Likoed Nederland en de wonderbaarlijke vermenigvuldiging van de Arabische legers

Dossier:

Ik ben altijd dol geweest op sprookjes. De gebroeders Grimm, Hans Christian Andersen, Moeder de Gans, ik kon er geen genoeg van krijgen. Vandaar waarschijnlijk dat het volgende verhaaltje – uit het saaie, degelijke Katholieke Nieuwsblad me zo aansprak:

“Op 6 oktober 1973, de dag dat de joden Jom Kippoer vierden, vielen Egypte, Syrië, Irak, Jordanië, Saoedi-Arabië, Marokko, Algerije, Libië en vele andere islamitische landen Israël tegelijkertijd aan.

Een grootschalig conflict dat later bekend werd als de Jom Kippoer-oorlog was een feit. Het kleine Israël (met toen amper 3 miljoen inwoners) moest zich verdedigen tegen meer dan een miljoen tot de
tanden bewapende Arabische soldaten.

Dat bovenstaande islamitisch-Arabische legers zo eendrachtig vochten, was een wonder. Want landen als Syrië en Jordanië gunden elkaar vaak het licht niet in de ogen, en hadden zelfs menige oorlog met elkaar uitgevochten.

Dat genoemde landen in oktober 1973 toch één front vormden tegen Israël kende maar één oorzaak: de diepgewortelde haat van veel Arabieren tegen Israël en alles wat joods was. Deze haat kon letterlijk elk meningsverschil tussen de Arabische landen overbruggen, iets wat je momenteel ook weer ziet gebeuren.”

Denk u eens in, meer dan een miljoen soldaten uit al die islamitische landen tezamen!!! Eerdere wonderbaarlijke vermenigvuldigingen uit de geschiedenis, zoals Jezus dat blijkbaar kon met vissen en brood, om niet te spreken van ‘Ezeltje strek je, tafeltje denk je’, vallen hierbij in het niet. Het Katholiek Nieuwsblad vermenigvuldigt de legers van Egypte en Syrië voor u met .. ja met van alles eigenlijk .. en biedt moeiteloos over de bijbel en het sprookje heen.

De auteur van deze nonsens is Antonius Marie (Tom) Struick van Bemmelen, ex-Eerste Kamerlid van de VVD en voorman van Likoed Nederland. Het doel van zijn verzinsels is een aanval op de Palestijnse priester Jamal Khader, één van de opstellers van het zogenoemde Kairos-document. Khader zou gezegd hebben dat Israel niet bang hoeft te zijn door verschillende Arabische landen aangevallen te worden, omdat die hopeloos verdeeld zijn. Om dat argument te ontkrachten greep Struick van Bemmelen naar zijn dikke duim.

De Likoedleider heeft het namelijk niet zo op het Kairos-document begrepen. Het is kritisch over Israel en neemt het op voor de Palestijnen, vandaar. Maar Struick van Bemmelen heeft nog een paar redenen om tegen Kairos te zijn. Ze zijn het waard even genoemd te worden:

“Zo ondersteunden zij het totaal mislukte Gaza-flottielje tegen de volgens het internationalaal (sic) recht gerechtvaardigde wapenblokkade van Gaza, dat in mei 2011 had moeten plaatsvinden. Doel was een minieme hoeveelheid hulpgoederen naar Gaza te brengen. Terwijl daar volgens de links-liberale krant The New York Times alleen al in augustus 2011 een gigantisch warenhuis en twee zeer luxueuze hotels werden geopend, met liften uit nota bene Israël. Dat hoor je alleen niet van Khader en de andere opstellers van het Kairos-document.

Khader stelt verder dat de in 2003 voltooide ‘scheidingsmuur’ (die overigens voor meer dan 95 procent een hek is), niet nodig is omdat de Palestijnen het geweld zouden hebben afgezworen. Alweer onjuist: nog geen anderhalve maand geleden werden bij de Israëlische badplaats Eilat acht Israëliërs, onder wie vier toeristen, door islamitische terroristen uit Gaza afgeslacht. Deze terroristen waren via Egypte Israël binnengekomen omdat er tegenwoordig een hek tussen Gaza en Israël staat. Daar konden ze dus niet meer langs.”

Die Struick van Bemmelen toch. Hij, als ex-katholiek, moet gedacht hebben: de lezers van dat superconservatieve blaadje weten vast van toeten noch blazen. Die weten dus niet dat ondanks het feit dat minister Rosenthal het tegendeel beweert, de blokkade van Gaza helemaal niet spoort met het internationale recht(en dat de ‘links-liberale’ krant The New York Times dan wel kan melden dat er een supermarkt en dure hotels in Gaza zijn, maar dat dezelfde krant, net als andere bladen, ook heeft gemeld dat 60% van de bevolking van Gaza ‘food insecure’ is en bijstand nodig heeft).

Struick van Bemmelen moet ook hebben gedacht dat de lezers van het Katholieke blaadje niet in de gaten hadden gehad dat Israel het fout had met de beschuldiging dat de aanstichters van die aanslagen bij Eilat in augustus uit Gaza kwamen, zodat het bloedbad dat Israel daar vervolgens ontketende (31 doden) niets anders was dan een ongeprovoceerde Israelische oorlogsmisdaad.

Om Struick van Bemmelen recht te doen moet ik natuurlijk wel toevoegen dat hij zijn stukje plaatste op 7 oktober en dat de bevestiging dat Israel had gelogen over de betrokkenheid van Gaza pas twee weken later kwam. Wel zou hij zich op zijn minst vast hebben kunnen houden aan de twijfel die daarvoor al van alle kanten was gerezen over de claim van Israel.

Maar ach, zou Struick ‘Moeder de Gans’ van Bemmelen zich daaraan nou iets gelegen laten liggen? Het lijkt me niet overeen te komen met zijn stijl. Struick van Bemmelen is veeleer iemand die het – evenmin als zijn evenknie Yochanan Visser, de baas van het clubje ‘Missing Peace’, – volstrekt niet nodig vindt zich aan de feiten te houden, of die feiten zelfs maar te kennen, als het aankomt op de verdediging van het geliefde Joodse land.

Niet toevallig staan ze ook allebei wel eens in de Volkskrant – de krant waar alles mag tegenwoordig en waarin niets meer waar hoeft te zijn. ‘Kijken met één oog dicht‘ was de kop boven Struick van Bemmelens stukje in het Katholieke blaadje. ‘Liegen met één vinger in je neus’ was een betere geweest als je het mij vraagt. Leve de verspreiders van de bla-bla-hasbara.

Reacties (132)

#1 Frank

Goh, Likud Nederland was al een tijdje stil op Sargasso. Zijn ze via een achterdeur terug!
Staat net op teletekst dat Israel het tempo van het bouwen op de Westbank alleen maar gaat opvoeren. Een groene driehoek voor de Palestijnse inwoners lijkt me een logische volgende stap.

 • Volgende discussie
#2 gbh
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 piet de nuttige idioot - Reactie op #2

een beetje duiding bij de beelden had niet misstaan. Voor zover ze relevant zijn. Ik neem aan dat het iets met Syrië te maken heeft. Niemand beweert dat Syrië een heilsstaat is. Er zijn wel mensen die weglopen met de ‘democratie’ Israël.
Om aan het afdwalen mee te doen: er zijn sterke aanwijzingen dat er Amerikaanse steun is voor AlQuaida ‘rebellen’ in Syrië. De ‘aartsvijand’ is opeens weer nuttig nu er niet openlijke steun mag zijn. Kan ik wel weer met een filmpje komen, maar dat heeft gewoon geen fuck met Israël te maken.

Meer OnTopic: grappig dat die Struick enzovoort het over die liften heeft. Alles moet daar toch met goedkeuring van Israël (en via-) binnenkomen? Of zou dat spul anders door een smokkeltunnel aangeleverd moeten zijn….

#2.2 L.Brusselman - Reactie op #2.1

Als het over Israel gaat verkrampt gbh een beetje en begint ie te zwalken.

 • Volgende reactie op #2.1
#2.3 piet de nuttige idioot - Reactie op #2.2

hij heeft in ieder geval wel een leuke muziek-smaak ;-)

 • Volgende reactie op #2.2
#2.4 L.Brusselman - Reactie op #2.3

Inderdaad,verbazend.
Ik denk dat ik daarom wat milder reageer.

#2.5 piet de nuttige idioot - Reactie op #2.2

ik pretendeer niet gbh’s zieleroerselen te kennen, maar zijn ‘verkramping’ bestaat er niet uit dat hij pro-Israël is, maar zich afvraagt waarom altijd al die aandacht voor dat kleine plekje, terwijl er zoveel meer pijnpunten zijn: Tibet, Congo, etc. . En dat is ook min of meer terecht.
Maar juist door onze banden met Israël, de betrokkenheid, veel mensen (zoals ik) hebben daar familie, maak je je ongerust over het gebeuren.
En het is natuurlijk geo-politiek ultra-strategisch gelegen, daarom zijn de mensen die er wonen (van welk geloof of etniciteit ook) speelbal van ’the powers to be’. En dat is gewoon zwaar kut. Xcusez le mot.
gbh: correct me where I’m wrong….

 • Vorige reactie op #2.2
#2.6 L.Brusselman - Reactie op #2.5

Dat er zoveel meer aandacht voor Israel is lijkt me terrecht,het land dat de meest begunstigde handelspartner is van Nederland,is gesticht door de VN, vanwege de democratie die ze pretenderen te zijn op het kruispunt der continenten,de onvoorwaardelijke steun die ze altijd krijgen van “ons” bij wat ze ook uitvreten etc,etc….

 • Volgende reactie op #2.5
#2.7 L.Brusselman - Reactie op #2.5

En dan heb ik het nog niet over de persoonlijke aanvallen die deze gbh op mij uit probeerde ,niet dat hem dat ook maar in het minst is gelukt.Hij haalde eerder zichzelf onderuit.

 • Vorige reactie op #2.5
#2.8 piet de nuttige idioot - Reactie op #2.1

Ik kom toch maar met een link (betreffende dat Syrië-verhaal) omdat ik het een beetje slordig geformuleerd had.
http://rt.com/news/syria-foreign-forces-insurrection-835/
De geïnterviewde man haalt trouwens op het laatst Syrië en Turkije door elkaar. Geeft maar aan hoe ingewikkeld het allemaal in elkaar zit.

Maar zoals gezegd, heeft weinig met de topic te maken, hooguit zijdelings. Uiteindelijk heeft alles natuurlijk met elkaar te maken….

 • Vorige reactie op #2.1
#3 L.Brusselman

Deze twee fantasten ,Visser en van Bemmelen kunnen hun fraaie proza vaak kwijt bij die zo onbevooroordeelde opinie pagina van VK.nl.
Dat is al zo sinds die Rutherfrans daar de lakens uitdeelt,sindsdien zijn er wel erg veel Groot Israel sympatisanten die er hun verhaal kwijtkunnen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3.1 Cor Mol - Reactie op #3

Chris Rutenfrans houdt woord en wilde een rechtse kwaliteitskrant. Dat lukt hem voor de helft:wel rechts maar geen kwaliteit.
HP/De Tijd: http://tinyurl.com/3y738ju

#3.2 piet de nuttige idioot - Reactie op #3.1

dat er op opiniepagina’s rechtse meningen geventileerd worden lijkt me niet zo’n probleem. Ik neem aan dat lezers van ‘kwaliteitskranten’ het onderscheid kennen tussen opinie- en nieuwspagina’s. Bovendien moet je toch ergens kennis nemen van de diverse opinies (om ze daarna naar believen weer onderuit te kunnen halen).
Problematischer lijkt me de overstap van een ‘kwaliteitskrant’ zoals NRC naar persbureau AP/Novum (niet te beroerd om de server van concurrent ANP te hacken) voor de nieuwspagina’s. En zelfs dan wordt zo’n blad door ‘spindoctor’ Boerma nog weggezet als links bolwerk…

#3.3 L.Brusselman - Reactie op #3.2

Als het een beetje gelijkmatig verdeeld zij zou is dat geen proleem.
Het wordt alleen zo saai als je steeds hetzelfde gebral leest.

#4 Sjiek

Wat haat ik dat conflict tussen Palestijnen en Israeli’s. Nooit eens goed nieuws. Altijd rottigheid en narigheid. Kibbelzieke kippen. Met elkaar, onder elkaar. In alle standjes.

Eigenlijk zou ik willen dat ze allebei opflikkeren. Uit het nieuws. Want het is geen nieuws dat ze kibbelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4.1 Henrik - Reactie op #4

maar….maar….Ome Geert zegt dat Israel de kanarie in de kolenmijn is en wij vallen als Israel valt……………nondejunogantoe.

ik weet eigenlijk niet wat ik wil zeggen,behalve dat de israelische export in angst voor arabieren een goudmijntje is.

#5 Olav

Abu: de Volkskrant – de krant waar alles mag tegenwoordig en waarin niets meer waar hoeft te zijn.

Hehe. Dat mag ook wel eens vaker gezegd worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5.1 L.Brusselman - Reactie op #5

En dat is precies de makke van bijna alle massamedia in Nederland,ik ben van nature wantrouwend t.o.v. de media en dat wantrouwen groeit alleen maar.

#6 Likoed Nederland

Komisch, die Abupessimist.

Hij wil ons zo graag aanvallen, dat hij gaat fantaseren.

Hij laat zo wel goed zien dat zijn stukjes niet op feiten zijn gebaseerd, maar op ideologische wensdromen.
Hopelijk ziet Sargasso dat nu ook in, dat zijn fantasien niet bijdragen tot een kwaliteitsimago.

Want als je de feiten niet precies meer weet, dan zoek je ze op. Zoals van
Bemmelen wel gedaan heeft. Op Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Yom_Kippur_War

Allles wat Abu bestrijd, staat daar gewoon.
Wie wel kan rekenen, weet dat 800.000 plus 150.000 plus 100.000 meer dan een miljoen is. Daar heet trouwens geen vermenigvuldigen, maar optellen.

Geloofwaardigheid Abu is nu aangetoond: nul.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6.1 L.Brusselman - Reactie op #6

En dat zegt degene die de leugen als handelsmerk heeft.
Tijd voor wat amusement.
http://www.youtube.com/watch?v=p-2TxIcdaOs

 • Volgende reactie op #6
#6.2 Johan - Reactie op #6

Verwarrend hoor, alleen wikipedia maakt melding van troepensterktes. Andere sites niks hiervan. Het lijkt wel dat benadrukken sterktes en overmacht niks anders is als propaganda. Daar zijn de Israeli’s erg goed in.

 • Volgende reactie op #6
 • Vorige reactie op #6
#6.3 Prediker - Reactie op #6

Leuk dat Likoed NL hier een inkijkje geeft in het niveau van de stukjes van haar eindbaas: de man komt blijkbaar tot zijn feiten door snel even op wikipedia te kijken. Prima, is dat ook weer helder.

Maar stellen dat Israël in 1973 stond tegenover een invasiemacht van meer dan een miljoen Arabische soldaten is zoiets als zeggen dat de Afghanen stonden tegenover een invasiemacht die zo groot was als het voltallige leger van de Sovjet-Unie.

We lezen even verderop in dat artikel dan ook: “Egyptian forces advanced approximately 4 to 5 km into the Sinai Desert with two armies (both corps-sized by western standards, included the 2nd Infantry Division in the northern Second Army).”

Een corps bestaat uit tussen de 20,000–40,000 man. Dus met twee divisies kwamen er minstens 40,000 en maximaal 80,000 Egyptische soldaten richting Israël zetten. Ja, als je dat met tien vermenigvuldigt, dan kom je wel op een miljoen. (Maar zou Israël dan niet onder de voet gelopen moeten zijn? Of het slachtofferaantal onder de Egyptenaren eveneens tien maal zo hoog?)

Komt bij dat als je de voetnoten op Wikipedia even volgt, je erachter komt dat de bronnen nou niet bepaald onafhankelijk en onpartijdig zijn.

– Chaim Herzog (1975), The War of Atonement. Little, Brown and Company. (Chaim Herzog was de zesde president van Israël)

– Abraham Rabinovich (2004). The Yom Kippur War. The Epic Encounter That Transformed the Middle East, Schocken Books. (Rabinovich was destijds verslaggever voor de Jerusalem Post).

En dat zijn meteen ook de enige twee bronnen voor de aantallen van de manschappen. Dus sorry dat ik niet onder de indruk ben.

 • Volgende reactie op #6
 • Vorige reactie op #6
#6.4 Thom - Reactie op #6.3

Tja Syrië en Egypte hebben toendertijd slechts zo’n 10% van hun troepenmacht ingezet in de verrassingsaanval op Israël.
Hadden ze maar alles ingezet dan was de Palestijnse heilstaat nu een feit geweest en die vervelende Israëliërs van de aardbodem verdwenen.

Maar waarom vinden we nou met name die Israëliërs zo vervelend?
Arabieren vinden ze vervelend omdat het geen Arabieren zijn, simpel.
Westerlingen vinden ze vervelend omdat ze ook westerlingen zijn, en westerlingen horen een hoger moreel besef te hebben, die moet je dus harder afrekenen op hun daden dan bijvoorbeeld Arabieren.

Misschien is dat allemaal wat overdreven maar het blijft mij verbazen dat zelfs bij de bouw van een paar huizen meer media-aandacht en politiek kabaal wordt gemaakt dan bij de problemen.

Voorbeeld:
Darfur 300.000 doden tussen 2003 en 2009
Palestina 14.500 doden tussen 1948 en 2009

#6.5 Tzoimbo - Reactie op #6

Hahaha, Wikipedia… Heb je het zelf geschreven, of heb je daar mensen voor?

 • Volgende reactie op #6
 • Vorige reactie op #6
#6.6 Dehnus - Reactie op #6

Saudi Arabië deed niet mee in die oorlog, iets wat deze man wel claimt. Net als Marokko, Algerije en Libië, die niet meededen. Maar dat kan van Likoed Nederland natuurlijk niet.. want het moet lijken alsof er een grote Islamitische Massa is die overal hetzelfde is.

God wat heb ik een hekel aan Likoed en haar lobbys. EN ja ik Haat Hamas ook, die mogen van mij ook morgen doodvallen. Eigenlijk wil ik al een paar jaar NIKS MEER OVER ISRAHEL EN PALLYWOOD HOREN!. Maar wat doen die zakken, maken dan raketten waarme ze Europa kunnen bereiken en Rusland en de VS en Azië. Rot eens een keer op verwende kindertjes dat jullie met zijn tweeën zijn. Maak mekaar maar af, het interesseert me zo langzamer hand niet meer.

Er komen dagelijks duizenden mensen om van de honger, maar jullie… KLOOTZAKKEN eisen alle aandacht op voor dat stukje zandbak van jullie. Jullie zijn als dat verwende kutkleutertje op school dat overal zijn zin in kreeg. En als hij dat niet krijgt, gaat het lopen stampvoeten en dreigen. Of het nu de Palastijnse “regering” is of die van Israël jullie zijn beide kutkoters!

Er is slavernij in Brazilië; er zijn bende oorlogen in Mexico (mede gesponsord door de Katholieke kerk) die de gruwelijkste dingen doen waar zelfs een Jihadi van over zijn nek gaat (zoals koppen afhakken en martelen en deze dan dumpen bij een school)… maar daar horen we haast niks over want “KIJK KIJK KIJK NAAR MIJ TOE NOU KIJK NAAR MIJ!” Israhel en Pallywood eisen de aandacht weer op.

Zak toch eens IN DE STRONT! Dan kunnen we onze aandacht eens vestigen op problemen van mensen die WEL een oplossing willen en hun best willen doen daarvoor.

PS:
Sorry voor deze rant, hij begon als een simpel wijzen op het feit dat veel geclaimde landen niet eens meededen.. en ik werd ineens boos over hoe veel aandacht dat postzegeltje wel krijgt. Bah.. en nee dat is geen Jodenhaat want met Joodse mensen heb ik geen enkele problemen. Sterker nog dat vind ik idioot dat bepaalde mensen die overal de schuld van geven. Maar ik kan zowel Palestina als Israël niet meer zien de laatste tijd. Ben er gewoon zat van.. dat conflict.

 • Vorige reactie op #6
#7 Likoed Nederland

@Prediker

U kan wel proberen een rookgordijn te creeeren door over details te gaan neuzelen, de basisstelling van van Bemmelen was dat er in 1973 een grote Arabische coalitie tegen Israel was. En dat dit dus weer zou kunnen gebeuren, in tegenstelling van wat een Kairos-schrijver beweerde.

Dat is dus gewoon waar en dat Abupessimist dat probeert te ontkennen, geeft dus aan dat feiten voor hem blijkbaar niet zo belangrijk zijn.

Voor ons is dat geen nieuws, zijn belangrijkste bron lijkt het Palestijnse ‘persbureau’ Maan te zijn, dat is zo iets als vertrouwen hebben in het Iraakse ministerie van Informatie onder Saddam Hoessein.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7.1 Johan - Reactie op #7

Ja hij is goed Likoed maar dat waren andere tijden.
Nu is er geen koude oorlog meer. Nu ligt Israel hoofdzakelijk onder vuur vanwege hun bezettingspolitiek en valt spanning hoofdzakelijk Israel te verwijten. Dat gedoe met die kolonisten ook…De wereld verandert en verwacht geen eensgezinde steun meer. Vrede was allang mogelijk geweest als er een oplossing was over de bezette gebieden. Oplopende spanningen zijn dus hoofdzakelijk aan israel te wijten. We wachten wel af tot het goed fout loopt maar sleep alsjeblieft in jullie wanhoopsstrijd niet de hele wereld mee. Doet jullie niet goed.

 • Volgende reactie op #7
#7.2 Prediker - Reactie op #7

Degene die rookgordijnen optrekt, bent u.

Struick van Bemmelen schrijft in zijn stuk: “Het kleine Israël (met toen amper 3 miljoen inwoners) moest zich verdedigen tegen meer dan een miljoen tot de tanden bewapende Arabische soldaten.”

Alsof er meer dan een miljoen tot de tanden bewapende Arabische soldaten Israëls kant op kwamen. Hetgeen dus gelul is, zoals ik eenvoudig heb aangetoond.

 • Volgende reactie op #7
 • Vorige reactie op #7
#7.3 Frank - Reactie op #7.2

Prediker – Likoed Nederland: 10-0
Likoed Nederland is gedegradeerd

#7.4 Bismarck - Reactie op #7

Noem het maar details. Jij draagt een bron aan, die bron zegt “The Egyptians had prepared for an assault across the canal and deployed five divisions totaling 100,000 soldiers,” (in plaats van 800.000) en noemt als opponenten slechts Israël en vier (van de acht die Struick van Bemmelen aan de Israëlische grenzen ziet verschijnen) Arabische landen en dan is dezelfde bron ineens rookgordijnen en details? Ik heb een sterk vermoeden dat we in #23 een pot te pakken hebben. Zelfs met alleen Wikipedia als bron is al duidelijk dat het stuk vol met wonderbaarlijke vermenigvuldigingen staat.

 • Volgende reactie op #7
 • Vorige reactie op #7
#7.5 Prediker - Reactie op #7.4

Och, het gegeven dat Likoed Nederland nog zoëven (#18) luid kwam koeren dat een simpel bezoekje aan Wikipedia duidelijk maakt dat Tom Struick van Bemmelen gewoon gelijk heeft met zijn “meer dan een miljoen Arabische soldaten” en nu begint te sputteren dat het argument dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk richting Israël marcheerden “geneuzel” is over “details”, en Likoed NL’s terugtrekkende beweging naar de veel vagere “basisstelling” dat “er in 1973 een grote Arabische coalitie tegen Israel was”, geeft wel aan dat onze propagandist ook wel beseft dat hij zijn puntje verloren heeft.

Jammer voor hem dat hij er zo hoog en met zo’n luide trom op inzette. Ja, dan zet je jezelf wel voor paal, en vandaar dat hij nog even zijn gezicht probeert te redden.

Hoe doorzichtig ook die ad hominem dat Abu Pessoptimist’s belangrijkste bron een Palestijns persbureau is. Niet dat dit ook maar enig gewicht in de schaal legt over bovenstaand stuk, want daarin wordt in ’t geheel geen beroep gedaan op persbureau Maan.

#7.6 pepijnelsenbrink - Reactie op #7.5

Beste prediker,

Tijdens de 2e Libanonoorlog in 2006 waren er 30.000 Israelische soldaten in Libanon. Dit om de radicaal-islamitische terreurorganisatie Hezbollah ernstig te verzwakken zodat Israelische Arabieren en Joden in Noord-Israel weer rustig konden gaan slapen, en Libanezen niet meer zoveel last van deze vreselijke organisatie zouden hebben.

In potentie had Israel echter zo’n 1.4 miljoen soldaten kunnen oproepen, zie: http://en.wikipedia.org/wiki/Israel_Defense_Forces. Als het echt noodzakelijk is zou Israel dat ook hebben gedaan. Dit om Holocaust part 2 te voorkomen.

In 1973 stonden er in potentie 1.000.000 islamitische soldaten klaar om Israel volledig van de kaart te vegen. Die 1.000.000 waren misschien niet allemaal aan het front, maar ze konden daar iedere minuut wel naartoe worden gestuurd. Daarom tel je ze mee.

Wat Van Bemmelen wil aantonen echter, los van deze getallen, is dat de Arabische wereld altijd verdeeld is, behalve als het om de haat tegenover Israel gaat. En dat klopt, dat weet iedereen, ook zonder Wikipedia.

#7.7 Prediker - Reactie op #7.6

Als Egypte werkelijk à la minute een miljoen soldaten uit haar rugzak kon trekken, en ze er werkelijk zo op gebrand was om Israël ‘van de kaart te vegen’, dan roept dat uiteraard een eenvoudige vraag op: waarom heeft ze dat niet gedaan?

Want met een miljoen manschappen loop je die Israëli’s wel omver, lijkt me.

Israël had in de Libanonoorlog niet 1,4 miljoen manschappen kunnen oproepen, want dan zou ze haar eigen grenzen in het Zuiden en het Oosten hebben verzwakt, plus zou de Westbank en de Gazastrook dan in opstand komen.

Voor een militaire dictatuur als Egypte onder Anwar Sadat gold hetzelfde. De echte wereld is geen spelletje Risk, namelijk.

En als de Arabische wereld zo verenigd is in hun haat jegens Israël, dan moet je mij toch eens uitleggen waarom het ze nooit lukt daadwerkelijk een miljoen soldaten op de been te krijgen en naar Israël te sturen. Likoed Nederland en al die andere pro-Israëlische propagandisten doen het namelijk steevast voorkomen alsof in elke Israëlische oorlog het verhaal van David vs. Goliath zich opnieuw herhaalt, maar in de praktijk valt het met die Arabische eensgezindheid hartstikke tegen en maken hun legers niks klaar.

Dat Israël, met een van de meest geavanceerde en best getrainde legers ter wereld en de rugdekking van de VS, zo vreselijk bedreigd wordt door haar buren, is een sprookje.

Een sprookje dat graag herhaald wordt door zionistische propagandisten, want als Israël dan weer eens huishoudt in Libanon, of de Gazastrook, of Iran aanvalt, dan kan men appelleren aan die voorstelling van zaken: dat Israël niet anders kan, omdat het van alle kanten bedreigd wordt door die gemene arabieren. Dat Israël niet de agressor is, maar zich alleen maar verdedigt tegen die vijandige horden, die klaarstaan om het land van de kaart te vegen.

Ondertussen doet Israël al sinds 1973 prima zaken met Egypte (die doen tegenwoordig zelfs de grensbewaking naar Gaza voor Israël) en al veel langer met Jordanië.

Kortom: je kletst uit je nek. Op werkelijk ieder punt.

 • Volgende reactie op #7.6
#7.8 Harm - Reactie op #7.6

Kijk nou eens, slijmbal en beroeps-hasbara Pepijn Elsenbrink heeft ook zijn weg gevonden naar Sargasso. “Beste Prediker”…..

Nog effe en Yochanan Visser en Ratna Pelle kloppen ook op de deur.

 • Vorige reactie op #7.6
#7.9 L.Brusselman - Reactie op #7

Nu wordt ie nog boos ook omdat er over details geneuzeld zou worden,dat is het tuckje waar het voetvolk zich normalitair aan schuldig maakt. Dit is echt dè gotspe van dit draadje

 • Vorige reactie op #7
#8 pepijnelsenbrink

Leuk telvraagstuk: stonden er nu echt 1.000.000 soldaten tegenover het kleine Israel, tijdens de Jom Kippoer-oorlog in 1973.

In POTENTIE wel, zo leert http://nl.wikipedia.org/wiki/Jom_Kipoeroorlog. Gewoon alle getallen bijelkaar optellen (indien dit niet lukt, Blokker verkoopt telramen).

Dat al die soldaten niet allemaal zijn ingezet, dat betekent niet dat die niet klaarstonden op Israel van de kaart te vegen en enkel aan het klaverjassen waren.

Van Bemmelen kan dus tellen, Abupessimist niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8.1 Prediker - Reactie op #8

In potentie heeft Rusland ook genoeg legers om Nederland van de kaart te vegen. Toch gebeurt dat niet. Raar hè?

Verder is je contra-argument al voorbijgekomen én uitgebeend in #21 en #27. Dat jij daar nu de term ‘in potentie’ aan toevoegt, maakt het niet ineens een correct argument.

Tom Struick van Bemmelen had het immers niet over een miljoen Arabische soldaten die in potentie klaarstonden om Israël van de kaart te vegen (als dat zo was, waarom hebben ze het dan niet gewoon gedaan?), maar over “Het kleine Israël (met toen amper 3 miljoen inwoners)” dat zich moest “verdedigen tegen meer dan een miljoen tot de tanden bewapende Arabische soldaten.”

Niet in potentie, maar soldaten die daadwerkelijk “tot de tanden bewapend” Israëls richting op marcheerden dus.

Ga terug naar #18; u ontvangt geen 200 gulden…

 • Volgende reactie op #8
#8.2 pepijnelsenbrink - Reactie op #8.1

Prediker: “Tom Struick van Bemmelen had het immers niet over een miljoen Arabische soldaten die in potentie klaarstonden om Israël van de kaart te vegen (als dat zo was, waarom hebben ze het dan niet gewoon gedaan?)”.

De Arabieren hebben toen in 1973 Israel niet van de kaart geveegd omdat ze dat niet lukte. Anders hadden ze natuurlijk niet geaarzeld.

 • Volgende reactie op #8.1
#8.3 pepijnelsenbrink - Reactie op #8.1

Prediker: “In potentie heeft Rusland ook genoeg legers om Nederland van de kaart te vegen. Toch gebeurt dat niet. Raar hè?”

Vind ik niet raar. Dit omdat de Russen niet zo’n grote hekel aan de Nederlanders hebben als de Arabieren aan de Joden.
Desondanks heeft Rusland in potentie een heel groot leger, met wel 1.200.000 soldaten!

 • Vorige reactie op #8.1
#8.4 Prediker - Reactie op #8.3

Ach zo. Dus je historische analyse berust louter op het idee dat de Arabische wereld een vernietigende hekel heeft aan Israël. Nou, werk het eens uit in een artikeltje voor het Historisch Weekblad zou ik zeggen. Kijken of je er ver mee komt.

Want dat plaatst jou dan toch voor een groot historisch raadsel. Als de Arabische landen miljoenen soldaten achter de hand hadden en die eenvoudig op konden roepen en in konden zetten in een oorlog tegen Israël, en als ze zo eensgezind waren in hun haat jegens de Joden en hun verlangen om Israël van de kaart te vegen – waarom hebben ze het dan niet gewoon gedaan?

Waar waren die miljoen soldaten in 1948, 1967, 1967-1970, 1973? Wat zeg ik: één miljoen? Bij elkaar moeten Egypte, Saoedi-Arabië, Irak, Jordanië en Syrië toch wel in staat zijn om twee of drie miljoen soldaten naar het front te sturen? Hop, erbovenop, en klaar is kees!

Als de Arabische wereld zo verenigd is in hun wens om Israël van de kaart te vegen, en ze kunnen die soldaten eenvoudig uit hun mouw schudden – waarom hebben ze dat dan niet gewoon gedaan?

 • Volgende reactie op #8.3
#8.5 Pepijn Elsenbrink - Reactie op #8.4

Hoe voor je oorlog:

Al die islamitische landen hadden in potentie 1.000.000 soldaten klaar staan.
Die stuur je niet allemaal naar het front, die verdedigen ook flanken. Denk wat deze flanken betreft wat Syrie aangaat aan bijvoorbeeld de vlakte bij Latakia, door daar soldaten neer te zetten kon Israel daar in 1973 niet een nieuw front tegen Syrie vormen.
Deze soldaten hebben niet 1 kogel op Israëlische soldaten afgevuurd tijdens de Jom Kippoer oorlog, maar waren zo toch zeker bij deze oorlog betrokken.
Zo werkt strategische oorlogsvoering, en zo kom je op 1.000.000 soldaten.

#8.6 Johanna - Reactie op #8.3

Opmerkelijk feit in je Wiki-link is de melding dat koning Hoessein van Jordanië Golda Meir al een paar weken te voren waarschuwde voor de naderende aanval. Dat maakt twee dingen duidelijk. 1) Van Arabische eensgezindheid was geen sprake. 2) Het was geen ‘verrassingsaanval’.

Overigens: als je landen die wapens leverden mee wilt tellen als strijdende partijen, stel ik voor dat we ook de landen meetellen die Israel wapens leverden.

Verder valt me op dat je de drijfveren van de Arabieren zonder enig bewijs terugvoert op antisemitisme. Terwijl je veel voor de hand liggender redenen buiten beschouwing laat. Ik denk dan bijvoorbeeld over de onvrede met het verdelingsplan van 1947 en het feit dat Israel sinds 1967 de Palestijnse Westbank en Gaza, evenals de Egyptische Sinai en de Syrische Golanhoogvlakte bezet houdt. Dit in strijd met het internationaal recht en talloze VN-resoluties. Je zou daarmee uitstekend de stelling kunnen verdedigen dat hier helemaal geen sprake was van een aanvalsoorlog.

 • Vorige reactie op #8.3
#8.7 Pepijn Elsenbrink - Reactie op #8.6

Johanna: “Je zou daarmee uitstekend de stelling kunnen verdedigen dat bij de Jom-Kippoer-oorlog helemaal geen sprake was van een aanvalsoorlog.”

Cuba is geen Arabisch land. Desondanks vocht dit land aan Arabische zijde mee in de Jom-Kippoer-oorlog. Cuba werd niet echt bedreigd door Israel, om het maar eens heel voorzichtig uit te drukken, dus om nu te zeggen dat de Jom-Kippoer-oorlog geen aanvalsoorlog was…..

 • Volgende reactie op #8.6
#8.8 Johanna - Reactie op #8.6

Non-argument, Elsenbrink. De VS werd ook niet direct bedreigd door die oorlog. Desalniettemin vind ik in je onvolprezen Wiki-link een hele lijst materieel die de VS naar Israel stuurde.

Ik begrijp uit je reactie dat je op de rest van mijn post inhoudelijk niks tegen te werpen hebt. Mooi.

 • Vorige reactie op #8.6
#8.9 Bismarck - Reactie op #8

Die blik levert op dat ze er niet stonden en ook niet elke minuut ingezet konden worden. Verder levert de blik ook op dat de Arabische landen destijds ook verdeeld waren, aangezien maar vier van de tweeëntwintig (Arabische Liga) landen meededen, waarvan twee maar halfhartig. De enige twee serieus gecommitteerde landen waren Syrië en Egypte, niet toevallig landen waar Israël op dat moment gebieden van bezette. Verder vielen die twee landen feitelijk zichzelf binnen, want beiden richten hun aanval op die bezette gebieden (en in ieder geval Egypte had nooit de intentie om de Israëlische grens te overschrijden).

 • Vorige reactie op #8
#8.10 Pepijn Elsenbrink - Reactie op #8.9

Bismarck lees nu eens gewoon de bronnen. Ook Cuba en Noord-Korea stuurden vliegtuigen en soldaten in 1973 die ook daadwerkelijk zijn ingezet tegen Israel.

Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Yom_Kippur_War#Aid_to_Egypt_and_Syria

#8.11 Bismarck - Reactie op #8.10

De bronnen zijn bijzonder beperkt, bedenkelijk en deels voor mij niet toegankelijk, dus niet erg verifieerbaar. En zelfs zij spreken van slechts symbolische bijdrages, waarvan vaak ook nog eens duidelijk is dat ze niet mee vochten en pas in de loop van de oorlog gestuurd werden, nadat Israël de hoofdsteden van Syrië en Egypte bedreigde en dus niet op 6 oktober om massaal Israël aan te vallen, zoals in het artikel wordt gesteld. Met een eensgezinde aanval van heel Arabië op Israël heeft dat bijzonder weinig te maken. Struick van Bemmelen blaast de zaak opzettelijk op en plaatst zaken vooruit in de tijd om zijn punt te kunnen maken.

#9 Bontenbal

Geen oorlog zonder leugens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Dehnus

Ik vraag me altijd af in hoeverre dit soort mensen “EX” katholiek zijn. Volgens mij zijn ze gewoon zwaar in het Paapisme. Dat is niet normaal katholiek, zoals het geloven in heiligen en Maria, maar het blind volgen van het Vaticaan en haar vele “wetenschap” bureaus.

Ik vind het altijd zo raar dat de mensen die dit soort dingen claimen en zo pro “Joods Christelijke cultuur” zijn altijd ex Katholiek zijn en nooit Katholiek. Volgens mij plegen zij een soort van Katholieke Taqiya waarin zij vinden dat vele Katholieken te liberaal zijn en eigenlijk een ander geloof. Paapisme is dus een beter woord voor dit soort volk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10.1 Prediker - Reactie op #10

Ik vind dat een beetje een lulkoekargument, excusez le mot. Van Dries van Agt wordt juist zijn anti-zionistische standpunt herleid tot zijn katholieke achtergrond, want daar zou het antisemitisme al zijn gezaaid. Kijk maar, want hij wilde de Drie van Breda nog vrijlaten – daarin waren de sporen al herkenbaar.

Waarom Maxime Verhagen dan weer erg op de hand van Israël is, dat blijft dan wat onduidelijk.

Ik heb weinig op met dergelijke generaliserende leunstoelpsychologische analyses. Kijk gewoon naar iemands inhoudelijke argumenten. Dat volstaat.

#10.2 Dehnus - Reactie op #10.1

Het valt me gewoon op, dat het vaak toch uit zuid Nederland en Katholiek Nederland komt. Ook veel van het Anti Islam gebeuren komt daar vandaan. Ook dat de vorige heel erg liberale bischop in Brabant is vervangen door een die het vaticaan beter beviel. Deze heeft gelijk aangepakt en priesters opgeleid die extreme waren waardoor een groot deel van Brabant zich in de ker niet meer thuis voelt. Deze mensen drijven dingen vaak op de spits door dagelijks heel vroeg klokken te gaan luiden, constant maar te lullen over een “Joods Christelijke traditie” etc etc etc.

Zoals eerder aangegeven denk ik dus niet dat het aan de Katholiek zelf licht. Want die gelooft gewoon in heiligen en de heilige maagd Maria. Maar dat het meer een Paapisme is. Deze claimen ex katholiek te zijn omdat dat in het nu grotendeels seculiere Nederland gewoon lekkerder bekt. Ook is er in Nederland nog steeds een zekere angst voor Katholieken en dus kan je het niet zo hard zeggen.

Wat ik bedoel met Paapisme is dat ze meer direct luisteren naar het Vaticaan. En direct luisteren naar wat ze daar willen. Terwijl de vroegere Brabantse katholiek meer zelf nadacht. Daar zit het verschil tussen katholiek zijn een Paapisme in mijn ogen. Een Paapist volgt de voordrachten vanuit Rome tot op de letter en voert ze letterlijk uit. Inclusief de artikelen dat de Aarde het centrum is van het universum. Zeg maar een soort van trekpop aan een touwtje rechtstreeks naar Rome. Is iets heel anders dan iemand die gewoon naar de kerk gaat, en zijn ding doet. Deze proberen moedwillig hun voet binnen de deur te krijgen om het conservatieve gedeelte van het Vaticaan weer in de spotlight te krijgen.

#11 L.Brusselman

Goed dat Bemmelen en Likoed hun propagandistische inslag hier zo mooi illustreren,ze halen zichzelf onderuit.
Domme arrogantie of strategie?Dat daar nog mensen intrappen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Tzoimbo

Het is Israël vrij goed gelukt om de mythe van het kleine landje dat door een overmacht wordt aangevallen in stand te houden. Maar zelfs in 1947/48 waren de Arabische legers die tegen Israël optrokken geen partij voor de Israëlische troepen, zelfs niet numeriek: “Arab military forces began their invasion of Israel on May 15. Initially these forces consisted of approximately 8,000 to 10,000 Egyptians, 2,000 to 4,000 Iraqis, 4,000 to 5,000 Transjordanians, 3,000 to 4,000 Syrians, 1,000 to 2,000 Lebanese, and smaller numbers of Saudi Arabian and Yemeni troops, about 25,000 in all. Israeli forces composed of the Haganah, such irregular units as the Irgun and the Stern Gang, and women’s auxiliaries numbered 35,000 or more. By October 14, Arab forces deployed in the war zones had increased to about 55,000, including not more than 5,000 irregulars of Hajj Amin al Husayni’s Palestine Liberation Force. The Israeli military forces had increased to approximately 100,000. Except for the British-trained Arab Legion of Transjordan, Arab units were largely ill-trained and inexperienced. Israeli forces, usually operating with interior lines of communication, included an estimated 20,000 to 25,000 European World War II veterans.”
Dit komt uit een artikel van de afdeling Country Studies van de Amerikaanse Library of Congress, niet bepaald een ant-Israëlische bron (en iets betrouwbaarder dan Wikipedia vooral over het Midden Oosten is. Linken naar precies die passage mag niet, maar hier is het artikel over Israel: http://lcweb2.loc.gov/frd/cs/iltoc.html het citaat komt uit het deel ‘Prelude to Statehood’).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12.1 Pepijn Elsenbrink - Reactie op #12

Jij hebt het over de oorlog in 1948, het artikel van Likud in het Katholiek Nieuwsblad ging over de oorlog in 1973. Wel even bij de tijd blijven he.

#12.2 Tzoimbo - Reactie op #12.1

Ga jezelf neuken, eikel. De lachwekkende mythe van het kleine Israël en de boze Arabische buitenwereld begint hier. Het was daar onzin en het is in elke oorlog onzin geweest. Israël heeft militair gezien vanaf het begin de overhand gehad.

#13 Likoed Nederland

De vele, dikke rookgordijnen ter verdediging van het artikel van Abupessimist zijn indrukwekkend.

Maar die kunnen niet wegnemen dat van Bemmelen simpelweg de historische feiten weergaf: dat er een zeer brede Arabische coalitie tegen Israel was in 1973, met in totaal een miljoen soldaten.

En dat dus Abupessimist artikelen schrijft zonder zich van de feiten te vergewissen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13.1 L.Brusselman - Reactie op #13

Het blijven herhalen van leugens is zo’n achterhaalde tactiek daar trappen de meeste Sargasso lezers niet meer in.

 • Volgende reactie op #13
#13.2 jos - Reactie op #13.1

Likoed Nederland herhaalt z’n leugen helemaal onderaan zodat een toekomstige lezer die dit hele draadje niet wil doornemen door het laatste vooral beïnvloed wordt. Smerige trucjes uit het hasbara-klasje.

#13.3 Prediker - Reactie op #13

Volgens mij hebben L.Brusselman en ikzelf aangetoond dat er geen 800.000 Egyptenaren aan het front stonden of anderszins betrokken waren bij die oorlog.

Struick-van Bemmelen is als een hindoe-nationalist die de Indiaas-Chinese oorlog van 1962 gaat zitten omschrijven in termen van: “Het weerloze India moest zich verdedigen tegen het hele Volksbevrijdingsleger van China met meer dan 2,5 miljoen tot de tanden bewapende Chinese soldaten”, ipv de 80,000 die daadwerkelijk richting het front gestuurd werden.

Maar als je meer in mythevorming en propaganda geïnteresseerd bent, dan snap ik wel waarom zo’n benadering beter uitkomt.

 • Vorige reactie op #13
#13.4 Pepijn Elsenbrink - Reactie op #13.3

Hoe voer je oorlog (dit stuk past ook goed hier):

Al die islamitische landen hadden in potentie 1.000.000 soldaten klaar staan.
Die stuur je niet allemaal naar het front, die verdedigen ook flanken. Denk wat deze flanken betreft wat Syrie aangaat aan bijvoorbeeld de vlakte bij Latakia, door daar soldaten neer te zetten kon Israel daar in 1973 niet een nieuw front tegen Syrie vormen.
Deze soldaten hebben niet 1 kogel op Israëlische soldaten afgevuurd tijdens de Jom Kippoer oorlog, maar waren zo toch zeker bij deze oorlog betrokken.
Zo werkt strategische oorlogsvoering, en zo kom je op 1.000.000 soldaten.

#14 Frank

In een ander onderwerp was er spraken van een ban van Likoed Nederland, of was dat een hoax? Ik ben erg voor afwijkende geluiden hier op Sargasso, maar de continue stroom van leugens van een racistische groep als LN, die bovendien geen enkele eigen webstek heeft waar je zelf tegengeluid kunt geven hangt me zo langzamerhand wel de keel uit. Vrijheid van meningsuiting is iets wat van twee kanten moet komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14.1 Harm - Reactie op #14

Redactie, graag een antwoord. Ik verkeerde in dezelfde veronderstelling.

Afgezien daarvan vraag ik me werkelijk af wat het nu voor zin heeft dit soort propagandisten een podium te geven door het plaatsen van dit soort artikelen. Heeft het enige actualiteitswaarde misschien? Dan moet ik iets gemist hebben.

Ze hebben al hun podium in de nieuwe telegraaf: De Volkskrant.
Dat moet echt genoeg zijn.

 • Volgende reactie op #14
#14.2 Pepijn Elsenbrink - Reactie op #14

Nu is hier weer een oproep om Likud Nederland op deze site te verbannen. Dit omdat Likud racistisch zou zijn.

Beste mensen, net als Likud heeft Beitanu Yisrael gewoon islamitische parlementsleden, bijvoorbeeld Ayoob Kara.

Kan iemand mij uitleggen wat daar racistisch aan is?

Weet je waar ze wel racistisch zijn? In Libanon. Daar mogen zwarten niet eens op het strand komen omdat ze zwart zijn. Zie: http://www.katholieknieuwsblad.nl/opinie/item/941-van-agt-isra%C3%ABl-is-g%C3%A9%C3%A9n-apartheidsstaat.html

 • Vorige reactie op #14
#14.3 Tzoimbo - Reactie op #14.2

Jaja, we zetter erbij dat het uit de Guardian komt, want dat klinkt overtuigend, maar we zetten er geen link bij en we hebben er verder ook geen enkel bewijs voor.

#15 Arie

Tjonge jonge het is toch onvoorstelbaar dat hier gewoon de keiharde geschiedenis wordt tegengesproken door oa brusselmannetjes en predikers die waarschijnlijk ergens veilig op de hei zitten en zich verwonderd afvragen waarom Israel destijds niet de zee in gedreven is…. Dat komt omdat Israel zich zo goed heeft verdedigd. Heel simpel. En trouwens, dit moeten pro-israeliers eens roepen: “Flikker die hele Gaza de zee in” Dan zijn de rapen gaar terwijl dit in een dag gerealiseerd kan worden door idd het sterkste leger ter wereld, maar dit terzijde.
Vanaf woensdagavond vliegen hier, totaal onverwachts, weer raketten over mijn huis. De reden??? Geen idee. Voelen ze zich in waarde gezakt door de ruil 1-1027???? Vervelen ze zich??? Denken ze dat ze nog steeds worden bezet???? Moeten ze hun nieuwe raketinstallatie’s uitproberen??? Geef daar maar eens een antwoord op.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15.1 Harm - Reactie op #15

Ze willen hun land terug.

#16 Pepijn Elsenbrink

LIBANON IS EEN RACISTISCH STAAT!

Ik heb ook een leuke link voor Sargasso: http://www.katholieknieuwsblad.nl/opinie/item/941-van-agt-isra%C3%ABl-is-g%C3%A9%C3%A9n-apartheidsstaat.html

Hierin wordt bewezen dat Libanon een racistische staat is, en Israel niet!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16.1 Harm - Reactie op #16

Ja, dat beweerde je net ook al (#58)

Overigens ging het niet om een oproep om Likud Nederland van deze site te verbannen, we dachten dat hij al verbannen WAS!

En jij bent lid van dezelfde club. Ik dacht dat je wel een dagtaak zou hebben aan je zegenrijke werk op de neo-fascistische afdeling van de opiniepagina’s van de Volkskrant.

 • Volgende reactie op #16
#16.2 Pepijn Elsenbrink - Reactie op #16.1

Nee hoor ik ben niet van Likud, maar gewoon een belezen Nederlander uit Deventer.

#16.3 Prediker - Reactie op #16

– Off-topic,

– een bewuste poging om het onderwerp af te leiden van die “meer dan een miljoen tot de tanden gewapende Arabische soldaten” die Struick van Bemmelen op Israël af laat marcheren,

– en ook nog eens ingeleid door schreeuwerige kapitalen.

We zijn heel tolerant op Sargasso, maar dit soort gedrag zien we liever niet.

 • Volgende reactie op #16
 • Vorige reactie op #16
#16.4 Harm - Reactie op #16

Bovendien verwijst hij naar een artikel van Likoed nederland.

WIJ VAN WC-EEND…!

 • Volgende reactie op #16
 • Vorige reactie op #16
#16.5 Pepijn Elsenbrink - Reactie op #16.4

Nee Harm ik ben niet van Likud en niet van WC Eend.

En dat Libanon een racistische staat is kun je ook gewoon nalezen in dit artikel van de linkse Engelse krant The Guardian: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2010/jun/24/middleeast-palestinian-territories

#16.6 Tzoimbo - Reactie op #16

Ik denk dat het woord bewezen toch iets heel anders is dan jij denkt. Hierin wordt BEWEERD dat Libanon een racistische staat is. Bewijzen staan er niet in, een link kan er nog niet eens af.

 • Vorige reactie op #16
#17 Harm

Maar het is duidelijk dat Pepijn Elsenbrink niet zo blij was met de afsluiter:

Ze willen hun land terug!!!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17.1 Pepijn Elsenbrink - Reactie op #17

Harm: “ze willen hun land terug”.

Tja, de 800.000 christelijke Grieken die na 1918 uit islamitisch Turkije zijn verdreven (300.000 werden er vermoord) willen hun land ook wel terug. Net als de 2.400.000 Polen die in 1948 uit de Oekraïne zijn verdreven.

Echter alleen de Palestijnen moeten ook daadwerkelijk hun land terugkrijgen, zo vindt jij. En de Polen en christelijke Grieken, ach, jammer maar helaas is dan jou antwoord.

Een Palestijn is in jou ogen dus meer waard dan een Pool.

#17.2 piet de nuttige idioot - Reactie op #17.1

en miljoenen Duitsers. (Sudeten-Duitsers, en anderen van Wladivostok tot Polen) Ook allemaal heel erg. Alleen dit gebeurt nu. Net zoals er volksverhuizingen zijn in de Sahel, in het ‘Grote meren gebied’ in Afrika en op nog veel meer plaatsen. Maar deze volksverhuizing wordt uitdrukkelijk toegejuicht/ondersteund door onze regeringen en daarom mag je daar best wel wat van zeggen.
Ik heb nog niet meegemaakt dat Rosenthal de genocide op pak en beet Oeigoeren in China recht probeerde te lullen. Al zal dat met de komende economische kolonisatie door de ‘verslagen’ ‘communisten’ niet lang meer duren….

#18 piet de nuttige idioot

het is heel erg dat Libanezen racist zijn en daarom mag je de geschiedenis naar believen verdraaien als het over Israël gaat.
Dat is zo’n beetje wat ik uit bovenstaande discussie heb opgemaakt.

In IJsland zijn vulkanen en daarom vind ik dat ze maar eens op moeten schieten met die rioleringswerkzaamheden bij mij in de buurt, dat duurt nou ook al maanden.
Waar is Salvatore, die had ook vast nog wel een paar boeiende verbanden ontdekt…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18.1 Frank - Reactie op #18

Bij gebrek aan Salvatore: Ik heb bloemkool in mij oren gepropt, want er stijgt zo een putgeur uit dit draadje op. En de kat is ook bruin. Ik herhaal: de kat is ook bruin.

 • Volgende reactie op #18
#18.2 Pepijn Elsenbrink - Reactie op #18

Ik kom enkel met argumenten en links, en wat doet de linkse anti-Israel-kliek, enkel schelden en tieren.

Libanon is een apartheidsstaat waar zwarten niet eens op het strand mogen komen. Terwijl in Israel de blanke en zwarte meisjes gebroederlijk naast elkaar op het strand liggen.
Enkel feiten……….

Kom eens met tegenargumenten!!

 • Vorige reactie op #18
#18.3 Harm - Reactie op #18.2

Jammer dat het land waar de meissies gebroederlijk naast elkaar liggen gejat is.

 • Volgende reactie op #18.2
#18.4 Pepijn Elsenbrink - Reactie op #18.3

En Australie en Canada dan, daar hoor je gek genoeg nooit iemand over. Net zo min als je iets hoort over de kolonisatie van Noord-Cyprus door Turkije. Nooit schrijft iemand daar een artikel over.

Nee alleen Israel is de gebeten hond bij links Nederland.

#18.5 Thom - Reactie op #18.4

Daar hebben ze bijna iedereen doodgemaakt. Belangrijke tip is dus om niet te humaan te proberen te zijn als je grond afpakt.
Niet al te slim aangepakt door Israël dus. Gelukkig hebben de PAlestijnen een beter plan wat dat betreft.

#18.6 Olav - Reactie op #18.2

P: Libanon is een apartheidsstaat waar zwarten niet eens op het strand mogen komen.

Maar wat heeft dat met Israël te maken?

P: Terwijl in Israel de blanke en zwarte meisjes gebroederlijk naast elkaar op het strand liggen.

Lief hoor. En kunnen Palestijnse burgers in de Gazastrook en op de Westoever zich ook vrij bewegen en gezellig naar het strand?

 • Volgende reactie op #18.2
 • Vorige reactie op #18.2
#18.7 Thom - Reactie op #18.6

Gaza: Ja
Westoever: Nee (maar dat heeft met de ligging te maken, inwoners van Mongolië kunnen dat ook niet en die hoor je ook niet klagen).

#18.8 Prediker - Reactie op #18.2

Feiten als afleidingsmanoeuvres. Het gaat hier over de argumentatie van Struick van Bemmelen dat Israël altijd al te vrezen had en nog altijd te vrezen heeft voor een overmacht aan tot de tanden gewapende Arabische soldaten die het landje van de kaart willen vegen.

Dat betoog ga je niet winnen, dus begin je over iets anders: hullie zeggen wel dat Israël een apartheidsstaat is, maar in Libanon mogen de zwartjes niet eens op het strand komen!!11!! Nou, dus!!11!!

Elk tegenargument daarop zou jou helpen bij die afleidingsmanoeuvre. Daar trappen we niet in.

 • Vorige reactie op #18.2
#18.9 Pepijn Elsenbrink - Reactie op #18.8

Ik begon niet te schelden dat Likud racistisch is. Ik weerleg dat alleen maar.

 • Volgende reactie op #18.8
#18.10 Prediker - Reactie op #18.9

Likoed NL is niet racistisch omdat ze in Libanon een racistisch strandbeleid hanteren. Ja, nee, dat is volkomen logisch. Geweldige weerlegging.

(Je kunt zo’n scheldwoord ook gewoon negeren, natuurlijk, aangezien het inhoudelijk geen enkel gewicht in de schaal legt.)

 • Volgende reactie op #18.9
#18.11 Olav - Reactie op #18.9

Prediker, ik vermoed dat hij bedoelt dat Likoed niet racistisch is alleen omdat ze geen zwarten discrimineren. Het discrimineren van Palestijnen valt bij hem niet onder “racisme”, Palestijnen in bantustans opsluiten is geen apartheid want met Palestijnen hoef je immers geen rekening te houden.

Met de wonderbaarlijke vermeningvuldiging van de Arabische legers heeft het inderdaad niets te maken. Een afleidingsmanoeuvre, zoals je al zei.

 • Volgende reactie op #18.9
 • Vorige reactie op #18.9
#18.12 Frank - Reactie op #18.9

En hij vergeet dan ook even voor het gemak dat Israël ook rassenwetten heeft en actief aan scheiding van bevolkingsgroepen werkt.
Syrië, Saudi Arabië, Iran, ze zijn allemaal veel erger dan Israël, maar he die steunen we dan niet door dik en dun als ze weer rottigheid uithalen. Israël is een naar land en Likoed een nare partij die in de Nederlandse context gewoon verboden zou worden vanwege racisme. En dat zijn niet mijn vrienden.

 • Vorige reactie op #18.9
#18.13 L.Brusselman - Reactie op #18.8

De afleidingsmanouvres werken niet en Rutherfrans is er niet om de hand boven z’n hoofd te houden,hij raakt steeds verder in de knel maar niet gehinderd door dit inzicht in zijn situatie blaat ie maar door.Het begint genant te worden.
Sting zei al eens bij een optreden met Zappa “It’s not in my nature to kick a man when he’s down” ,maar hij vraagt erom.

 • Vorige reactie op #18.8
#18.14 L.Brusselman - Reactie op #18.13

Bruggetje naar een pauze muziekje
http://www.youtube.com/watch?v=5Q313A5oS8E

#19 gbh

gaat het hier nog ergens over of is het weer de gebruikelijke loopgravenoorlog waarbij schuimbekkende opponenten niet verder kunnen komen dan hun eigen gelijk?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19.1 piet de nuttige idioot - Reactie op #19

ik verwoord alleen m’n twijfel. Eén ding twijfel ik niet aan: Dat ik de zekerheden van anderen betwijfel.

#19.2 gbh - Reactie op #19.1

er zijn hier mensen zo fanatiek bezig vanuit hun eigen absolute gelijk dat ze niet eens meer door hebben dat zij zelf het meest schuldig zijn aan wat zij anderen verwijten

#19.3 piet de nuttige idioot - Reactie op #19.2

idd, mooi gezegd.
Om in navolging van de Brusselmans er nog maar eens een deuntje in te gooien:
http://www.youtube.com/watch?v=f43DiHUH-6A
let vooral op de tekst. Dat is weer een ander draadje…

#19.4 gbh - Reactie op #19.3

toevallig heb ik hier net wild is the wind op staan, ook echt een juweeltje

#20 Joop

Nou, Likoed heeft wel gelijk. Want eind jaren 80 heeft Maarten van Rossum een programma bij de TROS gepresenteerd waarin de oorlogen tussen Goliath en David werden besproken. Met veel actiebeelden. De Israël was slim en dapper, de Arabieren waren altijd sloom en sukkels. Een beetje Smurf-achtig.

Of was dat ordinaire indoctrinatie? Reclameblokje Israël?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20.1 L.Brusselman - Reactie op #20

Waarschijnlijk wel

#20.2 Joop - Reactie op #20.1
#20.3 L.Brusselman - Reactie op #20.2

beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald

 • Volgende reactie op #20.2
#20.4 Joop - Reactie op #20.3

Vrij gemakkelijk, jaren 80 was het common om voor Israël te zijn, momenteel is dat anders geworden.

#20.5 Prediker - Reactie op #20.2

Geen idee wie Maarten van Rossum is, maar Maarten van Rossem heeft duidelijk overal en nergens verstand van…

 • Vorige reactie op #20.2
#20.6 Joop - Reactie op #20.5

Sorry, heb ik hem voor de Gelderse krijgsheer gehouden.

 • Volgende reactie op #20.5
#20.7 L.Brusselman - Reactie op #20.5

Ben een beetje traag van begrip maar die hele blog heeft dus niets met v Rossem uitstaande ?

 • Volgende reactie op #20.5
 • Vorige reactie op #20.5
#20.8 Prediker - Reactie op #20.5

Geen ene moer, afgezien van het gegeven dat je de naam hetzelfde uitspreekt.

 • Vorige reactie op #20.5
#22 Palestrina

Niks zo fijn voor een redactie van een blog om een onderwerp te hebben waar geheid veel discussie over komt. Big-Bad-“Goliath”-Israel vs The-“Calimero”-Palestines. De WWF is er nog niks bij.
Maar wat zie ik hier? Maar 97 posts? Ja, het is wel meer dan andere onderwerpen, maar veel minder dan gewoon voor dit onderwerp. Is de Sargasso lezer Israel-moe? Of is dit een gevalletje van abu-pesso-fatigue.

Misschien toch tijd om eens wat doordachtere stukjes te gaan plaatsen over dit onderwerp en de vragen te stellen die altijd gesteld zouden moeten worden: Wie heeft er belang bij dit conflict? Er wordt hier verteld over de liften uit Israel in gebouwen in Gaza. Oh wat is het een leuk spelletje: de verbaasde kabouter spelen: “Liften uit Israel, rara hoe kan dat nou?” Als Israel de Hamas echt zo terroristisch vindt, waarom doen ze niet gewoon een economische blokkade rondom Gaza? Welke bedrijven in Israel verliezen daarmee een gedeelte van hun afzetmarkt? Welke Palestijnse zakenlui krijgen dan geen geld meer?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22.1 Prediker - Reactie op #22

Dat artikel in de New York Times waar Struick van Bemmelen uit put, is een stuk genuanceerder:

“The recent changes stem from a combination of Israeli policy shifts and the chaos in Egypt. The new Egyptian border policy has made little difference, but Egypt’s revolution and its reduced policing in the Sinai have had a profound effect.

For the past year, Israel has allowed most everything into Gaza but cement, steel and other construction material — other than for internationally supervised projects — because they are worried that such supplies can be used by Hamas for bunkers and bombs. A number of international projects are proceeding, but there is an urgent need for housing, street paving, schools, factories and public works projects, all under Hamas or the private sector, and Israel’s policy bans access to the goods to move those forward.

So in recent months, tunnels under the southern border that were used to bring in consumer goods have become almost fully devoted to smuggling in building materials.

Sacks of cement and piles of gravel, Turkish in origin and bought legally in Egypt, are smuggled through the hundreds of tunnels in double shifts, day and night, totaling some 3,000 tons a day. Since the overthrow of President Hosni Mubarak, the Egyptian security authorities no longer stop the smugglers. Streets are being paved and buildings constructed.”

Het is dus vanwege de Arabische lente in Egypte, en de omverwerping van Moebarak – veranderingen die de Israëlische overheid met lede ogen aanzag – dat er nu bouwmaterialen Gaza instromen.

Maar ik snap wel dat Struick van Bemmelen niet linkt naar dat artikel, want dan zouden de lezers van het Katholiek Nieuwsblad ook meteen kennis kunnen nemen van het volgende.

“So is that the news from Gaza in mid-2011? Yes, but so is this: Thousands of homes that were destroyed in the Israeli antirocket invasion two and a half years ago have not been rebuilt. Hospitals have canceled elective surgery for lack of supplies. Electricity remains maddeningly irregular. The much-publicized opening of the Egyptian border has fizzled, so people remain trapped here. The number of residents living on less than $1.60 a day has tripled in four years. Three-quarters of the population rely on food aid.”

 • Volgende reactie op #22
#22.2 L.Brusselman - Reactie op #22

Je gebruikt hasbara truckjes veel aandacht geven aan details en de rest proberen onder het tapijt te vegen’Overigens vind ik dat veel belangen van Israel en Hamas hetzelfde zijn,die twee kunnen schijnbaar niet zonder elkaar.

 • Vorige reactie op #22
#23 Likoed Nederland

Volgens de site Onwar zitten Wikipedia en van Bemmelen aan de lage kant:
http://www.onwar.com/aced/data/yankee/yomkippur1973.htm

Die komt op 1,4 miljoen Arabische soldaten in gevechtseenheden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23.1 L.Brusselman - Reactie op #23

Een beetje obscure sites te voorschijn halen om proberen leugens te staven werkt niet.

 • Volgende reactie op #23
#23.2 Prediker - Reactie op #23

Wauw, Likoed Nederland heeft een website gevonden, waar met wat getallen gestrooid wordt. Zonder voetnoten, zonder verwijzingen, zonder dat duidelijk is of het om troepen gaat die bij de strijd betrokken waren of gewoon een schatting van het totale aantal soldaten bij elkaar opgeteld worden.

Zoëven ging Likoed NL nog uit van 800.000 Egyptische soldaten + 150.000 Syrische soldaten + 100.000 reservisten op grond van Wikipedia.

Nu gaat hij zonder meer – en met dezelfde stelligheid – ineens uit van 400.000 Egyptische soldaten + 350.000 Syrische soldaten + 60.000 Jordaanse soldaten + 400.000 Irakese soldaten. Wat iets meer is dan 1,2 miljoen, maar in zijn haast telt Likoed NL er gewoon ook nog 200.000 Israëlische soldaten bij op = iets meer dan 1,4 miljoen Arabische soldaten.

Dat die aantallen radicaal afwijken van de aantallen die hij even hierboven nog aanvoerde, lijkt allemaal niets uit te maken. Likoed NL zoekt gewoon een willekeurige bron met een minieme schijn van onpartijdigheid, om boven de 1 miljoen uit te komen, en Tom Struick van Bemmelen zo voor gezichtsverlies te behoeden.

Misschien kun je eens met een paar boeken van onpartijdige historici komen over hoeveel Arabische soldaten er nu werkelijk naar het front gestuurd werden, Likoed NL. Waarschijnlijk gaat het de reputatie van je clubvoorzitter niet redden, maar het zou in ieder geval de indruk wekken dat je serieuze research pleegt, en dat je daadwerkelijk geïnteresseerd bent in hoe het nu eigenlijk gezeten heeft.

 • Vorige reactie op #23
#23.3 L.Brusselman - Reactie op #23.2

Merkte al op dat het genant begon te worden.
Geef ze genoeg touw en ze knopen zichzelf op.

 • Volgende reactie op #23.2
#23.4 Likoed Nederland - Reactie op #23.2

Prachtig nieuw rookgordijn, mr. Prediker.

Maar de geraadpleegde bronnen zeggen dus dat er tussen de 1.050.000 en de 1,4 miljoen Arabische soldaten waren.
Dus zat van Bemmelen helemaal goed met zijn ruim een miljoen.

Volgens Abupessimist is dat fantasie. Wie kletst er dan uit zijn nek?

 • Vorige reactie op #23.2
#23.5 Prediker - Reactie op #23.4

Jij kletst uit je nek, Likoed Nederland. Om te beginnen al omdat je nu al tot twee maal toe 200.000 Israëlische soldaten bij de Arabische troepenmacht optelt. Wat wel aangeeft hoezeer je geïnteresseerd bent in het zorgvuldig nagaan hoeveel Arabische soldaten er richting het front gingen.

Ten tweede omdat je, om je punt te staven, twee dubieuze bronnen van het internet trekt die elkaar op de cijfers ook nog eens radicaal tegenspreken.

– Je ene bron zegt dat er 800.000 Egyptische soldaten waren; je andere bron dat het er 400.000 waren.
– Je ene bron dat er 150.000 Syrische soldaten waren, je andere dat het er 350.000 waren.
– Je ene bron dat er 30.000 Irakese soldaten meevochten, de ander dat er 400.000 Irakese soldaten waren.

Noem dat maar ‘details’ en ‘rookgordijnen’.

Ten derde omdat je ‘je eerste bron, Wikipedia, slechts zeer oppervlakkig en vluchtig hebt gelezen, en hetzelfde artikel vervolgens duidelijk maakt dat er geen 800.000 Egyptische soldaten betrokken waren bij oorlogshandelingen, zoals in jouw optelsommetje, maar slechts 80.000-100.0000. Een verschil van (bijna) tien maal zo weinig. Oeps!

Ik heb dat laten zien in #21 en Bismarck in #27. Jouw strategie: gewoon negeren en een volgende internetbron zoeken die ook boven de miljoen uitkomt, om het even hoe.

Je bent gewoon steeds hetzelfde kunstje aan het uithalen, en je wordt daar iedere keer op onderuit gehaald. En dan doet Likoed NL de vingers in de oren, ‘La-laa, ik hoor jullie lekker nie-hiet!’, en begint ‘ie het spelletje gewoon overnieuw.

#24 L.Brusselman

En weer dezelfde herhaling van een al eerder vele malen weersproken leugen.Op een ander draadje kwam net het beeld bij me op van een kleuter die met de vingers in de oren keihard lalala zingt,nu weer.
Wie denken ze nu nog in de maling te kunnen nemen ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Sam

Likoed Nederland via de VVD in de Nederlandse regering. Wanneer krijgen we ook een Baath partij Nederland?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Likoed Nederland

Egypt 400000
Irak 400000
Jordanie 60000
Syrie 350000

De kleintjes laten we achterwege, komt toch op 1.210.000

Ruim een miljoen, heet dat voor de meesten.

George Orwell beschreef treffend een dictatuur in 1984. Als de ideologie voorschreef dat 1 + 1 opgeteld 3 moest zijn, was dat zo.
Blijkbaar zegt hier het pro Palestinisme dat het 1.2100.000 veel minder dan een miljoen is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26.1 Prediker - Reactie op #26

Gek is dat. In #18 had je nog hele andere cijfers uitgezocht om boven een miljoen uit te komen:

Egypte: 800.000
Syrië: 150.000
Reservisten: 100.000

Blijkbaar heb je niet door dat die cijfers enorm afwijken van de cijfers waar je nu mee komt. Of het interesseert je gewoon niet hoe je boven het miljoen uitkomt, als je maar boven het miljoen uitkomt. Blijkbaar zegt hier het revisionistisch zionisme dat het er meer dan een miljoen moeten zijn, en zoek jij daar de cijfertjes bij.

Dat de betrouwbaarheid van die cijfertjes allang in twijfel getrokken zijn, negeer je gewoon, evenals de inhoudelijke argumenten waarmee ze in twijfel getrokken zijn.

– Je trekt willekeurige bronnen van het internet.

– Je bronnen zijn zelf slecht gedocumenteerd (met partijdige voetnoten, of zonder voetnoten of verwijzing).

– Je ‘bronnen’ spreken elkaar flink tegen.

– Je bronnen tellen gewoon iedereen die in het leger zat (in Egypte, Syrië, etc.) bij elkaar op ipv. te kijken naar de soldaten die werkelijk naar het front werden gestuurd.

Toon maar eens aan dat er 400.000 Irakese soldaten richting Israël gingen tijdens de Jom Kippoer-oorlog.

 • Volgende reactie op #26
#26.2 Likoed Nederland - Reactie op #26.1

@Prediker

Wij hebben bronnen die ons bevestigen. Terwijl Abupessimist overduidelijk uit zijn nek kletst.

Overigens was die miljoen soldaten niet de hoofdzaak van de bewering van van Bemmelen. Dat was dat er in 1973 een brede Arabische coalitie was (met een miljoen soldaten). En dat is helemaal duidelijk, onweerlegbaar.

Jammer voor al uw rookgordijnen, ze zijn zo weg te blazen.

#26.3 Prediker - Reactie op #26.2

Die bronnen blijken voor wie even onder de oppervlakte krabt niet te zeggen wat jij daarvan maakt, of zonder enige onderbouwing met cijfertjes te strooien. Bovendien spreken ze elkaar ook nog tegen.

Maar goed, dit hebben we nu al drie maal gehad…

 • Volgende reactie op #26.2
#26.4 L.Brusselman - Reactie op #26.2

Hij noemt nu maar helemaal geen bronnen meer ,niet dat dat wat uitmaakt z’n eerdere beweringen werden toch al niet gestaafd door die bronnen.Het is wat P. zegt al de derde keer dat ze dit in dit draadje proberen,Misschien is helemaal LikoedNL niet maar iemand die ze eruit hebben gewerkt,een ex medewerker, en nu wraak neemt door ze voor paal te zetten.

 • Vorige reactie op #26.2
#26.5 Johan - Reactie op #26

Likoed Nederland met zijn wanhoops offensief.
Slinks de fabel blijven cultiveren van het kleine landje die stand moet houden tegen een geweldige overmacht.
Dat rechtvaardigt volgens Likoed het systematisch onderdrukken van de Palestijnen op alle fronten. Het rechtvaardigt het ontkennen van bestaansrecht Palestijnen.
etc etc.
Likoed wordt geleid door misdadigers.
Nu willen ze weer graag oorlog tegen Iran. Het grote project van megalomaan Netanyahu die er van droomt als de nieuwe Churchill de geschiedenis in te gaan.
Het heeft niks met anti semitisme te maken maar het mag gewoon niet zijn dat een klein land van 5 miljoen de wereldvrede op het spel zet.

 • Volgende reactie op #26
 • Vorige reactie op #26
#26.6 su - Reactie op #26

Orwell, die altijd zeer vocaal was tegen anti-semitisme, had absoluut geen liefde voor het Zionisme die hij als een negatief nationalistische stroming zag. Nogal wrang zal het zijn voor LikoedNL om te weten dat het in het westen linkse anti-zionisme veel te danken heeft aan de gedachtengoed van Orwell.

http://theorwellprize.co.uk/george-orwell/about-orwell/giora-goodman-george-orwell-and-the-question-of-palestine-video/

 • Vorige reactie op #26
#26.7 L.Brusselman - Reactie op #26.6

Wat is dat toch aan de rechterkant,ze citeren auteurs zonder hun ouvre te kennen,op een ander draadje was er ook al iemand die de wereldliteratuur voor zijn strontkarretje wilde spannen.Sargassovolgers weten wel over wie ik het heb.
Mooi om te zien dat deze poging ontploft in het gezicht van LikoedNL.

#27 Likoed Nederland

Dus de eindstand is 2-0.
Likoed komt met 2 bronnen die hun gelijk bewijzen, de pro-Palestijnen met 0.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27.1 L.Brusselman - Reactie op #27

Zoals gewoonlijk zit LikoedNl keihard te liegen,@21,@27,@28 en een samenvatting @116 en dan noem ik nog niet eens de comments waar de vloer wordt aangeveegd met de gegvensverwerking door v Bemmelen
LIkoedNl is niet alleen een vijfde colonne maar ook nog een stelletje leugenachtige losers.

 • Volgende reactie op #27
#27.2 L.Brusselman - Reactie op #27

Voortaan dus maar eerst even het draadje doorlezen,dan ga je wat minder snel op je bek.

 • Vorige reactie op #27
#28 Frank

Likoed Nederland, ik vind u uitermate onsmakelijke vergelijkingen maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Harm
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Frank

Eigenlijk zou de titel moeten zijn “Likoed Nederland en de wonderbaarlijke vermenigvuldiging van de Israelische leugens”
Hoe zit het eigenlijk nu met uw eigen website waar iedereen kan reageren LN, of kunt u nog steeds alleen maar open fora als Sargasso bevuilen met uw misplaatst triomfantalistische bullshit over zoveel menselijk lijden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 L.Brusselman

Als LikoedNl ook nog de moeite zou nemen om de getuigenis op@128 eens aandachtig te bekijken ,werkt helend tegen eenzijdigheid

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie