Krijgt Wouter Bos ooit nog een commissariaat?

bosWat moet je als politicus als je Den Haag op een dag besluit te verlaten? Dan krijg je vaak een leuke baan toegeschoven. Afhankelijk van je “kwaliteiten” geven ze je een burgemeesterspost of een leuk commissariaat. Dat eerste kan een partij nog wel voor je regelen, dat tweede word je gegund door het old-boys netwerk.
En daar gaat het wringen voor Wouter Bos.
Af en toe lekt er wat uit de PvdA-wandelgangen onze kant op. Zo hebben we nu vernomen dat Wouter Bos in 2007 zwaar onder druk is gezet door het old-boys netwerk, ook wel bekend als het ‘commissarissenclubje’, om toch vooral géén fiscale maatregelen te nemen die de gouden handdruk en bonussen zwaarder belast. Mocht hij dat toch doen, dan kon hij een commissariaat na zijn ministerschap wel vergeten.
Hij hield voet bij stuk (zover we hebben kunnen nagaan). Dat vond men niet leuk. Dus heeft het old-boys netwerk dit spelletje zelfs via Wim Kok proberen te spelen, zo vernemen wij. Ook hij weigerde. Was natuurlijk makkelijker voor hem, hij was al binnen.
Dus werden er in 2007 wel degelijk maatregelen genomen. Niet genoeg volgens de oppositie, maar vast teveel voor een commissariaat.

Dat zet overigens wel het maken van staatsbanken in een ander daglicht. Op die wijze kan hij zich misschien alsnog een veilige toekomst garanderen.

 1. 2

  Misschien kan Wouter Bos nog wat meer geld doorschuiven naar multilaterale samenwerking (á la Herfkens/ Melkert).

  Anders kan hij wat meer energie steken in het creëren van grote fondsen die vervolgens besteed worden aan eigen privé projecten (á la pvda amsterdam zuid oost).

  Of meer investeren in publiek private samenwerking (en een beetje graaien zoals de pvda’ers van de woningbouwcorporaties doen)(waar van der Laan ook wel raad mee weet).

  Een échte PvdA’er komt uiteindelijk wel graaiend bovendrijven.

  Ik vind dat nog altijd wel de moeite waard om misschien een keer een mooie “Quote” top zoveel inschatting te maken van partijpolitieke graaiers.

  @ Su

  Inderdaad “het wezen van het commissariaat is ondermijnend voor de democratie” whahahaha hahahahaha

 2. 4

  Die maatregelen die in de post worden aangehaald, zijn enkel cosmetisch. In de praktijk gaat het grote graaien gewoon door. Krijgt vriend Zalm bij de ABN AMRO van vriend Wouter niet 750k aan salaris toebedeeld? Woningbouwcorporaties, zorginstellingen, burgemeesters, banken: er worden wat hoofden geschud, sorry gezegd, en op naar het volgende akkefietje. Maar waarom de bankiers niet eens persoonlijk aansprakelijk stellen, en kaalplukken volgens regels die voor criminelen ook gelden? Terug met het geld.

  Bedrijfsleven, politiek, publieke en semi-publieke organisaties: de bestuurlijke elite laat zich de les niet lezen door het gewone volk. Want zij hebben er recht op, zonnekoningen die ze zijn. En als het volk mort, voer je gewoon een toneelstukje op. Zoals in de post beschreven. Wouter krijgt heus wel een mooi baantje.

 3. 5

  @klaplong: Als jij een gefundeerd lijstje met partijpolitieke graaiers weet op te stellen incl. bronvermelding, dan zal ik dat met alle liefde hier voor je plaatsen.

  Mits je door de kwaliteitscontrole komt natuurlijk ;-)

 4. 8

  @ 7 Een graaier is iemand die, ondanks bewezen incompententie, het voor elkaar krijgt op een functie terecht te komen waar hij (of zij, maar noem eens een vrouwelijke graaister?) te veel betaald krijgt voor het werk dat hij of zij niet naar behoren doet. Kom je toch al snel uit bij commissarisen en ander gespuis.

 5. 9

  “Af en toe lekt er wat uit de PvdA-wandelgangen onze kant op. Zo hebben we nu vernomen dat Wouter Bos in 2007 zwaar onder druk is gezet door het old-boys netwerk, ook wel bekend als het ‘commissarissenclubje’, om toch vooral géén fiscale maatregelen te nemen die de gouden handdruk en bonussen zwaarder belast. Mocht hij dat toch doen, dan kon hij een commissariaat na zijn ministerschap wel vergeten.”

  Bron?

 6. 12

  @ piet
  De Jacobse en Van Es van de partij, Booij en van Bruggen, hebben waarschijnlijk een nieuw techniekje bedacht voor het “lekken” van informatie die uiteindelijk positief voor Woutertje uitwerkt.

 7. 13

  Dit is nou 1 van de dingen waar ik me echt helemaal geen zorgen om kan maken, Wouter heeft het vast prima voor elkaar na zijn pensioen.

  Al zal het altijd bij hem blijven dooretteren dat hij nooit premier is geworden.

 8. 14

  @ Steeph: wat zou het? ik ben gewoon benieuwd naar dit verhaal. Als wouter bos onder druk is gezet door een groepje machtige oude knarren die bang waren dat hun riante inkomens achteruit zouden gaan, vind ik dat behoorlijk schokkend, en flink nieuws. Dus daarom mijn vraag naar de bron.

  Maar nu je het zegt: van een krant zou ik de niet bij naam genoemde bronnen eerder voor lief nemen dan hier op sargasso. Wellicht omdat er boven krantenstukkies niet alleen Steeph staat.

 9. 15

  @piet Dat effect kennen we, dat is ons eerder overkomen:
  https://sargasso.nl/archief/2007/09/25/balkenende-dreigde-op-te-stappen/
  https://sargasso.nl/archief/2007/09/26/pvda-zwichtte-toch-voor-harde-toon-balkenende/
  (nooit de krant gehaald)

  En om dezelfde reden dat de kranten hun bronnen niet noemen, doen wij dat niet.
  Volstaat om te zeggen dat deze bronnen tot nu toe daar waar het bewezen kon worden altijd gelijk hadden.

  En ja, best schokkend. Maar moeilijk te verifiëren. Het old-boys netwerk zal niet uit de school klappen.

 10. 16

  Oh ja Piet, wat hadden ze dan moeten doen? ‘Van een verslaggever’ of ‘van de redactie’ erboven moeten zetten, was u dan tevreden geweest? Zeg dan gewoon dat u een conservatief mannetje bent dat iets niet serieus kan nemen omdat het niet op krantenpapier gedrukt staat!

  vind het nieuws niet zo heel erg schokkend hoor, iedereen weet dat Bos altijd onder druk wordt gezet als hij iets aan bonussen enzo wil doen. Dan zijn er opeens ex-ministers en voormalige bestuursvoorzitters die in de media gaan roepen dat hij dit en dat niet moet doen want dat is slecht voor de koncurrentiepositie van Nederland, dittemedat en zussemezo.

  Maar Bos zette door en toen bleken tv-optredens niet meer te helpen en toen werd het persoonlijk, nou geweldig maar niet wereldschokkend als je het mij vraagt.

  en proest, Booij en van Bruggen de Jacobse en Van Es van de PVDA, leuk bedacht maar die twee hebben niks meer te maken met die partij, hoewel misschien van Bruggen nog maar die is persona non grata sinds de verloren verkiezingen van 06.

 11. 17

  @ Steeph

  PvdA zal nooit toegeven dat zij decennia lang gewoon was om te handjeklappen met de old-boys.

  Het zijn de formuleringen die je kiest. Het is vrij logisch dat iemand die schade toebrengt aan de belangen van een bepaalde groep, dat die groep dan niet met kadootjes op de stoep staat.

  Het is eerder schokkend dat sociaaldemocraten commissaris worden bij bedrijven die de belangen van eigen sociaaldemocratische achterban beschadigen, zoals Wim Kok en alle andere PvdA coryfeeen gewend zijn te doen.

 12. 18

  ah klaplong, ook al zo’n mytheverteller

  Wim kok heeft jarenlang voor een schijntje als vakbondsvoorman keihard gewerkt voor mijn loonsverhogingen toen het hard nodig was en dat terwijl hij een zwaar gehandicapped kind thuis heeft zitten

  Kok wordt oud en zijn vrouw ook en straks is er niemand die voor zijn zoon kan zorgen, dat wordt een verzorgingstehuis maar dat is heel erg duur en daarvoor is Kok nu geld bij elkaar aan het harken als commissaris hier en daar, dat vind ik wel wat anders dan GRAAIEN meneer!

  en het was KOk die de commissarissen juist tegenhield, hallo!

 13. 19

  @ 18 Je zou toch denken dat een sociaal-democraat die jaren lang aan de macht is geweest, er voor heeft gezorgd dat zorg voor (in jouw hypothetische geval)een gehandicapt weeskind gewoon onder een basisverzekering valt.

  Of mis ik nu je sarcasme op deze druilerige dinsdagmiddag?

 14. 20

  @ Mark

  Laten we wel wezen, Kok is commissaris bij TNT en bij ING.
  TNT is dat bedrijf dat zijn eigen postbezorgers tot het bot toe uitknijpt en hen zwaar aantast in hun sociale voorzieningen. Kok is juist gekozen als commissaris om daar een rol in te spelen.

  Nou ja ING, ronduit genante bedoeling natuurlijk, dat hij zijn controlerende taak slecht heeft uitgeoefend is nog tot daar aan toe. En de gigantische aantallen werknemers die er uit vliegen ook. Kan je hem niet allemaal in de schoenen schuiven. Maar dan het volgende.

  Inderdaad zit zijn zoon in een tehuis. Kok weigert echter met de verzorgers en specialisten van zijn zoon te spreken, hij wenst uitsluitend aangesproken te worden door de directie. Anders vindt men geen gehoor bij de heer Kok.

  Bijzonder vind ik dat, iemand die zo sterk geörienteerd is op de mensen in zijn eigen kaste, en niet geïnteresseerd is in het contact met de specialisten en verzorgers van zijn zoon.

  Zeker voor iemand die jarenlang geveinsd heeft op te komen voor de belangen van deze mensen, is het bijzonder om te horen en te zien dat hij het uitsluitend beschouwd als minderwaardig voetvolk.

  Maar ach! Juist dát is de PvdA, moeten we dan maar denken!

 15. 22

  @ Marian

  Ik geloof toch dat we ook mooie voorbeelden van andere partijen hebben. En je punt is?

  Hunnie doen het ook?

  Heb ik je religie onheus bejegend?

 16. 23

  Nee hoor. Ik beschouw mezelf niet links en niet rechts. Soms lijkt het weleens dat rechts altijd commentaar heeft op links met het idee van jij bent links dus mag het helemaal niet. Terwijl links gewoon zegt het mag niet of je nou links of rechts bent. Maar we zijn allemaal mensen en iedereen maakt weleens foute keuzes.