1. 3

  Daarbij hebben de Russen zelf ook te maken met bezuinigingen op Defensie dus die cruisen al enkele jaren regelmatig door ons luchtruim met dikke ouwe bommenwerpers om te laten zien hoe machtig ze zijn.

 2. 4

  Je mag nog van geluk spreken dat ze dus niet gebombardeerd hebben. Dat zou pas echt gek geweest zijn. Maar misschien zijn de bommen wel wegbezuinigd. Net als het financieëel systeem: backed by nothing. Dat het Potemkinbommenwerpers zijn, zonder bommen.

 3. 5

  Waarom is dit nieuws? Doen ze toch regelmatig? Wel een dure grap dat niet ff met de Russen afgesproken wordt dat het van tevoren melden, want dan hoefden er helemaal geen F16’s op te stijgen (of je kunt dat regeltje aanpassen natuurlijk, want je weet toch al wie het zijn, omdat ze al eerst door de Noren onderschept zijn).

 4. 6

  Dit heet ook wel een oefening. Seillant m.i. dat wanneer men dat alszodanig inplant dit nogal inteert op ieders budgetten. En op deze manier komt het geloof ik uit een collectief noodpotje. De dienstdoende paarsebroek zit gewoon op te letten. Rien a la main, zoals de Fransen zelden zeggen.
  /doorlopen

 5. 7

  @Bismarck; En het gekke is, dat die Noren heel wel door een deur kunnen met de Russen. Goed, het zijn NAVO-leden, maar ik heb, toen ik vorig jaar in Oslo was, ook wel gelezen over een gecombineerde oefening met Russische duikboten.

 6. 10

  Dit is al een heel oud ritueel uit de Koude Oorlog. Men vliegt af en toe een rondje door elkaars luchtruim om te zien of de ander nog wakker is. De piloten (van beide kanten) vinden het leuk om te doen, ze zwaaien naar elkaar en maken foto’s. Geen probleem.

 7. 12

  Gelukkig zijn strategische bommenwerpers in verantwoorde(lijke) staatshanden, die weten wanneer er nuttig gebruik van te maken.

 8. 14

  Vergeet die onderzeeërs die in Moermansk e.d. liggen weg te rotten, er is o.l.v. Generaal Tretyak een ingrijpende modernisering g(aan)staan(de):

  Create a single supply system.
  Improvements in combat training (30 % increase)
  Establishing a new basing system (building 184 modern military bases).
  Re-equipment and weapons modernization. (30 % by 2016 and 70 % by 2020).
  Develop a new educational military system

  En lees ook de alinea: “Potential military threats and security concerns”…overal vijanden en revoluties.

  http://russiamil.wordpress.com/2011/06/06/valdai-club-4-a-conversation-with-general-tretyak/#more-765

 9. 19

  Ach, beter veilig en vliegtuigen die om een militaire bommenwerper heen vliegen waarvan je niet zeker weet wat deze mogelijk bij zich draagt dan dat je de F16s op de grond houdt, en dan als er iets fout gaat dus tijd kwijt raakt voordat je kunt onderscheppen.

 10. 20

  @16: Die TU-95’s vliegen niet over Nederland, maar meer dan 100km uit de kust over de Noordzee.

  @17: Waar wat aan te doen?

  @19: Schijntegenstelling.

 11. 21

  @16: Even voor de duidelijkheid: Die bommenwerpers vliegen niet door het Nederlandse luchtruim. De NAVO claimt alleen een (in het internationaal recht waardeloos) soort “verantwoordelijkheidsluchtruim” ver buiten het eigen territorium, waar ze van vindt dat ze het recht heeft om alle onbekende vliegtuigen te onderscheppen en desnoods neer te schieten als ze er te dreigend uitzien. Uiteraard durven ze dat laatste niet met Rusland, omdat dat volgens internationaal recht een casus belli zou zijn.