Luctor et Emergo

De provincie Zeeland, energiebedrijf Delta en de gemeente Borssele staan te trappelen om de handen ineen te slaan voor de bouw van een tweede kerncentrale zo blijkt uit een bericht op Nu.nl. Gisterochtend gaf staatssecretaris van Geel van Milieu in het discuzeurprogramma Buitenhof aan dat als Nederland wil voldoen aan haar (post-)Kyoto-verplichtigingen ze niet aan de bouw van nieuwe kerncentrales kan ontkomen. Voor de vuist weg noemde van Geel nog een paar locaties waaronder Borssele, naast de bestaande kerncentrale.

Kyoto..? Wacht even, dat was toch dat verhaal van CO2-uitstoot, broeikaseffect, smeltende ijskappen, stijgende zeespiegel en zwaardere stormen? Kyoto… is toch grotendeels gebaseerd op de bevindingen van het IPCC: de club die recentelijk nog naar buiten bracht dat de zeespiegelstijging aan het versnellen was?

Luctor et Emergo…? Ammehoela !! Reactor et Inundatio !!
Weet u als deskundig reaguurder misschien betere locaties ?!

 1. 3

  In de Lumburgse mergelgrotten. Daar hebben we nog een kilometertje of heel veel aan ongebruikte ruimte liggen. Volgens mij is dat mergel ook wel goed om wat straling tegen te houden, mocht het een keertje misgaan.

 2. 10

  Hebben we het over de centrale zelf of het afval? Dat laatste is nog een groter probleem toch? Willen we van de fossiele brandstoffen af, of minderen in ieder geval, zullen we toch andere energiebronnen moeten ‘aanboren’. Maar ik leid uit de reacties hier af dat weinig mensen voor kernenergie zijn. Ik las laatst dat Friesland, Groningen onder andere aan het ontvolken zijn, dus daar kan binnenkort wel wat staan…

 3. 11

  Waarom bouwen we niet een paar honderd centrales op de Zuidpool? Koeling geen probleem, afval kan je rustig storten en eventueel gebruskeerd wildlife verhuizen we naar de Noordpool.
  (Is ook als terrorist makkelijker, nu moeten ze nog zo zoeken)

 4. 12

  @Mescaline#9
  Dan is Neeltje Jans ook een goede optie. De werkhaven pomp je leeg, bouwt de centrale en in geval van nood laat je ‘m gewoon weer vollopen. Kabels over de zeebodem natuurlijk want anders doe je aan horizonvervuiling.

 5. 14

  @Kenneth, niet alle meningen zijn helemaal tegen K.

  Als je kernafval trouwens vreselijk afkoelt gaat het toch ook wel veel minder stralen ? WwwWWw ?

 6. 16

  @mesaline: gelukkig anders voel ik me weer remy.

  De straling van kernafval kan volgens mij best beheerst worden, maar dan wel 30.000 jaar of zo (ik roep maar wat). Maar de Zuidpool klinkt wel aardig als koude optie. Lullig alleen voor die penquins…

 7. 18

  Ik heb nog wel plek in mijn achtertuin… In de jaren 50 van de vorige eeuw waren er verregaande plannen om een kerncentrale te bouwen op het Eiland van Dordrecht. Uiteindelijk kwam er een kolencentrale die nooit structureel aan het net geleverd heeft en inmiddels is gesloopt. Deze locatie ligt nog steeds braak.

 8. 22

  Overigens heb ik nooit zoveel met die groenfronters die zich vastketenen maar als men echt een nieuwe kerncentrale willen gaan bouwen zal ik mij aanstonds met ketting en hangslot daar naartoe begeven.

 9. 24

  Almelo, naast Urenco?

  @MixMasterMike
  Die fietsers nemen steeds meer de brommer en de chinese overheid is druk bezig om overal kernenergie centrales neer te plempen….

 10. 26

  Hoewel wij zuiniger zijn dan die Yanks in America, gebruiken wij met zijn allen toch ook nog steeds (te) veel energie. Ik denk dat een MODERNE kerncentrale een goed alternatief is.
  Waar? Op een plek waar er toch al een staat is m.i. wel voor de hand liggend. Dichtbij zeer dichtbevolkte gebieden (dwz ZH, Utr) lijkt mij niet wenselijk.

  @Hemaworstje
  Kalkar was een opwerkingscentrale en geen kerncentrale.

 11. 27

  Ook ik vrees dat Europa niet om kernenergie heenkan, alhoewel ik productie en verdere ontwikkeling van duurzame, schone energie propageer (en vind dat daar meer overheidssteun naartoe moet dmv fiscale voordelen), maar in een goed functionerende Europese energiemarkt hoeft zo’n centrale niet per se in Nederland te staan. Dat zeg ik niet vanuit ‘not in my backyard’ motief, maar omdat ik me afvraag of het in een dichtbevolkt land als het onze verstandig is om zo’n unit neer te zetten.

 12. 28

  Kunnen we niet een centrale zetten midden in de noordzee (op een afgedankt boorplatform ofzo)? Het liefst tegen het puntje van de nederlandse claimzone aan. Dan ben je wat dichterbij dan met antarctica (geen kans op oekrainse aftaptoestanden), je kan stiekem het afval in zee dumpen (laat je lekker richting andere landen stromen), geen nimby!

 13. 29

  Oja en ik was vergeten te melden dat als je het platform maar hoog genoeg maakt, je ook geen last hebt van milieu- of andere terroristen.