Lancering spaceshuttle levert kopzorgen

Eergisteren is de spaceshuttle Discovery gelanceerd, bijna twee en een half jaar na het ongeluk met de Columbia. Deze shuttle spatte net voor de landing uit elkaar nadat het hitteschuld het had begeven.
Ook deze lancering verliep niet vlekkeloos. Bij de lancering is er “een losgeraakt stukje wit materiaal” te zien, wat kan wijzen op wederom een beschadiging aan het hitteschild.

De ernst van de situatie zal worden onderzocht door de bemanning van de shuttle, maar reden voor paniek is er vooralsnog niet. De komende dagen zal de omvang van het probleem duidelijk worden.

Wordt het niet eens tijd voor een nieuwe generatie ruimtevaartuigen, of moeten we de bemande ruimtevaart maar laten voor wat het is?

 1. 1

  De shuttle is gewoon een draak van een ontwerp. Hij kan minder vracht vervoeren dan een normale raket, hij kan de vracht minder hoog brengen dan een normale raket en het kost bakken met geld om die dingen vliegend te houden.
  Gewoon schrappen die handel. Geef de russen een bak geld en laat hen een mooi ontwerpje in elkaar zetten. Daar heb ik meer vertrouwen in.
  Helaas ligt dat politiek te gevoellig, er is al teveel geld in gestoken om er mee te stoppen. (soort betuwe lijn idee)

  Ooh ja, de russen schieten je voor 100 miljoen dollar naar de maan toe!

 2. 2

  Ik dacht dat het idee juist was dat de shuttle goedkoper is wegens hergebruik. Dat kan bij de raket-versie toch niet?

  Trouwens, de russen hebben al zo’n ontwerp, een shuttle look-a-like, de Buran.

 3. 4

  Ja, omdat het Sovjet-rijk toen ineen stortte was er geen geld voor. Maar de russen kunnen hetzelfde als de yanks, alleen dan 10x goedkoper. Dus je kunt die shuttle iig goedkoper maken door de russen het werk te laten doen. Outsourcing!

 4. 5

  Ik begrijp de politieke gevoeligheid van het helemaal door de russen laten doen, maar waarom ze nooit eens goed naar het Russische ontwerp gekeken hebben is mij een raadsel. Hij kan meer vervoeren, verder, goedkoper en is (een unicum voor een russisch ontwerp) een stuk veiliger. De spaceshuttle is inderdaad een draak van een idee. Het landen schijnt compleet onmogelijk te zijn en is bijvoorbeeld onmogelijk bij windkracht 3 of hoger (!!!).

 5. 6

  Russische ontwerpen zijn niet zo slecht als hardtrack beweert. Zo hebben ze de veiligste capsule ooit ontworpen (Soyuz. 2 ongelukken in 36 jaar, waarvan 1 op de testvlucht). De veiligste ejection seat ooit (wordt nu gebruikt in de JSF en F22). En de veiligste raketmotoren zijn ook russisch. Zo gebruikt lockheed martin ook Russische motoren voor hun nieuwe ontwerpen (RD-180 motor bijvoorbeeld).
  En voor ik het vergeet, de Russen hebben aardig wat records op hun naam staan in de ruimte vaart. (langst in de ruimte, etc. etc.)