1. 4

  De zin onder de foto van Gates of Vienna leest: At the siege of Vienna in 1683 Islam seemed poised to overrun Christian Europe. We are in a new phase of a very old war.

  Ik vind dit echt geweldig hoor. Ik beweer al jaren – hier en elders – dat het superieure christendom de heerschappij claimt en zich daarvoor een angstbeeld tegen de islam creëert (en tegen andere ketters overigens).

  Het is dan altijd toch aardig als je daar op deze manier weer een bevestiging van krijgt: niet alleen in 1683 maar elke eeuw zo ongeveer drie keer sinds de expansie van de islam beweren die gevoelige christenen bijna te worden overlopen door de islam. En elke keer weer doen ze een stapje extra om de islam te overlopen. Nog even en het is zover hoor. Oriana komt klaar in haar graf.

  Het is inderdaad al een erg oude oorlog. De angst van christenen om overlopen te worden door de islam is groter dan dan wat ook. Maar die angst bestaat eigenlijk niet echt maar is gemaakt, het is gereedschap van de heersers: een comment bij dat stukje zegt: […] as Michael Foucault believed, reason doesn’t exist, there are only discourses of power.

 2. 5

  Jamaarhe, als het hier gaat om een rein Christelijk-Islamitische aangelegenheid/oorlog, dan sta ik er als atheist eigenlijk volledig buiten dus?

 3. 6

  @Bismarck
  Haha. Je snapt ‘m niet helemaal: religie is de propagandistische uitwerking van de discourses of power. Het is hetzelfde als je denkt dat het functioneren van de samenleving een technische aangelegenheid is, dat problemen technisch oplosbaar zijn. Vandaag heb ik het al elders gezegd: De rijksten der aarde hebben geen opleiding maar zijn slimme wapenhandelaren oid. Wat jij zegt is analoog aan de bewering dat je vrede bereikt met een groter kanon.

 4. 7

  Wat een wazig verhaal daar bij Gates of Vienna. Waarom is dit gebeurd, werd dat gebedshuis dan niet gebruikt en wie heeft die 70.000 pleuro dan opgestreken die betaald zou zijn?

 5. 13

  @HansR: wie schopt er tegen de Islam aan in dit land? Volgens mij niet de Christenen, het CDA neemt bijvoorbeeld de Islam in bescherming, mensen als Donner en Hirsch Ballin zien in de Islam juist een bondgenoot tegen een zielloze atheistische maatschappij.

 6. 14

  @Ketelbinkie: Zou het niet eerder zo zijn dat het CDA zich aanmerkelijk meer laat beinvloeden door onze poldercultuur dan door haar religieuze voorkeuren?

 7. 16

  ZMC: ik vind de voorkeuren van mensen als Balkenende, Klink, Donner en Hirsch Ballin toch tamelijk religieus geinspireerd.
  Of het in ander landen anders ligt betwijfel ik, kijk naar de inhoudsopgave van European view (van de denktank van de Europese Christen Democratische partij) en merk op hoeveel artikelen over religie gaan, zowel Christendom als Islam.
  http://springerlin k.com/content/kp2m732462k4/?p=1939da15db4946a898f8de47cd1b710f&pi=0

 8. 17

  @Ketelbinkie: De mensen zijn zeker religieus geinspireerd en er wordt een hoop geluld over god en andere verzinsels, maar als puntje bij paaltje komt krijgt het polderen toch altijd weer de overhand, vooral vergeleken met de buitenlanden.

 9. 19

  Overigens wil ik nog wel even wijzen op een site die op die Vienna site gelinkt wordt: Vigilant Freedom. Werkelijk je weet niet meer waar je staat.

  Ik kan niet zo gauw vinden waar die 910 voor staat. Maar het kan geen toeval zijn ;) dat in 910 Cluny is opgericht.

 10. 23

  Het zijn threads als deze die mij af en toe doen overwegen om het kruis op te nemen en lekker in de Outremer muzelmannen aan het zwaard te rijgen. Episch heldendom!

 11. 24

  @zmc: ‘Polderen’ is een onzinterm. In de politiek gaat het over belangen. Ketelbinkie maakt mijns inziens een goed punt: dat (tenminste in Nederland) gematigde moslims en gematigde christenen eerder met elkaar samenwerken dan elkaar tegenwerken. En onthou: in de islam zijn christen en joden hooguit misleid, polytheïsten en heidenen daarentegen zullen branden in de hel.

 12. 25

  @Carlos,

  Het is me nog steeds onduidelijk wat er nou zo erg is aan wat hier is gebeurd. Zo te zien heeft de vorige eigenaar betaald gekregen voor de verkoop van het gebouw, en het xenofobe, tsja, dat is een inmiddels zo belegen discussie geworden: Je weet zelf toch wel Carlos dat ook een geboren Italiaan zich kan bekeren tot de Islam en naar die moskee had kunnen gaan?

  Dus de vraag blijft: Wat is er nou zo erg?

 13. 26

  Nounou, een democratische beslissing die nogal steekt bij de linksgetinte democraat.
  Dus als een moskee wordt gebouwd op algemene vraag wordt er met bloemen gegooid, als er eentje wordt gebuldozerd op algemene vraag openen de poorten van de hel zich?

 14. 27

  @ #26 heidekonijn:

  Als het op zichzelf zou staan zou er inderdaad weinig aan de hand zijn. Zelfs de nieuwe bestemmingsplan valt nog te verdedigen, al verraadt het wel de ware agenda van de actie. Maar de eensgelijkheid waarmee islamofobia-minnend Europa kirrend dit als de juiste manier ziet om islamisering tegen te gaan. Zeg nou zelf, wie gelooft nou echt dat het iemand onthouden van hun geloofsuiting een oplossing biedt?