Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022
Serie: ,

COLUMN - Mannetjes die ergens verstand van hebben. Ik ben er dol op. Koelkast kapot? Mannetje bellen. Openhaard komt los van de muur? Mannetje bellen. En rustig maar, feministen onder ons, lees gerust overal vrouwtje waar mannetje staat, alleen zijn het tot nu toe gewoon altijd mannetjes geweest die ik aan de deur krijg. Kan ik het helpen. Als ik het zelf kon deed ik het trouwens ook gewoon zelf hoor, maar ik ben nul technisch. Ik kan weer andere dingen.

Ik hang overal bovenop, mis niets wat ze doen, want het doel is uiteindelijk het overbodig maken van deze mannetjes. Het is me nog nooit gelukt. Ik heb wel eens zelf wat geprobeerd hoor. Zo heb ik de lekkende buizen vervangen naast de wasmachine en droger. Niet eens zo beroerd vond ik zelf. Ik ben met buizen, koppelstukken, lijm, schuurpapier en figuurzaag in de weer geweest en het hing prachtig. Dacht ik.

Deze week stortte mijn droger in. Lekkage aan alle kanten, grote puinhoop. Ik zocht eerst op internet wat ik zelf kon doen en heb alles opengemaakt wat open kon, alles schoongemaakt waar stof in zat en drie keer raden, het kreng bleef lekken. Ik heb het geprobeerd, droogrekjes, maar dat is in de zomer nog wel te doen buiten, maar binnen in de winter droogt er hier helemaal niets.

Het witgoedmannetje kwam binnen. Ik bood hem koffie aan. ‘Eerst de machine,’ zei hij vriendelijk en wreef in zijn handen. Hij had er zin in. Ik ook. Ik zou geen millimeter van zijn zijde wijken, alleen wist hij dat nog niet. Wij richting droger. Hij had zo’n koffer waar ik jaloers op ben. Vol schroevendraaiers, boormachines, haakjes, slangetjes, de hele rambam. Ik wil ook zo’n koffertje. Gewoon om naar te kijken. Hij weet wat hij met al die spullen moet, ik leer al doende.

Hij deed alles wat ik ook al had gedaan. Ik trots. Alleen vond hij nog ergens een gaatje waar hij een pluk stof uittrok. Verdomme, dat gaatje had ik gemist. Daarna liep hij het hele apparaat nog eens na en kon niets vinden. Die koffie wilde hij nu wel. Ik vroeg eerst of hij helemaal klaar was, want ik  ging mijn bijles niet voor de helft missen. Hij was klaar.

Volgens mij gaat het goed. Ik jas de ene na de andere was erdoorheen. Iedereen blij, we waren door de sokken en onderbroeken heen, dus het protest was niet van de lucht. Doe zelf een wasje en gooi wat over de verwarming, denk ik dan. Stelletje luie donders. De oven maakt trouwens ook een verdacht geluid. Daar moet ik me ook maar eens in verdiepen. Ik denk dat ik morgen een ovenmannetje bel. Gok ik.

Reacties (11)

#1 Derpjan

Het is gewoon een kwestie van niet te bang zijn dat je het niet kunt en dan rustig, stap voor stap zelf proberen, dan kun je binnen de kortste keren de helft van de dingen die die “mannetjes” doen. Ik blijf het raar vinden dat vrouwen heel snel in een reflex schieten van “o nee, daar ben ik zo onhandig in, dat zou ik echt niet kunnen, dat moet een man doen” (al is dat soms opzettelijk bedoeld als een “damsel in distress” actie).

 • Volgende discussie
#2 Rigo Reus

“Iedereen blij, we waren door de sokken en onderbroeken heen, dus het protest was niet van de lucht.” Op de een of andere manier loopt deze zin niet. Klinkt niet logisch: iedereen is blij, en toch is er veel protest.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 zmmmmc

(…) maar ik ben nul technisch (…)

Wat een lulkoek. Nederland kanniknie-land…

EDIT: Oh dat zegt @1 ook. Maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Arduenn

Groen-fluorescerend retrovirusje maken? Bel me.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Vilseledd

“Ik hang overal bovenop, mis niets wat ze doen, want het doel is uiteindelijk het overbodig maken van deze mannetjes.”

Vervelend voor het ‘mannetje’. Als het niet in 5 minuten klaar is, dan ga ik gewoon wat doen en laat de vakman gewoon zijn werk doen. En ik ga al helemaal niet kijken met het doel het zelf te doen. De basis van een moderne economie is arbeidsverdeling, waarin eenieder doet, waarin hij zich bekwaamd heeft.

Maar het vervolg lezend, meen ik te begrijpen, dat de schrijfster daar ook achter is. We gooien honderden euro’s weg aan nutteloze vakanties en andere zaken, maar voor een vakman zouden we niks over hebben. Hij zou natuurlijk gewoon in de basisverzekering moeten zitten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bullie

Als een mannelijke auteur iets over “vrouwtjes bellen” had geschreven was dat waarschijnlijk niet geplaatst.
Kutwijven ook altijd. Man is the nigger of the world.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bolke

Ik hang overal bovenop, mis niets wat ze doen, want het doel is uiteindelijk het overbodig maken van deze mannetjes

Als het leven toch eens zo makkelijk was, we zouden per direct alle technische scholen kunnen opdoeken want je kan het tenslotte ook leren door het af te kijken van een ander.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Knorretje

“Ik hang overal bovenop, mis niets wat ze doen, want het doel is uiteindelijk het overbodig maken van deze mannetjes”

Of zoals m’n leraar Duits altijd zei: ‘Je leert geen piano spelen door naar het toetsenbord te kijken’. Gevolgd door het wijzen naar een woordenboek met: zoek, en gij zult vinden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Henk van S tot S

Persoonlijk vind ik een zoektocht via filmpje als deze
https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=FYr6EFKg0Zo
wel aardig om te knutselen.
Blijft natuurlijk wel handig om eerst (voor het geval dat het mislukt) even te kijken of er geld voor vervanging ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Co+Stuifbergen

Blijkbaar heb jij het reprareren al aardig onder de knie!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Michel

Ik werk zelf in de automatisering. Dat heeft een bijzonder hoog mannetjes gehalte, geen idee waarom.

 • Vorige discussie