Maak kennis met de acht D66 kandidaten

Verkiezingen voor het lijsttrekkersschap zijn populair. Ook D66 waagt zich eraan. Het levert immers een heleboel gratis publiciteit op. Maar aangezien het erop lijkt dat alle leden van D66 zich kandidaat hebben gesteld voor deze functie lijkt een kleine introductie me niet geheel ongepast. De twee belangrijkste kandidaten, Van der Laan en Pechtold, behandel ik niet. Die kent iedereen inmiddels al wel een beetje. Misschien.
Hieronder dus een samenvatting van wat ik van de overige zes kandidaten kon vinden op het Internet.

Ricardo Gomila Vergara: Van oorsprong een Chileen. Vluchtte in de jaren 70 voor het regime van Pinochet.

Rotterdams ondernemer, uivinder (nieuwe manier om gebruikte autobanden te verwerken) en filosoof. Al 20 jaar lid van D66, maar geen enkele politieke praktijkervaring. Naar eigen zeggen sinds 2003 wel actiever in de politiek.

Hij vindt dat de regering zich zich autistisch en regentesk opstelt.

Quote:

“De overheid zou zich veel meer als een facilitair orgaan op moeten stellen.”

Hij schijnt zelf ook niet echt in zijn kandidatuur te geloven.
(Campagne)website: www.ricardogomila.nl

Bron: Vraaggesprek met Radio Rijnmond.

Simone Kuiter: Een filosofisch, new-age achtig type. Richtte in 2004 FLAG op, wat staat voor “For Love and Grow”. Ze heeft enige bestuurlijke ervaring als algemeen bestuurslid van D66 Amsterdam, communicatie & partijcontacten. Daarnaast is ze lid van het Amsterdams 4&5 mei comité.

Quote:

“Ik heb zo’n 2,5 jaar geleden een sterk verlangen naar wereldvrede gekregen. Vanuit dat verlangen stel ik me kandidaat, want ik denk dat als meer mensen doen wat hun hart ze ingeeft die vrede er kan komen”.

(Campagne)website: http://sanne.blogs.com/simone_kuiter/

Carlo Strijk: Bij het grote publiek inmiddels niet meer zo bekend als deelnemer van Sandra Reemers “Showmasters”, waar ook Rolf Wouters ooit begon. Maar nu dan toch een andere weg ingeslagen.
Met anderen richt hij in 1988 de afdeling ’t Gooi op van de Jonge Democraten. Hij vervulde daar ook het voorzitterschap tot en met 1990. Is gespecialiseerd (en zelfstandige) in het geven van allerlei (media)trainingen.

Quote:

“Ambitie, groei en vooral concrete resultaten met minder mag D66 gewoon geen genoegen nemen. Dat is waar ik voor sta, en daar kunt u mij op afrekenen!”

(Campagne)wesbsite: http://www.carlostrijk.nl/

André van Wanrooij: Stelt zich voor de tweede keer kandidaat. Op dit moment niet politiek actief, maar in het verleden is hij vice-voorzitter van D66 Brabant, voorzitter van D66 Roosendaal, en alg bestuurslid van D66 Brabant geweest.

Daarnaast is hij actief in de homo-gemeenschap als voorzitter van diverse belangengroeperingen.

Quote:

“Als iemand die maanden op straat heeft moeten leven weet ik uit ervaring hoe belangrijk het krijgen van kansen is. Het bemoederende van de PvdA, het volledig aan het lot overlaten van de VVD of de religieuze zorg van het CDA brengen niet de mogelijkheden die de zelfstandige Nederlander wil. Die wil zijn eigen keuzes maken.”

(Campagne)website: geen

Hein van Meeteren: Ook een recidivist wat betreft het kandidaat-lijsttrekkerschap. Daarnaast is hij mede-oprichter en kwartiermaker(?) van de D66 wekgroep Ongehoord en gaf hij trainingen aan Servische democraten.
In het maatschappelijk leven was hij ooit verslaggever voor het NRC, standplaats Parijs.

Quote:

“Dat geroep om een grote Leider is niet zo sterk. Ik wil best de leiding nemen, dat kán ik ook, maar ik zie de eerste drie op de lijst als een trekkersteam. Meer gezichten maken de partij veelkleurig. Herkenbaar. Dus ik zoek twee ‘running mates'”.

Quote2:

“Referenda, gekozen ambtsdragers, het zijn geen versleten kroonjuwelen maar kostbare schatten”.

(Campagne)website: http://www.heinvanmeeteren.nl/

Jan Zelle: Besloot voor het lijsttrekkerschap te gaan na de voor D66 desastreus verlopen gemeenteraadsverkiezingen. Hij is fractievoorzitter van D66 in de gemeente Zwolle, en was in het verleden gemeenteraadslid in dezelfde gemeente.

Quote:

De macht ligt bij de kiezer en de gekozene heeft het mandaat om hem/haar te vertegenwoordigen, inspraak toe te staan en daarna te luisteren en te handelen. Voorts moet de leider natuurlijk ook de nationale en internationale belangen behartigen maar de lokale belangen laten prefereren.

(Campagne)website: geen.
———————————–
Additionele bronnen:
http://www.pechtoldofvanderlaan.nl/
http://www.d66.nl/verkiezinglijsttrekker
http://www.novatv.nl/index.cfm?ln=nl&fuseaction=videoaudio.details&reportage_id=4373&selectArchiveDay=3

 1. 1

  Grappige uitspraak van Simone Kuiter. Denk ze nou werkelijk wereldvrede te kunnen bewerkstelligen? Is dát haar reden voor haar kandidaatstelling? Heel apart.

 2. 4

  Als je wereldvrede wilt bewerkstelligen is de politiek natuurlijk een goede plek om te beginnen. Waar moet je het anders doen… Ik vind het wel mooi eigenlijk, groot idealisme zonder valse bescheidenheid. Veel leuker dan het nietszeggende gereutel van de overige kandidaten.

 3. 6

  Zeg Spuyt… in dat vorige topic over der vond je der goed uitzien. Nu springt ze eruit in meerder opzichten..

  ik denk… ik denk…

  Spuyt die is verliefd!! Spuyt die is verliefd!! Spuyt die is verliefd!!

  :P

 4. 7

  In meerdere opzichten, inderdaad. Ze is duidelijk de knapste van het stel! :-)

  En ja, ze past ook goed bij mij, wereldvreemde denker die ik ben. Kan je een date regelen?

  Maar foei, nu weer on-topic.

 5. 9

  Waarom zwart wit fotoos? Ik vond Saskia veel mooier in kleur ;)

  [vooroordeel]
  Ben ik de enige die ze qua uiterlijk als wereldvreemde geitewollensokken figuren lijken?
  [/vooroordeel]

 6. 10

  @TT: Nee, dat ben je niet.

  Wat betreft die foto’s, zo staan ze op de D66 site. Ik denk dat dat te maken heeft met het feit dat als er één een kleurenfoto heeft en de andere niet, er ongelijkheid is. Dus allemaal zwartwit.

  Mooi hè, het poldermodel?

 7. 12

  In haar tuin? Ah vandaar dat bloemetjesbehang.

  Weet ze zeker dat ze toen niets gebruikt had?

  “U begrijpt het, het worden nog hele mooie tijden bij D66”. Mooie afsluitende woorden…

 8. 18

  Ah ja, ik dacht eigenlijk dat het bij SGP verboden was en bij CU alleen sterk ontmoedigd. Maar ik zie dat zelfs 33% van hun kamerleden vrouw is ;)

 9. 19

  DE CU is de laatste tijd heel goed bezig in mijn ogen. Van een partij waar ik nooit op zou stemmen zijn ze in een paar jaar beland in het hokje: “Daar moet ik toch eens serieus naar kijken”
  Ze zijn erg sociaal, maar dan op een manier dat ik het land er niet failliet aan zie gaan.

 10. 20

  @PS19: Hetzelfde hier. En dat terwijl ik jaren gelee altijd heb geroepen dat je geloof en politiek moet scheiden.

  @G4: Je kan ook de lat te hoog leggen. Bovendien ben je met zo’n houding verschrikkelijk makkelijk te manipuleren/chanteren in de grote boze mensenwereld.

 11. 23

  Die Rouvoet hoor je regelmatig kritiek leveren op iets en dan denk je, die gast heeft het bij het rechte eind!

  Ik kan helaas niet op ze stemmen wegens wat scherpere kantjes in hun program (abortus, behandeling homo’s)

 12. 24

  @TT23: Alle partijen hebben naar mijn mening wel scherpe kantjes. Door je stem kan mi een koersverandering van de gehele politiek krijgen.

  Dus nu een keer CU en alle partijen in paniek (mits velen meedoen) zodat zij ook het betreffende item gaan invullen. Binnen die koersverandering is vervolgens altijd weer ruimte om traditioneel L/R bij te sturen. In het nederlandse poldermodel hoef je niet bang te zijn dat na 1 stemronde de scherpe kantjes het beleid gaan bepalen.

 13. 25

  Mja, ik denk ook al langer na over CU als alternatief. Zij hebben de beste voorstellen omtrent gehandicaptenzorg, ze zijn actief op terreinen als armoedebestrijding en hebben de juiste toon in het minderheden debat. Verder is Rouvoet natuurlijk de beste debater van Den Haag. Maar ja… net als TT kan ik mijn stem niet geven vanwege enkele ‘randverschijnselen'(van homoseksualiteitsissues tot het verbieden van het onderwerp ‘Tovenarij’ bij de Kinderboekenweek). Nu kun je denken: is dat zo belangrijk, in het licht van armoedebestrijding, gehandicaptenzorg en een juiste toon? Toch wel, want hun conservatieve zijwind zou mij en anderen ernstig beperken in mijn priveleven.
  Jammer.