Maxime Verhagen neemt Wilders in de tang

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Maxime Verhagen (Foto: Flickr/roel1943)

Nederland koerst nog altijd af op een gedoogkabinet. Het rommelt weliswaar in het CDA, maar Maxime Verhagen is woordkunstenaar genoeg om met een akkoord naar buiten te komen waarin op het eerste gezicht geen onvertogen woord staat. Daarmee overtuigt hij zijn fractie en het CDA-congres: “Geert zegt misschien minder frisse dingen (en daar zal ik hem stevig op aanspreken), maar het daadwerkelijk te voeren beleid is CDA-beleid.” Het zou nog waar zijn ook.

Maar dan moet er geregeerd worden. Opiniemakers houden het erop dat Wilders het kabinet zal gijzelen, maar is dat ook zo? Er is reden genoeg om aan te nemen dat precies het omgekeerde het geval zal zijn: het CDA neemt Wilders in de tang en Job Cohen kijkt lachend toe.

Het begint er al mee dat Wilders in zijn drang om te regeren veel meer bezuinigingen zal moeten slikken dan hij en zijn achterban willen. Als compensatie eist hij extra harde anti-immigratiemaatregelen. Die krijgt hij, met steun van de VVD. Het CDA protesteert, er wordt wat water bij de wijn gedaan en ten slotte sneuvelt het voorstel in de Eerste Kamer, waar het kabinet geen meerderheid heeft, als er al niet een paar CDA-dissidenten in de Tweede Kamer volhouden dat ze het kabinet steunen, maar dit te ver vinden gaan. Simpel gezegd: het CDA heeft een hele cascade aan machtsmiddelen om Wilders’ voorstellen de nek om te draaien, als ze er echt geen trek in heeft. De breed uitgemeten onrust in de partij brengt die middelen in stelling.

En wat moet Wilders dan? Hij kan natuurlijk de stekker uit het kabinet trekken. Maar dat ultieme machtsmiddel, waarmee hij het kabinet in gijzeling zou houden, is zo bot als wat. Niet iedereen die breekt betaalt, maar in Wilders’ geval wordt het wel heel lastig betogen dat de gedoogsteun een succes was, zowel bij zijn achterban (getroffen door de bezuinigingen) als bij zijn coalitiepartners (zie je wel, niet betrouwbaar). Zodra Geert Wilders zijn handtekening onder het gedoogakkoord zet, heeft Maxime Verhagen hem klem.

Reacties (16)

#1 Teun

1. Onderschat Wilders’ vermogen om de schuld bij de ander te leggen niet.
2. Die EK-problematiek is maar van tijdelijke aard. In maart mogen we alweer naar de stembus.
3. Je doet het haast voorkomen alsof de “CDA-dissidenten” (in Eerste of Tweede Kamer) een zegen voor Verhagen zijn. Als die er echt zijn, dan betekent het dat er een kabinet met gedoogsteun van twee conflicterende kanten is. Nee, dat gaat lekker werken.

Verhagen zal er zeker op aangekeken worden dat hij niet iedereen in het gelid weet te houden. En Wilders weet wel hoe hij daarvan moet profiteren (zie 1.)

 • Volgende discussie
#2 Bismarck

@1: Jij kent de uitslag van de EK-verkiezingen al? Bovendien is in de EK de kans op dissidenten traditioneel veel groter dan in de TK. Ik denk niet dat Verhagen aan te spreken is op het stemgedrag van EK CDA’ers, net zo min als Dijkstal is aangesproken op de nacht van Wiegel, die overigens vooral D66 geschaad heeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Inkwith Barubador

Verhagen heeft niets te verliezen. Het CDA heeft een historisch verlies geleden, dus kan alleen maar omhoog gaan. Het is een zaak van nu even de bezuinigingen erdoor drukken. Als dat eenmaal geregeld is, kan de machtsstrijd met de PVV beginnen. Mocht daardoor het kabinet vallen, dan krijgt de PVV de zwarte piet en zijn er nieuwe verkiezingen. Met name de VVD loopt hierbij risico, want 40 zetels gaan ze bij nieuwe verkiezingen niet meer halen.
Die gaan dus proberen koste wat kost het kabinet in stand te houden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Teun

@1 ”Jij kent de uitslag van de EK-verkiezingen al?”
Ik durf wel een educated guess te doen op basis van de peilingen.

”Ik denk niet dat Verhagen aan te spreken is op het stemgedrag van EK CDA’ers, net zo min als Dijkstal is aangesproken op de nacht van Wiegel”
Touché, al denk ik wel dat niemand ernaar kraaide dat D66 zijn stokpaardje niet kreeg. Verhagen, daarentegen, is een machtspoliticus.

Maar los daarvan: Ik geloof er niks van dat Wilders aan populariteit inboet als er CDA-ers dwars gaan liggen – zeker als het oude-lullen in de EK zijn. Ik zie de Telegraaf-koppen al voor me. “Nacht van (vul uw CDA-senator naar keuze in) – Backbencher maakt land onbestuurbaar.” Heb je de GS post op het bericht dat er mogelijk iemand een voorbehoud had gemaakt, gelezen:

”Veilig verdekt opgesteld in zijn anonieme schuttersputje leegt deze jongeling het magazijn van zijn virtuele Barrett .50 sniper rifle op de enige mogelijke coalitie die tevens een zegen voor dit land zou zijn.”

Men is boos, men wil zijn zin – of op zijn minst dat Wilders een “eerlijke kans” krijgt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bismarck

@4: “Ik durf wel een educated guess te doen op basis van de peilingen.”

Ik durf het bijna niet te vragen.

Verder vertolkt GS (een site waar relatief ongeveer 3x zoveel PVV’ers rondlopen dan in Nederland) niet bepaald de mening van “men”. Wie zegt trouwens niet dat dat de betreffende nacht pas komt na een falende PVV-actie (bijvoorbeeld omdat het een reactie daarop is).

Vergeet niet dat het overgrote deel van het PVV-electoraat niet bepaald honkvast is (want nog een jaar geleden bv. nog op TON zou gaan stemmen) en morgen dus net zo goed weer achter de volgende leider aanloopt die gouden bergen belooft (zeker als inmiddels gebleken is dat Wilders van zijn praatjes weinig heeft waar weten te maken).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Ger

“het CDA heeft een hele cascade aan machtsmiddelen om Wilders’ voorstellen de nek om te draaien, als ze er echt geen trek in heeft.”

Wilders heeft een veel groter arsenaal en heeft geen enkele verantwoordelijkheid. Verhagen (BuZa) en anderen binnen CDA houden te veel van het pluche om het hard te spelen. Het CDA wordt sowieso genadeloos afgestraft bij het vroegtijdig falen van deze coalitie, veel meer dan Wilders.

Wilders weet dat en zal het spel veel harder kunnen spelen dan VVD of CDA. Ik zie dus het CDA nog wel splijten hierover en dan is het terug naar CDA-VVD-PvdA of Paars +.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Christian

@4 Maar de EK wordt niet rechtstreeks verkozen. Ik weet niet of het Wilders gaat lukken twaalf provinciale lijsten in te leveren, gezien de enorme moeite die hij gehad heeft iets van Den Haag, Almere en de TK te maken.

En ik denk dat Wilders wel degelijk afgestraft gaat worden voor het inleveren van sociaal-economische punten. Half Limburg heeft niet alleen op hem gestemd vanwege de hoofddoekjes.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Teun

@Christian en Bismarck: we gaan het zien. Als er geen vuurwerk komt, dan zou me dat wel verbazen. Of Verhagen moet inderdaad iedereen de mond weten snoeren/weten te overtuigen* en de coalitie moet de EK-verkiezingen winnen/doorkomen*.

*)Doorstrepen wat u wegens uw politieke voorkeur bezijden de waarheid vindt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Chris

@7

Precies. Die Staten zijn vrij groot, dus als hij daar ook zo’n 20% haalt, zou hij zomaar een honderd a 150 kandidaten nodig kunnen hebben, plus nog eens 20 voor de EK zelf… Die heeft ie bij lange na niet.

En stel dat het hem wel lukt; in hoe meer gremia hij vertegenwoordigd is, hoe minder het hem lukt om alles te controleren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 pedro

Maxime Verhagen denkt Wilders in de tang te kunnen nemen. Ik denk, dat hij zich gigantisch misrekent.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Mark

Ik vind het wel knap dat het CDA, na een historisch electoraal pak op de broek, leegloop in de partijtop en het verlies van de premier zich zo heeft terug weten te vechten als spil in de coalitiebesprekingen. Ze spelen de hand die ze gedeeld is maximaal uit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Bismarck

@Teun: Omdat je het ongevraagd niet doet, zou je de EK verkiezingsuitslag van juni 2011 alvast even kunnen geven?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Jaap

wat een enge gluiperd blijft hij toch.
Jammer

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Gerben

Maxime, gooi die verrader Klink nog vandaag de fractie uit.
Hij blaast niet alleen een mogelijk nieuwe
coalitie met de VVD op , maar ook het CDA.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 pedro

@14: Mooi voorbeeldje van de nieuwe vrijheid van meningsuiting, waar de rechtse coalitie voor staat: wel voor Maxime, maar niet voor Ab.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Jaap

Wat een gluiperd van een vent blijkt hij toch te zijn

 • Vorige discussie