Serie:

Elk jaar weer worden tal van ‘kunsttuinen’ geopend. Behalve in de bekende beeldentuinen van het Kröller-Müller Museum, bij kasteel het Nijenhuis (van museum de Fundatie) en particuliere beeldentuinen zoals die op Landgoed Anningahof, is het in al die andere tuinen en parken bijna paradijselijk toeven tussen het groen en de kunst.

We presenteren er een gedeelte van, als tips voor uw zomerse uitjes en lichten er een paar kunstenaars uit, van wie in meerdere beeldentuinen deze zomer werk te zien zal zijn …….

In Beeldentuin Mariënheem (Overijssel, tot en met 1 oktober geopend): bronzen, stenen en houten beelden, keramiek en glaswerk. Ruim 70 kunstenaars vertegenwoordigd, waaronder…

Else RingnaldaSummertime (2018), brons, 90 x 60 x 30 cm.
© Else Ringnalda Summertime

Donateurs en lezers van Sargasso kunnen een korting op de toegangsprijs krijgen (5 euro i.p.v. 8,50). Vraag de kortingsvoucher aan door te mailen naar kunstopzondag (at) sargasso.nl De korting is strikt persoonlijk.

Ook in Overijssel: Atelier Witharen, tot en met 29 september, werken van 13 kunstenaars.

In Gees (gemeente Coevorden, Drenthe): Beelden in Gees, tot en met 29 september. Een internationale expositie met 37 kunstenaars uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Italië. Uit Nederland o.a….

Juul RameauBotanica toorts (2017), cortenstaal, variabele hoogte 100 – 250 cm.
© Juul Rameau Botanica Toorts, 2017. cortenstaal

En Martina Hladikova (helaas nog geen website) – Zonder titel (2018), terracotta, 1.85 x 75 x 20 cm.
© Martina Hladikova, 2018), terracotta, 1.85 x 75 x 20 cm

In Beeldentuin Cuijk (Noord-Brabant) vijf vaste exposanten en 22 kunstenaars voor de zomertentoonstelling. Ook hier werk van….

Else RingnaldaZwak Geslacht? (1999). Brons, 142 cm hoog. Het beeld symboliseert hoe de Westerse wereld het Afrikaanse continent onderschat.
© Else Ringnalda Zwakke geslacht

Ook in Noord-Brabant: Op 24 en 25 augustus bij Kunstroute Warande (Helmond) langs 9 tuinen waar werk van 22 kunstenaars is te zien (waaronder ook de hierboven al genoemde Juul Rameau) en Ruimte in Beeld te Nuenen met nieuw werk van het gelijknamige beelhouwcollectief en 12 gast-kunstenaars (verdeeld over 2 exposities).

In Gelderland:  De Hulenhof (Zelhem) tot en met 26 augustus glas, porselein, keramiek, steengoed, marmer van 22 kunstenaars. En Kunst en Tuin (6 en 7 juli in Nieuw Wehl en Loil), in vier verschillende tuinen zijn niet alleen kunstwerken te zien, ook hoe ze worden gemaakt.

Kunstroute Open Stal in Oldeberkoop (Friesland) beroept zich er op de oudste kunstroute van Nederland te zijn en rond de 10.000 bezoekers per jaar te trekken. Van 20 juli t/m 18 augustus exposities in tuinen en ook in locaties als een stal, een bus, en bij waterpartijen. Onder de 38 kunstenaars ook Martina Hladikova, die we ook bij ‘Beelden in Gees’ zagen.

Tevens in Friesland, tot 7 augustus: 22 kunstenaars bij Kunst in de Tuinen in Exmorra.

In beeldentuin Het Zwarte Gat in Oostvoorne (Zuid-Holland) werk van 10 kunstenaars. Nog dit weekend en 28/29/30 juni. Ook hier komen we Else Ringnalda tegen (ook in Mariënheem en Cuijk).

Else Ringnalda – Empty Nest (2015), brons, 90 cm hoog. Dit beeld toont een moeder wiens kroost is uitgevlogen. Zij lijkt hierin te berusten, maar de spanning in haar benen verraadt dat zij elk moment kan opspringen als het nodig is om te hulp te schieten.
© Else Ringnalda Empty Nest, 2015, brons, 90 cm

Tevens in Zuid-Holland: Kunst ter Plekke in Natuurtuinen de Groene Schenk (tussen Den Haag en Voorburg). Dit weekend, 29 en 30 juni en 6 juli presenteren 9 kunstenaars hun werk.

‘Westerwolde rijgt’ (Groningen): tot en met 30 juni kunst in 24 tuinen. Met o.a. kunst van…

Jannie Slootweg (ook in Mariënheem te zien) – World On A String, glasfusing, 55 x 52 cm.
© WWR, courtesy Jannie Slootweg, glassculptuur World On A String

En Martina Hladikova (ook bij Beelden in Gees en Open Stal) – Gezichten in houtsnippers (foto van eerder gemaakt werk).
© WWR, courtesy Martina Hladikova Ol Daip

Het mooie van tentoonstellingen in tuinen: het is vaak rustgevender dan in musea. Heb je ook bijzondere kunsttuinen gezien? Vertel het ons in de reacties.

En nogmaals: wil je gebruik maken van de Sargasso-korting bij Beeldentuin Mariënheem, mail dan naar kunstopzondag (at) sargasso.nl

Reacties (5)

#1 Rigo Reus

Origineel, gezichten in houtsnippers, van Martina Hladikova. Mooi.

  • Volgende discussie
#2 Henk Smout

In dierentuinen zie ik ook heel wat sculpturen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Rigo Reus

@2 en wat te denken van de Keukenhof?
https://www.eenfotograafgezocht.nl/keukenhof/kunst/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 P.J. Cokema

@3: Ja leuk, maar zo iets als Joep van Lieshout op het landgoed van kasteel Keukenhof in 2014 deed, zullen ze zo gauw niet meer doen. Ophef is leuk, bij de minste reuring treedt de Keukenhofcensuur in werking.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Karin van der Stoop

Geen tuin, wel beelden in de open lucht: https://www.artzuid.nl/

  • Vorige discussie