bespreking in Helsinki aan dat de VS en Rusland ook weer gaan praten over nieuwe stappen in de nucleaire ontwapening. Op een persbriefing van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei een woordvoerder dat de Amerikaanse minister Tillerson niet uit is op escalatie van het conflict met Rusland.

Normalisatie van de betrekkingen tussen de VS en Rusland

Het Amerikaanse Buzzfeed kwam deze week met de onthulling van een geheim document waarin Poetin enkele maanden geleden al het ambitieuze voorstel deed om het weer helemaal goed te maken met de Verenigde Staten. Andrew Weiss, vice-president van een onderzoeksinstituut voor vredesvraagstukken noemt het “a road map for full-scale normalization of US-Russian relations.” Het Witte Huis en het State Department betwisten de authenticiteit van het document niet, maar een woordvoerder zegt dat het in de VS niet zo snel en zo makkelijk gaat als Poetin denkt vanuit zijn eigen positie. Er wordt nog steeds gesteggeld over sancties en het ontslag over en weer van diplomaten. En het proces over de inmenging van Rusland in Trump’s verkiezingscampagne loopt ook nog. Een liefdesverklaring vanuit Washington aan Poetin zou verkeerde suggesties kunnen wekken.

Reacties (19)

#1 Bolke

In de OVSE is afgesproken dat bij militaire oefeningen met meer dan 13.000 soldaten buitenlandse waarnemers moeten worden toegelaten. Zapad haalt dat aantal niet volgens de Russen, maar dat wordt door NATO-analisten betwijfeld. Zij vermoeden dat het aantal deelnemers kan oplopen tot 100.000.

De Russen passen tegenwoordig het zelfde truukje toe als wat de NAVO al sinds jaar en dag doet, grote oefeningen opknippen in afzonderlijke kleinere oefeningen om zo onder de 13.000 te blijven.

Zapad is een verzamel naam voor een aantal oefeningen die ‘heel toevallig’ tegelijk gehouden worden.

President Poroshenko van Oekraïne ziet een groot gevaar in de Russische militaire oefeningen. Hij acht het mogelijk dat Zapad een voorbode is voor een invasie in zijn land en een aanvalsoorlog die het hele continent treft

De regering van Oekraïne roept al 3 jaar om de 2 weken dat Rusland Oekraïne gaat aanvallen en gebruiken dergelijke ‘waarschuwingen’ om maar niet te hoeven hervormen zoals ze beloofd hebben. (het IMF heeft wederom het noodhulp programma gestaakt omdat Oekraïne niet doet wat het beloofd heeft).

Ryabkov kondigde na afloop van de bespreking in Helsinki aan dat de VS en Rusland ook weer gaan praten over nieuwe stappen in de nucleaire ontwapening.

Het gaat er niet om wat de Russen zeggen, het gaat erom wat ze doen en niets maar dan ook helemaal niets duid er op dat ze ook maar bereid zijn tot verdere ontwapening, sterker nog, de kans is groot dat men juist meer wapens gaat bouwen.

P.S. Alles ten oosten van Duitsland is van nature paranoide en dat zal altijd zo blijven.

  • Volgende discussie
#2 KJH

Hm. Wie vrede wil, bereide zich voor op oorlog, nietwaar? Ik denk dat Putin heel graag wil dat de ‘Krim-situatie’ genormaliseerd wordt, en vooral – vergeten door de VS. Ze hebben alleen niet echt een carrot om uit te delen (behalve olie en gas naar de EU), alleen maar een stick (dreigend stoken in de Baltics met name, en het niet leveren van olie en gas deze winter – maar daarmee schieten ze zichzelf in de voet).

Ik denk dat als deze situatie een ding duidelijk maakt, dat het dan dit is: het is niet genoeg als NATO maar een beetje nummer 1 is in de wereld, ze moet echt ‘de nummer 1 zijn volkomen buiten iedere vorm van twijfel’. In dat licht is de uitspraak van Merkel over de twee-procents-norm ook zo raar: wat nou als Duitsland in z’n eentje een hoger defensie-budget heeft dan Rusland als ze de twee-procents-norm hanteert? Is het niet eigenlijk hartstikke geruststellend als Duitsland in zijn eentje Rusland aan kan? Laat staan als heel NATO er even aan gaat staan?

Herinnert men zich nog de campagne in Libië? Dat was twee maanden bombarderen door Frankrijk en Engeland en toen waren de bommen op. DAT is de huidige staat van het Europese deel van NATO, en dat is – eigenlijk – verschrikkelijk eng.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bolke

@2:

In dat licht is de uitspraak van Merkel over de twee-procents-norm ook zo raar: wat nou als Duitsland in z’n eentje een hoger defensie-budget heeft dan Rusland als ze de twee-procents-norm hanteert? Is het niet eigenlijk hartstikke geruststellend als Duitsland in zijn eentje Rusland aan kan?

Zo werkt de 2% norm niet, een hoger defensie budget is geen garantie voor succes, daar zijn andere en veel belangrijke factoren in het spel (zie Vietnam waar de VS met het hoogste budget ter wereld gewoon op hun flikker kreeg (of de USSR in Afghanistan)).

Herinnert men zich nog de campagne in Libië? Dat was twee maanden bombarderen door Frankrijk en Engeland en toen waren de bommen op. DAT is de huidige staat van het Europese deel van NATO, en dat is – eigenlijk – verschrikkelijk eng.

Niks nieuws, dat was bij de Kosovo oorlog ook al zo en in een oorlog met Rusland is de verwachting dat de ‘slimme wapens’ binnen 2 weken op zullen zijn en dat het dan gewoon weer een ‘ouderwetse’ grondoorlog wordt en dan gaan aantallen troepen en tanks gewoon weer heel belangrijk worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 KJH

@3:

Zo werkt de 2% norm niet, een hoger defensie budget is geen garantie voor succes,

Nee, duh – allicht niet. Maar het omgekeerde is zeker waar: als je het geld *niet* uitgeeft, is falen *gegarandeerd*. En ja, ook ik ben op de hoogte dat een Rus waarschijnlijk meer tank koopt voor een Roebel dan een Duitser voor een omgewisseld bedrag in Euro’s.

Niks nieuws, dat was bij de Kosovo oorlog ook al zo en in een oorlog met Rusland is de verwachting dat de ‘slimme wapens’ binnen 2 weken op zullen zijn en dat het dan gewoon weer een ‘ouderwetse’ grondoorlog wordt en dan gaan aantallen troepen en tanks gewoon weer heel belangrijk worden.

Ja, hence my argument dat NATO niet ‘zomaar een beetje nummer 1′ moet wezen, maar echt onbetwist, boven alle twijfel verheven, de aller-, allerbovenste hond. Hoe langer je de inzet van ’the meatgrinder’ uit kunt stellen, hoe beter, tenslotte. Ook met Rusland wil je in principe voorkomen dat het een grondoorlog wordt. Is dat niet te doen? Misschien. Maar bij de pakken gaan neerzitten is ook weer zoiets.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bolke

@4:

Nee, duh – allicht niet. Maar het omgekeerde is zeker waar: als je het geld *niet* uitgeeft, is falen *gegarandeerd*

Onzin, geld uitgeven om het uitgeven helpt niks, de wapens die we nodig hebben worden toch niet gekocht want niet politiek correct.

Ja, hence my argument dat NATO niet ‘zomaar een beetje nummer 1’ moet wezen, maar echt onbetwist, boven alle twijfel verheven, de aller-, allerbovenste hond.

Dat is de NAVO allang niet meer en dat gaat het ook nooit meer worden, die tijd is voorbij alleen al om het feit dat we dat helemaal niet meer kunnen betalen en omdat de wereld economie veranderd + de wereld demografie veranderd, misschien was het je nog niet opgevallen maar het ‘westen’ krimpt kwa bevolking en economie tov de rest van de wereld, toen de NATO nog de nr #1 was had het westen 60% van de wereld economie in handen, nu is dat nog maar iets van 45% en de voorspelling is dat in 2030 dat nog maar iets van 30% zal zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 JANC

@5: Mooi boek over die ontwikkeling is “Easternisation: War and Peace in the Asian Century” door Gideon Rachman

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Bismarck

@1: “De regering van Oekraïne roept al 3 jaar om de 2 weken dat Rusland Oekraïne gaat aanvallen”
Gedurende die periode is dat dan ook al een aantal keer gebeurd. Niet gek dus dat Oekraïne er deze keer weer zorgen over heeft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Bolke

@7:

Gedurende die periode is dat dan ook al een aantal keer gebeurd. Niet gek dus dat Oekraïne er deze keer weer zorgen over heeft.

Lol, dan had Oekraïne ondertussen allang niet meer bestaan, militair gezien maken ze geen schijn van kans tegen Rusland.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 JANC

@8: Er zijn geen Russische militairen (al dan niet in hun “vrije tijd”) daar bezig?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Bismarck

@8: Dat hangt helemaal van de Russische intenties af. Tot dusver waren de Russische aanvallen op Oekraïne steeds kleinschalig, met beperkte doelen. Belangrijk is ook dat ze dusdanig kleinschalig zijn, dat Rusland elke keer kan ontkennen (nee hoor, dat waren vrijwilligers, of een vriendengroep van Russische militairen die op vakantie waren en toevallig hun materieel bij zich hadden). Dat zal de volgende keren ook wel weer zo zijn, maar als je land stukje bij beetje op geknabbeld wordt, houd je op langere termijn ook niets meer over. Niet gek dus dat Poroshenko elke keer weer aan de bel trekt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Bolke

@9: Dat heb ik niet gezegd, ik zeg alleen dat als Rusland echt de aanval op Oekraïne opent dat er dan binnen 2 weken Russen aan de grens met Polen staan en Oekraïne ophoud te bestaan als onafhankelijk land. (en dat laatste is waar Poroshenko al 3 jaar elke 2 weken voor waarschuwt)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Bolke

@10: De laatste keer dat Rusland actief iets deed in Oekraïne was in Debaltseve en dat was een reactie op een offensief dat was gestart door Oekraïne tegen de separatisten.

Sterker nog, bijna alle offensieve acties van de afgelopen 2 jaar komen van de kant van Oekraïne (het rebellengebied wordt structureler steeds kleiner)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Bismarck

@12: Het gaat erom dat Rusland in de afgelopen 3 jaar meermaals Oekraïne heeft aangevallen (en bij elk van die aanvallen is er Oekraïens territorium door Russen bezet) en dat het dus niet vreemd is dat Poroshenko bij elke Russische troepenbeweging aan de grenzen van Oekraïne bang is voor herhalingen. Jou geneuzel over separatisten is daarbij irrelevant (en ik ga dus niet op de inaccuraatheid daarvan in).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Tom

De NAVO is de grootste agressor in de regio. Er vinden veel oefeningen en opbouw van troepen plaats aan diverse grenzen met Rusland. Verder is Poreshenko door een door de EU gesteunde staatsgreep aan de macht gekomen: https://www.youtube.com/watch?v=uDZxVAf_ffo&list=PLYJtVTZkqYuo1pi3ydcZ6WYaV4ZhsgWqB

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 KJH

@14: Oh kijk eens aan. En, hoe is het weer in St Petersburg?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 KJH

@5:

Onzin, geld uitgeven om het uitgeven helpt niks, de wapens die we nodig hebben worden toch niet gekocht want niet politiek correct.

In de praktijk duurt het alleen maar ietsjes langer. Ik neem aan dat jij de ‘killer-robots’ bedoelt? Nou ja, dan zetten we er een remote human achter, toch?

Dat is de NAVO allang niet meer en dat gaat het ook nooit meer worden, die tijd is voorbij alleen al om het feit dat we dat helemaal niet meer kunnen betalen en omdat de wereld economie veranderd + de wereld demografie veranderd, misschien was het je nog niet opgevallen maar het ‘westen’ krimpt kwa bevolking en economie tov de rest van de wereld, toen de NATO nog de nr #1 was had het westen 60% van de wereld economie in handen, nu is dat nog maar iets van 45% en de voorspelling is dat in 2030 dat nog maar iets van 30% zal zijn.

Dat geldt misschien voor China, maar minder voor de vijanden van de EU.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Bolke

@16:

In de praktijk duurt het alleen maar ietsjes langer. Ik neem aan dat jij de ‘killer-robots’ bedoelt? Nou ja, dan zetten we er een remote human achter, toch?

Nee, gewoon kruisraketten met nukes erop.

Dat geldt misschien voor China, maar minder voor de vijanden van de EU.

Als jij denkt dat het westen geliefd is in de rest van de wereld dan heb ik heel slecht nieuws voor je.

P.S.
China is niet de vriend van de EU

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Arduenn

@14

De NAVO is de grootste agressor in de regio. Er vinden veel oefeningen en opbouw van troepen plaats aan diverse grenzen met Rusland.

Waarom zou dat zijn, denk je? Wil de NAVO Rusland binnenvallen? Landjepik spelen?

Ondertussen dromen de Russische Tabloids van een betere wereld in 2035 (right-click-translate to English).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Evert

https://newera.news/wp-content/uploads/2016/11/militarybases.jpg
De Russen zijn zo agressief, ze leggen hun grenzen tegen de westerse militaire bases aan.
Bekijk de documentaire ‘Shadow World’, dan krijg je een idee waarom er zoveel oorlog is.

  • Vorige discussie