Masturbatie hulpmiddel bij evolutie

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Jarenlange training (Foto: Flickr/nickgraywfu)

De eerste mannen hadden veel baat bij excessief onaneren. Tot deze zeer opmerkelijke conclusie komt een team van evolutionair biologen van de Vrije Universiteit op basis van nieuwe archeologische vondsten. Het leverde mechanische voordelen op, maar maakte mannen tevens aantrekkelijker voor vrouwen.

De aanmerkelijk sterkere spierontwikkeling in de rechterarm van de beoefenaren van zelfbevrediging hielp bij het ontwikkelen van superieure werpkracht voor de jacht op wilde dieren. “Sowieso hadden de eenzaam opererende mannen een beter ontwikkelde oog-handcoördinatie dan andere primaten. Een beduidend voordeel bij het jagen. Daarnaast hielp het vachtje op de handpalmen dat ontstaat bij overmatig masturberen om wapens beter in de hand te houden,” aldus Henk Rasmussen, hoogleraar Primaatgedrag aan de VU.

Het stigma dat tegenwoordig op masturbatie rust werd vroeger niet zo gevoeld. Rasmussen: “Sterker nog, er zijn aanwijzingen dat bovenmatige spermaproductie een verhoogde status binnen de maatschappij opleverde. Wellicht dat de term ‘de sterke arm der wet’ daar nog steeds naar verwijst.”

Sinds enkele jaren is het simuleren van situaties ten behoeve van training populair geworden. Het lijkt er echter op dat dit evolutionair ingebakken zit. Onze verre voorouders pleegden vele uren te simuleren dat zij een vrouw bij zich hadden als ze op jacht gingen. Dit lijkt te hebben geholpen bij het bevruchten van een echte vrouw. “Misschien waren het niet de meest romantische minnaars, maar effectief waren ze wel,” aldus onderzoeker Hein Bellekens, een ander lid van het onderzoeksteam. Verder zorgde de verregaande blindheid die het gevolg is van overdadige zelfbevrediging ervoor dat mannen minder kieskeurig werden op het uiterlijk van vrouwen, en eerder op zaken als lichaamsbouw gingen letten, een beduidend evolutionair voordeel.

Dus, raden de biologen actief aan om over te gaan tot zelfbevlekking? Bellekens: “Een model waarin bij biologielessen wat extra aandacht wordt gegeven aan de behoeften van de heren lijkt me niet ondenkbaar. Maar ik geloof niet dat de heren adolescenten aanmoediging van mij nodig hebben.”

Reacties zijn uitgeschakeld