Medisch rapport Gaza-oorlog onthult nieuw detail over optreden Israëlische militairen

NIEUWS - Tijdens de Gaza-oorlog van 2014 lijkt het Israëlische leger bewust slachtoffers te hebben gemaakt onder Palestijnse hulpverleners.

De organisatie Physicians for Human Rights – Israel (PHR) is er in geslaagd een rapport uit te brengen over de oorlog van afgelopen zomer die Israël tegen de bevolking van Gaza voerde.

Israël heeft tijdens en na operatie ‘Protective Edge’ verhinderd dat mensenrechtenmissies van Amnesty International, Human Rights Watch en de Verenigde Naties Gaza binnenkwamen. PHR kreeg wel toestemming en de organisatie heeft daarvan gebruik gemaakt door acht onafhankelijke – niet aan Israël of de Palestijnen gelieerde – artsen te rekruteren die drie missies naar Gaza hebben uitgevoerd. Over die missies is inmiddels een uitgebreid rapport uitgebracht, dat hier kan worden gelezen.

De Israëlische site +972 bericht dat het rapport in grote trekken bevestigd wat de schaarse kritische media zoals +972 zelf al over de oorlog hadden gemeld.

Zo bevestigt het rapport verhalen over het beschieten van mensen die vluchtten voor de beschietingen van de Khuza’a-wijk ten oosten van Khan Younis, het gebruik van Palestijnen als menselijke schilden, het gebruik van zware wapens in dichtbevolkte wijken, de tientallen families bestaande uit mannen vrouwen, kinderen en ouden van dagen die in hun geheel werden uitgeroeid, het gebruik van omstreden wapens als flechettes en DIME-projectielen, de aanvallen op schuilplaatsen, de met duidelijke opzet uitgevoerde aanvallen op ziekenhuizen en klinieken, en nog meer.

Maar wat nieuw was, is het verschijnsel van de ‘dubbele tik’, ofwel ‘double tap‘ — daar hadden we nog niet eerder van gehoord.

Het rapport verzamelde een vijftiental getuigenissen over incidenten waarbij het leger een doel bombardeerde en het vervolgens – na een korte pauze – opnieuw bombardeerde. Dat was niet hetzelfde als de ‘waarschuwingstik’ waarbij een kleine raket op het dak van een gebouw werd afgevuurd als waarschuwing voor de daaropvolgende ‘echte’ raketaanval waarbij het heel gebouw werd weggevaagd.

Dit was meer te vergelijken met terreuraanvallen waarbij een eerste bom wordt gevolgd door een tweede zware ontploffing die de mensen die te hulp zijn gesneld wegvaagt. Ook in Gaza bleek een uiterst dodelijke methode: familieleden, buren, te hulp snellende omstanders en medische hulpteams die probeerden de gewonden af te voeren of doden vanonder het puin te halen raakten op die manier zelf gedood of gewond.

De Rode Halve Maan, de islamitische tegenhanger van het Rode Kruis, noemt de ‘dubbele tik’ een van de voornaamste redenen waarom zo’n groot aantal van haar werknemers werd gedood of gewond. In totaal kwam 23 man van hun medisch personeel om, 16 van hen tijdens het uitoefenen van hun functie, en er 83 raakten gewond, van wie een aantal nu blijvend invalide is.

Volgens de experts werden 45 ambulances beschadigd of vernield in aanvallen van het leger, onder meer tijdens een aanval op een standplaats van ambulances. Afgezien daarvan, werden zeventien ziekenhuizen en 56 klinieken volledig vernield of beschadigd. En dat kan niet anders dan met opzet zijn gebeurd, want de VN had van tevoren alle coördinaten van medische faciliteiten in Gaza aan het Israëlische leger dorgegeven.

PHR signaleert ook dat het leger tijdens de operatie volledig blind en doof was voor noodkreten en humanitaire problemen. ‘We hadden hotlines geopend voor noodgevallen, die 24 uur per dag open waren, en we ontvingen allerlei noodkreten over gewonden die hulp nodig hadden en naar ziekenhuizen dienden te worden gebracht,’ aldus Mahmoud Abu Arisha, een van de directieleden van de afdeling van PHR voor de bezette gebieden. ‘Families belden dat ze vastzaten in huizen waar rondom werd geschoten en dat ze familieleden kwijt waren. Steeds belden we dan het Liaison en Coördinatie-kantoor voor Gaza van het Israëlische leger, maar we kregen iedere keer het gevoel dat ze niet hoorden wat we zeiden en niet begrepen waarover het ging. Onze tussenkomst had geen enkele effect.’

 1. 2

  Gek dat Israel zich van deze praktijken zou bedienen… Ze zouden heel Gaza compleet weg kunnen vagen als ze het om het aantal doden te doen was.
  Lijkt erop dat sommigen een oorlog verwarren met een picknickparty. Er vallen nu eenmaal doden en de meesten onterecht. Maar ja als Hamas zich tussen de burgers verstopt, wat vanuit haar positie ook logisch is, kun je onschuldige doden niet vermijden.
  Double tap doet vermoeden dat het doel bij de eerste aanval nog niet uitgeschakeld was. En ja…. dat mensen onderwijl bellen of Israel even wil stoppen met vechten omdat men gewonden wil vervoeren…..

  Israel heeft er juist alles aan gedaan om onnodig doden te laten vallen. Dat kun je van Hamas niet zeggen.

 2. 4

  @2: “Israel heeft er juist alles aan gedaan om onnodig doden te laten vallen.”

  In een hele reactie toch nog één zin die klopt.

 3. 8

  @6: ja sorry maar ik ben nu eenmaal ook niet gisteren de holocaust uit komen wandelen zoals bij jou het soms lijkt gezien je enge reacties…

 4. 11

  @10: Hey daar noem je iets… feiten… feit is dat Israel nu eenmaal humaner is dan jij en je meelopers beweren… wat de holocaust daar verder mee te maken moet hebben… kan alleen maar bedenken dat je bedoelt dat dat opnieuw gebeurt als Israel zich net zo kruiperig opstelt als dat gemeengoed is in multicultiland

 5. 14

  @11 Humaner dan wat? Het gebruik van flechette granaten is alles behalve humaan. Het willens en wetens bombarderen van ziekenhuizen is alles behalve humaan. Het willens en wetens vermoorden van ongewapende medisch personeel is alles behalve humaan. Het vermoorden van ongewapende burgers is alles behalve humaan. Het vermoorden van onschuldige kinderen is alles behalve humaan. En wie van wel vindt is een fascist.

 6. 15

  Ach ja. Waarom bombadeert men die ziekenhuizen? Zeker om nog wat gewonden of bejaarden te sarren. Misschien omdat Hamas juist die ziekenhuizen inkruipt? Misschien omdat medisch personeel helaas net op de verkeerde plaats is? Ondanks waarschuwingen. Een oorlog doet niet aan fair play, behalve in Phantasialand. Het land hier welbekend bij mensen die allesbehalve vrede bevorderen al denken ze van wel.
  Echter het is wel duidelijk dat sommigen hier pas tevreden zijn als Israel haar wapens inlevert, raketten incaseert en erop vertrouwt dat ze niet in IS2 belanden.

 7. 16

  @15:

  Waarom bombadeert men die ziekenhuizen? Zeker om nog wat gewonden of bejaarden te sarren.

  Dat is precies de reden dat ze het doen. Angst aanjagen en het moreel van de bevolking proberen te breken. M.a.w. terrorisme.

  Misschien omdat Hamas juist die ziekenhuizen inkruipt?

  Maakt niet uit. Een ziekenhuis val je niet aan, punt uit. Als je zo nodig wil knokken met lieden in een ziekenhuis dan omsingel je het maar, en wacht je tot ze weer tevoorschijn komen.

  Een oorlog doet niet aan fair play, behalve in Phantasialand.

  Dus moeten ze daar geen oorlog voeren.

  Echter het is wel duidelijk dat sommigen hier pas tevreden zijn als Israel haar wapens inlevert, raketten incaseert en erop vertrouwt dat ze niet in IS2 belanden.

  Ik zou tevreden zijn als ze eindelijk vrede sluiten met hun vijanden. En daarbij ook erkennen dat de rechten van de Palestijnen al decennialang gruwelijk worden geschonden en daarvoor reële oplossingen/tegemoetkomingen aandragen. Bij voorkeur worden Palestina en Israël samengevoegd tot een binationale staat, waarin gelijke rechten gelden voor iedereen en waarin ieders veiligheid wordt gegarandeerd.

  Dat noem jij natuurlijk “Phantasialand”, maar het is de enige realistische manier waarop het conflict ooit nog kan worden opgelost. En men hoeft het alleen maar te willen, dus zo ingewikkeld is het nu ook weer niet.

 8. 17

  Netanyahu c.s. zijn voor mij al veel langer gewone oorlogsmisdadigers. Tuig. Fosfor op de VN compound twee jaar terug? Het straffen van de volledige Palestijnse bevolking voor wandaden van enkele, in pakweg de laatste veertig jaar? Sabra en Shatila anyone? Die gasten zijn van het zelfde bedenkelijke allooi als Karadzic, Mladic en wijlen Milosevic.

  Ik wordt elke keer onpasselijk als ik zie hoe onze eigen politici kruipen voor Netanyahu c.s. Onze politici zijn, vanwege voortgaande leveranties aan Israël, goddomme medeplichtig aan oorlogsmisdaden.

  We zouden hier elke dag dat beeld van dat stukgeschoten jochie op het strand van Gaza van afgelopen najaar moeten zien om te blijven beseffen dat we medeplichtig zijn aan een cynisch en racistisch regime. Ze worden behandeld als onze vrienden.

  /veegt schuim weg

 9. 18

  @16: Klinkt allemaal mooi… maar zoals wel vaker misschien te mooi om waar te zijn.
  Als Israel de bevolking zou willen bang maken dan hadden ze daar veel veel betere methoden voor dan wat afzwaaiers op een ziekenhuis.

  Maakt niet uit? Kijk dat klinkt ook allemaal weer heel nobel. Je wacht tot de boeven naar buiten komen om te knokken, maar die boeven zijn juist naar binnen gekropen om niet te knokken op die nobele wijze maar met gebruikmaking van het menselijk schild. Tja je kunt blijven wachten natuurlijk, maar dat gaat jou grondtroepen kosten en meer doden.

  Precies en de echte wereld is niet zoals Phantasialand. En in die oorlogen vallen doden. Meestal onschuldigen.

  Vrede sluiten? Daar heb je 2 partijen voor nodig. Overduidelijk is dat de Palestijnen nog steeds meer zien in geweld. Opgehitst door Arabische landen en meelopers uit het Westen. Dat houdt de situatie in stand. Zouden de Palestijnen beseffen dat ze verloren hebben en daar naar handelen, zou er al lang vrede zijn. En niet als mindere maar als gelijkwaardige. Israel, op een paar geloofshardliners na, wil wel degelijk vrede. Maar vrede met je eigen dood betalen noem ik niet realistisch.

 10. 19

  @15 Het bombarderen van een ziekenhuis is een oorlogsmisdrijf. Het expres doden van medisch personeel bij het uitoefenen van hun beroep in een oorlogsgebied is een oorlogsmisdrijf. Dan boeit het niet wat voor halfslachtige excuses je daarvoor geeft. Het is te hopen dat de verantwoordelijken worden berecht zodat ze de rest van hun miezerige leven mogen wegrotten in een gevangenis.

 11. 20

  @19: Jij mag blij zijn dat niet iedereen daar zo over denkt anders had je nu waarschijnlijk in het Duits getyped.

  Noem eens 1 oorlog die jouw toets kan doorstaan, los van de vraag of oorlog uberhaupt iets is waar je blij mee moet zijn.

  Het probleem dat Israel met Hamas heeft is dat haar vijand niet voldoet aan welke maatstaven dan ook. Hamas strijders gaan niet in het open veld staan te zwaaien met hun wapen, wat logisch is. Die hebben veel meer baat om zich tussen burgers te mengen, in de hoop dat er zo veel mogelijk omkomen, zodat de wereld weer shame on Israel kermt. Eigenlijk kun je zeggen dat Hamas ook burgers ziet als inzet van de strijd. Je kunt dan niet van de andere partij een wonder verwachten. Trouwens IDF belde met grote regelmaat dat ze bommen gingen werpen. Belachelijk eigenlijk als je zo veel mogelijk Palestijnen dood wilt. Natuurlijk ook voor de media, maar je kunt daaraan zien dat de oorlog aldaar meer te maken heeft met showbusiness dan dat het andere redenen heeft.

 12. 21

  @20 Jij mag blij zijn dat niet iedereen daar zo over denkt anders had je nu waarschijnlijk in het Duits getyped.

  Als het aan jou ligt hebben we de Duitsers niet nodig om weer onder de juk van fascisten te leven.

 13. 26

  Wordt wel een beetje moe van de eenzijdigheid bij de meesten op Sargasso.

  Even van de andere kant:

  Gaza: Hamas Report Whitewashes War Crimes
  http://www.hrw.org/news/2010/01/28/gaza-hamas-report-whitewashes-war-crimes

  Gaza conflict: Israel, Hamas both committing war crimes, UN official says
  http://www.cbc.ca/news/world/gaza-conflict-israel-hamas-both-committing-war-crimes-un-official-says-1.2723446

  Hamas-led gunmen execute 18 “collaborators” in Gaza
  http://www.reuters.com/video/2014/08/22/hamas-led-gunmen-execute-18-collaborator?videoId=340744514

  Enzovoorts.

  Ja, wat Israël op allerlei fronten doet is heel erg. Hamas is echter ook een bende onverzoenlijken die geen moer geeft om burgerslachtoffers.

  En nu?

  Op die vraag heeft al vele decennia niemand een antwoord dat zowel klopt als voldoende aanslaat.

 14. 27

  Gadverdamme, types als Dante die met droge ogen oorlogsmisdaden goed praten.

  The only thing necessary for the triumph of evil is that good men do nothing

  Types als Dante doen niet alleen al niks, ze kijken ernaar en keuren het nog goed ook.

 15. 28

  Hamas strijders gaan niet in het open veld staan te zwaaien met hun wapen, wat logisch is. Die hebben veel meer baat om zich tussen burgers te mengen, in de hoop dat er zo veel mogelijk omkomen, zodat de wereld weer shame on Israel kermt.

  @20 Dat klinkt logisch…

  Behalve dan dat er de afgelopen dertien jaar slechts 44 Israëlische dodelijke slachtoffers gevallen zijn door die raketaanvallen van Hamas en aanverwante groeperingen, waarvan 14 soldaten, en 27 tijdens precies die Israëlische militaire offensieven die zogenaamd bedoeld zijn om de raketaanvallen te stoppen.

  Het lijkt er dus op dat de Israëlische regering er beter aan zou doen de Gazastrook gewoon met rust te laten. Dan maakt het IDF zich niet schuldig aan oorlogsmisdaden en het is nog veiliger voor Israëlische burgers ook.

 16. 29

  @27: Types als Dante zijn nu eenmaal geen gevangene van een paar Palestijnse traantjes op tv. Die blijven realistisch. Types als jij verwachten collectieve zelfmoord van Israel en blijven de oorlog maar in stand houden door Palestijnen valse hoop te geven.
  Maar goed jij een beetje in jouw dromerige ogen, rechtvaardig lullen ten koste van andermans leven en natuurlijk andermans geld.

 17. 30

  @28: Dus men moet die raketbeschietingen maar voor lief nemen. Tja sommigen vinden dat een land zich wel mag verdedigen, anderen zien de oplossing in eenzijdig Israel bashen.

 18. 31

  @30 Tja, types als jij zijn ook van mening dat de Palestijnen de kolonisatie van hun land en verdrijving van hun volksgenoten maar voor lief moeten nemen, en dat ze zich daar niet tegen mogen verdedigen…

  Dus ja, Israël moet die raketbeschietingen inderdaad maar voor lief nemen; comes with the territory, zullen we maar zeggen.

 19. 33

  @31: Goh gebeurt dat nog in Gaza? Dat wist ik niet. Ik maar denken dat Israel daar geen kolonisten meer had.

  Comes with the territory? Tja zou maar zo kunnen. Dus zou het ook omgekeerd moeten gelden. Israel heeft genoeg raketten om richting Gaza te sturen.

 20. 35

  @34: O Hamas stuurt raketten vanwege de Westbank. Nu snap &/**/*/&/&=&=&=&÷^÷&;÷@1));(&&^*/*******!^*^£^(/..
  ., ,:)”.”,$*/&/*#;$#;”&$(÷*#*#*#*”*$*#$*$*!/&/$*$*$*!$;;:!:*$*%€€^$$;!$!/

 21. 36

  Sorry dochter zat met de tablet te spelen.
  Westbank is een ander verhaal. Tenzij je echt denkt dat er nog een Palestina komt waar Gaza verbonden is met de Westbank. Dat is misschien ook wel het punt. In theorie kun je lekker door fantaseren over wat rechtvaardig is en hoe het allemaal zou moeten, terwijl de praktijk de theorie al lang heeft ingehaald. Vanuit die praktijk bezien zou het beter zijn om vast te stellen dat Israel nu eenmaal bestaat en erg krachtig is. Die realiteit zou de Palestijnen en hun droom Israel weg te vagen eens onder ogen moeten zien en dan proberen het beste eruit te halen.

 22. 37

  De oplossing is heel makkelijk:
  Iedereen naar jerusalem sturen die aan ten minste 1 van de volgende criteria voldoed:
  Joods
  Christen
  Moslim
  Atheist
  Hindoeist
  Boedist
  Communist
  Democraat
  Blank
  Bruin huid
  Geel huid
  Rood huid
  Neger
  Homo
  Lesbi
  Roma
  Kampers
  Russen
  Chinezen
  Amerikanen
  Indiaers
  Pakistanen

  En dan alle kernwapens van de hele wereld tegelijk erop gooien. Probleem zorgvuldig opgeruimd, net als de overbevolking en de atoombommen

 23. 38

  Tot welke categorie behoor jij @de oplossing? Wil je gewoon de hele wereldbevolking elimineren of hou je een klein groepje over waar jij je thuis voelt?

  Overigens is wat eerder naar bed gaan wellicht een goed plan. Komt je denkvermogen ten goede, blijkt uit onderzoek.