Kunst op Zondag | Schoolbord

Foto: Tim Jokl (cc)
Serie:

Al associërend kom je nog eens ergens. Tijdens mijn zoektocht in het virtuele naar werk van Kader Attia kwam ik bovenstaande foto tegen. Een pot met couscous, gebruikt door Kader Attia in “Untitled (Ghardaïa)”. En een pot met krijtjes, gebruikt door Joseph Beuys bij lezingen die hij in het museum Tate Modern heeft gehouden.

Beuys kalkte tijdens die lezingen hele schoolborden vol, die uiteraard ook bewaard zijn gebleven. Met name zijn lezingen in de 70’er jaren, waarin hij er zeker over was dat

Only art is capable of dismantling the repressive effects of a senile social system that continues to totter along the deathline: to dismantle in order to build A SOCIAL ORGANISM AS A WORK OF ART.

Joseph Beuys – ‘I Am Searching For Field Character’, 1973/74.
cc Flickr Suzanne Gerber photostream Joseph Beuys I Am Searching For Field Character, 1973-74 at Hamburger Bahnhof, BerlinFor the lecture: ‘The Social Organism – A Work of Art’, Bochum, 2 March 1974.
cc Flickr dou_ble_you photostream Joseph Beuys. For the lecture The Social Organism - A Work of Art, Bochum, 2 March 1974

U snapt het al: al associërend kwam ik dus op de B van

Bord. Bordkrijt. Om precies te zijn Schoolbord, in het Engels ‘Blackboard’. Wat bij mij een stukje nostalgie oproept, omdat ik in een grijs verleden een onderwijzersopleiding heb genoten (jawel, genoten,want dat was toen leuk) waar één van de vakken ”bordschrijven en tekenen” was.

Geloof me, die schetsen van Beuys zouden een zware onvoldoende hebben gekregen, wegens de warrige, onschematische presentatie. Over het onleesbare handschrift nog maar gezwegen.

Afijn, er school geen groot schoolbordartiest in mij. In tegenstelling tot

Cy Twombly – Untitled, 1970.
cc Flickr Sharon Mollerus photostream Cy Twombly, Untitled, 1970, Oil and crayon on canvas

Sol LewittSix Geometric Figures (+ Two) (Wall Drawings), 1980–1.
cc Flickr Jen Leonard photostream Six Geometric Figures (+ Two) (Wall Drawings), Sol LeWitt

Keith HaringUntitled, 1983 (uit de “subway drawings”).
cc Flickr Neil R photostream Keith Haring Untitled subway drawing

De fanatieke krijters die nooit de grote musea zullen halen, maar wel gepassioneerd de borden volkalken, mogen hier niet ongenoemd blijven.

Andres Musta – chalk drawing Koala parrot, 2004 (meer).
cc Flickr andres musta photostream chalk drawing Koala parrot, 2004.

De Vrije School staat er om bekend creativiteit ruim baan te geven. Bij Brian en Robyn Wolfe, Waldorf-docenten (Waldorf = Steiner = Vrije School) , kun je leren bordtekenen.

De Japanse leraar Hirotaka Hamasaki kan er ook wat van. Hij krijt van Japanse anime tot Picasso’s ‘Guernica’ op de borden.

Een beetje schoolbordartiest hapt nogal wat stof. Qua arbeidsomstandigheden is het wellicht beter een robot op schoolborden te laten krijten.

Alexandre Castonguay – Tafel, 2010.
cc Flickr G A R N E T photostream Tafel by Alexandre Castonguay

Meer kunst met bordkrijt: Alejandro GuijarroMomentum.

Tacita DeanThe Roaring Forties: Seven Boards in Seven Days (1997) en Fatigues (2012).

Elke leraar en elk kind wil graag makkelijk en goed op een bord kunnen tekenen. Bordtekeningen vangen altijd de aandacht en wekken interesse voor de onderwerpen, schreef leraar Frederick Whitney ter inleiding van zijn boek (1909) over dit schitterende ambacht. Blader er hier maar door.

Reacties (4)

#1 paul

Horen de schoolborden die grote wiskunstenaars gebruiken ook tot kunst? Vele mooie foto’s van. Er was afgelopen week wat reuring over kunstenaars die nu ook in Nederland kunnen promoveren (cq een master doen) bij een Universiteit: binnenkort kan een wiskundige met zijn schoolborden naar de Rietveld, en een kunstenaar met zijn schoolborden naar de Universiteit!

  • Volgende discussie
#2 Henk van S tot S

U snapt het al: al associërend kwam ik dus op de B van

Bord. Bordkrijt……

Wat verder associërend, kun je de volgende keer verder gaan met bodyart.
:-)

Weer een leuke/mooie K.O.Z.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 HansR

Fantastisch!

@2: Of straatkrijt 2D of 3D of de Trompe l’oeil. Vooral die laatste kan heel verrassend zijn als je die in het echt tegenkomt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Rigo Reus

Ah, Keith Haring, dank. Ik ben op vakantie, en dus vaak offline, ook verleden week, maar kunst op zondag sla ik niet over.

  • Vorige discussie