Liveblog: McCain vs Obama Reloaded

3:00h En een goedenacht. We zitten er weer klaar voor. Laptop op schoot en CNN op TV. En we gaan deze keer lekker town-hallen. Uit 6 miljoen vragen zijn er 20 uitgekozen. Obama en McCain hadden geen zin in vervolgvragen, maar de moderator heeft besloten zich daar mooi niks van aan te trekken.

3:06h Obama moet beginnen en krijgt een vraag over de economie. Da’s lekker voor hem, want dat zien kijkers als zijn sterke punt. Zo krijgt hij mooi de kans om weer eens te wijzen op zijn belastingverlagingen voor de middenklasse. Zijn antwoord loopt soepel en wordt goed gewaardeerd.

3:08h Ook McCain wordt behoorlijk gewaardeerd, hoewel dat halverwege wat wegzakt. Hij is wel minder specifiek dan Obama.McCain lijkt voorlopig besloten te hebben vriendelijker te zijn dan de vorige keer.

3:10h Obama pivot zijn antwoord weer naar zijn belastingverlaging. Zo zinkt dat er lekker in bij de kiezers.

3:14h McCain valt Obama hard aan. “Obama en zijn cronies” noemt hij het en stelt dat ze omgekocht waren door Fannie Mae en Freddie Mac. Obama negeert in eerste instantie die aanval en gaat op de inhoud. In tweede instantie gaat hij McCain weerleggen. Hij valt hem aan op deregulering en pivot daarna weer terug naar de vragensteller.

3:19h Vraag 3 is weer voor Obama. Dat lijkt weer best aardig te gaan. De vragensteller lijkt in ieder geval mooi mee te knikken.

3:21h Wat opvalt tot nu toe als je de grafiekjes bekijkt is dat de mensen heel graag maatregelen willen weten. Ze reageren maar matig op algemeenheden en eigenlijk helemaal niet, of soms zelfs negatief op aanvallen. Pas als ze specifiek worden stijgt de waardering. Obama is net wat specifieker dan McCain en scoort daarom net wat beter.

3:27h McCain lijkt vanavond besloten te hebben dat energieonafhankelijkheid de kern is van zijn economische plan. Kennelijk heeft zijn campagne bedacht dat zijn belastingverlagingen voor de rijken hem te kwetsbaar maken voor aanvallen dat hij niet om de middenklasse geeft en dat hij teveel op Bush lijkt. En ja, hoor, daar komt Obama met zijn belastingaanval.

3:34h Nog iets opvallends: zowel de standaardopmerkingen van McCain over earmarks en van Obama over Bush doen niet zoveel. Ze zijn waarschijnlijk niet specifiek genoeg en misschien hebben ze het zo vaak gehoord dat het geen impact meer heeft.

3:40h McCain valt Obama aan op zijn belastingplan en presenteert alsnog de onderdelen van zijn plan die helpen voor de middenklasse. Obama wil daarop reageren, maar dat mag niet. Daar gebruikt hij de volgende vraag voor over Medicare en Social Security. McCain besluit wel de vraag te beanwoorden, maar zijn oplossing is een commissie. Dat maakt niet echt indruk. Ook helpt het niet dat hij refereert naar Tip O’Neill en Reagan. Ik denk dat niemand precies meer weet wie Tip O’Neill is en het benadrukt dat McCain oud is en al heel lang meeloopt.

3:45h Ik zit al de hele avond te wachten totdat McCain zichzelf een keer maverick noemt, aangezien je bij het debat tussen Palin en Biden zag dat de waardering voor Palin daalde elke keer als ze dat noemde. Kennelijk heeft zijn campagne dat ook gezien en waarschijnlijk zijn ze ook bang voor een aanval van Obama op zijn maverickschap, zoals Biden dat in dat debat deed. McCain doet in ieder geval zijn uiterste best om het woord maverick te vermijden, hoewel hij wel aangeeft dat hij tegen zijn eigen partij is ingegaan en zich niet altijd populair heeft gemaakt. Wel heeft hij vanavond al zo’n 27 keer my friends gezegd (3 keer zelfs in het antwoord waar hij nu mee bezig is). Dat zullen wel mooie mixvideo’s worden de komende dagen.

4:00h Het gaat nu al een aantal minuten over gezondheidszorg. Het lijkt alsof Obama dit deel van het debat dik aan het winnen is. McCain lijkt minder goed in staat om aan het begin van zijn antwoord een connectie te maken met het publiek, hakkelt zich soms een beetje door het antwoord heen en gooit er wat losse voorstellen tussendoor. Obama komt erg presidentieel over, weet een verhaal te maken waarin zijn voorstellen naadloos passen en weet het op een gegeven moment meesterlijk te verbinden aan zijn moeder die overleed aan kanker terwijl ze met verzekeraars aan het vechten was om uitbetaald te kunnen worden. Voorspelling voor straks: ik denk dat Obama beter gaat scoren op wie de problemen van gewone Amerikanen het beste begrijpt. Het is overigens knap hoe de Obama-campagne gezondheidszorg weer terug heeft weten te brengen. Een week of twee geleden werd het nauwelijks besproken terwijl het nu duidelijk weer een issue geworden is.

4:05h De eerste vraag die iets te maken heeft met buitenlands beleid. McCain hakkelt zich weer door het antwoord heen en eindigt met een hak naar Obama’s ervaring. Obama voelt zich kennelijk erg sterk, want hij begint zijn antwoord met de opmerking dat hij inderdaad dingen niet begrijpt. Dat draait hij vervolgens naar een keiharde aanval op de invasie in Irak. Vervolgens krijgt hij meteen een vervolgvraag. Obama is nu ruim 3 minuten achter elkaar aan het woord over buitenlands beleid zonder onderbroken te worden. Dit gaat hem waarschijnlijk heel erg helpen. Amerikanen hebben nog wat twijfels over zijn buitenlandse ervaring en op deze manier kan hij laten blijken dat hij er echt wat vanaf weet.

4:10h Kennelijk krijgen de kijkers ook het idee dat Obama het wel begrijpt, want makkelijke aanvallen van McCain komen niet door. Sowieso komt McCain hier weer niet lekker over en zijn waardering blijft lager dan bij Obama. McCain roept nu dat hij wel weet hoe je een oorlog moet voeren (zonder specifiek te worden) en dat doet helemaal niks. McCain lijkt het buitenlandse deel slecht voorbereid te hebben. Hij is weinig specifiek en komt eigenlijk elke keer weer terug bij generaal Petraeus. Obama komt ook in dit deel heel sterk over. Specifieker, scherper en met een bredere visie. Als McCain zelfs in het buitenlands beleid geen twijfels kan zaaien over Obama zit hij ernstig in de problemen.

4:20h De eerste keer dat McCain goed scoort op buitenlands beleid. Hij praat over de problemen met Rusland. Het is ook de eerste keer dat hij beter lijkt te scoren dan Obama. Als dit de laatste vraag is in het buitenlandse blokje kan dat hem nog wel eens redden. Het is niet de laatste vraag, maar de volgende vraag gaat weer over Rusland. Ook deze doet McCain iets beter. McCain wint Rusland op punten.

4:30h Obama herstelt zich weer bij de volgende vraag over het gevaar van Iran. Hij komt hard, maar weloverwogen over. Dat lijkt een houding te zijn die hele hoge waarderingen oplevert. Laatste vraag nu.

4:35h Mooie vraag: Wat weet u niet en hoe gaat u dat leren? Obama mag eerst en koopt even wat tijd met een grapje naar zijn vrouw. Uiteindelijk beantwoordt hij de vraag helemaal niet, maar gebruikt het om een soort closing statement te geven. McCain geeft ook geen antwoord en komt ook met een closing statement. Belangrijkste verschil: hij praat meer over zichzelf en Obama meer over de problemen in het land.

4:37h En het is klaar. Ik denk dat het een overwinning voor Obama is. Hij kwam weloverwogen en presidentieel over, was specifiek en leek veel kennis van zaken te hebben. Halverwege het debat was hij dermate goed op dreef dat voor een minuut of 10 het wel leek alsof hij de enige op de vloer was. McCain leek af en toe te zoeken naar woorden, bleef vager over zijn plannen en was bij tijd en wijle nasty in zijn aanvallen. Het was ook overduidelijk dat hij Obama persoonlijk helemaal niks vindt. Dat kan slecht vallen. Maar hoe dan ook; een gelijkspel is al een overwinning voor Obama. McCain had een overwinning hard nodig om de koers van de campagne te veranderen en die heeft hij in ieder geval niet gekregen. Ik ben wel benieuwd wat de meest memorabele momenten uit het debat waren. die kunnen het verhaal soms nog veranderen. Ik heb geen one-liners gezien die zijn blijven hangen. In het cafe wijst Anne erop dat McCain Obama op zeker moment aansprak als “that one” en dat op Amerikaanse linkse blogs mensen daar heel boos over zijn. Ik had die even gemist, maar in de nabeschouwing bij CNN komt het ook enkele malen ter sprake. Als dat zo is, is dat slecht nieuws voor McCain. Het verhaal de komende dagen wordt dan dat McCain geen respect heeft en knorrig is. Dat hielp hem de vorige keer ook zeker niet.

4:52h En we gaan naar de focusgroep van CNN. Polls zijn nog onderweg. De focusgroep vindt met een kleine meerderheid dat Obama gewonnen heeft, maar het verschil is niet groot.

5:05h Interessant punt in de nabeschouwing. McCain komt normaal altijd goed over in town halls, maar -en dat is belangrijk- normaal zit het vol met zijn eigen supporters. Zijn humor kwam minder over en z’n verhalen komen minder over omdat mensen op een andere manier luisteren. De wijze waarop Obama zijn gedachten formuleert en zich beweegt is misschien wel beter voor zo’n gemengde setting. Het “that one” moment wordt herhaald; dat is inderdaad niet lekker voor McCain en die gaat zeker terugkomen de komende dagen. En de polls komen binnen. Een ruime overwinning voor Obama: 54 tegen 30% vindt dat hij het het beste deed. 64% kijkt nu positief tegen Obama aan, tegen 60% voor het debat. Zijn negatieve score daalt van 38 naar 34%. De positief/negatief scores van McCain zijn onveranderd op respectievelijk 51 en 46%. Dat is heel slecht nieuws voor McCain. Hij heeft nog 1 debat over, maar tenzij de komende maand nog hele rare dingen gebeuren gaat Obama het gewoon winnen. Een meerderheid van de Amerikanen kijkt positief tegen Obama aan en maar weinig negatief. Zijn score op al deze punten is hoger dan McCain.

5:15h En nog meer goede cijfers voor Obama. Hij scoort op buitenlands beleid onderhand bijna even hoog als McCain en heeft een straatlengte voorsprong op de economische onderwerpen, wat voor 60% van de kiezers het belangrijkste punt is.
Hieronder de percentages. De vraag is wie de kiezers het meest vertrouwen op een onderwerp:
Irak: Obama wint: 51 tegen 47%
Terrorisme: McCain wint 51 tegen 47%
Economie: Obama wint 59 tegen 37%
Financiele crisis: Obama wint 57 tegen 36%
De reactie bij CNN aan tafel: als deze cijfers zo blijven dan kan McCain met modder gaan gooien wat hij wil, maar dan is het gewoon afgelopen.

5:25h Het goede nieuws voor Obama houdt nog niet op. Op de vraag wie de beste leider is scoort Obama met 51 tegen 43% nu hoger dan McCain. Dat is heel slecht nieuws voor McCain, omdat juist zijn vermeend betere leiderschap door zijn campagne steeds benadrukt werd. Obama werd ook als de aardigste gezien, met 65 tegen 28% , en als degene die zijn standpunten het helderst verwoordde: 60 tegen 30%. McCain won alleen in de categorie “wie viel het meest aan?” met 63 tegen 17%.
Ook CBS komt met Obama als winnaar: 39 tegen 27% met 35% die denkt dat het een gelijkspel is. Obama stijgt daar ook van 54 naar 68% op de vraag of hij de juiste beslissingen zal nemen op economisch gebied. Ook McCain stijgt daar, van 41 naar 49%. Bij NBC wint Obama 60 tegen 40% en volgens SurveyUSA vindt 54% Obama de duidelijke winnaar tegen maar 29% McCain. Zelfs in de focus groep van Fox neigen de kiezers naar Obama, voornamelijk vanwege zijn ideeen over gezondheidszorg.

5:30 Wij sluiten het weer af hier. Ik denk dat je wel kan zeggen dat Obama vanavond een grote overwinning geboekt heeft. Tijdens het debat was hij uitstekend op dreef en hij kwam absoluut presidentieel over. De cijfers van de polls laten zien dat de meeste kijkers dat ook vonden. Achteraf zou dit wel eens het moment geweest kunnen zijn dat Obama de laatste twijfels bij een heleboel kiezers weggenomen heeft. Houd de komende dagen de polls in de gaten! Als laatste toetje nog even het moment dat de komende dagen wel eens het meest herhaald zou kunnen worden: McCain noemt Obama “that one.”

 1. 5

  En wéér durft de Nederlandse pers Obama niet als winnaar uit te roepen.

  Mooi verslag, al moet ik zeggen dat veel punten die je interpreteert als ‘kansloze pogingen van McCain’, misschien wel aankomen bij mensen die hem meer welgezind zijn. Maar aan de andere kant, en dat hoor je in de Amerikaanse media ook steeds vaker: zoals het nu gaat is McCain vooral bezig om zijn eigen natuurlijke achterban te verstevigen en niet om de broodnodige zwevende kiezers om te trekken. De poll-uitslagen zeggen ook niet zoveel: volgens mij moet je de hard core republikeinen en democraten eruit filteren en vooral kijken naar hoe beide kandidaten scoren onder ‘uncommitted voters’.

 2. 6

  @Teun

  Ja, het klopt dat z’n pogingen wel aankomen bij mensen die hem welgezind zijn, maar die gaan toch niet op Obama stemmen.
  Ik noem het kansloze pogingen omdat ik het debat keek met een schuin oog naar de favorable/unfavorable grafiekjes onder in beeld. Je zag gewoon keer op keer dat het McCain niets opleverde en soms zelfs krediet kostte. En het panel dat dat doet zijn kiezers die nog niet besloten hebben…
  Obama schoot er overigens ook niet veel mee op, al ging hij soms nog iets omhoog als hij McCain en Bush koppelde.
  Kennelijk zitten de kiezers echt op oplossingen te wachten want dan steeg hun waardering wel.

  Volgens mij was het Nate Silver (www.fivethirtyeight.com) die nog wel een aardige andere verklaring had voor het feit dat McCain’s aanvallen zo slecht scoorden: zijn unfavorable ratings zijn onderhand zo hoog opgelopen (en nauwelijks nog hoger dan zn favorable) dat hij als die eikel wordt gezien die weer wat te zeiken heeft, en de kerel aanvalt die veel mensen wel een relaxte gast vinden (Obama’s favorables zijn echt behoorlijk hoog). Daarom kan Obama het nog wel maken om aan te vallen, bovendien doet ie het minder vaak en meer als counterpunch op inhoud.

  Er is in de poll uitslagen inderdaad wel een zekere verdraaiing te zien, aangezien meer mensen zich Democraat dan Republikein vinden, maar je ziet aan de uitslag van McCain dat hij echt alleen maar de diehard Republikeinen trekt. Bovendien zijn er straks bij de verkiezingen dus ook meer Democraten bij de stembus, dus in die zin is zo’n poll uitslag nog steeds een goede graadmeter. Tot slot worden bij diverse polls ook de uitslag onder onafhankelijke kiezers gemeten en ook daar kwam Obama duidelijk als winnaar uit de bus.

  Dus als de Nederlandse pers Obama weer niet tot winnaar uitroept hebben ze echt boter op hun hoofd. Maar goed, ze hebben geloof ik ook pas twee dagen door dat het geen nek aan nek race meer is….

 3. 7

  Briljante kop in de Volkskrant:

  Obama wint ook tweede debat.

  Briljant vanwege dat “ook” want tot nu toe vond de Volkskrant debat 1 een gelijkspel. :-)

  Over de inhoud zal ik wijselijk zwijgen :-)

 4. 9

  Hulde Laurens!

  Wat ik vanochtend nog opving op TV (fragementen en analyses in Journal en GoedemorgenNL):

  – McCain heeft wel een punt dat Obama wellicht zijn belofte over belastingverlaging niet houdt omdat hij in het verleden bijna altijd tegen belastingverlaging stemde

  – Obama heeft rechtse trekken die wij niet zo hebben opgemerkt in NL. Hij wil de budgetten voor defensie verhogen en hard doorgaan met de strijd tegen terrorisme en Bin Laden vermoorden.

 5. 10

  @9

  Die rechtse trekken zijn zeker aanwezig. Hij was gister keihard over Bin Laden, harder zelfs dan McCain.

  Dat belastingverlaging verhaal is pure spin van de McCain campagne. Daar zitten ook allemaal stemmingen bij over budgetprocedures waar McCain zelf ook voor stemde. Joe Biden zei tegen Palin dat als je volgens die maatstaven rekent McCain 440 keer tegen belastingverlaging gestemd heeft.
  Bovendien zit het verschil in de belastingplannen vooral in waar ze verlagen. Obama verlaagt ze onder de 250.000 dollar en verhoogt ze daarboven. De facto budgetneutraal. McCain verlaagt ze alleen voor de hoogste inkomens en doet verder niks. Dat is dus a la Bush, maar dan nog een stap verder.

 6. 15

  Obama wordt waarschijnlijk deze week nog geliquideerd. Voorspel dat nu al 1 jaar of zo.

  Maar Obama is slecht voor de Amerikaanse elite. Die hebben belangen die miljarden dollars groot zijn.

  Obama je fout was de “ring of power” op te pakken. That will be your undoing.

  Ik voorspel dat zaterdag om 14 00 uur Amerikaanse tijd Obama geliquideerd wordt.

  Ga maar alvast zakdoekjes kopen.

  Of lees Machiavelli in de tussentijd.