Leve de ChristenUnie

Foto: Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

COLUMN - Het plan dat de ChristenUnie lanceerde lijkt me zeer verstandig, en bovendien een goede manier om maatschappelijke tweespalt en uitsluiting te voorkomen: tijdelijk iedereen die langer in een (semi)publieke ruimte verblijft, eerst testen voor toegang. Het zou moeten gelden voor school, werk, film en café. Zo’n negatief testbewijs zou wat mij betreft maximaal een dag geldig mogen zijn; wie positief test, mag niet naar binnen (en gaat bij voorkeur een paar dagen in quarantaine).

Als we dat drie weken volhouden – ik schreef dat al eerder – krijgen we de besmettingscijfers drastisch naar beneden – en kan de zorg weer langzaam van haar enorme last bekomen, hoewel we haar inmiddels zo hebben uitgewoond dat normaal functioneren er voorlopig niet bij zal zijn. (Geef die mensen in ’s hemelsnaam niet alleen een bonus, maar vooral een beter loon en minder bureaucratie).

Wanneer de besmettingscijfers laag zijn, kunnen we (eindelijk) weer fatsoenlijk werk maken van testen, traceren en isoleren – een strategie die het kabinet allang lijkt te zijn vergeten, gefixeerd als het is op ‘sturen op zorgcapaciteit’, iets waar ze overigens verduveld slecht in blijken te zijn.

Van mensen zonder vaccinatie uitsluiten ben ik absoluut geen voorstander. Deels omdat dwang slecht werkt, deels omdat niet iedereen zich kan laten vaccineren, deels omdat er sowieso te weinig werk is gemaakt van het goed informeren van aarzelaars en sceptici. Ze wegzetten als dom of wappie is weinig elegant, en al helemaal niet vruchtbaar.

Van een coronapas die een negatieve test niet erkent, ben ik niet gediend. Daar zijn een boel redenen voor. De meest praktische is wel dat ook wie gevaccineerd is – en dus wel een groen vinkje krijgt – toch besmet kan zijn geraakt, al is de kans daarop veel kleiner, en het virus kan doorgeven aan iemand bij wie de vaccinatie niet ‘gepakt’ heeft, of aan het verzwakken is. Dat zogeheten 2G-beleid biedt schijnzekerheid.

Maar vooral ben ik ertegen omdat ik het kabinet niet meer vertrouw. Er is zoveel gedraaid, verhuld, omzwachteld en tussentijds aangepast, met hier en daar een leugen tussendoor, dat ik geen seconde geloof dat die coronapas inderdaad maar een paar maanden zal worden gehanteerd. Het kabinet stelde geen einddoel voor, tijdens de persconferentie: nergens een mijlpaal te bekennen, waarna het ding weer kon worden afgeschaft. Bij duizend besmettingen per dag? Bij honderd? Of pas bij nul?

Zeker nu het ons gaandeweg begint te dagen dat corona een blijvertje is, zijn maatregelen zoals een pas die uitsluitend gevaccineerde mensen tot het sociale verkeer toelaat, uit den boze. Het is slecht verhulde dwang, het scherpt de tweedeling aan, en het is draconisch.

Het is de hoogste tijd dat we hardop gaan nadenken hoe we zorgen dat we de besmettingen binnen de perken houden, en onze grondrechten overeind.


Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool
.

Reacties (38)

#1 Bismarck

“Zo’n negatief testbewijs zou wat mij betreft maximaal een dag geldig mogen zijn”
Elke dag miljoenen tests afnemen?

 • Volgende discussie
#1.1 basszje - Reactie op #1

Het lijkt mij ook idioot. Elke dag miljoenen materialen gebruiken, afgezien van de logitistiek en de rest wat het kost. Vervolgens worden er een paar wattenstaafboeren schatrijk. En dat blijven we dan toch in de oneindigheid doen? Over dwang gesproken, want verder mag je dan nergens meer binnen.

Ik vraag me tegenwoordig steeds vaker meer af wat voor een land het is dat je compleet kan ontwrichten met 300-1000 mensen extra in het ziekenhuis. Misschien ligt daar echte probleem wel.

#1.2 Cerridwen - Reactie op #1.1

Er is geen land ter wereld waar corona de zorg niet overbelast, zonder maatregelen te nemen. Meer IC-capaciteit betekent alleen meer meer capaciteit voor ellende.

De hoop was dat een hoge vaccinatiegraad dit zou veranderen. We kunnen inmiddels vaststellen dat dit voor de winter in gematigde streken heel lastig is.

 • Volgende reactie op #1.1
#1.3 basszje - Reactie op #1.2

Hoop is niet de beste basis om een land te besturen, maar als dat het enige is; wees daar dan eerlijk over, niet die eeuwig vermoeiende persconferenties.

#1.4 burne - Reactie op #1.1

Het is heel eenvoudig: er zijn 950 (bruikbare) IC-bedden in Nederland. Vol is vol. Zonder ingrijpen is van je ladder vallen al een probleem want van de IC tot de Eerste Hulp zit binnen een paar dagen vol. Iedere ziekte, ieder letsel wordt dan een potentieel ernstig probleem.

Waar veel te weinig aandacht voor is, in mijn bescheiden mening:

Iedere voorgestelde maatregel is goed genoeg ALS WE ONS ALLEMAAL ER DRIE WEKEN LANG AAN HOUDEN. Geen uitzonderingen, geen sneeuwvlokjes die het benauwd krijgen van een lapje stof voor hun neus, geen aso’s die denken dat je niet kunt bellen met iets voor je mond, geen antivaxx tuig wat met alle geweld een schreeuwwedstrijd aan moet gaan in een overvolle tram.

Vooral de ongevaccineerden doen helemaal niets aan preventie behalve zichzelf blootstellen aan risico’s en de maatschappij opzadelen met de gevolgen daarvan.

Want laten we wel wezen: op de IC liggen nu een paar gevaccineerde 70ers en 80ers met iets als uitgezaaide darmkanker en COVID-19, en veel meer ongevaccineerde voorheen gezonde 40ers en 50ers die dachten dat het een griepje was want dat zei Geert of die geen ‘ongetest’ vaccin wilden maar nu volgepompt worden met veel minder goed geteste experimentele medicijnen.

 • Vorige reactie op #1.1
#1.5 basszje - Reactie op #1.4

Misschien ook iedereen bekeuren die niet thuiswerkt, maar wel kan. Politiefuiken aan opritten van de forensensteden zeg ik!

 • Volgende reactie op #1.4
#1.6 Frank789 - Reactie op #1.4

[ op de IC liggen nu een paar gevaccineerde 70ers en 80ers …, en veel meer ongevaccineerde voorheen gezonde 40ers en 50ers ]

Waar haal je dat vandaan?
Van de ziekenhuisopnames is 80% 60-plusser.
De IC opnames per 1.000.000 personen laat 3 keer meer 60’ers en 70’ers zien dan 40’ers en 50’ers.

https://allecijfers.nl/nieuws/statistieken-over-het-corona-virus-en-covid19/#Corona_man_vrouw_leeftijd
https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/landelijk/intensive-care-opnames

 • Vorige reactie op #1.4
#1.7 Quazi - Reactie op #1.6

Er zijn wel mensen onder de 60 die op de IC belanden, maar deze zijn obees of hebben 2 of meer onderliggende ziektebeelden. Of ze hebben extreem veel pech, maar dat is dan weer extreem zeldzaam.

#1.8 Frank789 - Reactie op #1.7

Ga maar eens kijken welke “zeldzame gevallen” deze IC-verpleger allemaal in bed heeft liggen…

https://twitter.com/aboutanurse/status/1461523019134910465

#2 Cerridwen

tijdelijk iedereen die langer in een (semi)publieke ruimte verblijft, eerst testen voor toegang. Het zou moeten gelden voor school, werk, film en café. Zo’n negatief testbewijs zou wat mij betreft maximaal een dag geldig mogen zijn; wie positief test, mag niet naar binnen (en gaat bij voorkeur een paar dagen in quarantaine).

Enige probleempje: we hebben de testen en infrastructuur niet om dit uit te voeren. Op deze manier implementeren is dus onmogelijk, zeker op korte termijn.

Als je een alternatief bedenkt voor het kabinetsbeleid, dan is nadenken over de uitvoerbaarheid van je plan natuurlijk wel een voorwaarde. Anders ben je in de praktijk niet anders bezig dan het kabinet dat je zo wantrouwt. Het enige verschil is dat je niet aanspreekbaar bent over de gevolgen.

Inhoudelijk valt er best wat te zeggen voor 1G. Maar er zitten ook praktische en ethische problemen aan (ga je echt mensen de toegang tot opleiding ontzeggen omdat ze zich niet dagelijks willen laten testen? in wezen heb je hiermee hetzelfde dilemma als met 2G), dus het zal hooguit een deeloplossing zijn. Logischerwijs vooral voor niet-dagelijkse hoog-risico gebeurtenissen, zoals voetbalwedstrijden, grote evenementen en nachthoreca.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Okke

Ik vind het voorstel van 1.7 G mooi: Iedereen testen; test is voor ongevaccineerden 1 dag geldig en voor gevaccineerden 7 dagen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3.1 okto - Reactie op #3

Ja, dit lijkt me inderdaad dan de meest zinnige oplossing.
1G is totaal irrealistisch omdat de testcapaciteit nu al hopeloos tekort schiet. We gaan nooit voldoende testcapaciteit krijgen om 1G te bewerkstellingen.

1.7G lijkt dan een mooie tussenoplossing, die recht doe aan de realiteit van besmettingsgevaar bij beide groepen.

Maar ik vrees dat ook voor 1.7G de testcapaciteit nog steeds tekort zal schieten.

 • Volgende reactie op #3
#3.2 Quazi - Reactie op #3

En voor mensen die natuurlijk immuun zijn 1x per maand? De kans dat die groep anderen besmetten is immers kleiner dan na vaccinatie.

 • Vorige reactie op #3
#3.3 Frank789 - Reactie op #3.2

De kans dat ziek gewezen besmet raken is nog kleiner als ze een vaccinatie er boven op nemen.

#4 KJH

Waar is die tweespalt toch waar iedereen het steeds weer over heeft? We worden bang gemaakt met iets wat niet bestaat, is mijn indruk. Ik denk altijd: waar is de kwakzalver, als ik zo iets hoor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Hans Custers

Ik probeer nog eens het punt te maken dat ik eerder al maakte, maar dat toen niet goed uit de verf kwam, omdat ik me – hand in eigen boezem – teveel mee liet slepen door getrol.

Het enige waar je op kunt sturen is het reproductiegetal. Dat is geen mening, maar een feitelijke constatering. En ik heb het over het reproductiegetal – het aantal personen waar een besmet persoon het virus aan overdraagt – en dus niet de berekening daarvan door het RIVM.

Het simpele feit is dat je een epidemie alleen kunt beheersen door dat reproductiegetal onder de 1 te krijgen. En daar zijn zo goed als alle maatregelen dan ook op gericht. De vraag is dus niet zozeer hoe je stuurt, maar wanneer je begint te sturen.

Het Nederlandse beleid is keer op keer, zo laat mogelijk ingrijpen en zo snel mogelijk weer versoepelen. Gevolgen: meer doden, meer langdurig zieken, meer druk op personeel in de zorg en meer geplande behandelingen die uitgesteld moeten worden. Bovendien zijn er gedragswetenschappers die menen dat beleid van hollen of stilstaan bijdraagt aan onrust en onvrede in de maatschappij. Bovendien is er het risico dat er strengere maatregelen nodig zijn, omdat er geen speelruimte meer is als het aantal besmettingen heel hoog is opgelopen.

Het beleid dat in Nederland wordt gevolgd heeft dus een hoop nadelen. Die niet zomaar te negeren zijn, zou ik zeggen. Misschien staan er ook grote voordelen tegenover, maar die zie ik niet zo snel. Heeft iemand een idee?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5.1 Co Stuifbergen - Reactie op #5

Het Nederlandse beleid is keer op keer, zo laat mogelijk ingrijpen en zo snel mogelijk weer versoepelen.

Dit ben ik met u eens.
Ik vermoed dat Rutte en De Jonge enorme optimisten zijn, die hopen dat problemen vanzelf over gaan.
(bijvoorbeeld door kudde-immuniteit, of door vaccins).

Een ander probleem is dat ze niet maatregelen nemen die nodig zijn, maar maatregelen waarvoor draagvlak is.
Dus als 100-duizend mensen willen dat de zorg minder belast wordt, en 1 miljoen mensen naar het café willen, gaan de cafés open.

Tenslotte denk ik dat ze het heel onrechtvaardig vinden als multinationals hardwerkende ondernemers enig nadeel krijgen door overheidsmaatregelen, en dat het niet erg is als ziekenhuizen of scholen (of ouders, of mantelzorgers) in de problemen komen.

 • Volgende reactie op #5
#5.2 burne - Reactie op #5

> Bovendien is er het risico dat er strengere maatregelen nodig zijn, omdat er geen speelruimte meer is als het aantal besmettingen heel hoog is opgelopen.

Zie daar in een notendop de huidige situatie. Gigantisch uit de klauwen gelopen. Binnen een week zitten we met code zwart, en Duitsland heeft dezelfde fouten gemaakt en kan nu niet bijspringen.

 • Vorige reactie op #5
#6 Dehnus

Dan wel gratis testen, anders mag – naar goed calvinistisch principe- de financieel zwakkeren weer betalen om mee te mogen doen. Terwijl Jesushossen op Zondag weer doorgang mag vinden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6.1 basszje - Reactie op #6

Dat is wel een goed punt. Zou het dan ook voor de kerk moeten, of is de CU dan ineens heel wat minder enthousiast? Een beetje christen hoeft natuurlijk niet op cafe.

#7 Jan

Laat iedereen vrij in doen en laten en vereis alleen een 2G aan de poorten van de covid-afdelingen.
Zo laat je iedereen in zijn waarde en los je het ziekenhuisprobleem op.
Waarom zou je als je daadwerkelijk ziek wordt, dan ineens wel de Wetenschap nodig hebben als je al die tijd een goede reden hebt gehad om daar niet op te vertrouwen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Sjoerd

Wat een prachtig artikel. Trots dat iemand haar nek uitsteekt en het opneemt voor de mensen die vaccins niet willen. Veelal mensen die een alternatieve levenswijze erop na houden alsmede wijze moslims. Mensen zoals jij en ik maar die gewoon om wat voor reden een andere beslissing nemen. Vanwege hun overtuiging worden buitengesloten.
Ik ben voor vaccineren voor kwetsbaren, maar jongeren…kinderen… mensen die al covid hebben gehad. Dat mensen kinderen willen opofferen om maar door te kunnen. En zoals het eruit ziet is hetflink en eindeloos doorboosteren. Wat een keuze.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8.1 Frank789 - Reactie op #8

[ mensen die een alternatieve levenswijze erop na houden alsmede wijze moslims. ]

Alsmede “wijze moslims”?
En wijze katholieken dan? Protestanten? Joden? God-vrijen?
.
[ Mensen zoals jij en ik ]

Het merendeel van de mensen is niet alternatief, noch moslim, dus dat strookt niet met elkaar.
.
[ die gewoon om wat voor reden een andere beslissing nemen. ]

Voor een aantal mensen blijkt het gewoon gemakzucht of ondoordachte keuze, want die mensen laten zich nu opeens wél vaccineren nu ze niet meer naar de kroeg of het voetbal kunnen. Niks overtuiging of een hele slappe.
.
[ maar jongeren…kinderen… mensen die al covid hebben gehad. ]

Jongeren zullen er doorgaans niet zo ziek van worden, maar de lange termijn effecten van covid kennen we nog niet.
Bovendien zijn gevaccineerde jongeren minder besmettelijk en korter. En zelfs mensen die al Covid hebben gehad doen er goed aan zich te vaccineren want dan is de bescherming nog veel beter.
.
[ Dat mensen kinderen willen opofferen om maar door te kunnen. ]

Er wordt hier niemand opgeofferd, dat is een leugen.
.
[ En zoals het eruit ziet is het flink en eindeloos doorboosteren. Wat een keuze. ]

Ja, een goede keuze want wat jij wil is iedereen ziek laten worden. Dat is precies wat er nu al gebeurt met de ongevaccineerden, en die minderheid bezet de ziekenhuisbedden voor de helft. Als zij allemaal gevaccineerd waren hadden we nu minimaal de helft minder zieken in het ziekenhuis met gemiddeld 15 doden per dag minder. Kun je nagaan wat het wordt als we helemaal niks zouden doen met mondkapjes en lockdown enzo.

 • Volgende reactie op #8
#8.2 Quazi - Reactie op #8.1

Zelf heb ik besloten om mij niet te laten vaccineren omdat ik al een jaar geleden natuurlijk immuun ben geworden. Ik zie geen wetenschappelijk/medische reden om mij te laten vaccineren en dan gaat die prik er ook niet in.
Ik wacht de 5 jaars veiligheids data nog even af. In de tussentijd is de kans dat ik iemand besmet waarschijnlijk lager dan iemand die iedere 3 maanden braaf zijn booster-shot haalt.

#8.3 Frank789 - Reactie op #8.2

[ Ik zie geen wetenschappelijk/medische reden om mij te laten vaccineren ]

Ik heb het gevoel dat niets jou de eerste 10 jaar zal overtuigen.

“A recent study showed that unvaccinated people who already had COVID-19 are more than twice as likely as fully vaccinated people to get reinfected with COVID-19.

Recent research also suggests that people who got COVID-19 in 2020 and then received mRNA vaccines produce very high levels of antibodies that are likely effective against current and, possibly, future variants”.

https://www.mayoclinic.org/coronavirus-covid-19/vaccine-if-already-had-covid

#8.4 Jos van Dijk - Reactie op #8

Mensen zoals jij en ik maar die gewoon om wat voor reden een andere beslissing nemen. Vanwege hun overtuiging worden buitengesloten.

Ik maak bezwaar tegen dit soort redeneringen met dat ‘gewoon’ en ‘om wat voor reden een andere beslissing nemen’. Laten we wel wezen: de pandemie duurt voort omdat een deel van de bevolking zich niet aan de regels houdt en zich niet laat vaccineren. Niks overtuiging, niks ‘gewoon’ een ‘andere reden’ hebben. Het is niet alleen dom, maar ook buitengewoon egocentrisch om te doen alsof er niets aan de hand is, alsof iedereen zich de vrijheid kan permitteren om wel of niet iets te doen. Of iets anders. Hoezeer het me ook spijt, het zal er van komen dat je met dit soort lulkoek inderdaad de kans loopt om buitengesloten te worden. Als je nu nog niet de ernst van de pandemie inziet….

 • Vorige reactie op #8
#8.5 Sjoerd - Reactie op #8.4

U vindt het dus rechtvaardig om iedereen elk half jaar een booster te geven? Kleine kinderen ook die zelf nauwelijks ziek worden en natuurlijke immuniteit opbouwen maakt niet uit alles voor het landsbelang? En gewoon een deel van de bevolking waaronder vele mensen met een migratieachtergrond gewoon uitsluiten is geen lulkoek? Ik vind het zelfs racisme. De blanke westerling weet wel beter. Nou die deskundige westerlingen hebben het tot nu toe nogal bij het verkeerde eind gehad. Dansen met Janssen, herdimmunity, je doet het voor een ander, enz…
Voor wie is deze pandemie eigenlijk ernstig? Niemand die mensen tegenhoudt zich helemaal suf te vaccineren en veilig te zijn, dus voor wie? Voor jongeren? Voor kinderen? Of voor hele oude mensen en obese mensen. Zijn die laatsten ook egoïstisch volgens u? Ironisch genoeg zou ik juist die mensen aanraden zich te vaccineren, maar waarom een vegetariër, fit en sportief dat ook zou moeten? Jazeker kan ook in het ziekenhuis belanden, maar ja thats life.
Ik neem het u niet kwalijk dat u angstig bent en vanuit die angst redeneert, wat ik u wel kwalijk neem is dat u kennelijk vindt dat iedereen elk half jaar maar moet boosteren met een vaccin waarvan niemand weet welke bijwerkingen het heeft op de langere termijn, tenzij men liegt of helderziend is. Want het blijft niet bij 2 prikjes en we gaan allemaal een keer dood.
Om u de ogen te openen. Groetendeels kinderen raken besmet maar komen nauwelijks in het ziekenhuis. En er zijn perverse mensen, egoïstiische met name, die vinden dat die ook maar geprikt moeten worden. In de VS zelfs tot de foetus toe. Ziek is het.

 • Volgende reactie op #8.4
#8.6 Frank789 - Reactie op #8.5

[ Voor wie is deze pandemie eigenlijk ernstig? ]

Ben je nu aan het trollen?
Of geef je niks om 19.000 doden of 80.000 ziekenhuisopnames waarvan 15.000 drie weken op de IC?
.
[ een vaccin waarvan niemand weet welke bijwerkingen het heeft ]

Noem eens één vaccin met lange termijn bijwerkingen? Dat kun je niet, niet van de traditionele en niet van de moderne mnra-vaccins.
Noem eens één lange termijn bijwerking van Covid-19, behalve “long-Covid”?
De kans daarop is vele malen groter dan op bijwerkingen van het vaccin, een vaccin is immers geen schadelijke ziekte, Covid-19 wél.

Je bent pervers en egoïstisch als je kinderen lekker ziek laat worden en laat lijden met kansen op blijvend letsel in plaats van het kind zijn immuunsysteem effectief voor te bereiden en de ziekte te voorkomen met een simpele injectie. Heb je wel eens een kind met kinkhoest 3 maanden lang gezien? Polio, zegt dat je wat?

#8.7 Sjoerd - Reactie op #8.6

Ik zie het al. Je loopt achter met de data. Je bent niet op de hoogte wie er in de ziekenhuizen en IC s liggen? Maar misschien heb ik het mis.
Hoeveel kinderen liggen er? En dan hoeveel kinderen sterven er eigenlijk aan griep? Of alleen lekker angstzaaien jij. Kinderen opzadelen met vaccins die ze niet eens nodig hebben. En waarom? Ja waarom eigenlijk? Om opa Biden te beschermen? En ja ik geloof wel in onverklaarbare oversterfte en bijwerkingen als peri en myocarditis. Ben ook maar een wappie. Echter wappie of niet. In ieder geval niet iemand die andere mensen, wel of niet wappie, zwart of wit zal uitsluiten van het openbare leven. Daar begon het eerder ook al eens mee. Eerst met het argument dat ze anderen kunnen besmetten, nu met het argument dat ze zelf beschermd moeten worden en zo is er steeds weer een ander argument. We zitten al rond 90% vaccinatie en toch is het niet genoeg, net zoals zal blijken dat 100% ook niet genoeg is zoals in Gibraltar en Ierland. Het gaat dus ook niet om die paar ongevaccineerden. Dat heb je vast wel door. Het gaat erom gevaccineerden bij het juiste dogma te houden. Boosteren zul je. Nee? Dan ben je opeens een melaatse ongevaccineerde en we kijken niet naar onverklaarbare oversterfte. Ironisch eigenlijk. Vaccins werken. Ouderen en obesen zou ik daarom adviseren vooral te boosteren. Jij echter bent kennelijk voor elk half jaar kinderen en jongeren opzadelen met een vaccin dat ze niet nodig hebben en dat vergelijk je dan met de bekende prikken die ze een paar keer in hun leven ontvangen. Goed gewetenschapt van je. De Jonge kan het niet beter verkopen zeg ik je. Want de zorgimplosie allemaal schuld van… sure.

#8.8 Frank789 - Reactie op #8.7

[ Je bent niet op de hoogte wie er in de ziekenhuizen en IC s liggen? ]

Jazeker, blijkbaar veel beter dan jij en hier kun je de meeste data vinden:
https://allecijfers.nl/nieuws/statistieken-over-het-corona-virus-en-covid19/

[ Hoeveel kinderen liggen er? ]

Kinderen zijn bij jou alleen ziek als ze in het ziekenhuis belanden?? Ziek zijn is lijden, vooral voor kinderen.

[ We zitten al rond 90% vaccinatie en toch is het niet genoeg ]

Ga nu eens naar de echte getallen kijken in plaats van maar wat te roepen vanuit je onderbuik, die 90% geldt alleen voor 60-plussers, daaronder zakt het tot 60%.
https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/landelijk/vaccinaties

Stop maar met oeverloos geklets in de rondte om te maskeren dat je geen verweer hebt tegen mijn argumenten.

#8.9 Quazi - Reactie op #8.4

Dat zou waar zijn als het zo was dat vaccineren beschermt tegen besmetten. https://link.springer.com/article/10.1007/s10654-021-00808-7
Ook is er al een variant waar het vaccin geen grip op heeft: https://www.news-medical.net/news/20211101/Emerging-SARS-CoV-2-variant-A30-efficiently-evades-vaccine-induced-immunity.aspx
Als ik de eerste keer een milde verkoudheid krijg kom ik de 2e keer echt niet op de IC.

 • Vorige reactie op #8.4
#8.10 Frank789 - Reactie op #8.9

[ Als ik de eerste keer een milde verkoudheid krijg kom ik de 2e keer echt niet op de IC. ]

Heb je daar research over gevonden?
Misschien heb je de eerste keer slechts een pietsie aantal virussen binnen gekregen i.p.v. een superspreader te ontmoeten.
Normaal gesproken praat je altijd over grotere of kleinere kansen, maar niet over “echt niet”.

#9 Berend

Sympathiek voorstel, maar Logistiek onuitvoerbaar. Weet de CU natuurlijk ook wel, maar toch geloven ze er in.

Wat ik nog mis hier is de theorie waarom 2G zou werken: dit beschermt de niet gevaccineerden voor besmetting. En aangezien zij een veel grotere kans lopen om op de IC te belanden, ontlast je dus daarmee ook de IC. Klinkt logisch en kun je prima modelleren, maar nou nog praktijk bewijs zien.

Ik kan me trouwens goed voorstellen dat je huiverig bent voor een vaccin van die Big Pharma spelers met crimineel track record. Maar de werking is nu wel uitvoerig bewezen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9.1 burne - Reactie op #9

> ‘de werking is nu wel uitvoerig bewezen’

Berend: je gaat er van uit dat antivaxxers gevoelig zijn voor argumenten. Dat is een fatale fout. Meer bewijs dat een vaccin werkt is meer bewijs dat het een grote samenzwering van Big Pharma is en dus meer reden om de gok te nemen, want het is gewoon maar een griepje..

https://www.nporadio1.nl/podcasts/de-dag/62221/972-zwanger-corona-en-aan-de-beademing eerst even luisteren tot het eind.. dan oordelen..

#9.2 Frank789 - Reactie op #9.1

Een heleboel ongevaccineerden zijn helemaal geen rabiate antivaxxers.
Kijk maar naar de rijen mensen voor de prikcentra in landen waar 1G of 2G wordt ingevoerd.

#9.3 burne - Reactie op #9.2

Je hoeft geen rabiate antivaxxer te zijn om deel van het probleem te vormen. Ook een beetje antivaxxerige meeloper is genoeg.

Tienduizenden vrouwen hebben zich niet laten vaccineren want Feesboek zei dat het vaccin je onvruchtbaar maakt. Duizend zwangere vrouwen hebben in het ziekenhuis gelegen met COVID-19, 120 ervan hebben hun kindje verloren. En zelfs als het niet verkeerd afloopt: is revalideren of Long Covid een goede combinatie met een pasgeboren kind? En nog steeds is dat één van de meest aangedragen bezwaren: je zou onvruchtbaar worden van het vaccin.

Mensen wachten met vaccineren want er is een kans op ‘lange termijn effecten’. Geen enkel vaccin heeft ooit een langetermijneffect gehad. Guillain-Barre syndroom treedt, als je het krijgt, vier tot zes weken na een infectie op, en dat is zo ongeveer de langste termijn, qua effect. Het Johnson & Johnson-vaccin lijkt extreem sporadisch Guillain-Barre syndroom te kunnen veroorzaken. Een infectie met COVID-19 ook, en wel vele malen vaker dan het vaccin. De andere vaccins hebben die zeldzame bijwerking niet. De meest voorkomende oorzaak voor het Guillain-Barre syndroom is overigens een campylobacter-infectie die je krijgt van bedorven kippenvlees.

Opeens is het een schandaal dat ‘gezonde kinderen’ gevaccineerd worden. Te bizar voor woorden. Ongeacht welk vaccin we het over hebben: het kind is altijd gezond op het moment dat het gevaccineerd wordt. Ziekte is een reden voor uitstel. En we vaccineren kinderen tegen een hele reeks van ziektes die vrijwel altijd onschuldig zijn voor kinderen. Ik ben oud genoeg om veel vaccinaties gemist te hebben, dus ik heb ze bijna allemaal gehad. Bof, rode hond, mazelen, roodvonk, kinkhoest en waterpokken. Allemaal ziektes die nu nauwelijks meer voorkomen maar waar ieder kind nog altijd voor gevaccineerd wordt. Bijvoorbeeld omdat een rodehond-infectie tijdens een zwangerschap opeens extreem gevaarlijk is, niet voor de moeder, maar voor het ongeboren kind.

Dat zijn zomaar drie onzinverhalen die uit de antivaxxpropaganda-hoek komen maar inmiddels onder de ongevaccineerde meelopers mainstream geworden zijn.

#10 Anna@999

Net als Spaink vertrouw ik het kabinet ook niet, al heel lang niet en dat komt ook nooit meer goed, want ik zag met verbijstering de ellende van Groningers langskomen, nog steeds niet behoorlijk gecompenseerd, de toeslagaffaire, idem puinhoop en afhandeling en nog zoveel meer (ondanks dat ik een Randstedeling ben). Dat testen van de CU klinkt mooi, maar is dwaas in de praktijk. Kinderen zijn nu qua besmettingen in opmars en ik zie geen mogelijkheid alle kinderen op mijn school (onderwijs) bij binnenkomst te testen, dat gaat heel lang duren met honderden kinderen. Dat geldt voor heel veel semi-publieke ruimten. En elke dag? Klinkt goed, werkt voor geen meter.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10.1 Lethe - Reactie op #10

Dat logistieke probleem is natuurlijk op te lossen. Niet 100% waterdicht, maar zeker voor een (groot) deel.
Thuistesten, net zoals in Duitsland (bijna) gratis. En thuis testen. Neem je negatieve test mee naar school, sportclub, etc. En inleveren.
Natuurlijk zullen er altijd onverantwoordelijke mensen zijn. Daar doe je niets aan.
Maar ik durf te gokken dat dat percentage lager is dan de mensen die ongeweten besmet rondlopen.