Anders nog iets? | You Only Live Online

COLUMN - ‘Maak even een foto man, voor op Facebook…’ Routinematig en zonder enige vorm van toeristische bescheidenheid maken twee mannen van een jaar of vijfentwintig met hun smartphones kiekjes van elkaar bij een zwarte Ferrari. De auto staat ‘zomaar’ in een druk uitgaansgebied in het centrum van Amsterdam. Enkele seconden later bekijken ze samen de gemaakte foto’s. Eentje is zó enthousiast, dat hij ter plekke besluit dat dit zijn nieuwe profielfoto op Facebook zal gaan worden! Waarschijnlijk heeft hij de foto meteen in zijn FB-profiel gezet, inclusief begeleidende tekst: ‘Ik voor Ferrari!!’ #wtf #lol. Voordat ze honderd meter verder zijn gelopen, zal hij al een tiental ‘likes’ te pakken hebben.

Op een terrasje zitten enkele meisjes gezellig in de het zonnetje met elkaar te kletsen… Via WhatsApp. Giechelend ‘praten’ ze met elkaar via het mobiele smartkastje dat ze als vanzelfsprekend met twee handen stevig vastklemmen voor hun gezicht. ‘…OMG! Hij is egt wel knap! *bloost*’ De jongeman, type hipster in een beige chino met omgeslagen broekspijpen en Birkenstocks dragend, kijkt af en toe op zijn eigen iPhone. Hij lijkt geen rust te hebben om te kunnen genieten van z’n Coca-Cola Zero. ‘Kijk, hij lijkt zenuwachtig te worden van je… *lief*’ Waarschijnlijk verwacht hij een app’je van iemand. Weet hij wat er zich naast hem afspeelt, aan de tafel met de gierende hormoontjes? Waarschijnlijk wel.

Terwijl mijn vriendin een jurkje past bij de H&M, kijk ik vanuit m’n ooghoek naar twee opvallende dames van rond de vijftig. Type: vrijgevochten, prosecco als ontbijt. Ze kunnen het niet laten om een idioot felgeel bontmutsje op te zetten, dat als accessoire te koop wordt aangeboden in deze Zweedse modetempel. Wat ik verwachtte gebeurde ook. Uit de donkerbruine (nep)lederen tas, waarop repeterend het logo van de ontwerper staat, komt een bling bling hoesje tevoorschijn. Terwijl dame één met het gele mutsje op het hoofd poseert en een guitig ‘duckface’ mondje opzet, maakt de ander enkele pics. ‘Waaahh… Deze zet ik meteen in een tweetje op mijn timeline!’ schreeuwt ze ongegeneerd met rauwe stem door de winkel. ‘Nee joh, gek…! App ‘m me ff door!’ Vanavond zullen minimaal drieduizend van haar vierduizend achthonderdzeventien volgers, haar BFF, inclusief kek bontmutsje, via Twitter hebben kunnen aanschouwen.

Terwijl we naar buiten lopen, zie ik een oude man op een bankje in de zon zitten. Hij bekijkt de drukte en geniet van zijn dag. Waarschijnlijk heeft hij geen notie van wat er allemaal om hem heen gebeurt. Hij ziet de mensen. Dat is wat telt voor hem. De sociale praatkastjes neemt hij voor lief. Daar begrijpt hij helemaal niets van. Ik vraag of we even naast hem mogen zitten. Vriendelijk lachend schuift hij op. Ik pak mijn eigen telefoonkastje erbij, schakel deze uit en volg voor een tijdje het voorbeeld van de oude man: ik bekijk de drukte en geniet van het moment in de zon… #heerlijk #twexit.

Voor een kwartiertje.

Volg Pascal Cuijpers op Twitter.

  1. 1

    Ik heb alleen smartphones en tablets om websites op te testen. Zelfs geen mobiele telefoon. En ik mis het niet. Maar toch kun je er veel lol aan beleven.
    Ik loop hard. Nou ja, in ieder geval iets harder dan ’n wandelaar. In de stad. En daar kom je regelmatig tegenliggers tegen die op zo’n apparaat lopen te kijken. Ik beleef er veel lol aan pas redelijk laat ’n soort oerkreet te slaken. Dat geeft de meest geestige effecten bij de tegenligger die, geschrokken opkijkend, een al wat oudere zwaar bezwete man op zich af ziet stormen. Tja, ik moet m’n sadisme ook ergens op ’n geweldloze manier kwijt.
    Ik vind het trouwens echt bezopen om lopend op zo’n ding te lezen, sms’en, whatsappen of wat ze ook doen. Ik loop toch ook niet al wandelend in het telefoonboek te lezen? Maar hoe dan ook: je kunt dus ook lol beleven aan die krengen als je er zelf geen hebt.

  2. 3

    Ja, die jeugd van tegenwoordig nog. Een beetje onzedig de heupen bewegen op die duivelsmuziek van Elvis Presley en ook nog eens ongehuwd samenwonen, waar moet dat toch heen met de wereld?