Zweden werkt op diverse fronten aan CO2 reductie

Foto: Rool Paap (cc)

ELDERS - Ook al staat fossielvrij vliegen nog in de kinderschoenen , luchthavens kunnen nu ook al bijdragen aan CO2 reductie, vinden ze in Zweden. Minder vlees eten is er ook populair, zelfs bij de Burger King.

De Zweedse luchthavenbeheerder Swedavia streeft ernaar (€) voor volgend jaar de gebouwen en grondvoertuigen op tien luchthavens CO2-vrij te maken. Het bedrijf zet onder meer groene stroom, biomassa en biobrandstof uit eigen land in. Op drie plaatsen is het doel al bereikt: Luleå in het noorden, Ronneby in het zuiden en Visby op het eiland Gotland. Swedavia reageert hiermee op de groeiende flygskam van de Zweden.  Steeds meer Zweden nemen vanwege het klimaat de trein en mijden het vliegtuig.

Vanwege de grote afstanden in het land en het intensieve verkeer met de rest van Europa zal het vliegverkeer niet meteen te lijden hebben onder de ‘vliegschaamte’ van de Zweden. De binnenlandse vliegtuigmaatschappij BRA profiteert er wel van door passagiers de mogelijkheid te bieden een extra bedrag te betalen voor de inkoop van biobrandstoffen.

Greta Thunberg, exponent van het vergevorderde milieubewustzijn in Zweden en boegbeeld van de Europese acties van scholieren voor een voortvarender aanpak van de klimaatverandering, reist uitsluitend per trein door Europa om haar boodschap te verkondigen. Deze week was ze uitgenodigd door een groep Franse parlementariërs om in Parijs de volksvertegenwoordiging toe te spreken. Tot grote verontwaardiging van rechtse parlementsleden die duidelijk lieten blijken geen behoefte te hebben aan het optreden van deze ‘ ecologische Justin Bieber’ en ‘goeroe van de apocalyps’. Jordan Bardella, de leider van Le Pen’s Rassemblement National in het Europese Parlement maakte het nog bonter: ‘Deze dictatuur van de herhaalde emotie is, vooral als het via kinderen gaat, een nieuwe vorm van totalitairisme.’

Vleesvrije beefburgers

Zweden gaat onverdroten verder met vergroenen. Van hybride veerponten tot reductie van vleesconsumptie. Burger King Zweden komt de milieubewuste Zweden tegemoet met een test die de consument moet wennen aan vleesvrije burgers. Het 50/50 menu bestaat uit een burger die vlees bevat of van plantaardige stoffen is gemaakt. Wie het bestelt neemt een gok. Door de code op het doosje te scannen kun je te weten komen wat er in zit. Het bedrijf presenteert het in een reclamecampagne als een uitdaging: vlees of vegetarisch, het maakt in smaak helemaal niets uit. Je kunt voortaan dus net zo goed op vegetarisch overgaan. Wat de landbouwcommissie van het Europees parlement van dit menu vindt is nog onbekend.

CO2 belasting voor klimaatacties

Zweden legt de lat hoog, schrijft het FD (€) in een overzicht van klimaatbeleid in verschillende landen. In 2045 mag het land geen broeikasgassen meer uitstoten. Vijf jaar eerder moet het al helemaal worden aangedreven en verwarmd door duurzame energiebronnen. Autobouwer Volvo maakt vanaf dit jaar alleen nog maar hybrides of elektrische personenauto’s. Vorig jaar gaf het land €485 mln uit aan milieu- en klimaatactie. Sinds 2014 is dit bedrag al meer dan verdubbeld. De nationale overheid subsidiëert bij voorkeur lokale initiatieven. Het geld komt uit een nationale CO2-heffing die al sinds 1991 bestaat en in 2016 €2,5 miljard opleverde. De zware industrie is vrijgesteld van de CO₂-heffing, omdat de grootste vervuilers al verplicht deelnemen in het Europese emissiehandelssysteem. Zweedse gezinnen betalen wel weer mee aan de CO₂-belasting.

Exportkredieten

Zweden heeft een naam hoog te houden als het gaat om klimaatbeleid. Maar het land maakt zijn reputatie niet altijd waar. Vorige week berichtte het dagblad Dagens Nyeter over een exportsubsidie van 347 miljoen Zweedse Kronen (bijna 33 miljoen euro) aan Volvo bedrijfswagens bestemd voor de kolenindustrie in Zuid Afrika. Volgens Greenpeace Zweden is een dergelijke subsidie in strijd met de Parijse akkoorden van 2015. ‘Zweden maakt op deze manier armere landen afhankelijk van fossiele brandstoffen. We zouden moeten investeren in projecten die daarmee breken.’ Het Zweedse agentschap voor exportkredieten zegt te handelen volgens regels van de OECD. Maar exportkredieten voor kolenmijnen worden niet genoemd in deze richtlijnen. De Zweedse Groenen dringen aan op een totale ban van exportkredieten gerelateerd aan fossiele brandstoffen.

Reacties (35)

#1 kneistonie

Uitmuntend stukje voorlichting voor 2 Havo. Vooral geen cijfers, oeh, eng.

 • Volgende discussie
#2 JSK

@1: zoals altijd ideologisch gedreven. zonder massaal aan het nepvlees te gaan hebben het VK en Frankrijk een vergelijkbare reductie van de CO2 uitstoot weten te bewerkstelligen. En per hoofd van de bevolking stoot Zwitserland nog minder uit. (bron: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_carbon_dioxide_emissions).

maar dat zijn enge “neoliberale” landen en Zweden een socialistisch paradijs. vandaar het gebrek aan cijfermatige onderbouwing: belangrijker is dat de Zweden het “juiste” regime hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Jos van Dijk

@2: Namens @1 bedankt voor de cijfers (als die bedoeld waren…). Ik heb alleen naar nieuws uit Zweden gekeken en niet de ambitie gehad het land te vergelijken met andere landen. Maar misschien hebben de Zweden Wikipedia ook geraadpleegd en verklaart dat hun inzet voor CO2 reductie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Frank789

@2: [ het “juiste” regime ]

Wat is dat?
Een minderheidsregering van Sociaal-democraten en de Milieupartij, die daarvoor een politieke deal heeft moeten sluiten met de rechtse Centrumpartij en de rechtse Liberalen, die in ruil voor gedoogsteun liberale hervormingen tegemoet kunnen zien?
Is dat het “juiste” regime?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 JSK

@4: zweden is de lieveling van nederlands extreem-links. dat het intussen niet zo links meer is – veel neonazi’s bijvoorbeeld – boeit verder niet.

blijft typisch: een feitenvrij relaas over hoe goed het land het wel niet doet op klimaat. in de realiteit zijn de klimaatprestaties van het land te respecteren (zeker ivm Nederland) maar niet uitzonderlijk in Europa. en belangrijker: de lage koolstofintensiteit van de zweedse economie heeft niks te maken met veganisme en veel met kernenergie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Frank789

@5: [ nederlands extreem-links ]

Wie zijn dat? Je gaat toch niet Jos van Dijk als extreem links framen?

[ dat het intussen niet zo links meer is … boeit verder niet. ]

Wat?? Is “extreem links” dan zoo dom dat ze dat niet zien?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Arduenn

Minder vlees eten past niet bij mijn masculine levensstijl. Ik heb (online) namelijk een reputatie op te houden als mannetjesputter die het goed doet bij de vrouwtjes. Des te harder ik ‘extreem links’ roep, des te stoerder en mannelijker ik ben en des te kwader al die SJW’s worden, want van gesar krijgens ze tenminste wat olifantshuid. En verder: wat weten die wetenschappers er nou helemaal van?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 roland

@0: “Zweden werkt aan CO2 reductie” Wie niet, ook het veel grotere Schiphol wil de haven CO2 vrij maken. Gewoon een aandeel in windenergie nemen. Zweden heeft ook heel veel biomassa.
@: “Steeds meer Zweden mijden het vliegtuig”
– Waaruit blijkt dat, want het vliegveld verwacht nog steeds groei? Hybride boten varen op diesel.
@: “In 2045 mag het land geen broeikasgassen uitstoten”
– Best lang voor een land met waterkracht en biomassa. Wij zijn aangewezen op wind en zon, terwijl de Belgen zelfs zeewind missen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 JSK

@7: geïnspireerd door ideologie geeft #0 een valse voorstelling van zaken. Zie ook #8. Ik vind het onderwerp best belangrijk, dus dat stoort mij. “Deugen” helpt het klimaat niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 P.J. Cokema

@9: “geïnspireerd door ideologie geeft #0 een geïnspireerd door ideologie geeft #0 een valse voorstelling van zaken.”.

Er is abslouut geen sprake van een “geïnspireerd door ideologie geeft #0 een valse voorstelling van zaken”. Dat jij, net als #1 liever cijfermatige informatie wil ban wat Zweden an werkliojke CO2-redyuctie presdteert, is het artikel niet meer dan een opsomming van ideetjes en plannen die in Zweden cirucleren.

Je suggestieve en niet ter zake zijnde opmerking over “geïnspireerd door ideologie” laten we nu maar even lopen, maar blijf daar a.u.b. niet mee bezig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Karin van der Stoop

@7: De ironie is natuurlijk dat de meeste “vrouwtjes” tegeswoordigs het helemaal niet zo hebben op mannetjesputters. Maar dat wil nog niet echt doordringen tot een deel van de puttertjes. Het is wel een beetje triest, blijkbaar zit er toch nog iets heel erg verkeerd in de opvoeding van onze mannen. Daar ontbreekt nog een stukje emancipatie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Karin van der Stoop

@9: Hoezo helpt “deugen” het klimaat niet? Niet deugen helpt in elk geval nix en het verpest de sfeer aanmerkelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Jos van Dijk

@9: Sorry, maar waar zit die valse voorstelling dan precies? Het hele artikel is te herleiden tot de bronnen die ik heb opgenomen: een stuk of wat recente artikelen uit voornamelijk engelstalige media over Zweden. Meer is het echt niet. Daar kun je zoals @8: commentaar op hebben. Geen probleem. En als je wat mist kun je zelf een bijdrage leveren, zoals je in @2 deed. Dank daarvoor. Maar laat je persoonlijke kwalificaties aan het adres van de auteur achterwege en lever commentaar op de inhoud, als die je zo ter harte gaat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Klokwerk

Degene die hier door blinde ideologie (& persoonlijke rancune) gedreven wordt, lijkt mij vnl JSK zelf. Als je werkelijk om het klimaat gegeven zou hebben dan had je inhoudelijke opmerkingen daarover gepost, en liep je niet te beweren dat iemand die je klaarblijkelijk graag van extreemlinkse denkbeelden beticht niet over Zweden mag praten – want dat slaat natuurlijk nergens op.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Karin van der Stoop

Sowieso nogal debiel om socialisme extreem links te noemen. Streven naar een betere wereld voor iedereen en de planeet, ja echt heel extreem.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 JSK

@13: je wekt de suggestie dat door symbolische maatregelen te nemen (beetje minder vliegen, beetje minder vlees) je significant bijdraagt aan een lagere uitstoot. Het voorbeeld daarvan zou dan Zweden zijn.

In de realiteit hebben alleen techno-economische innovaties – waar zelden vrijblijvende “goede bedoelingen” aan ten grondslag liggen – de uitstoot van broeikasgas weten terug te brengen. In het geval van Zweden spelen kernenergie, hydro en biomassa een grote rol: technieken die juist actief worden tegengewerkt de “groen” linkse beweging. Bijmengen van vliegtuigbrandstof en de hamburger laten staan hebben vrijwel geen effect op de uitstoot. Die zaken klinken alleen goed.

@12: enkel “deugen” (tussen aanhalingstekens: wat ik bedoel is opzichtig laten zien dat je geeft om het klimaat zonder materieel je consumptie te veranderen) is erger dan niet deugen omdat het een “fijn gevoel” geeft zonder dat jij maar ook iets hebt gedaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 JSK

@15: nogal debiel om “debiel” als belediging te gebruiken. Is in principe “gewoon” een medische aandoening, een handicap.

Daarnaast heeft socialisme niks met een “betere wereld” te maken wat mij betreft. jij mag dat best geloven, is hier niet relevant.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Karin van der Stoop

@16 Natuurlijk dragen kleine gebaren zoals minder vliegen en vlees eten heel weinig bij, op dit moment. Maar het is goed om een trend te zetten in die richting. Iets met lange termijn, ik begrijp dat dat een lastig concept is voor rechtse deugnieten. FYI; ik heb wel degelijk mijn consumptiepatroon en ander gedrag drastisch aangepast. Ben ik dan een goed deugmens? Of geen deugmens? Niet dat jouw kwalificatie me wat uitmaakt. Ik deug. Jouw argumentatie deugt niet.

En dan kom je ook weer met de mythe dat techniek het allemaal wel op gaat lossen. Ja joh, ga lekker door met vervuilen en slopen, ooit komt er wel een techniek die de aarde weer helemaal heel maakt. Want techniek heeft zich al zo ontzettend bewezen op dat gebied. Slaap lekker.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Jos van Dijk

@16: Ik suggereer niets en propageer nog minder. Het gaat hier over een paar actuele voorbeelden van pogingen tot het terugdringen van CO2 uitstoot in Zweden. Er is geen enkele reden het groter te maken.
Waarom kom je trouwens niet meteen met je standpunt over de heilzame werking van techno-economische innovaties? Daar valt eventueel nog over te discussiëren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Karin van der Stoop

@17: Debiel is geen medische aandoening, maar gewoon een synoniem voor idioot. Zeker de rel rond de labrador en de mongool gevolgd? En nou denk je mij te betrappen op een politiek incorrecte opmerking. Ach gos. Laat me je vertellen dat ik me geen flikker aantrek van politieke correctheid.

En tja, dat jij niet begrijpt wat socialisme inhoudt, dat ligt toch echt aan jou. Het is niets anders dan streven naar welzijn voor iedereen. Ook al vind ik jou een ass, ik gun je toch een goed leven, aan de top van de piramide, zodat je alle ruimte hebt om jezelf te ontwikkelen en jouw kinderen misschien een nog hoger plan bereiken. Toegegeven, ik gun het je kinderen meer dan jou, vanwege dat ass-gehalte. Niettemin, hoe beter jij bent in je leven, hoe beter jouw kinderen eruit zullen komen, en dan hebben we weer minder ass in de samenleving. Dat is socialisme. Door elkaar te gunnen wordt de wereld uiteindelijk beter.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Karin van der Stoop

O uhm, met minder ass bedoel ik natuurlijk geenszins een uitbanning van de prominente bilpartij. Hè verdorie, zit ik toch nog politiek correct te denken…of is dat juist incorrect?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 kneistonie

@19:

Ik suggereer niets en propageer nog minder

ik constateer in @1 heel iets anders, propaganda en suggestie op laag niveau for anyone to see. Maar je was gewoon een beetje moe misschien ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Karin van der Stoop

@22: Ben jij IRL ook zo denigrerend?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 kneistonie

@23: wat een vraag

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 JSK

@19: Ik suggereer niets en propageer nog minder. Het gaat hier over een paar actuele voorbeelden van pogingen tot het terugdringen van CO2 uitstoot in Zweden.

Je begint letterlijk met “werkt aan CO2 reductie”. Als je komt met voorbeelden die op z’n minst zeer speculatief zijn wat klimaatimpact betreft ( waarschijnlijk is de impact nihil). Die voorbeelden in verband brengt met CO2 reductie vind ik misleidend.

Vergelijk het hiermee: een homeopaat doet ook pogingen om kanker te genezen. Maar een artikel “de rol van homeopathie in de behandeling van kanker” zal door de meesten als zeer misleidend worden gezien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 P.J. Cokema

@25: Dat kan beter, beste JSK.
Eerst stellen dat de auteur met voorbeelden komt “die op z’n minst zeer speculatief zijn” en dan zelf over de impact stellen: “waarschijnlijk is de impact nihil“?

Speculaties met speculaties bestrijden? Last van de warmte, misschien?.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 kneistonie

@26: onzin. Speculatieve voorbeelden zijn qualitate qua verdacht, niet betrouwbaar. @25 heeft het volste recht “nihil impact hebbend” van een modaliteit te voorzien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 P.J. Cokema

@27: ware het niet dat het dus geen speculatieve voorbeelden zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 JSK

@28: nee he he de voorbeelden zijn niet speculatief – die zijn bestaand – de veronderstelde ervan impact is speculatief. Namelijk: van geen enkel feitelijk bewijs voorzien, zuiver gebaseerd op wensdenken.

Hoeveel hamburgers en steaks laat de gemiddelde Zweed staan? Hoeveel ton CO2 is er al voorkomen door de Zweedse vegetarieer. Neemt het aantal vegetarieers in Zweden uberhaupt toe? etc.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 P.J. Cokema

@29: Oh, je had een andersoortig kritisch stukje willen zien. Ik zal eens binnen de redactie overleggen of we voortaan ook ‘in opdracht’ kunnen schrijven.

Maar goed, als je dat liever had willen zien, kun je natuurlijk ook in de reacties aankomen met informatie die jij bedoelt. Gezien je stelligheid moet dat te vinden zijn. Dan heb je een veel overtuigender weerwoord op het artikel, dan het cynisme uit je #2

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Karin van der Stoop

@24: En wat is ’t antwoord?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 kneistonie

@31: bij gelegenheid

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 JSK

@30: nee ik erger mij aan misleiding dat als waarheid wordt verkocht. That’s it. Als een beetje intellectueel moet je dat zelf niet willen. Ga nu niet doen alsof ik iets onredelijks eis. Met een blog vraag, nee smeek, je om aandacht. Flauw om zo te reageren als je het krijgt. Of wil je alleen “wow je bent zo slim” horen? Dat zou kinderachtig zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Karin van der Stoop

@32: Lol. Kudos. Je bezit tenminste wel de eigenschap me aan het lachen te maken. Ik vermoed dat we het IRL best met elkaar kunnen vinden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 P.J. Cokema

@33: jij weet heel goed dat wij hier een prima discussie niet uit de weg gaan. Maar dat in dit stuk misleiding als waarheid wordt gebracht, dat ook nog eens met een verwijzing naar ” ideologie”, zonder te benoemen wat je daar mee bedoelt, is een argumentenloze beschuldiging.

En dat “ga nu niet doen of ik iets onredelijks eis”, niemand heeft hier gesteld dat je iets eist. Deede je dat dan?

 • Vorige discussie