Lezersvraag: Internet Criminaliteit

Tweede Kamerlid Arda Gerkens constateert dat concertkaartjes worden opgekocht en tegen woekerprijzen weer worden verkocht. De websites kopen veel kaarten in zodat er een schaarste onstaat; zo zou een kaartje voor de Arctic Moneys 125 euro hebben gekost terwijl de officiële verkoop nog niet begonnen was. Zwarte handel is uiteraard verboden, maar Economische Zaken wilde eerder niet optreden omdat het om een natuurlijke schaarste zou gaan.

Uiteraard is dit niet de enige vorm van criminaliteit op en via internet. Daarom is de lezersvraag vandaag:

Moet de overheid meer doen tegen criminaliteit op internet en hoe dan?

 1. 1

  Een wel erg algemene vraag.
  Meer specifiek over dit voorbeeld: eerlijk gezegd vind ik mensen die zoveel geld neertellen voor een kaartje via internet, zonder eerst de ticketboxen te checken, erg dom. En de zwarte markt is van alle tijden. Vroeger stonden ze met zwarte zonnebrillen en lange regenjassen gewoon buiten het stadion om kaarten tegen woekerprijzen te verkopen.

 2. 2

  De specifieke aanklacht die de SP nu neerlegt is dus dat die zwarte handel nu zo groot is geworden dat men er iets tegen moet gaan doen.

  En hoewel de vraag erg algemeen is, is het een relevante en moeilijke: de overheid en wetgeving loopt sowieso mijlenver achter. En als virtuele criminaliteit erg aan het stijgen is, moet de overheid dan niet meer in die “groeimarkt” investeren?

 3. 3

  Criminaliteit? Inderdaad, welke criminaliteit? De echte criminaliteit wordt steeds meer aangepakt omdat Internet ook steeds meer verweven is met het echte leven. Een paar jaar geleden hoefde je bij de politie niet aan te komen als je was opgelicht op een site als Marktplaats. Dat was gewoon dom.

  Nu neemt men je wel serieus en worden er zelfs mensen opgepakt.

  Maar het echte probleem waar de meeste mensen dagelijks mee worden geconfronteerd is spam. Daar mag wat mij betreft wel wat meer aan gedaan worden. Een internationale VN-conerentie over het probleem en de Amsterdamse politie die actief wat gaat doen aan de nigeriaanse “We moeten ff 10 miljoen kwijt” oplichterspraktijken.