Kunst op Zondag | Opgeblazen

Kunst een opgeblazen gedoe? Ach, er zijn nu eenmaal dingen in het leven die je moet opblazen, wil je er wat aan hebben.

Bij opblaasbare kunst denken we meteen aan de grapjassen die met ballonnen figuren in elkaar knutselen op kinderpartijtjes en braderieën. Of springkussenarchitectuur in de meest fantastische vormen.

Laat kunstenaars op zo’n concept los en het krijgt “heel andere dimensies”. Dat zou zomaar uit een museumcatalogus of kunstrecensie kunnen komen en afgedaan kunnen worden met ’In geouwehoer huist geen kunst’. In de virtuele expositie van vandaag is de beschrijving echter volkomen terecht.

Choreograaf William Forsythe – ‘Scattered Crowd’.

Meer ballonnen en andere ‘inflatables’…..

Jason Hackenwerth – Megamite, 2009. Meer op zijn youtube-kanaal, waaronder deze gigant en de vernietiging van één van zijn werken.
cc Flickr Fellowship of the Rich Jason Hackenwerth

De ballon voorbij.
Michael SailstorferTornado.
cc Flickr vpickery photostream Michael Sailstorfer 7644708694

Nils VölkerEighty Eight.

Max StreicherSleeping Giants. (filmpje).
cc Flickr Aidan McMichael photostream Max Streicher moving man

Kirsten PierothInflated Dinghy.
© mixedmedia-berling.com Kirsten Pieroth Inflated Dinghy

Sabina Lang en Daniel BaumannComfort “Focus Switzerland”, Barcelona.
© LangBaumann Comfort 3 Barcelona

Tomas SaracenoBicocca.

Joshua Allen HarrisAir bear.

Tot slot: het “dat kan mijn kind ook”, een belediging naar zowel de kunst als uw kind, kunt u in praktijk brengen. Volg deze mini-kursus.

 1. 5

  @4: Dank u.
  Mijn selectie is zeer subjectief. Ik heb geprobeerd juist die voorbeelden te geven, die naar mijn idee net iets meer bieden dan vele andere voorbeelden.
  Dat badeendje van de Nederlandse kunstenaar Florentijn Hofman heb ik buiten beschouwing gelaten, omdat hij, behalve opblazen, niets meer met die eend heeft gedaan. Overigens vind ik deze versie wel aardig. Met enige fantasie zie je er een reusachtig drijvend spiegelei in.

  En Christo heb ik ook gezien, maar die legde het bij mij af tegen Bicocca van Tomas Saraceno (voorbeeld 8).

 2. 6

  @1: Die ‘architects of air’ heb ik gemist. Had in het overzicht kunnen staan. Die darthfather doet me niet zoveel.

  Opblaasbare architectuur moet natuurlijk niet gezien worden als ‘booming business’, maar het is wel een aardig stukje werkgelegenheid. En dat het verder gaat dan de sprinkussenkasteeltjes is hier te lezen en dit geeft ook wat inzicht.

 3. 7

  Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik tijdens het bezoek aan de Twente Bienenale wel de schoenen heb uitgetrokken voor een expeditie door die tent van die luchtarchitecten (erg leuk), maar dat ik die DarthVader ballon niet heb gezien. @6: