Lezersoproep: input voor het nieuwe kabinet

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Duizend dollar boete voor het niet opruimen van hondenpoep (New York)? Goed idee. Een overheid die transparantie echt serieus neemt (IJsland)? Eveneens een goed idee. Een laagdrempelig Constitutioneel Hof (Duitsland)? Klinkt prima. Dienstplicht voor vrouwen (Israel)? Doen!

Na de formatie trok het vorige kabinet honderd dagen door Nederland op zoek naar goede ideeën. Van Alendorp tot Zwolle luisterden bewindslieden naar de stem des volks (om daar vervolgens niets mee te doen). Nu de formatie zich voort sleept, wil Sargasso het nieuwe kabinet alvast terwille zijn, zodat straks kostbare tijd bespaard kan worden. En volgens goed Sargassiaans gebruik kijken we over de landsgrenzen. Kortom: tijd voor Sargasso’s Internationale KabinetsTour 2.0!

Is er iets in het buitenland – van klein tot groot – waarvan je altijd al hebt gedacht ‘dat zouden wij in Nederland ook eens moeten doen’, vertrouw het on dan toe. Stuur een bericht van max. 300 woorden naar Sargasso ([email protected]), voorzien van links naar eventuele bronnen. De beste ideeën worden op de site geplaatst en overhandigen we aan het nieuwe kabinet. Het mooiste en meest originele idee wordt beloond met een boekenbon. En laten we hopen dat wij het in minder dan 100 dagen kunnen piepen.

Reacties (31)

#1 Bullie

Binnenlandse ideeën:

Arbeid minder belasten en belasting op grondstoffen verhogen.

Statiegeld op het slopen van gebouwen en op verpakkingen.

Reclame in openbare ruimte aan banden leggen.

CITO-toets afschaffen, inspectie voor het onderwijs een meer ondersteunende en minder controlerende rol geven.

Meer autonomie voor uitvoerenden/de werkvloer in de sectoren onderwijs, zorg en welzijn.

 • Volgende discussie
#2 Olav

Is toch echt afhankelijk van welke regering er komt. Als dat inderdaad een verbond is met de haatpartij PVV erin dan moet de eerste en enige oproep zijn: snel weer oprotten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Jack Random

De vrijheid om te kiezen bij welke Algemene Pensioen Instelling je je tweede pijler pensioen opbouwt, met een regeling die jouw keuze is. Zodat iedereen kan stoppen op de leeftijd die hij/zij wil, maar daar dan wel voor betaalt enkel samen met anderen die ook op diezelfde leeftijd willen stoppen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 prometeus

@1 Zeau… Balkenende IV was er niks bij, qua betutteling.

Op je eerste punt na zie ik bij alles wel een probleem:
1. Statiegeld op gebouwen? Dan bemoedig je dus juist om bestaande gebouwen tegen de vlakte te gooien, want dan krijg je je statiegeld terug. Bovendien mag er dan ook wel eens gedacht worden aan de levensduur van gebouwen. Nu wordt een gebouw voor hoogstens 30jr. neergezet. Maw: van sommige gebouwen zijn we blij dat ze eindelijk tegen de vlakte mogen. Of zoals ik laatst iemand hoorde zeggen: 80% van de architecten woont in een vooroorlogs huis. Waarom zouden wij dan in hun shit moeten wonen?

2. Reclame in de openbare ruimte verbieden? Dat kan allang. De gemeente geeft immers toestemming voor het plaatsen van Abri’s e.d.

3. De CITO toets is het enige objectieve meetmiddel wat er is over de potentie van leerlingen. Ja: het is een momentopname en ja: er wordt te veel gewicht aan gehangen, maar dan is het dus eerder een interpretatieprobleem, dan een probleem van de toets zelf.

4. Dat willen we allemaal wel. De vraag is: hoe bereik je het? Managementlagen en bureaucratie houden zichzelf in stand.

Kortom: de helft van wat je noemt is geen overheidsmaatregel en de andere helft is eerder een kwestie van gemeentebeleid veranderen en naleven dan van (rijks)overheidsmaatregelen.

@deRedactie: whatever happened to ‘Sargasso’s Lijst van 25′, then? Ik zou zeggen: stuur die integraal op. Dit lijkt een herhalingsoefening.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Tom

Maximumsnelheid omhoog naar 160km/u voor elektrische lease auto’s.

Verbod in amsterdam op bromfiets op benzine over 2 jaar, en nu aanschafsubsidie op elektrische brommers.

Verplicht glasvezel in nieuwbouw.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Jac

@Olav | 15:31
Het schijnt dat meer dan de helft van NL een verbond wil met, het zijn jouw woorden, ‘haatpartij PVV’. Een partij die toch echt op democratische wijze met 24 zetels in de kamer is gekozen. Begrip me goed, het is ook niet mijn club, maar kortzichtig toeteren dat ze ‘op moeten rotten’ is wel heel dom. Tenzij je wilt dat we het straks met premier Wilders moeten rooien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bullie

@ prometeus.. léés anders eerst het
Trouw-stukkie ff over statiegeld op gebouwen, een ideetje van de voorzitter bond BNA.

Lees als je toch bezig bent het stuk van Ewald Engelen op Waterland over de CITO ook eens.

In Canada werkte het statiegeldsysteem op (frisdrank)verpakkingen tien jaar geleden al prima..hoeveel vervuiling denk je dat dat inmiddels heeft gescheeld?

Als Jezus Redt niet op een boerderijdak mag staan, waarom wordt ik dan wel lastiggevallen met metershoge reclame van Campina of Philips langs zo’n beetje elke snelweg?

En hoezo betutteling, het gaat hier nergens over overheidsbemoeienis met de persoonlijke levenssfeer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 KJ

Mijn persoonlijk oproep voor een nieuw kabinet: just get on with it.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Peter

De AOW-leeftijd gelijktrekken met die van Griekeland en Frankrijk. Zo niet dan het felixibele systeem van Noorwegen.

Waarom mailtjes sturen? En wie zitten er in de jury? En vooral: wat wordt de waarde van de boekenbon? Een beetje meer transparantie a.u.b. ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Peter

Oh ja, en natuurlijk de jaarlijkse RVD-fotosessie van WA en Maxima afschaffen en verruilen voor een flickr-album.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 prometeus

@7 Over dat statiegeld: Ik heb het gelezen en ik weet dat wat ik @4 schrijf niet klopt, maar…
1. Het is dan dus geen statiegeld
2. Het is dan nog steeds een onzinnig plan.

En in het algemeen: De problemen die je signaleert, zijn er wel degelijk, maar de oplossingen waarmee je komt zijn zooo far-fetched, ondoordacht, draconisch en/of symptoombestrijding dat ik haast begin te denken dat je ergens wethouder of beleidsambtenaar bent.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Themistocles

1) Gratis openbaar vervoer, ov eigendom van de staat.
2) Onbeperkte subsidie op zonnepanelen, kleine windgeneratoren en andere alternatieve energievoorzieningen. Niet dat die subsidie op is na een paar maanden
4) Graaitax
5) Belastingplicht voor de Grajesteiten.
6) Aanpakken van bonusprofiteurs.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Jitso Keizer

Een nieuwe regering bestaat meestal uit ministers die niet ver van tevoren weten dat zij in het kabinet zullen komen. Daarom is het goed het land te verkennen waarover bestuurd gaat worden. Met zijstapjes naar het buitenland, ondermeer heuvels en bergen bekijkend en met een van de zeven grote zaterdagse veerboten van de Eemshaven naar bad Borkum varen.
Vandaar zie je een onbewoond eiland Rottum. Dit kan samen met Rottummeroog vergroot worden tot een vijftig vierkante kilometer waarvan de oostelijke helft bestemd wordt voor recreatie en aan de westkant groot wild ruimte krijgt. Bij Rottum-bad, heel ecologisch, zonder honden, zonder Albert Heyn, in collectief eigendom en beheer, past een ’s winters verwarmd zeebad. ’s Zomers wordt het water bij felle zon opgewarmd op de wadden en stroomt daarna langs het strand a 25 graden. De nieuwe electrische centrale langs de Eems of in de Eems levert in het koude seizoen warmte.
Ook bij Rotterdam kan een centrale in zee gebouwd worden, samen met olie-opslag. Liefst in de vorm van een caldeira met binnenstrand.
Dan naar de Veluwe, die vroeger heuvelig was maar in de laatste IJstijd vervlakte. Een nieuwe Rijn-arm erdoorheen met heuvels tot 300 m ernaast is mogelijk. En voorbij Vaals ware op het 700 m hoge plateua nog 500 m ski-berg toe te voegen na wat ruilen met de Walen. Zo ontstaat een mooier, prettiger land in de traditie van eraan knutselen. Een fijne start voor het verdere regeren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Share

Boodschap: 9 van de 10 vraagstukken wordt door Europa bepaald. Als we elke 10de vraag gewoon niet stellen, dan kunnen al die 150 doortrapte smeerlappen naar huis.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Bismarck

De regering zou eens op bezoek kunnen naar Bhutan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Cracken

waarom toch altijd maar weer meer regels.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 JW

Wordt dit weer net zo’n grote knaller als de 25 puntenlijst van Sargasso, of de berekening wat de PVV kostte van Van Aalten en Sargasso?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Share

Regel: jonge politici leren alvast een mondje chinees spreken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 KJ

@Jitso; Ik moest eerst lachen, maar toen vond ik het briljant. Plus – verplaats de nationale luchthaven naar tussen Almere en Lelystad. Op twee meter boven het zeeniveau. Genoeg te doen, de komende jaren !

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Olav

Jac: Het schijnt dat meer dan de helft van NL een verbond wil met, het zijn jouw woorden, ‘haatpartij PVV’.

Kan best, al zou ik daar nog wel een bron van willen zien. Hoe dan ook verandert dat niets aan het feit dat de PVV een haatpartij is.

Jac: Een partij die toch echt op democratische wijze met 24 zetels in de kamer is gekozen.

Ik bestrijd dan ook niet hun recht om die zeteltjes in te nemen, dat is inderdaad het gevolg van democratische verkiezingen. Maar andere partijen die daar dan coalities mee gaan maken, die vallen dus wel echt door de mand als principeloze clubs die vrijheid en democratie alleen met de mond belijden.

Jac: Begrip me goed, het is ook niet mijn club, maar kortzichtig toeteren dat ze ‘op moeten rotten’ is wel heel dom. Tenzij je wilt dat we het straks met premier Wilders moeten rooien.

Dus moeten ze hem maar vice-premier maken? Nee hoor, gewoon geen zaken mee doen. Wilders moet alleen in een regering kunnen komen als zijn “partij” een absolute meerderheid behaalt. En als het zover is dan zijn we sowieso verloren, dan maakt het ook niet meer uit.

Cordon sanitaire? Jazeker, graag zelfs.

Ik geloof ook niet in hoopvolle strategietjes als “laat hem meeregeren, dan valt het kabinet binnen een jaar en zijn we van hem af”. Dat is een ernstige gok die je neemt en volgens mij onverantwoord.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 TimJIm

Net als in de USA verkiezingen voor de besturen van scholen voor openbaar basis- en voortgezet onderwijs.

De enige manier om kwaliteit van het onderwijs en een efficiënte inzet van middelen te borgen nu de gemeenten het openbaar onderwijs verzelfstandigd hebben,

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 AntonB

Het beste advies is de klok politiek 3.5 jaar terug te draaien en vanaf daar weer opnieuw te beginnen. En dan iets meer opletten of de banken de regeltjes naleven en alles is weer o.k.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 naveda

Meer aandacht voor burgerrechten en privacy: http://www.privacybarometer.nl/teksten.php?p=26

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 marc

de kinderopvang, sportverenigingen e.a. buitenschoolse activiteiten, maatschappelijke stages en reguliere school activiteiten samenvoegen en zo organiseren dat het werkt voor werkende ouders en de rest van de gemeenschap.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Bullie
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 DJ

alleen een op annuïteiten gebaseerde HRA toestaan (max 30 jr) [x]

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Barry H.

Herinvoering dienstplicht met keuze voor sociale dienstplicht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 teule

– Programma-minister Duurzaamheid
– Geloofwaardige, voorspelbare (bij wet vastgelegde?) subsidie zonnepanelen
– Actieve Europese rol
– ‘Manhattan project’ taalachterstanden
– 2 x per jaar verantwoordingsdebat op tv, met publiek, door premier Rutte (a la Blair)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Bullie

Manhattan project is wel een leuke in dit verband

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Laurent

@20: je haalt me de woorden uit de mond.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Henk Daalder Windparken Wiki

Waarom punten voor een nieuw kabinet van vvd en cda?

Belangrijker is een links akkoord welke (linkse) punten ze door de kamer willen krijgen, nu Mark Rutte zijn kop in de PVV strop gaat leggen
En wie links aan een meerderheid gaat helpen.

– Invoering van het Feed-in tarief systeem, om ook VVD’ers te laten verdienen aan duurzame energie. Worden we toch duurzaam, zonder een spat subsidie.
– reguliere politiek uitleg TV op hurkhoogte, (voor de politiek minder validen)
Dan wordt er bij de volgende verkiezingen geinformeerder gestemd, en inhoudelijker campagne gevoerd.

 • Vorige discussie