Levensgevaarlijk pad

Je zou niet verwachten dat de inwoners van een koud kikkerlandje beschikken over een zuiders temperament. Geef ze één vinger en ze nemen gelijk de hele arm, zonder zich ook maar af te vragen of dat wat wordt voorgeschoteld wel zo is.

Het gonst weer in Nederland: as-Soennah-moskee, Mohammed B., sjeik Fawaz Jneid, Theo van Gogh, Hofstadgroep en Soumaya S.

Wat is waar en wat is niet waar? Als ik de huidige berichten lees, dan kan ik niet anders tot de conclusie komen dat Mohammed B. waarschijnlijk een preek van sjeik Fawaz in de as-Soennah-moskee heeft bijgewoond. Dit is verklaard door Soumaya S. tijdens haar verhoor en is afgelopen week in het nieuws verschenen.
Uit een interview in het Reformatorisch Dagblad met Sjeik Fawaz Jneid van 7 oktober 2005 wordt letterlijk gevraagd of Mohammed B. banden had met de as-Soennah-moskee waarop de AIVD na onderzoeken een ontkennend antwoord moet geven. In de beginperiode van zijn radicaliseringsproces (2002/2003) kwam Mohammed B. er wel, maar vond er niet wat hij zocht: de as-Soennah-moskee was in zijn ogen te vrijzinnig. Dus dat hij geïnspireerd zou zijn door de haatpreek van sjeik Fawaz Jneid (enkele weken voor de dood van Van Gogh op 2 november 2004), vraag ik mij ten zeerste af. In de preek komen overigens inderdaad niet al te fraaie verwensingen voor, maar een oproep tot moord valt er niet in te lezen.

Waarom wordt door Soumaya S. ineens het verhaal van twee jaar weer opgerakeld? Uit een interview met het NRC van 21 september 2005 blijkt dat de imam Soumaya goed kent. En wel in de vorm van een soort waarschuwende beschermheer:
‘’…een actieve moslima in zijn moskee van wie hij vermoedt dat ze ook in de greep van de Takfiri is geraakt. De twee meisjes hebben hem verteld dat ze haar hebben gezien bij de rechtszaak tegen Samir A. Hij laat Soumaya langskomen en confronteert haar met zijn vermoedens. Ze was een ,,levensgevaarlijk’’ pad aan het bewandelen, zegt Fawaz later in een politieverhoor. Bovendien kan hij niet accepteren dat zij andere vrouwen waarschuwt niet meer op de zondagse lessen in de moskee te komen, zoals hij heeft vernomen. ,,Ik heb haar gewaarschuwd dat ze opgepakt kon worden door de geheime dienst. Ik heb tegen haar gezegd dat ze voor schut gezet zou worden, dat haar ouders voor schut zouden worden gezet.’’
In één adem door neemt Fawaz zijn Tilburgse concurrent Bouchta onder vuur, bij wie Soumaya ook lessen zou volgen. Soumaya ontkent alles. Kort daarop verdwijnt Soumaya, die tegen het uitdrukkelijke advies van Fawaz in met Nouredine is getrouwd. Op 28 juni wordt ze op het Amsterdamse station Lelylaan gearresteerd samen met haar man die een automatisch vuurwapen bij zich heeft.’ ‘’

Is het een poging tot wraak om hem het land uit te krijgen? Verdonk was er namelijk als de kippen bij om gelijk te roepen dat de imam het land uitgezet moet worden. Helaas voor haar blijkt dat hij al tien jaar Nederlander is. En Nederlanders hebben nog altijd vrijheid van meningsuiting, ook al wordt die vrijheid gebruikt voor het uiten van verwensingen.

Extragratis: uitleg over de preek door de sjeik himself

Reacties (45)

#1 prometeus

“Verdonk was er namelijk als de kippen bij om gelijk te roepen dat de imam het land uitgezet moet worden.”

Nop: ze wachtte nog een dag met haar reactie (tot de tweede verjaardag van de moord op van Gogh).

 • Volgende discussie
#2 Grobbo

Best snel toch, als je weet dat het gemiddeld 6 tot 8 weken duurt voordat de IND een dossier in behandeling neemt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 prometeus

@Grabbo: you know Rita: nooit te beroerd om (selectief) haar handen uit de mouwen te steken als haar ambtenaren het zwaar hebben…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Grobbo

Ja da’s waar. Wereldwijf…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 DutchMachiavelli

En weet je wat het allermooiste is en waar ik nog niemand over gehoord heb?
Theo van Gogh deed precies hetzelfde als wat de imam deed.
Hij wenste Femke Halsema een kankergezwel in haar hoofd toe. Dat de tumor maar haar hersenen mocht verteren schreef hij vrolijk in van zijn racistische columns in de Metro.
(oei ik mag Theo natuurlijk geen racist meer noemen)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Madjnun

Hoe sneu, die schreeuwlelijk van een Fawaz heeft Van Gogh en Hirsi Ali allerlei nare ziektes toegewenst. En dat nog wel een paar maanden voor de dood van Van Gogh. En dat nog wel terwijl Mohammed B. aanwezig was. Een schande is het! Een schande, meneer zeg ik u!

Of is dat vrijheid van meningsuiting? We weten allemaal dat Van Gogh de wereldkampioen vrijheids van meningsuiting is die zich erg verheugde over het vergassen van suikerzieke joden. Vandaar ook dat één van de zelfbenoemde lectuur-concubines Bernadette de Wit, die tegenwoordig veelal terug te vinden is op webmagazine Frontaal Naakt(dat waarschijnlijk vooral lezers trekt die zich aftrekken op de geile plaatjes van Peter Breedveld) geen enkel probleem heeft om Jacques Wallage allerlei ziektes toe te wensen.

Jacques, voor jou het eeuwige leven.
En elke dag een andere ziekte.

En nogmaals Van Gogh die zich lekker maakt over de ziekte van een regisseuse die hij niet zo zitten (omdat, ach guttemetut, zij zijn films niet zo leuk vond als hij zelf):

Ach, ’t is allemaal onzin, die vrouwenfilms en Mevrouw Honigmann kreeg een slopende ziekte die haar steeds vermoeider maakt terwijl ik nog steeds twee pakjes per dag rook en me zonder condoom beken, kiplekker, want God is rechtvaardig.

En zich in zijn zelfde column aftrekt over de gedachte aan de dood van Johan van de Keuken:


Maar dan, als een leeuwerik die jubelend ten hemel stijgt, is daar die ene bevrijdende gedachte: “Maar Johan van de Keuken is dood! ” En tevreden trek ik me af, met m’n eigen vrouwenfilms in het hoofd.

Wat die verschrikkelijke Johan van de Keuken gedaan heeft? Ow alleen films maken die Van Gogh een beetje slaapverwekkend vond.

Maar goed, dat is Van Gogh, een profeet met een eigen Koran (zijn columns), eigen hadiths (zijn films) en zijn eigen breindode aanhangers die ons nog steeds geselen met hun cultus van de vrijheid van meningsuiting.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 JSK

Em.. van Gogh beledigde op persoonlijke titel, niet als religieuze autoriteit. Ik denk dat daar toch een verschil zit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 jb

Die preek is van hetzelfde uiterst bedenkelijke niveau als waarop Theo van Gogh geregeld uitspraken pleegde te doen. De uitleg van de imam in Nova vind ik tamelijk sterk, namelijk dat Mohammed B. het helemaal niet met zijn visie eens is, laat staan dat hij inspiratie gevonden heeft in zijn preken.

En tja, Verdonk denkt nogal snel dat deportatie een oplossing is, dat lijkt me juist niet. Verplaatsen van radicale mensen lost het probleem niet op.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 jb

@JSK: Er zou een verschil kunnen zijn, maar dat is dan hooguit gradueel: beiden hebben een bepaald publiek, en voor dat publiek ook een bepaalde autoriteit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Paardestaart

Er is wel een belangrijk verschil, meen ik toch..

Theo zei dat niet als dominee op de kansel, en hij had ook geen following die schuimbekkend staat te trappelen vrouwtjes wortelsap te grazen te nemen

Je moet er toch niet aan denken dat bijvoorbeeld dominee Oosterhuis over een paar luidruchtige skinheads de kanker aan hun zachte delen had afgeroepen..!?

Ten eerste zou het huis God’s te klein zijn – juist door de mensen die gewoonlijk onze kerken bevolken – en ten tweede was ‘ie vermoedelijk op zijn wenken bediend door immer waakzame antifa-bekommerden
Strijdbaar links heeft, in tegenstelling tot ‘extreem-rechts’ namelijk aan een half woord genoeg…

Wel grappig toch, dat men hier zo onbekommerd is over de zoveelste oproep tot geweld en haat die imams over uw landgenoten afroepen.
En wat een genuanceerde reactie opeens op haatzaaierij en opruiïng..

Aan het hierboven genoemde voorbeeld, maar dan tegenover moslim-personages, moet je namelijk óok al niet denken – het gekrakeel in de Kamer zou minstens drie nachten doorgaan, en voedsel geven aan een hele rits ferme besluiten tegen de toenemende verrechtsing en xenofobie in Nederland
Ik moet wel concluderen dat de bevolking van dit kikkerlandje naar u aller mening een stuk heethoofdiger is, en beslist minder bestand tegen hitserij dan gelovigen in de As-Soenaahmoskee: wat dáar gezegd mag worden, en wat u hier much ado about nothing schijnt te vinden, brengt u kennelijk een stuk minder van de wijs dan uitspraken als: ‘de islamitische cultuur is achterlijk’ of ‘de profeet zou naar huidige inzichten een pedofiel genoemd worden’

Opmerkelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Tim

DutchMachiavelli, het was niet Halsema maar Rosenmöller.
Leuk is het overigens om te vernemen dat zij die destijds van Gogh een racist meende te moeten noemen vanwege zijn uitspraken geen enkel moeite hebben met de uitspraken van deze imam.
Ik ook niet. Het maakt een hele hoop duidelijk. In een kerk zul je een dergelijke preek niet horen.
Het geeft aan wat voor een achterlijk woestijngeloof die hele islam is. Dat zou niet erg zijn als het niet gelijktijdig ook zo’n agressieve, fascistoïde religie zou zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 ALO

Ik heb er hier al over geschreven. En het ging niet over Femke maar over Paul. En het meest schokkende was dat Verdonk het erg vond dat er mensen ernstige ziektes werden toegewenst en dat ging toch te ver voor de vrijheid van meningsuiting.

Het is uiterst hypocriet en dat het dan ook nog verdedigd wordt dat het in het ene geval om een dominee ging… Nee het is juist andersom, de iman heeft geen column in de Metro dus dan is het minder erg. Zo lust ik er nog wel een paar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Grobbo

Volgens mij zijn individuen nog altijd verantwoordelijk voor hun eigen daden. Iedereen ziet zo nu en dan wel eens een krijsende Hitler op tv, maar alleen sommigen halen daar inspiratie uit. Ik heb na het zien van zo’n filmpje nooit de aandrang gevoeld om een concentratiekamp te gaan uitbaten bijvoorbeeld.
De columns van Van Gogh (tegenwoordig door velen liefkozend ‘Theo’ genoemd alsof ze er kind aan huis waren) vond ik lomp en schofferend, en dat geldt ook voor de uitspraken van de imam.

Maar het is aan de rechter om daar eventueel, mocht het zover komen, een oordeel over te vellen.

Ik zou de imam wel graag willen vragen of hij zich realiseert hoe dat soort uitspraken over komen en of hij niet zijn mening op een wat beschaafdere manier zou kunnen verwoorden.

Maar sommigen zijn nou eenmaal wat grof gebekt, en ik zie niet in waarom een kankerwens van een ras-provocateur van nederlandse komaf minder erg zou zijn dan die van een imam. Ongeacht wie er in het publiek staat of de column leest.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Paardestaart

Wat mij betreft mag iedereen alles zeggen.
Dat het maar duidelijk is.

Die laag-bij-de-grondse Fawaz demonstreert eens te meer dat een imam niet hetzelfde is als een christelijk geestelijke, en islam niet vergelijkbaar met het christendom: het kan er niet aan tìppen

De moskee is geen kerk, maar een kazerne en een partijbureau.
Wat vuilbekkende dreiging betreft echter zijn islamitische voorgangers ongevenaard, en wat betreft de bereidheid de daad bij het woord te voegen is een islamitische haatpreek zaak voor degenen die over onze staatsveiligheid dienen te waken.

Die vent moet er gewoon uit, en zijn soortgenoten met hem.
Hoog tijd dat juristen daar werk van gaan maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 su

Strijdbaar links heeft, in tegenstelling tot ‘extreem-rechts’ namelijk aan een half woord genoeg…

Extreem-rechts heeft over het algemeen niet eens woorden nodig om iemand de vernieling in te trappen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Hansie

‘Ze hebben het nou altijd wel over die Islamieten, maar die Christenen zijn ook ook geen lieverdjes.’

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 larie

Wie heb je in het vizier als je “ze” schrijft @Hansie.

Geloven doe je thuis ongeacht de god die je voor ogen hebt, daar val je niemand mee lastig is mijn zienswijze. Pas ik dan ook onder de noemer ze?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 BINGONERO

Ik had nu eigenlijk wel een debat bos-balkenende verwacht…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 BINGONERO

post bedoel ik daarmee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Basszje

De moskee is geen kerk, maar een kazerne en een partijbureau.

Gelukkig bestaat er geen radicale vorm van het christendom.. Dat vele mensen hier zich nou vrij hebben gevochten van dat belachelijke geloof is heel wat anders. Overigens gaat dat in de komende decennia ook bij de moslims gebeuren, maar die emancipatiegolf duurt nog even. Zeker als men iedereen van allochtone komaf woestijnmensen blijft toedichten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Frans Groenendijk

@Basszje.
“Overigens gaat dat in de komende decennia ook bij de moslims gebeuren, maar die emancipatiegolf duurt nog even”
Dat hoop ik met je.
Maar er zijn veel aanwijzingen dat daar volstrekt geen sprake van is. Het percentage mohammedsikken en vooral hoofddoekdraagster onder de moslims in Nederland is sterk toegenomen. Daar waar het percentage moslims in de bevolking beduidend groter is dan de 2 of 3% in Nederland is die trend soms nog sterker.
Het pro-islam onderzoek van de gemeente Amsterdam (dat geen enkele gedachte wijdt aan de mogelijkheid dat het geweld en radikalisme met de islam als zodanig, de stichter, zijn boek en zijn levenswandel, te maken zou hebben wordt door de betreffende “wetenschappers” verworpen op basis van een paar politiek correcte collega’s) had het onlangs over meer dan 1000 jongeren in Amsterdam alleen die zeer dicht tegen het islamofascisme aan zitten.

Net als Ali Sina denk ik echter dat uiteindelijk internet funest zal worden voor het islamofacisme.
Moet Sargasso wel wat meer filmpjes vertonen van Memri.
Van dit stuk tuig bijvoorbeeld dat de wereld doortrekt om voor juigende moslims te verklaren dat ongetrouwde vrouwen hoeren zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Frans Groenendijk

Het “extra gratis” linkje is onthutsend.
Citaat van Sjeik Goebbels:

Frappant is wel dat ik smeekte om een verlenging van het leven van Van Gogh en niet om zijn dood.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 SciInv

De imam is duidelijk meer een afsluiter dan een opblazer, zoals ook de SGP-christenen en de meeste orthodoxe moslims en joden. Dat vinden die Hofstad-jongens te saai, die willen dingen opblazen voor de profeet en dus krijgen ze ruzie met de imam. Weinig nieuwswaardig allemaal, eigenlijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 jb

@Paardestaart 10:

Theo zei dat niet als dominee op de kansel, en hij had ook geen following die schuimbekkend staat te trappelen vrouwtjes wortelsap te grazen te nemen

Uw vooroordelen zijn duidelijk. De geschiedens leert dat misplaatste vijandsbeelden nogal gevaarlijk kunnen zijn.

Overigens, ik heb tegen de uitspraken van beide heren ernstige bezwaren. In beide gevallen is er sprake van misbruik van vrijheid van meningsuiting.

@SciInv 23: Het is juist wel nieuwswaardig, omdat er nogal vooroordelen zijn ontstaan dat elke moskee vol mensen met opblaasplannen zou zitten. Dit met dank aan volksmenner Wilders. Niet dat ik de illusie heb dat het veel helpt, maar men heeft in ieder geval de mogelijkheid om kennis te nemen van de werkelijkheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 jsf-fighter fighter

NL geeft evenveel aan defensie uit als IL? Hoorhoor de horror, roorroor de snorredood.

re 5 van ‘dutchmachiavelli’:
onzin, dat is ongeveer van een rolstoelvolleyballer beweren datie een even goed schot in de benen heeft als deze of gene voetballer.

De TOON is alles beslissend; daarom is audioblogging en zo het nu al aankomende deel van de toekomst , dan ideale doelen decor en uitbeelding, daarna invulling, .. ..enzovoorts, net zolang tot schijnheiligheid en handelsgeest de wereld uit zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 matthijs

Mijn smaak is het niet wat de imam verkondigt, maar mijn smaak is het ook niet bepaald wat er in zwarte kousen-kerken van de kansel geschreeuwd wordt. Dat is nauwelijks minder abject dan hier geroepen wordt.

Het is evenmin mijn smaak om als een dolle stier tekeer te gaan en de islam voortdurend voor achterlijk, bekrompen en gewelddadig uit te maken. Dat is het al helemaal niet omdat degenen die dat doen overduidelijk geen greintje verstand van “de” islam hebben en feitelijk dezelfde ongefundeerde racistische flauwekul verkopen die in het westen al sinds de middeleeuwen voor een discours over de islam moet doorgaan. Dat geldt uiteraard voor van Gogh, Wilders en Verdonk maar ook zogenaamd verlichtere politici en opinieleiders maken zich hier schuldig aan.

En zoals de imam in zijn preek terecht opmerkt, moet je dan niet vreemd opkijken wanneer een klein aantal leden van de groep die in het debat voortdurend geschoffeerd wordt hetzij zelf onfatsoenlijke taal gaat uitslaan (zoals de imam in deze preek doet) hetzij uit woede de ergste schreeuwlelijk een kopje kleiner maakt (wat Bouyeri deed). Verstandig of prijzenswaardig is dat natuurlijk niet, maar wel begrijpelijk.

Als je lang genoeg blijft roepen dat er een “clash of civilizations” plaatsvindt en daarbij zelf alvast maar één van de denkbeeldige stellingen betrekt, staat er vanzelf iemand op die de andere stelling betrekt. Ook daarin heeft de imam in deze preek volkomen gelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Memo

waar maken jullie je nou druk om…
over 15 jaar zijn jullie allemaal buitenlanders….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Memo

whahaha

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Frans Groenendijk

“moet je dan niet vreemd opkijken wanneer een klein aantal leden van de groep die in het debat voortdurend geschoffeerd wordt … uit woede de ergste schreeuwlelijk een kopje kleiner maakt (wat Bouyeri deed). ”
Waarom moeten we niet vreemd opkijken?
De afschuwelijke denkbeelden van iemand worden heftig bekritiseerd en dan is het logisch dat die persoon wordt vermoord? Zo deden we dat in Nederland? Bedoel je dat?
Of bedoel je dat ook de meest weerzinwekkende denkbeelden respect verdienen wanneer ze als “godsdienst” worden gepresenteerd?
Mogen racisten ook niet hevig bekritiseerd worden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Paardestaart

Extreem-rechts heeft over het algemeen niet eens woorden nodig om iemand de vernieling in te trappen

Hm – schot voor open doel, maar goed. Ik ben ook maar een mens
De meeste slachtoffers vallen in Nederland door toedoen van links, m’n beste.
Antifa gedraagt zich als de zedelijkheidspolitie van de ayatollah’s en meent mensen op andermans’ demonstraties en bijeenkomsten het spreken te moeten beletten, als zelfbenoemde wachters tegen ‘het fascisme’
Bolle praatjesmakers, die de oorlog van hun grootvaders aan het uitvechten zijn; die de nieuwe vijand niet zouden herkennen al was zojuist hun hoofd eraf gehakt..
Het na-oorlogs verzet èn de NSB – in éen en dezelfde gedaante

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 matthijs

@Frans #29 “De afschuwelijke denkbeelden van iemand worden heftig bekritiseerd en dan is het logisch dat die persoon wordt vermoord? Zo deden we dat in Nederland? Bedoel je dat?”

Nee. “De ene gek schold de andere uit voor geitenneuker en kreeg als reactie een kogel door z’n kop”.

Niet zoals het hoort, maar ga maar eens op zaterdagavond voor de deuren van de Upstairs in Mill een groepje van die Lonsdale-jochies voor achterlijke kaalkopjes uitschelden en kijk eens wat er dan gebeurt.

Van Gogh was absoluut geen martelaar van het vrije woord. Hij was een scheldende idioot en zodra je met idioten te maken hebt, gaan de regels voor normaal gedrag, hoe vervelend dat ook is, niet meer op.

Als je deze absurde gebeurtenis gebruikt als basis voor uitspraken en meningen over een miljard mensen die toevallig de leer van Mohammed aanhangen, maak je je schuldig aan soort type flauwekulredenering als de ideologen van Bin Laden die de kruistochten aanvoeren als bewijs voor hun stelling dat het westen kennelijk geen groter genoegen kent dan de bewoners van het midden oosten het leven zuur te maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 mescaline

@Memo 27 en 28. … jullie…. whahaha… Goed, dat is uitlachen, fijn. En dan opnieuw beginnen, maar even 3 vragen: Wat is het beste woord van de wereld. En het beste land om nu in te wonen. En het land dat vernietigd moet worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Snaporaz

Polariseren. De verschillen benadrukken. Enz. Bàh.

United we stand, divided we fall.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 mescaline

Arme Snap-o-bah. Je eerste deze avond vond ik heel sterk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 Snaporaz

Eh oui… Bonne nouit…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 mescaline

Toch kan dat. Met jou tegen binair denken zijn. En met mij voor binaire dingen voor de draad krijgen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 Snaporaz

(‘k Schreef met #33 geen comment @#32, als wel op het hele gebeuren. Ik kom net terug uit Gent, en hoorde daar bemoedigende verhalen over Turkse verkozenen en integrerende initiatieven. In Gent en hier in Antwerpen en ook in Limburg zijn er goede dingen bezig die voorbijgaan aan wij / zij of zij / wij. Er is nog een weg te gaan, maar met “hout vasthouden” voorbehoud enerzijds of met verder polariseren anderzijds komen we je er ook niet. En ik zeg niet dat het er in Nederland slechter of beter voor staat op dat vlak dan in Vlaanderen. Maar het valt me wel op dat wat ik hier lees navd herdenking van de dood van T. Van Gogh of de verkiezingen of in andere posts vaak weinig ruimte laat, verzandt in stellingenoorlogen, enz. Weinig dialoog. Is m.i. nergens goed voor, want vertrekt niet vanuit de meest geschikte premisse. En de derde zin van #36 begrijp ik niet. Sloppel.)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 Snaporaz

(Of zoals men placht te zeggen : “we moeten voort”. Liefst met z’n allen, net zo gezellig, minder stressy. En dan volg ik het Nederlandse nieuws niet van nabij, maar in de twee jaar sinds de moord op T. Van Gogh heb ik nog niet veel vernomen over positieve initiatieven en vooral veel extra gepolariseerd of polariserend . Zegt misschien meer over de media of mezelf. Hoop ik alvast.)

http://users.telenet.be/tomnaegels/essaywaardenstaat.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 Snaporaz

Oeps te snel gepost, die #38. Het woord dat ontbrak : ‘opgemerkt’.

Duiding bij de URL : najaar 2004 zijn er tal van columns verschenen, zoals bv. in België ook de teksten vervat onder de URL in #38, en het komt me voor dat men er sindsdien in Nederland nog niet echt in geslaagd is het debat te verleggen naar een constructief debat. Het ‘hoe nu verder’ verhaal blijft klinken als een ‘correctie’ in de oude betekenis van het woord. Het proces is zeer snel gevoerd en de dader veroordeeld, maar blijkbaar nogal snel, en vandaag lijkt er immer geen ‘closure’ te zijn. Soit. Kan gebeuren. Maar toch : “we moeten voort”. Toch ?

Uitsmijter met Belgisch paardenoog : http://users.telenet.be/tomnaegels/columnantwerpen.html uit 2004-06-15, voor de woorden “een klimaat waardoor de normale verschillen tussen mensen zo gepolitiseerd raken, dat ze onoverkomelijk worden. Vooral dat laatste is erg. Dat er een politieke kloof is, tot daaraan toe, maar dat die leidt tot een diep en hevig wantrouwen tussen inwoners van dezelfde stad, zelfs tussen buren en familieleden, dat is vreselijk.”

En dus rol toch die camera achteruit, o reaguurders, en kijk ook ’s verder vooruit, B in den bak en Van Gogh dead & buried ? Cirkeltjes draaien met polariserende woorden en alle bijhorende discussies over de vrije meningsuiting, maar weer ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 mescaline

Mooi gezegd en vol waarde @Snaporaz. Nee, er is in Nederland weinig debat. De kampen zitten hier ook nog wel dichter op elkaar dan bij u. Het Blok “is” de stem van den mensch inzen hoek. Dat kennen wij niet. Waar de partijen ver uiteen liggen daar heb je denken en schrijven van hoge kwaliteit nodig. Dat is er wel, gezien je links, maar het spreken met elkaar is er niet. En dat is het meeste nodig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 Snaporaz

Dialoog, indeed. Essentieel in elk vredesproces, cf. de lessen uit Noord-Ierland, het Midden-Oosten van Rabin, enz. Maar laten we vooral geen conflicen van elders importeren, enkel de lessen die konden worden getrokken uit wat wel werkte onder moeilijke omstandigheden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 matthijs

@Snaporaz #41: Geen conflicten van elders importeren, inderdaad.

Er is in Nederland een bijzonder onplezierige tendens om de problemen in het midden oosten te koppelen aan het immigratievraagstuk. Als je iedere islamitische Nederlander beschouwt als een potentiële zelfmoordterrorist, zal-ie van z’n lang zal ze leven geen deel uit willen maken van de Nederlandse samenleving.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 Snaporaz

“Flinks” wil voor mij ook zeggen : de hand in eigen boezem steken. Ja, debatten over normen en waarden en pendels, maar aub toch geen jaren aan een stuk in cirkels draaien ?

Laat ons vooral ophouden met alles op een hoopje te gooien. Het is niet één pot nat, het is zeer complex. Laat ons aparte processen apart blijven benoemen, zoals dat in de posts hier vaak wel nog gebeurt, maar in de comments vaak niet meer.

Maw @#42 : mee eens. En zie ook Tom Lanoye z’n quote die iets of wat in de richting ging van “als ik vandaag jong was in Marokko, zou ik nooit een hoofddoek willen dragen, maar als ik vandaag jong was in Europa, en gelovig, dan zou ik er zeker een dragen”.

Een piste die me intrigeert, is die waarin de ontvoogdingsstrijd van de hedendaagse jeugd van Marokkaanse of Turkse afkomst wordt vergeleken met die van de “rebelse” generaties in het westen van de jaren ’50 en ’60.

Hoe dan ook gaat de inburgering veel tijd en goede wil kosten, en veel samenleven ipv botsen. En dus : slim zijn wanneer je uitspraken doet. (Ik voel me nu al zelfs te veel op glad ijs.)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 HAD

KIEZERSBEDROG

In de verkiezingsprogramma’s van de grote partijen wordt zorgvuldig gezwegen over de belangrijkste onderwerpen waarvan zij voorstander zijn. De reden daarvoor is dat de bevolking het voor tachtig procent oneens is met hun voornemens. Door te zwijgen over die onderwerpen hopen zij geen stemmen te verliezen aan klein rechts zoals Groep Wilders, Nieuw rechts, Een NL of LPF..

–Daarom zwijgen zij over de door hen gewenste uitbreiding van de Europese Unie met Roemenië, Bulgarije, Turkije en meer Oost Europese of Aziatisch/islamitische landen zoals een vijftal Aziatische Turkse republieken ofwel Noord-Afrikaanse islamitische landen zoals Marokko..

–Daarom zwijgen zij over verdere openstelling van de Europese grenzen voor tientallen miljoenen Oost-Europeanen Aziaten en Afrikanen. Dat moet ontwikkelingshulp heten zoals Minister van Ardenne zo graag wil. Het resultaat is dan dat het hele sociale verzekeringsstelsel, nu al het duurste in de hele wereld nog veel duurder wordt voor een steeds kleinere groep nog werkende Nederlanders en productieve bedrijven. Die bedrijven verhuizen dan ook in hoog tempo al hun arbeidsintensieve activiteiten naar landen met lage lonen en personeelskosten.
–Daarom verzwijgt men dat de islam op grond van de “heilige”koran en de overleveringen over de door Mohammed uitgevaardigde geboden streeft naar wereldoverheersing en onderwerping van “ongelovigen” en vrouwen en de heilige oorlog tegen de Westerse landen verplicht stelt.

–Daarom verzwijgt men dat de islam van alle ongelovigen een zware belasting eist waarvan moslims zullen worden vrijgesteld. Onze regering heft deze islambelasting door de verstrekking van uitkeringen, huisvesting, scholing, gezondheidszorg, pensioenen en subsidies.

–Daarom mogen genaturaliseerde buitenlanders hun oorspronkelijke nationaliteit behouden zodat zij onder het gezag van ons vijandige islamitische landen blijven.

— Daarom worden werkloosheidscijfers vervalst door grote groepen werklozen gewoon niet mee te tellen omdat zij niet naar werk zoeken of ze worden ondergebracht in de cijfers van WAO of Bijstand of nutteloze ZBO’s.

— Daarom worden in meerdere Europese landen illegalen gedoogd of steeds weer opnieuw gelegaliseerd met een generaal pardon om nog meer analfabeten aan te trekken naar ons luilekkerland.

–Daarom zwijgt men ook over het voornemen om de door het volk verworpen Europese Grondwet alsnog, misschien in iets gewijzigde vorm in te voeren. Natuurlijk blijven daarbij de meest gevaarlijke en ongewenste artikelen ongewijzigd omdat die de ongeremde islamisering van Europa mogelijk moeten maken.. Daarom moeten anti discriminatie artikelen en artikelen over ongeclausuleerde vrijheid van godsdienst, onderwijs en vereniging kost wat kost behouden blijven.

–Daarom wil men ook de staatsschuld niet aflossen, want die bestaat uit een schuld aan de pensioenfondsen. Die kan men niet aflossen want dat geld is allang opgebruikt voor het bekostigen van het desastreuze migratiebeleid.

—Daarom blijft men roepen dat de vergrijzing onbetaalbaar wordt en de jongeren de pensioenen moeten gaan betalen omdat die grote massa’s geld door alle voorgaande kabinetten zijn opgemaakt voor de financiering van immigratie van ongeschoolde niet voor arbeid inzetbare analfabeten die zelfs onze taal niet wensen te leren en zich uiterst vijandig opstellen tegen onze Westerse samenleving.

Men wil gewoon de grote problemen waar Nederland mee wordt geconfronteerd helemaal niet aanpakken! Die problemen hebben zij zelf gecreëerd in hun onnozele streven naar de (on)maakbare ideale multiculturele samenleving.

In plaats daarvan bakkeleit men over kleinigheden van een procentje meer of minder voor onderwijs, misdaadbestrijding, asielzoekers, zorg. Beloofde lastenverlichting kan men niet waar kan maken, want lasten zullen alleen maar stijgen door de toevloed van ongeschoolde migranten..

Stemmen op PvdA (de hoofdschuldige) en medeschuldigen zoals Groen Links, CDA en VVD is stemmen voor een onbewoonbaar verpauperd Nederland..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#45 mescaline

Ik was net door Franz Fitek overgehaald om weer eens te kijken naar de kleine partijen. Maar ja.

 • Vorige discussie