KSTn | De 3e dimensie tussen 2020 en 2030

Logo kamerstukken van de dagMet als fraaie titel “Moderne militaire slagkracht in de 3e dimensie” zat de toekomstbeschouwing van de luchtmacht bij de kamerstukken. Het doet wat minder modern aan dan de titel doet vermoeden doordat het een in PDF gevatte scan van het origineel bevat. Maar dat mag de pret niet drukken.

Uiteraard is het stuk preken voor eigen parochie. Een blik van buitenaf kan dus geen kwaad.
Er zijn een aantal zaken die me opvallen. Ten eerste vind ik de visie op waar de bedreigingen in de toekomst uit bestaan weinig bijzonder. Die is grotendeels hetzelfde als nu, met dien verstande dat men wel verwacht dat naast landen straks ook “partijen” over middelen beschikkingen om in de lucht strijd te voeren. Gegeven de prijs van moderne luchtmachtmiddelen, lijkt me dat een nogal boude uitspraak. Dus in hoeverre dit werkelijk een rol kan spelen bij de zogenaamde asymmetrische conflicten is maar zeer de vraag.

Ten tweede noemen ze klimaatverandering als onderdeel van ontwikkelingen die mogelijk effect hebben op conflicten. Hoewel ik de klimaatverandering wel degelijk als realistische ontwikkeling zie, vraag ik me af of het effect daarvan in de periode 2020-2030 groot genoeg zal zijn.
Tot slot is het interessant om te lezen dat ook criminaliteit tot het aandachtsgebied is gaan horen. Vraag me af of hier niet sprake is van het verschuiven van de taakinvulling van de luchtmacht.

Verder nog twee bijzondere punten uit het stuk. Ten eerste dat ook de luchtmacht nu “duurzaam” wil worden. Helpt natuurlijk bij de verkoop van het verhaal.
Ten tweede iets over de ruimte. In het stuk staat de ruimte een steeds belangrijkere rol speelt voor de luchtmacht. Wat in mijn ogen dan ontbreekt in het verhaal is de rol van Galileo versus GPS. Voor een Europees land lijkt het me toch relevant om de verschuiving naar Galileo te maken in de periode 2020-2030. Al was het maar om de afhankelijkheid van de VS te verminderen.

Dan nog even over het begrip 3e dimensie. Dat is natuurlijk vanzelfsprekend als je het hebt over de luchtmacht. Maar het past ook leuk in de zogenaamde 3D benadering. Voor mij een nieuwe term. Dat staat voor Defence, Development and Diplomacy
 
 
En ik ga weer over tot de orde van de dag.
Mocht u uw ei kwijt willen bij de politiek naar aanleiding van bovenstaand stuk, gebruik dan de site van Mail de politiek.
KSTn = Selectie uit recente KamerSTukken.

Reacties (3)

#1 KJ

Luchtmachtmiddelen die te koop zijn voor een ‘prikkie’:

  • Volgende discussie
#2 steeph

@kj: dat soort materiaal wordt uiteraard genoemd in het stuk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bal

Ik mis ook een hoofdstuk over de mogelijkheden van een preemptive strike op Gouda. Per slot van rekening moeten we er tegen die tijd rekening mee houden dat de luchtmacht moet gehoorzamen aan Keizer Wilders.

  • Vorige discussie