KORT | Late bekeerling

Joram van Klaveren heeft zich bekeerd tot de islam, zo viel vanmiddag in NRC te lezen. Na Arnoud van Doorn is het de tweede ex-PVV’er die omzwaait als Paulus op weg naar Damascus en nu omarmt wat hij voorheen bestreed.

‘De move van Joram van klaveren laat zien hoe dicht conservatieven met de grootste islamkritiek staan bij de religie waar ze zo bang voor zijn,’ merkt wetenschapsjournalist Jop de Vrieze er droogjes over op.

Dat is een rake observatie: Thierry Baudet komt met zijn chauvinistische overtuigingen over wat ‘de vrouwtjes’ ten diepste willen (een man die de leiding neemt) en zijn verheerlijking van masculiene waarden en gedragingen een aardig eind in de richting van patriarchale overtuigingen die in de door islam gestempelde regio’s nog altijd gemeengoed zijn.

En ik heb me laten vertellen dat de inzichten van Jordan Peterson in het Midden-Oosten door conservatieve geestelijken instemmend worden aangehaald: ‘Ziet u wel, een wereldberoemd psycholoog zegt het óók!’

Ziet u het al voor zich, dat uitgerekend de ideologische kampioenen van de existentiële angst over de houdbaarheid van de Westerse bescha-ving, degenenen die voortdurend nagelbijten over de ondergang van het Avondland, zich één voor één bekeren tot de godsdienst waar ze zo zenuwachtig over doen?

Dan zou Houellebecqs Soumission op een bepaalde manier toch nog profetisch blijken.

 

 1. 2

  Het valt dan wel weer ironisch te noemen dat je nu uitgerekend Maajid Nawaz aanhaalt in het verband van uitersten die elkaar raken, want die heeft er geen enkel probleem mee zich te encanailleren met verkapte witte supremacisten als Douglas Murray en Sam Harris.

  Ook een late bekeerling trouwens. Eerst tot Hizb ut Tahrir en vervolgens toen het hem uitkwam tot het liberalisme. Hij zou effectiever zijn als ‘ie niet zo opportunistisch overkwam.

 2. 6

  Resistance is futile, you will be assimulated

  Een opmerkelijke stap. Kan vanuit hier niet goed voelen wat er achter zit.

  Natuurlijk is links er ook nog, maar links heeft eigenlijk (nog) geen antwoord lijkt het.

 3. 7

  @2: dat woord dat je gebruikt betekent inlaten met. Tjonge @Prediker doe niet zo overdreven. Niet doen alsof populistisch rechts besmettelijk is. Ik ga toch ook om met linkse mensen. Is dat dan ook besmettelijk?

 4. 10

  @9 Pas je wel een beetje op, Johan? Voordat je het weet heeft het bekeringsvirus jou ook te pakken…

  Je valt gezien je rechts-reactionaire opvattingen namelijk juist in de demografische niche die blijkbaar gevoelig is voor een draai van 180 graden richting het uitspreken van de sjahada.

 5. 11

  Joker Joram heeft zich in koran verdiept en is van gedachten veranderd:
  Voor die tijd heeft hij heeft dus zonder enige vorm van kennis lopen lullen.
  Erg gebruikelijk voor de volgelingen van de peroxide-ariër en andere populisten.

  “Zalig” zijn de ongelovigen/”dwaalleerlozen”.
  ;-)

 6. 14

  En ik heb me laten vertellen dat de inzichten van Jordan Peterson in het Midden-Oosten door conservatieve geestelijken instemmend worden aangehaald: ‘Ziet u wel, een wereldberoemd psycholoog zegt het óók!’

  [citation needed]

 7. 16

  @12

  “U zou een reductio ad absurdum nog niet herkennen als u erover zou struikelen”

  Met je Ultrakekke Wikipedia-kennis!

  Joram bekeerde zich tot ‘de Islam’. De rest gaat jullie motherfuckers geen ene fuck aan. Joram kwam op een keerpunt in zijn leven, welke ‘wij allen’ dienen te respecteren en -ten alle tijde- te beschermen.

  Hebt uw Naaste lief, gaat ook op voor al dan niet activistische/ militante Atheisten. & proof me wrong, there.

  Is er ook maar iemand die ooit twijfelde aan een mogelijke reli bekering, van hen die juist daartegen ageerden, vanuit onbegrip/ omwetendheid?

  Debielrechts, heb ik (Atheist) types als Joram vaak genoemd. Joram heeft zijn vervolgpad (‘des levens’) gekozen. Geen rozenblaadjes, wel respect.

 8. 18

  @Prediker: ik heb vertrouwen in mezelf en ik ben ook niet bang ervoor dat ik makkelijk te switchen ben.

  En als ik zou switchen zal daar een belangrijk inzicht aan vooraf gaan. Een inzicht dat ik nu niet heb en waar ik me ook geen voorstelling van kan maken