Men haaste zich voor de laatste legale paddo’s…

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Bijdrage in Sargasso’s zoektocht naar het ‘Slechtste Idee der Lage Landen Year 2008’. Begin 2009 wordt de SILLY 2008 toegekend en symbolisch uitgereikt.

….voordat ze weer ondergronds gaan. Per 1 december kunnen de smartshops hun deuren sluiten. Minister Ab Klink heeft het voor elkaar, dankzij de incidenten-politiek die ook de Tweede Kamer meer en meer infecteert. Met wat rammelende gegevens over het vermeende Grote Gevaar van paddo’s in al dan niet gedroogde vorm, is vanaf 1 december de ban uitgesproken over dit natuurprodukt. Één suïcidale Francaise en 150 min of meer geflipte gebruikers in 2007 (vooral buitenlanders, onbekend met het risico in combinatie met alcohol) waren voldoende om er weer gelegenheidswetgeving door te drukken.
Even recapitulerend. Het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring naar nieuwe drugs (CAM, een adviesorgaan van het ministerie van Volksgezondheid zelf) bracht aan Klink advies uit (hier in pdf), waarin onder meer het volgende werd gesteld: ‘Het gebruik van paddo’s levert een dusdanig laag risico op voor de individuele gezondheid en de samenleving dat het verbieden van paddo’s een te zwaar middel is’. Ab Klink negeerde het totaal en de Tweede Kamer volgde hem in meerderheid als een kudde makke schapen.

Los van het feit dat een paar honderd legale smartshop-banen worden verruild voor handel in de informele markt (die toch wel blijft), zullen de risico’s door het verbod alleen maar toenemen. Het CAM: ‘Handhaving van een dergelijk verbod brengt kosten met zich mee. Ook bestaat de kans dat alternatieve middelen gebruikt gaan worden die meer schade aan de volksgezondheid toe kunnen brengen en die aantrekkelijker kunnen zijn vanuit crimineel perspectief waardoor juist meer overlast kan ontstaan’. Waarvan akte.

Eerdere bijdragen in de serie “Het Slechtste Idee der Lage Landen 2008”:

Valt PRdV in eigen zwaard? | Wie belazert wie?
De Nationale Goed Nieuws Dag
De barre zoektocht naar het Slechtste Idee der Lage Landen Year 2008

Reacties (36)

#1 Niels

Ik kan er zo langzamerhand gewoon niet echt meer bij wat hier in Nederland gebeurd.. Het feit dat ook dit weer veboden wordt, zelfs de wiet verkoop ter discussie staat (ik blow niet, paddo 1 x per jaar), kan ik gewoon niet bij. Wat zorgt er toch voor dat al dit soort verboden nu ineens door de samenleving worden geslikt?? (Om van de privacy nog maar te zwijgen) Behalve bij de demonstraties zijn (op de dam) en politici aanschrijven, weet ik gewoon niet meer wat ik zou kunnen doen om dit enge tij van betutteling en christelijke moraal te keren.. Moedeloos wordt je ervan, tot op het bot.

 • Volgende discussie
#2 larie

Raam open Niels en dan voluit:

http://www.youtube.com/watch?v=dib2-HBsF08

*raam opent*

Zo lang geleden en zo on topictime.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Riix Hanenwurger

Grappig dat christelijke partijen tegen natuurproducten als hennep en paddo’s zijn. In feite zeggen ze dat God een fout gemaakt heeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 eMphase

Wordt op deze vlakken niet gewoon keihard gebogen voor Europa of zijn we zo doorgeschoten in het hele law-and-order denken dat al het non-confirmistische gedrag maar met een uitspraak van de rechter moet worden beantwoord? Hoe dan ook, in beide gevallen gaat het om een enorm bord voor de kop. Nu nodigt dit wellicht uit tot wat anti-CDA/CU retoriek, maar gezien men zich bij PvdA en VVD ook achter de oren schijnt te krabben over de populariteit van het pragmatisch handelen op dit vlak, ben ik bereid het degelijk functioneren van de grijze massa bij meerdere partijen ter discussie te stellen. Wellicht zou een jointje ze goed doen… zolang het nog mag natuurlijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Niels

@ Larie Dat mad as Hell dat zit wel goed.. Alleen kan ik er gewoon niet bij dat een Klink tegen het advies van zijn eigen adviseurs, tegen het advies van het CAM rapport in (Wat overigens ineens niet meer online staat?) een besluit neemt gebaseerd op incidenten met toeristen. Als het argument is dat paddo’s ongelukken met al dan niet ernstig letsel of dood veroorzaken, dan moet onder datzelfde argument alcohol ook direct worden verboden.

Wat mij zo stoort is het gebrek aan argumentatie en gezond verstand en het feit dat dit nergens enige repercussie schijnt te hebben, niet bij de mensen, niet bij de media en niet bij andere partijen. Soms begrijp ik echt niet wat er aan de hand is met het gezonde verstand van mensen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Niels

Dit document met de beantwoording van de vragen uit de kamer geeft een aardig beeld van de wijze waarop dr. Klink zijn besluit heeft genomen:

http://www.minvws.nl/includes/dl/openbestand.asp?File=/images/vgp-2865358-_tcm19-172038.pdf

De betutteling en de ‘Ik weet wat beter voor u is’ druipt eraf.. Gatver, tijd voor verkiezingen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Ivanhoe

Waar ik niemand over hoor is dat de werkzame stoffen in paddo’s sinds 1971(!!!) al onder de Opiumwet vallen. Beslissing van de VN destijds. Klink slaat misschien de plank mis als hij stelt dat de incidenten de redenen zijn om het verbod in te voeren, maar hij staat gewoon in zijn recht als ie een verbod wil.

Het grootste kulargument dat ik ken is ‘Nu gaan paddo’s weer de onderwereld in’. Iets dat onder de opiumwet valt is verboden. Een paddo hoort daar blijkbaar bij. We gaan toch ook geen coke op doktersrecept uitdelen aan jan en allemal omdat criminelen anders die markt overnemen.

Een nog beroerdere redenering is: ‘Zie je wel, weer een voorbeeld van de betutteling’. Er is een dikke, maar dan ook dikke meerderheid in de Kamer voor een verbod en dat zijn niet alleen de Christenpartijen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bianconero

@Niels Inderdaad een welkome aanvulling, dat document

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 zmc

En beledigen mag ook al niet!

Nou, daar gaat ie! Ab Klink is een domme hypocriete onbetrouwbare leugenaar! In de kerk waar hij lid van is worden immers op grote schaal levensgevaarlijke drugs verstrekt, zelfs aan minderjarigen! De drug die daar verstrekt wordt heeft alleen al in Nederland jaarlijks zo’n 1900 doden tot gevolg. Tegelijkertijd worden in de gebedshuizen waar die ceremoniele alcoholconsumptie plaatsvindt op grote schaal carcinogenen in de atmosfeer geblazen. Jawel, in de katholieke kerk past men speciale apparatuur toe om kankerverwekkende stoffen in de longen van alle gelovigen te blazen!

Maar ondertussen mag je niet meer roken in cafe’s en wordt een volstrekt onschuldige drug verboden. Het moge duidelijk zijn, meneer Ab Klink staat enkel drugs en carcinogenen toe die in katholieke ceremonies worden gebruikt. Mijn conclusie is dat we in een theocratie aan het belanden zijn.

Hopelijk helpt al dit hypocriete drugsgebruik meneer Ab Klink dan ook zo snel mogelijk naar het door zijn religie voorgestelde hoogste doel. Zijn wij tenminste van hem af.

Religie is teh suck!

Dat mag je nu nog zeggen, nu is immers enkel discriminatie op religie strafbaar. Straks, als het draconische artikel 137 is uitgebreid, mag je dat ook niet meer zeggen, want dan mag je gelovigen niet meer kwetsen. Daarom zeg ik het nog maar een keer, alvast voor straks: religie zuigt!

Overigens is er niks nieuws onder de zon; er is al heel lang een enigzins lineair verband te trekken tussen religieus zijn en andere mensen lastig vallen. Lees hier maar: http://www.skepticfiles.org/american/prison.htm

@Riix Hanenwurger: Dat is niet zo vreemd hoor, verleden week zei Ben Bot ook nog dat god een fout had gemaakt door Bush aan te stellen als Grote Leider van de Verenigde Staten van Amerika. Of Bush had god verkeerd begrepen, maar dat gelooft natuurlijk niemand, hoe kun je god nou verkeerd begrijpen?!

@eMphase: Volgens mij heeft dit niks met Europa te maken. De EU vindt onze drugspolitiek prima. Deze vrijheidsbeperking is, net als die enorme waslijst voorgaande vrijheidsbeperkingen, puur op het conto van onze grote gristelijke autoritaire opperhoofden te schrijven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 eMphase

@6. Niels,
Nieuwe verkiezingen veranderen niet veel denk ik, hooguit dat de ChristenUnie het veld mag ruimen omdat de huidige coalitie niet aan 75 zetels komen, maar dan nog blijft het CDA de grootste partij. En zelfs al zou PvdA winnen moet je dan nog een heel blik aan partijen opentrekken om CDA buiten de boot te houden omdat rechts zo versplinterd is dat je Paars 3 o.i.d. voorlopig wel op je buik kan schrijven. Dus zoals het er nu uitziet wellicht D66 of GroenLinks i.p.v. ChristenUnie, maar dat is het dan wel zo’n beetje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 eMphase

@zmc,
Ik bedoelde niet zozeer de EU, meer de EU-lidstaten die nogal wat op- en aanmerkingen hebben over ons gedoogbeleid. Of is de kritiek vanuit Frankrijk etc. tegenwoordig zo minimaal?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 su

Good ol’ erowid heeft nog een engelse vertaling van het CAM raport.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Bismarck

@6: Wel grappig die antwoorden:

“Ondanks het feit dat volgens de VLOS 65% van de omzet buiten Amsterdam plaatsvindt, doen de meeste incidenten zich toch voor in Amsterdam.”

“Ten behoeve van beantwoording van vragen van uw Kamer in 2007 (nr 1384, 26 april 2007) heb ik navraag laten doen bij de GGD-en in de drie andere grote gemeenten. Bij deze GGD-en bleken geen ongevallen met paddo’s bekend. Ik zie dan ook geen redenen om alsnog bij de overige GGD-en een inventarisatie uit te voeren.”

Zou je daaruit kunnen concluderen dat blootstelling aan paddo’s alleen tot incidenten leidt indien gecombineerd met een blootstelling aan Amsterdam?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 su

Voor wie hun paddo’s lang na 1 december wil bewaren:

Met CO2
In honing
Drogen
Drogen (Anubis)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 zmc

@eMphase, #11: Ah ok, ja, vooral die Franse willen nogal eens mopperen, ja. Ze hebben natuurlijk ook wel recht van spreken, de Fransen hebben immers ongeveer anderhalf keer zoveel wietgebruikers onder zich als wij saaie Nederlanders, dus ze weten waar ze het over hebben!

En @eMphase, #10: U gaat er even aan voorbij dat de komende verkiezingen zonder stemcomputers zullen geschieden:-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 zmc

Weet iemand wellicht met welke instantie ik contact moet opnemen indien ik gebruik zou willen maken van de door onze overheid beschikbaar gestelde advertentieruimte in de titel van documenten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zoals bijvoorbeeld in dat document waar Niels in #6 naar linkt?

Ik zou daar maar al te graag een advertentie plaatsen voor het boek “God is voor mietjes”, dat deze week in de aanbieding is bij mijn ingebeelde boekhandel. Tenminste, ik neem aan dat men wel geen bezwaar zou maken tegen een dergelijke advertentie aangezien men nu diezelfde advertentieruimte verhuurt aan een recent nog meermalen voor strafbare feiten veroordeeld bedrijf.

Of begrijp ik het helemaal verkeerd en is dit gewoon het zoveelste symptoom van de algehele incompetentie van die kutoverheid van ons? Dat zal toch niet…?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 eMphase

@15. zmc,
Ik denk dat het verbieden van paddo’s (en na 2011 wellicht ook het stoppen met het gedoogbeleid) meer terugkomt op aansprakelijkheid, vanuit religie kun je de draai van niet-Christelijke partijen namelijk niet verklaren. Het idee dat je meer ellende hebt bij een verbod dan bij gedogen of reguleren legt het gewoon af tegen het niet aansprakelijk zijn van de grotere ellende die een verbod oplevert, omdat je je niet erachter opstelt, maar er tegenover. En daar stopt het denken gewoon, meer kan ik er niet van bakken.

Wat betreft stemcomputers. Je lijkt te doelen op geknoei met de uitslagen, maar in 2002 (Fortuyn) en 2005 (Grondwet EU) heeft Nederland met stemcomputers sterk anti-establishment gestemd, of je je hier nu destijds achter schaarde of niet.
De strijd van stemcomputers is volgens mij altijd een privacy-gevoelige kwestie geweest i.p.v. een wantrouwen tegenover een mogelijke manipulatieve overheid. Mocht je echt twijfelen aan de uitslagen met stemcomputers: Met rode potloden kunnen regeringen eventueel ook wel uit de voeten, we hebben immers langer met het rode potlood gestemd dan met de stemcomputer.
Overigens ben ik van mening dat de uitslagen in de Nederlandse verkiezingen wel kloppen met wat er daadwerkelijk gestemd wordt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 vander F

Ik pluk ze toch zelf,
jammer is dat nu waarschijnlijk heel veel mensen de vrije natuur in gaan trekken om zelf te plukken en zo de boel vernielen.

Slechte dag voor natuurbehoud Nederland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 zmc

@#17: Klopt, het zijn ook enkel de rare gewoonten van de religie van Ab Klink die zijn beleid met betrekking tot paddo’s, cannabis en sigaretten hypocriet maken. Dat was voor mij de reden om zijn religie erbij te betrekken. Maar wat dat betreft is het allemaal een pot nat; het denken is inderdaad ergens gestopt, als het ooit al begonnen was;-)

Wat betreft stemcomputers: ik insinueer slechts sarcastisch dat met eventuele uitslagen geknoeid zou zijn; er was immers ten minste 1 concreet geval van dergelijk geknoei te vinden in Nederland, maar grootschalig geknoei lijkt ook mij op zijn zachtst gezegd onwaarschijnlijk. Dus helaas, de volgende verkiezingsuitslag zal wel weer op de vorige lijken:-( Eigenlijk is het dus meer zo dat ik hoopte dat met de uitslagen geknoeid zou zijn;-)

En dat de discussie zich toespitste op privacy, was mijns inziens slechts een opportunistisch compromis; op het privacy-terrein kon men immers met duidelijke en keiharde bewijzen aankomen, op het gebied van wantrouwen is dat een stuk moeilijker. Daardoor kon men met de privacy-aanvliegroute direct resultaten boeken. Bovendien bleek de minister ook een stuk vatbaarder voor privacy-klachten dan voor het veel grotere probleem dat de verkiezingsuitslag volstrekt oncontroleerbaar was geworden. Het was mijns inziens echter voornamelijk het gezonde wantrouwen jegens de cijfers die uit die black boxes rolden wat de drijfveer achter de actie van wijvertrouwenstemcomputersniet was. Wat dat betreft is de uiteindelijke reden dat de stemcomputers nu zijn afgeschaft dan ook een beetje jammer; als men het privacy-probleem oplost, zou de ellende zomaar weer opnieuw kunnen beginnen.

Met het rode potlood is de verkiezingsuitslag altijd te controleren. Tenminste, wel als alles volgens de regels verloopt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Bismarck

@19: Dat zou ook met stemcoputers kunnen (als je een printje krijgt van je stemkeuze en dat deponeert in de ouderwetse stembus, kan er bij verdachte uitslagen altijd nog in papier nageteld worden).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 zmc

@#20: Klopt op zich. Maar wat is een verdachte uitslag? Wat mij betreft iedere uitslag die uit een computer komt. En dan zou je dus altijd die papiertjes moeten tellen, waardoor de stemcomputer geen enkel voordeel biedt. Alleen zul je bij een achteraf-telling nooit meer het controle-volk op de been krijgen dat bij een biljettenstemming voor de grote betrouwbaarheid zorgt. Er is nogal een verschil tussen het kunnen controleren en het altijd echt controleren. Of kunt u zich een volledige hertelling herinneren in de Nederlandse geschiedenis?
Ik kan sowieso echt geen enkele goede reden bedenken om stemcomputers te willen gebruiken. Het is veel duurder, het gaat maar marginaal sneller, veel mensen hebben er meer moeite mee en de betrouwbaarheid is een stuk lager dan stemmen met stembiljetten.

Maargoed, we dwalen af! Ik heb nog nooit paddo’s gebruikt, en zou dat zeker wel een keer willen doen, maar dan pas over een paar jaar. Wat moet ik nu nog gauw even aanschaffen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Sikbock

De mens is nu eenmaal geneigd tot alle kwaad. De moderne tijd en al die vrijheden hebben daarom weinig goeds gebracht. De mens kan die vrijheden nu eenmaal niet aan. Alleen het terugbrengen van (beproefde) oude waarden kan het tij dus keren. Daarbij kan een strenge maar rechtvaardige hand van Vadertje staat behulpzaam zijn.

Duz: niet argumenteren schaapjes, doe maar wat je verteld wordt. Dat is beter voor jezelf en voor het collectief.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 m44

De landen waar de meeste drugs worden gebruikt doen het het best qua nivo, GDP, beschaving. NOT CDA trouwens, dus kenje nagaan waar die ons willen brengen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Henk van S tot S

indien je dus wat grond bezit waar in het wild paddo’s groeien moet men niet de eigenaar maar de kweker voor de rechter dagen:
Voor malloten als Klink is dit God ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Toerist

de ban uitgesproken over dit natuurprodukt.

Dit is ook een natuurprodukt en dit ook al!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 anderS

Mag ik bij deze de LSD lobby feliciteren met dit succes?

Als het beiden illegaal is, dan is LSD toch wel makkelijker..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Plofkip

LSD is toch een stuk prettiger en handzamer in het gebruik inderdaad.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Kameejl

Ik word steeds wanhopiger als ik aan deze regering, het CDA en met name Klink denk.

Wat kun je tegen dit soort wanbeleid doen? Hoe kunnen we Klinkt stoppen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Taco Zip

Dit is een geval waarin de grens tussen politiek en gezond verstand weer eens overschreden wordt. De onbedwingbare neiging van Gristenpolitici om te verbieden wat niet in hun wereldbeeld past is werkelijk stuitend.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 gokupado

Jammer maar jah paddo vindt toch zn weg wel om bij de tripper te komen. Ze moeten deze regelen hanteren mensen die paddos eten en paddos kopen bij een smartshop mogen die paddos niet meegeven aan de koper gwn laten bezorgen op hun woon adress. Mensen die trippen bereiden zich zowiezo echt voor op een trip. En lopen niet zomaar een smartshop binnen van ik eet nu een paddo. Gwn bestellen en je krijgt ze na 2 dagen. Of online bestellen trouwens waar kan je ze plukken ik eet al bijna zo n 12 jaar paddos maar waar kan je ze plukken het liefst copalandia

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 wittedeelder

gebruik geen drugs
.
hij ziet bange fratsen graag
te niet gaan en voor vandaag
is het wel genoeg geweest
hij is nog lang niet uitgefeest
.
hij gaat helemaal kapot
hij praat langzaam en verrot
hij laat alles weg en ziet
mismaakt maar hij geniet
.
typisch geval van (nog eentje dan)
typisch geval van (vooruit nog eentje dan)
gebruik geen drugs maar geniet ervan
.
hij wil dingen doen, hij wil dingen doen
dingen doen doen doen dingen dingen doen
.
hij doet dingen door elkaar
en goed, het moment is daar
dat hij dingen ziet
ziet goed als slecht alleen dan niet
.
’tis niet ongecompliceerd
denkt niet, is geintrigeerd
ofzo, weet niet, watdafuck
morgen is ‘ie brak
.
typisch geval van (nog eentje dan)
typisch geval van (de allerlaatste dan)
gebruik geen drugs maar geniet ervan

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 JUSTICE 4 ALL

Zodra ze vanuit Den Haag Artikel 1 van de (huidige) Nederlandse Grondwet om zeep weten te helpen door er vervolgens o.a. enkel en alleen hun overtuiging onder te plakken als zijnde ‘de wet’ dan is het einde zoek en word het tijd om de boel opnieuw omver te werpen…

Ook o.a. zij in Den Haag spreken schande over de manier waarop Nelson Mandela onterecht jaren lang op bizarre wijze in hechtenis werd gezet vanwege zijn manier van strijden voor het individu, ook spreekt men schande van Ché Guevara omdat hij een bloedbad veroorzaakte om voor dezelfde basisprincipes te gaan als die van Nelson Mandela, beide kwamen op tegen de onderdrukking van de gewone mens, nu is de vraag aan Den Haag (vandaag) + medewerkers cq volgelingen waarom zij op diverse manieren de gewone mens onderdrukken en waarom zij geen waarde hechten aan het individu???????????????????????????????????????????

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Harry W

Na dat Ab Klink in een risico-rapport van het CAM heeft gelezen dat de gevaren en het gebruik van Paddo’s erg mee valt beloot hij ze maar te verbieden.En daar mee verbied hij meteen alle paddenstoelen met psylocibine of een andere hallucinogene stof. Enkele van deze paddenstoelen komen voor in nederland, groeien in het wild. Gaan ze deze dan ook weg halen?
De meeste problemen worden niet veroorzaakt door de Paddo,maar door het combi-gebruik. Als je drinkt,coke en paddo’s gebruikt ja dan zou het wel eens flink mis kunnen gaan.
Zelf gebruik padenstoelen/paddo’s enkele malen per jaar, maar ben nu gedongen ze te gaan plukken of zelf te kweken. Het kweken is redelijk makkelijk met van die kweeksetjes. http://www.magic-mushrooms-shop.com heb ik een setje gekocht en daar heb ik veel plezier van gehad.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie