Kunst op Zondag | Dat geeft een mens weer energie

Serie:

Eén van de argumenten tegen sommige oplossingen om geen fossielvrije energie op te wekken is dat ze zo vreselijk lelijk zijn. Dat ligt niet aan de beroerde smaakopvattingen van klimaatsceptici, dat ligt aan overheden en bedrijven die te weinig kunstenaars betrekken bij de ontwikkeling van allerhande klimaatleuke spullen.

Neem windmolens. Zo schilderachtig als die ooit waren, zo lelijk zijn ze nu. Dat wil zeggen: als je alleen van oude kunst houdt. Moderne kunst moet je een beetje verkopen en dus bedacht Nuon in 2012 de Kunst op windmolen route. Gedurende 8 maanden werden 24 kunstwerken, afgebeeld op doeken van zo’n 2 bij 11 meter, op windmolens bij Oosterbierum en Almere tentoongesteld.

Jeanette HoekstraVervlochten patronen, 2012.
cc Flickr Kunst op Nuon windmolens. Foto Nuon -Jorrit Lousberg

Of neem zonnepanelen. Ooit saaiere dak- en gevelversiering gezien?

Nou, er is mooi nieuws. Een Brabants bedrijf levert zonnepanelen met kunst naar wens:  “een Van Gogh, een Vermeer, iets abstracts of misschien alleen maar een hippe kleur”.

Je kunt bij de aanschaf van jouw zonnepanelen ook voor street art kiezen. In 2017 lanceerden Street Art Berlin en de Little Sun Foundation een serie artistieke zonnepanelen. In datzelfde jaar werd in het Amerikaanse San Antonio het eerste publieke ‘mural’-zonnepaneel onthuld: vlinders.

Over zonnevlinders gesproken: al vanaf 2011 kun je in Tilburg er je elektrische fiets opladen.

Maar wat te doen met die zonnepaneelweiden? Daar weten ze in (alweer) Brabant wel wat op. Daar wordt druk overlegd hoe en wanneer Dutch Blue vorm kan krijgen, een concept van architecten Caro en Peter Achterberg. In dit artikel op Mestmag.nl, het online magazine voor kunst en cultuur in Brabant, zegt Caro Achterberg:

In Nederland zijn we zo goed in het neerzetten van sterke beelden. Zie bijvoorbeeld de molens van Kinderdijk. Ooit zijn ze geplaatst als nieuwe energiebron en kijk nu eens: toeristen vanuit de hele wereld komen erop af. Ik weet zeker dat we dat ook kunnen bereiken met zonnevelden. Stel je eens voor dat er selfies worden gemaakt met een ‘DutchBlue’ veld op de achtergrond of dat er ansichtkaarten van worden verstuurd, gewoon omdat mensen het zo bijzonder vinden. Dat zou toch prachtig zijn?

Het idee is de zonnepanelen niet op te stellen als een Romeins legioen, maar in verschillende vormen (naar voorbeeld van de reuzepanda’s in China?). De zonnepaneelparken zouden ook als echte parken ingericht kunnen worden, zodat het leuk en aangenaam wordt er doorheen te wandelen.

Natuurlijk kun je thuis geen windmolen op je stoep zetten of en zonnepaneelbos op je balkon nemen. Maar kleinere energie-opwekkers kunnen wel. Bijvoorbeeld naar het idee dat we meer bomen moeten planten.

Een boom waaronder je verlicht kunt zitten lezen: Ross LovegroveSolar Tree, 2006 – 2010, in Clerkenwell (UK).
cc Flickr Antony Shepherd photostream Solar Tree Clerkenwell

idem tijdens de designweek 2008 in Milaan.
cc Flickr Riccardo Rossi photostream - Solar Tree

Het Kroatische bedrijf Solvis demonstreerde deze Solar Tree op de Klimaatconferentie in Marrakesh, 2016. Je kunt er je telefoon opladen.
cc Flickr Takver photostream Solar tree at COP22

Nog wat verlichting: MPH Architects – Solar Trees, voor het Solar City project in Adelaide (Australië).
cc Flickr Trish photsotream Solar Tree Part of the Solar City Adelaide project

En voor wie eens een heel andere windmolen wil: Jérôme Michaud-Lariviere van New Wind ontwierp op een windturbine in de vorm van een boom.

Kijk, daar krijgt een mens weer energie van….

Reacties (14)

#1 Bolke

dat ligt aan overheden en bedrijven die te weinig kunstenaars betrekken bij de ontwikkeling van allerhande klimaatleuke spullen.

`Al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding`

  • Volgende discussie
#2 beugwant

Als je dat pianogepingel uit kunt zetten, wil ik die laatste boom wel op mijn schoorsteen planten.
Voor mijn gevoel waait het hier vaker dan dat de zon schijnt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

“Eén van de argumenten tegen sommige oplossingen om fossielvrije energie op te wekken is dat het zo vreselijk lelijk is. Dat ligt niet aan de beroerde smaakopvattingen van klimaatsceptici,”
Een beetje toch wel; Dakpannen zijn gewoon echt lelijker dan zonnepanelen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Henk Daalder Pak de Wind

Dat mensen windmolens niet mooi vinden, ligt aan de overheid, die ons geen voordeel van windmolens gunt.
Daardoor hebben mensen er geen positieve aandacht voor, en komen ze niet te weten welke boeiende en vernuftige techniek die windmolens mogelijk maakt, en daarmee mooi.
Als elk huishouden een eigen kavel windpark kan kopen, en daarmee 3000 EUR voordeel per jaar krijgt, zijn ze trots op hun windpark.
En ze vinden hun windmolens ook mooi.

Dat dit zo werkt zie je bij de leden van windmolen cooperaties
Voor wie daar interesse in heeft.

Met het opschalen van de energietransitie naar 50 tot 70% duurzaam, moeten we elk huishouden voordeel gunnen, met salderen van de stroom van een eigen kavel duurzame opwek

https://salderenvanstroom.petities.nl/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Arduenn

Dat mensen windmolens lelijk vinden hebben we te danken aan een hersenspoelcampagne van de Russen. Dat klinkt waanzinnig, maar dat zijn de tijden waarin we leven: tijden van Don Quichotte-achtige massahysterie.

Jaren geleden op het strand van Schiermonnikoog kon ik bij helder weer een rij windmolens aan de horizon zien staan. “Zo jammer”, zei een mevrouw naast me. Ik dacht, mens, die molens steken nauwelijks af tegen de achtergrond, daar twaalf kilometer uit de kust. Overdrijven is ook een vak. En over dat booreiland dat veel groter in beeld stond en die file vrachtschepen voor de Eemshaven geen kwaad woord.

We hadden netzogoed de lofzang der lelijkheid over de hoogspanningsmast kunnen laten klinken. Of over al die families die op straat hamburgers lopen te eten. Maar daar plukt GazProm geen vruchten van.

Het zijn regelrechte beïnvloedingscampagnes die er mede voor moeten zorgen dat de kiezer bij de volgende verkiezingen groene partijen links laat liggen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Frank789

@6: Ik wil wel even klagen over hoogspanningsmasten, hoor.

Maar die windmolens zijn veel hoger en trekken ook voortdurend de aandacht van je ogen omdat ze bewegen. Dat is echt niet overdreven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Arduenn

@7 – Ik zie geen windmolen. Zie jij een windmolen? (Ik zie ook geen hoogspaningsmast.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Henk Daalder Pak de Wind

De voortdurende anti biomassa campagne, is dan ook vast door Gazprom betaald, terwijl de klimaat fanaten hem uitvoeren.
IPCC rapport SR 15 concludeert, peer reviewed, dat biomassa met CCS nodig is om onze wereld onder de 1,5 graad te houden.

Geen krant of klimaat activist die zich druk maakt om het falsificeren van de IPCC wetenschap. Russische gas lobby maakt blind, tot in de Tweede Kamer

Fragment
http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/wp-content/uploads/2019/01/CCS-BECCS-required-in-all-pathways-below-15-and-2-degrees-global-warming.jpg

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Rigo Reus

Hoogspanningsmasten zijn ontworpen door Eiffel, die van die toren in Parijs en van die brug in Porto.
Dus er valt nog wel wat te winnen bij de acceptatie van windmolens als ze verpakt worden in een mooi ontwerp .

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 kneistonie

@9: “vast door Gazprom betaald”

Uiterst, uiterst zwakke move. Zie je dat zelf niet ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 AV DRepe (@kneistonie)

De zeven molens van Kinderdijk waren overigens ook opgezet als een wrang, waarheidsgetrouw en dubbelhartig grapje over kinderplanning.

Maar die boodschap gaat hier al 100 jaar de huisjes voorbij.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Frank789

@8: Misschien moet je weer eens van je zolderkamer afkomen, net zoals je toen op Schiermonnikoog belandde.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Frank789

@10: [ Hoogspanningsmasten zijn ontworpen door Eiffel ]

Zijn ze dan automatisch mooi? Nee.
De moderne hoogspanningsmasten zijn een stuk slanker en vallen minder op, maar ze zijn wel een flink stuk hoger.

  • Vorige discussie