Libanon Calling

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

lebanoncallingDe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton was op 26 april jl. op bezoek bij de Libanese president Michel Suleiman. Op 7 juni zijn er verkiezingen in het land. De partijen zetten van alles in, bleek ook uit deze post van Carlos. Momenteel wordt een regering gevormd door zowel (Maronitisch) Christenen als Moslims, maar er bestaat een kans dat de Hezbollah de grootste partij wordt. Welke gevolgen zal dit kunnen hebben voor de, jawel, vrijheid van meningsuiting?

In Libanon zijn bepaalde kunstuitingen verboden. Niet alleen het oeuvre van Jane Fonda (!) wordt verbannen door de zogenaamde veiligheidsdienst Sûreté General. (Fonda zou in 1982 in Israël hebben gelobbyd om stemmen te werven voor haar toenmalige man en senaatskandidaat Tom Hayden). Ook boeken van (joodse) schrijvers als Philip Roth, Saul Bellow en Isaac Bashevis Singer schijn je in Libanon niet te vinden. Althans, dat beweert William Marling in The Wall Street Journal, die het daarom extra betreurt dat Beiroet tot UNESCO’s 2009 World Book Capital City is benoemd.

Er is geen officiële ‘zwarte’ lijst van deze Sûreté General. En dat censureren heeft niet alleen met Israël te maken, kan regisseur Marc Abi Rached beamen. Op 16 februari kreeg de Libanese regisseur te horen dat hij zijn film ‘Help’ niet mocht vertonen. Officieel heeft hij nooit de ware toedracht van het verbod mogen vernemen. Maar in de film komen taboes als prostitutie, dakloosheid en drugs aan bod. “We hebben nooit een statement ontvangen van de autoriteiten. Niets,” zegt Abi Rached.

Toch doet de creatieve sector haar uiterste best. Op de zwarte markt is elke film te verkrijgen. En de jeugd zit bepaald niet strikt 24 uur per dag met de neus naar Mekka. Zelfs dj’s uit Berlijn brengen een bezoek aan Beiroet in nachtclub Basement. Acts als Sigur Ros en Cosmo Vitelli zijn vriendjes op MySpace. De slogan “It’s Safer Underground” heeft een dubbele betekenis, zeker met de luchtaanvallen van Israël vers in het achterhoofd. Andrew Lee Butters schreef twee jaar geleden een artikel in Time over het ‘hippe’ Beiroet.

Leuke bijkomstigheid dat op 2 mei jl. de oudedagvoorziening van Andrew Eldritch – en stokpaardje van ondergetekende – The Sisters of Mercy speelde in het prestigieuze Forum de Beyrouth (die haar website sinds 2006 niet update). De song Doctor Jeep met de regels ‘Here come the golden oldies / here come the Hizbollah’ werd trouwens overgeslagen. Twee dagen later stond de band in Israël.

Reacties (13)

#1 KJ

Tja, da’s allemaal wel aardig. Maar er is een verschil tussen een conservatieve cultuur waarin ‘subversieve’ uitingen simpelweg ‘not done’ zijn, en die, waarin ze gewoonweg illegaal zijn en de bezitters, kijkers, genieters en wat dies meer zij, in het gevang kunnen doen belanden. Tot zo ver het allesomvattende relativisme. Je kunt ook sterke drank krijgen in Saoedi, tenslotte. Heb ik me laten vertellen.

  • Volgende discussie
#2 Cerridwen

In Libanon is drank krijgen dan weer geen enkel probleem. In het anarchistische Libanon is van alles mogelijk, op de juiste plaats en tijd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Olaf Koens

Ik struikelde in Beiroet ooit over een bomkoffer. Gewoon, een kleine koffer waar wat A4tjes en een laptop inpassen. Er stond ‘bomb’ in witte letters op en het geheel was afgezet met rood lint. Mijn vriendin sloeg door en zette het bijna op een lopen. Tot we de vier lachende Libanezen zagen die rustig zaten te schaken. Een kunstinstallatie. ‘Kom anders is in onze galerij kijken…’ Beiroet – gotta love it!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

Dat het oeuvre van Fonda wordt geweerd kan ik me wel voorstellen. In een land met zo’n hoop religies op een kluitje moet er wel iemand aanstoot nemen aan de semi-porno Barbarella.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 HansR

Op de zwarte markt is elke film te verkrijgen. En de jeugd zit bepaald niet strikt 24 uur per dag met de neus naar Mekka.

De dagsluiting laat nu al tijden zien dat het overal in de wereld hetzelfde is. Alleen de verstarde heersers op hun troontjes denken anders en doen er alles aan om hun waarheid DE waarheid te laten zijn.

Gelukkig zijn er de zwarte markt en de nacht nog.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 KJ

@HansR; dat mensen overal ter wereld (zo’n beetje) hetzelfde zijn, en dat heersers zich op hun troontjes heel wat wanen ben ik met je eens.

Maar culturen laten zich moeilijker vergelijken, en bovendien; die heersertjes hebben wel degelijk de macht om de hun onwelgevalligen op te laten sluiten of erger. Je moet geen homo in Iran wezen, bijvoorbeeld. Of overspelige vrouw in Nigeria. En de geschiedenis geeft nog extremer voorbeelden; het regime van Stalin, het gedrag van de oude Spartanen jegens hun kinderen en Heloten is geen overdrijving of mythe. Ook denk ik dat zelfs een cultuur-relativist als jij nog wel moeite zult hebben met moderne slavernij zoals die in de Westelijke Sahara gebezigd wordt.

Al met al geen reden om je idealen te verliezen. De nacht is nog nooit een belemmering geweest voor de geheime politie, tenslotte.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Lothar Matthäus

De onvolprezen Angry Arab had hier wat aanmerkingen op Marlings artikel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 mescaline

Haha de fameuze A.A., hoe is het met hem Lothar ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Lothar Matthäus

Nog altijd boos.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Crachàt

Haha! De fameuze winnaar van de Schermschotcompetitie.
Toch één van de drie.
Tot een finale, etc.

:-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Lothar Matthäus

Ja, daar zeg je wat, wanneer is die finale eigenlijk? Ik heb ‘m toch niet gemist?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Crachàt

nee hoor, 20 mei reist doorde wandelgangen.
Nu ik er aan denk: heb je je al ingeschreven, hooggewaardeerde Löthar?
Denk eraan, een overnachting in hip hotel Antwerpen is wel het minste wt de Schermschotwinnaar ten beurte valt …

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Crachàt

wel, dàt gevoel willen wij inderdaad brengen, HansR, met de dagsluit.
Verbluffend hoe eenvoudig het is, hoe gelijkend elkeen is.
Het doet mijmeren over de ongemerkte indoctrinatie die elkeens natie ingelepeld krijgt.
Zoals de slakken in die Catalaanse vallei. Genetici calculeerden dat er meer genetisch verschil bestaat tussen twee stammen slakken elk aan een andere kant van de vallei, dan tussen een mens en een chimpansee.

Drijfveren, een begrip wat elkeen bindt.

Mooie smullenpost, Thomas, dank.

  • Vorige discussie