Kunst op de koets

Foto: copyright ok. Gecheckt 26-11-2022
,

Als kunstwerk doet de Gouden Koets het uitstekend, dat moet gezegd worden. Werken die honderddertien jaar na dato nog altijd als shockerend worden ervaren – Damien Hirst doet het Van der Waay niet na. Het ding heeft ook exact de campy, trashy uitstraling die past in de hedendaagse beeldtaal.

Mocht het echter toch zo ver komen dat de panelen van Van der Waay niet meer acceptabel zijn, dan zie ik graag een koetsbrede beschildering, voorstellende de Redding der Natie.

Op het linkerpaneel zien wij een Hollands straatbeeld met drie moskeeën. Onder de duistere hemel lopen mensen gebukt en verslagen, de vouwen met hoofddoekjes. Onderin zien we nog juist hoe drie donkere knullen met bontkraagjes zich aan een blond, blank meisje vergrijpen. De politie, ook bestaande uit donkere mannen, kijkt lachend toe.

Op het middenpaneel zien wij Hare Majesteit, omgeven door een stralenkrans en gezeten op een troon. Met Haar rechterhand (voor de kijkers links) maakt Zij een afwerend gebaar naar de duistere ellende van het linkerpaneel en met Haar linkerhand wijst Zij, Koningin bij de Gratie Gods, de Redder des Vaderlands aan. Wij zien deze rechtsonder, zijn haar oplichtend door de Gloed des Majesteits en omgeven door zijn discipelen: een grijze politieagent, een wijsgeer met het boek Eurabia in handen, een ridder met het wapen van Limburg op de borst en een hondje in de armen en een stoere veteraan in uniform met gevelde klewang.

Het rechterpaneel toont de Redder des Vaderlands, wijdbeens staande voor een wapperende Princevlag. Streng wijst hij naar rechts, zijn toornige blik gericht op de donkere mannen met baarden en de behoofddoekte vrouwen die onder hem geslagen het land verlaten in het licht van een brandende moskee. Met getrokken revolvers worden de laatste bontkraagjes uit onze bushokjes gejaagd totdat ook zij, met krukken vanwege de knieschoten, zich bij de uittocht der ellendigen voegen. Onder deze voorstelling zien wij hoe het volk feest viert.

Zeker weten dat die beschildering honderddertien jaar na dato nog schokkend zal zijn.

Reacties (5)

#1 draad

Who needs Freek when we have EOE ?

Witty as ever!

  • Volgende discussie
#2 Prediker

Een klewang is een traditioneel indonesisch zwaard. Maar wat is dan een “gevelde klewang”?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Bismarck - Reactie op #2

Ik gok op een ontblote (uit de schede getrokken) klewang. Vroeger had je nog wel eens een charge van de cavalerie met gevelde sabel. Toegegeven, ik weet niet of een Klewang normaliter in de schede steekt.

#3 Bismarck

Het huidige paneel is trouwens nog behoorlijk actueel, gezien het feit dat men nog steeds bezig is met het uitroeien van de slavernij in Nederland.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Share

Eigenlijk zit dat mens voor gek in die koets.

Ehm heeft Benno wel es in dat ding gezeten? Bij zijn huwelijk natuurlijk. Sindsdien had ie vast zoiets van: gahn joelie mahr fast, iek raid er wohl achter an ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie