Kunst op Zondag | Te koop

Foto: copyright ok. Gecheckt 26-10-2022
Serie:

In Dirkswoud staat een soort ‘winkel van Sinkel’. Met de meest uiteenlopende artikelen. Zo bont dat het de nieusgierigheid wekt. Maar de eigenaar is een stuk chagrijn. Even binnenlopen om wat rond te snuffelen is er niet bij. “Kijken is kopen”, brult hij tegen iedere nieuwsgierige.

Veel kunst wordt bekeken. Meestal op plaatsen waar dat ook de bedoeling is. In een museum koop je hooguit een boek met reproducties van het werk dat je net hebt bekeken. Op kunstbeurzen en in galeries is het wel de bedoeling dat je kunst koopt. De vraag van vandaag: kopen Sargasso-lezers wel eens kunst?

De eigenaren van ‘Talent voor Kunst’ verkopen kunst online. Ze zijn niet de enigen. Er zijn talloze galeriehouders die via internet kunst aan de mens proberen te slijten. In het Belgische Baarle-Hertog kun je de komende week nog langs bij F1rts Choice, ‘Talent voor Kunst heeft ruim honderd kunstenaars gevraagd afstand te doen van hun meest geliefde werk. Alsof kunstenaars werk maken om zelf te houden?

Van vijftig kunstenaars hangt nu keuze te koop. Na een mail van Sargasso hebben de organisatoren de namen van de vijftig kunststenaars door gegeven en een tiental afbeeldingen van de werken toegestuurd. Kijk en vertel eens: zou je dit werk kopen?

‘All seeing hair’van Cosh – illustratie en animaties.

‘Ghost Towns van Maarten Dedroog  – mixed media op canvas.

‘Serenity’ van fotografe Tara Kiers.

‘Scarved’ van Mario Pasetto – Aerosol paint, powertex, textile, stuffing.

‘Shopping Cart Chair’ van Etienne Reijnders.

‘Antonio & Pasquale’, fotografie van Sascha Varkevisser.

‘Nieuwe Morgens’ van Inge van der Ven – papier van gebruikte theezakjes, acrylbinder, garen.

‘Veters Strikken’van Dirk-Jan Zetstra – schilderij.

We snuffelden ook op de websites van de andere kunstenaars die op F1rst Choice worden gepresenteerd en vinden deze twee de moeite waard hier te laten zien. Het is niet het werk dat op F1rst Choice te zien zal zijn, maar Kunst op Zondag vindt ze ook het tonen waard.

‘Out of the box’ van Lilian Berg – mixed media.

Een installatie van Sabrina Metselaar.

Wil je alles zien, dan moet je dus naar Baarle-Hertog.
De organisatoren wezen erop dat de expositie niet in hun galerie is, maar in de Stadsgalerij, Oude Vest 34 te Breda.

Reacties (14)

#1 Ben Hoogeboom

De ellendeling die u opvoert in uw inleidende alinea is de heer G. Braakman van Megamix te Dirkswoud. Hij is behalve van zijn uitspraak ‘Kijken is kopen!’ ook bekend van het wilde ‘Blijf af met je fikken!’, zodra kinderen zich in zijn zaak begeven. Overigens is hij buiten zijn zaak een goede huisvader en een degelijke katholiek.

 • Volgende discussie
#1.1 HansR - Reactie op #1

Blijf af met je fikken!

Is in al zijn contexten een zeer katholieke uitspraak.
Inderdaad: Braak man.

#2 HansR

Ja, ik koop wel eens. Nooit online. Het ‘Veters Strikken’ of ‘Out of the Box’ zou mijn keuze zijn. Mijn eigen grootste aankoop ooit [kan ik niet laten zien omdat img niet werkt om een of andere reden].

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 P.J. Cokema - Reactie op #2

Misschien kun je ‘m mailen, dan kijk ik of ik het kan invoegen?

#2.2 HansR - Reactie op #2.1

is gedaan

De Overbrugging

De Oversteek

#3 Jabir

“Kijken is kopen”, brult hij tegen iedere nieuwsgierige.

Hmmm… vanuit de Talmud bekeken is het niet verplicht om tot de aanschaf van een artikel over te gaan als je er alleen maar naar kijkt, maar wel als je naar de prijs ervan vroeg. Althans, Baba Mezi’a 58b stelt:

JUST AS THERE IS OVERREACHING IN BUYING AND SELLING, SO IS THERE WRONG DONE BY WORDS. [THUS:] ONE MUST NOT ASK ANOTHER, ‘WHAT IS THE PRICE OF THIS ARTICLE?’ IF HE HAS NO INTENTION OF BUYING.

Maar dan kan je natuurlijk nog wel afdingen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3.1 Let - Reactie op #3

“JUST AS THERE IS OVERREACHING IN BUYING AND SELLING, SO IS THERE WRONG DONE BY WORDS. [THUS:] ONE MUST NOT ASK ANOTHER, ‘WHAT IS THE PRICE OF THIS ARTICLE?’ IF HE HAS NO INTENTION OF BUYING”.

Vandaar de prijskaartjes en -stickers, zoals we ze heden ten dage kennen?

#4 MrOoijer (Jan van Rongen)

Ik koop wel eens wat (zie hier onder), maar van bovenstaande zou ik alleen Out of the Box eens verder willen bekijken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Rigo Reus

Het schilderij Veters strikken – mooie kleuren, het is zo’n eeuwig durende handeling, de veters raken nooit gestrikt. Verveelt dus nooit. Een aktieschilderij. En die installatie van Sabrina Metselaar. Is dat inclusief muizen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Let

‘Shopping Cart Chair’ van Etienne Reijnders ziet er ondanks alles best comfortabel uit, maar dan wel met een paar van die gebloemde tuinmeubelkussens van de Blokker.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Nirak

Vind alleen het werk van Sabrina Metselaar wel interessant.
Mede na aanschouwing van haar andere werk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 P.J. Cokema

Zo, deze eerste peiling onder de lezers wijst er op dat Sargasso-lezers, op een enkeling na, een voorkeur voor figuratief, niet al te abstract werk hebben, als ze geld steken in kunstaankoop?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8.1 HansR - Reactie op #8

Zou best kunnen maar geldt niet voor mij.

(dit commentaar eigenlijk alleen bedoeld om comment #2, #6, #10 nog even onder de aandacht te brengen anders zou ik dat zo maar voor niets in de mail hebben gezet ;)

#8.2 MrOoijer (Jan van Rongen) - Reactie op #8.1

Misschien moet je ook nog een abstract werkje in jouw bezit laten zien?

Ik kom inderdaad niet verder dan de ingetogen im- of expressionistische stijl van de 21 eeuw, en dan heb ik nog een zestal Japanse prenten uit de 19e eeuw.