Milieudefensie wil milieubewust wobben

Foto: CC Sargasso

Milieudefensie maakt zich bij monde van woordvoerder Gennamae van Megen zorgen over de toenemende inkt- en papierverspilling bij wob-verzoeken. De zogenaamde Wet Openbaar Bestuur geeft burgers het recht maandenlang genegeerd en aan het lijntje gehouden te worden bij informatieverzoeken bij de overheid.

“Iedereen weet dat de Wet Openbaar Bestuur een lachertje is, maar de overheid maakt het nu wel erg bont. We snappen dat een journalist trollen leuk kan zijn, maar als het enige leesbare woord op een pagina “de”, “het” of “een” is, dan vragen we ons af of je niet beter de pagina gewoon achter kan houden”.

Op z’n minst vraagt de organisatie of de overheid kan overwegen de zwart gemaakte woorden te vervangen door spaties, zodat de inktverspilling afneemt. “Maar dit lost het probleem van papierverspilling natuurlijk niet op”, vervolgt een zichtbaar geëmotioneerde Van Megen.

Vragend naar een definitieve oplossing ziet Milieudefensie ook ruimte: “Veel overheden maken gebruik van de mogelijkheid om het wob-verzoek gewoon te negeren, en sinds een tijdje kan dat ook zonder dat het boetes oplevert”. Het compleet negeren van het verzoek vindt de organisatie ook meer in lijn met de maanden wachten totdat je één of meerdere zwarte a4’tjes in de bus krijgt: “Zo weet iedereen direct waar hij of zij aan toe is. Met een beetje geluk stoppen journalisten dan ook met het indienen van de verzoeken, zodat ook aan die kant de papierverspilling tot een minimum kan worden beperkt. Win-win dus”.

Het ministerie was niet bereikbaar voor commentaar. Wij hebben daarom een wob-verzoek ingediend.

Reacties (6)

#1 rongvk

Ghehehe. Tsss… waar is de digitale overheid? Gewoon een paar zwarte pagina’s PDF mailen, kost in het beste geval alleen maar een beetje groene energie. Hoef je niks te negeren, alleen maar te spammen, gewoon preventief.

En die journalisten zijn er om een papieren krant te vullen, dus die moeten we sowieso afschaffen, zij zijn debet aan een nog veul ergere papier- en inktverspillende waanzin. ;-)

  • Volgende discussie
#2 Co Stuifbergen

@1: En zwarte pagina’s verbruiken minder stroom dan witte!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 roland

Papierverspilling ontstaat door die vele dikke wollige rapporten, die zonder info verlies best meer dan gehalveerd kunnen worden. Waarom hoor je MD daarover niet?
Het verband met de WOB ontgaat mij.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

@4: Moet ik de grap dan echt gaan mansplainen? Het onderwerp hier is de wijze waarop overheden met de WOB omgaan (laten we zeggen dat met name het O-gedeelte niet erg serieus wordt genomen) en dat is voor de grap in een milieubewust jasje gestoken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 beugwant

En als je even doorgaat op dat milieu: De milieubelasting die voor de productie van een tablet nodig is, staat ongeveer gelijk aan acht tot vijftien jaar papiergebruik (dossierverslindende overheden zullen eerder aan de acht zitten).
Maar gaat zo’n iPad ook wel zo lang mee?
Het staat wat blitser en het scheelt soms met sjouwen, maar dan heb je het ook wel. Voor al die andere functies heeft men immers de smartphone al.

  • Vorige discussie