KRAS | Gehoorzaam

Orthodoxe christenen menen op grond van hun Heilige Boek zich te mogen onttrekken aan de wereldse wet, constateerde mijn krant. Er sprak enige boosheid uit. Betweterigheid is een hinderlijk christelijk trekje waar de Romeinse keizers ook al bezwaar tegen hadden. De krant onderschatte het probleem. Progressieve christenen doen het namelijk net zo goed. Onlangs riepen die nog vanuit het vliegtuig naar vluchtelingen op Lesbos: ‘We gaan ze halen’. Deze vermetele poging tot ondermijning van het staatsgezag werd verijdeld. Maar toen ze hun privileges als hefboom gebruikten om twee Armeense kinderen hier te houden, dwongen ze de staat op de knieën.

Christenen zijn, met andere woorden, de nagel aan de doodskist van de gehoorzame samenleving. Of, nou ja, eigenlijk is de ongehoorzaamheid zelf niet het grootste probleem, maar het argument dat het Gods wil betreft. Dat komt toch altijd net wat dwingender over dan ‘het voelt gewoon niet goed’, zelfs bij mensen die ontkennen dat Gods wil bestaat. De vastberadenheid is beangstigend.

 1. 1

  Betweterigheid is een hinderlijk christelijk trekje

  Nee, dat is een hinderlijk religieus trekje, niet enkel christenen hebben daar een handje van.

 2. 3

  “Of, nou ja, eigenlijk is de ongehoorzaamheid zelf niet het grootste probleem, maar het argument dat het Gods wil betreft.” Daar hebben wel meer religies een probleem mee, helaas ook religies die Gods wil met geweld de samenleving proberen op te dringen.

 3. 4

  @0: Je kunt ze alleen niet allemaal op één en dezelfde hoop vegen. Er zijn christenen en gristenen. Papen en protestanten. Orthodoxen die de Statenvertaling letterlijk nemen want gods wil. Anderen die met naastenliefde schermen. En ook goddelozen vinden dat ze gelijk hebben.
  Maar Christian, wil je wel zo’n gehoorzame samenleving?

 4. 7

  @5 Dat vroeg ik me ook af, volgens beroept men zich vooral op de gulden regel, een praktische ethiek die religie overstijgt en ook gewoon het uitgangspunt is van het humanisme.

 5. 8

  Het is met name beangstigend dat de christengekkies een stuk vastberadener zijn over het weren van niet-homohaters van hun scholen dan het ophalen van vluchtelingen. Segers ging een stuk sneller door de bocht over het (niet) ophalen van minderjarige vluchtelingen dan over de anti-homo verklaring van zijn achterban.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren