KRAS | Europese bullshit

Foto: Opgelet, onderstaande tekst kan sporen van ironie bevatten
Serie:

Zoals u weet hangt de redding van de democratie in Europa af van uw nee-stem bij het Ukreferendum. Zoals u ook weet is dat bullshit. Dat het referendum relevant is, toont vooral het democratische tekort van Europa aan, waarbij een handjevol kiezers in één land besluitvorming kan tegenhouden waartegen de rest al lang ja gezegd heeft.

Ook bullshit is dat bij een Nederlands nee een soort Europees Armageddon dreigt. Wat u dan namelijk gaat zien is het lelijke gezicht van de democratie, met zijn achterkamertjes, hypocriet gedraai, oprekken van regels en de volledige trucendoos der volleerde charlatans, waarna onder veel boegeroep van het nee-legioentje alsnog gebeurt wat de meerderheid wil, namelijk dat het associatieverdrag met de Oekraïne doorgaat zoals gepland.

Reacties (32)

#1 Lutine

Geen stijl heeft een referendum weten te hypen wat officieel over het associatieverdrag gaat, maar in werkelijkheid een oprisping is van verwerpelijk nationalisme. De vraag van GS is dan ook: willen jullie mee gaan met ons “eigen volk eerst?”.

En verder dient het natuurlijk ter meerdere glorie van Jan Roos, Baudet en niet te vergeten Geen Stijl.

Het is volstrekt voorspelbaar dat de gehele GS meute als “daad van verzet” nee gaat stemmen. Een lachwekkende zaak als je er goed over nadenkt. Iedereen die ‘ja’ gaat stemmen legitimeert eigenlijk Neerlands onderbuik. Mijn advies: blijf lekker thuis.

Laat de nationalisten zich er maar op stuk lopen.

 • Volgende discussie
#2 Niels Nijsingh

@1 Juist! Het is alsof ons collectief een enorme roze microfoon onder de neus geduwd wordt. Ik doe lekker een Vogelaartje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Lutine

@2

En kijk eens wie zich nog meer bij “eigen volk eerst” heeft geschaard…

http://www.joop.nl/opinies/oekraine-niet-fijn-om-daarmee-geassocieerd-te-raken

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Toko Senang

De EU heeft de schijn ook wel tegen. Iedere uitbreiding of verdere integratie werd aangekondigd als een geweldige verbetering voor de inwoners van de EU. In de praktijk heeft de EEG vooral geZorg voor een sterkere conomie, omdat ze zorgden voor meer handel en minder economische barrières. De EU daarentegen zorgden vooral voor een politieke versterking. De Euro is gebruikt om de EU tot meer politieke samenwerking en integratie te dwingen. En veel economische voordelen zijn er niet door gekomen. De verdere uitbreiding met de Ukraine, een door en door corrupt land, zal weinig economische groei geven. En qua stabiliteit verwacht ik dat een land dat verdeeld is in een pro Russisch en een niet pro Russisch gedeelte, weinig zal toevoegen aan de EU.

Toen ik studeerde heb ik eens aan een afstudeerder gevraagd, na een briljant colloquium, wat de maatschappelijke relevantie was van zijn afstudeeronderzoek. Het bleef angstaanjagend stil. Een zelfde vraag aan de Europese commissie zou deze.fde stilte kunnen opleveren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Lutine

@4

Er is helemaal geen sprake van verdere uitbreiding met Oekraine.
Je bent volledig in de propaganda praat van Geen Stijl getrapt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Le Redoutable

Er is hier nog geen sprake van een democratisch tekort, dit referendum is immers slechts raadgevend. Uiteindelijk moet er een democratische meerderheid in de 2e kamer zijn om er Nederlands beleid van te maken. De vraag is dan blijven de partijen bij hun huidige standpunt of laten ze hun oren hangen naar het handjevol schreeuwlelijken van Geenstijl en de PVV? In dat geval kunnen we wel gaan spreken van een democratisch tekort. En dan moet nog maar blijken of de rest van Europa dat democratisch ook nog accepteert.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Lutine

@6

Het verdrag is al in werking getreden. En een stelletje schreeuwlelijken willen het teruggedraaid zien. Dat is eigenlijk de kwestie waar we tegen aan kijken. Wat we gaan zien is dat ‘nee’ sowieso een meerderheid oplevert en dat het vervolgens via het door Christian Jongeneel geschetste scenario afgehandeld gaat worden.

De populisten van PVV, SP en PvdD zullen moord en brand schreeuwen. Rare dingen roepen over de democratie, enz enz.
Op zich eigenlijk best vermakelijk. En om dat vermaak wat op te voeren zou het beter zijn als alleen de populisten naar de stembus trekken.

Heel erg voorspelbaar natuurlijk. Maar populisme en democratie verdragen elkaar nu eenmaal niet zo goed. Dus dan is het beter als de populisten een blauwtje lopen en de rest gewoon vanaf de zijlijn toe kijkt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 9″ Nails

@3: heb je ook nog enige inhoudelijke argumenten om het met Thieme oneens te zijn, of hou je het bij een guilty by association-drogredenering? Over simplistische onderbuikmeningen gesproken…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 HenkdeWaal

@6: Je draait de boel wel om. Het UKvedrag moet door alle lidstaten apart ondertekend worden. Ieder heeft dus een veto. Dat Nederland daar misschien, na een volksraadpleging, gebruik van maakt is democratisch en in overeenkomst met de rechtsstaat. Het staat de rest dan vrij te doen met UK wat ze willen, behalve de EU. Er is dus niets aan de hand.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Le Redoutable

@9 Het grootste deel hebben we al goedgekeurd (met een democratische meerderheid) en is al in werking. De laatste handtekening is slechts een formaliteit.

https://www.youtube.com/watch?v=oO5qDhgYMF4

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Lutine

@8

Thieme orakelt over kinderarbeid, mensenrechten, dierenwelzijn en milieuregels. Inhoudelijk heeft ze gelijk dat dat niet deugt.
Des te meer reden om handelsrelaties aan te gaan zodat we invloed kunnen uitoefenen op genoemde zaken.

Er denkt toch niemand dat de zaken daar verbeteren door niks te doen? Thieme zit in dezelfde nationalistische kramp als Geen stijl, maar dan wat slimmer verpakt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 HenkdeWaal

@11:
Jahoor, Thieme zit in een nationalistische kramp. Gaan we toch nog met een klapper het weekend in!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Lutine

@12

Thieme legt weinig gewicht in de schaal vrees ik.
Het moet vnl van de rechtspopulisten komen.
Misschien kan Dion Graus haar wel wat bij staan;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Krekel

#11: ”Thieme orakelt over kinderarbeid, mensenrechten, dierenwelzijn en milieuregels. Inhoudelijk heeft ze gelijk dat dat niet deugt.
Des te meer reden om handelsrelaties aan te gaan zodat we invloed kunnen uitoefenen op genoemde zaken.”

Dit argument adresseert Thieme nou juist in het slot van haar betoog:

Voorstanders schermen ermee dat het associatieverdrag Oekraïne verplicht om bepaalde wetten en productiestandaarden op den duur te verbeteren. Dat is echter een drogreden.

Zelfs bestaande regels worden nauwelijks gecontroleerd en gehandhaafd in Oekraïne.

Oorzaak daarvan is de heersende corruptie; ook dit jaar riep Transparency International Oekraïne uit tot corruptste land op het Europese continent. Dat geeft papieren regels erg weinig waarde. […]

Tot die tijd eten we ‘gewoon’ goedkope eieren uit legbatterijen en door kinderen gepote uien, waarvan de tranen in je ogen zouden moeten springen nog voordat je ze schoonmaakt.

Dit argument mag je ongeldig of gewoon niet goed vinden natuurlijk (en dan kan je het vast eenvoudig weerleggen, wat we dan ook van je verwachten) maar doen alsof je punt helemaal niet geadresseerd wordt en het domweg herhalen komt neer op jokken.

Helemaal eens met #8 dus. In beide kampen zitten zowel mensen die bereid zijn zinnig en inhoudelijk over de voors en tegens van het associatieakkoord te praten als simplistische onderbuikers die argumenten van de ander slechts proberen te overschreeuwen.

Tot nog toe wek je vooral de indruk dat jij tot die laatste groep behoort.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Lutine

@14

Uiteraard kan ik dat eenvoudig weerleggen. Spanje is ooit zelfs EU lid geworden ondanks het stierenvechten. Zouden de stierenvechten verdwijnen als we Spanje de rug hadden toegekeerd? Nee, natuurlijk niet. We hebben Spanje aanvaard inclusief dat stierenvechten. Door de opname in de Europese familie is de kans groter dat dat ooit afgeschaft wordt daar.

Maar bewustwording heeft wel tijd nodig.

En als we met Oekraine handelen kunnen we eisen stellen.
Kunnen we invloed uitoefenen om ze te bewegen diervriendelijker en kindvriendelijker te produceren.

Mijn conclusie is dan ook dat Thieme alleen een een beetje voor de buhne spreekt. Intelligente mensen prikken daar nu eenmaal doorheen….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Bolke

waarbij een handjevol kiezers in één land besluitvorming kan tegenhouden waartegen de rest al lang ja gezegd heeft.

Heb ik iets gemist, zijn er in andere EU landen dan al referenda over dit onderwerp geweest?

Kans is groot dat referenda over dit onderwerp in andere landen ook een nee laten zien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 børkbørkbørk

@16: Nee, je hebt niets gemist. Het is een standaardfrase uit het repertoire van het ja-kamp en ik snap ‘m niet. Want het democratische tekort dat het referendum aantoont is juist dat het besluit in alle andere landen in alle stilte genomen is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Lutine

@16

In ander landen hebben ze kennelijk niet zo veel van die nationalistische mafkezen als wij. Of niet de mogelijkheid tot referenda.

Hoe dan ook: we mogen ons best wel schamen in Europa dat we een referendum laten uitschrijven geinitieerd door Geen Stijl.
Dus laten we maar een niet al te grote mond hebben over de tekortkomingen van andere landen…..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 blanco

Het enige wat een duidelijk nee tegen het kankzinnige verdrag met Oekraïne laat zien is dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking genegeerd wordt en dat men vrolijk verder gaat op weg naar de ondergang. U wordt dan misschien duidelijk dat democratie en soevereiniteit al lang opgeofferd zijn ten gunste van multicultureel en dictatoriaal Brussel en haar nationale meelopers.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Lutine

@19

Ohh…u weet zo al wat de meerderheid van de Nederlandse bevolking wil? Heeft u ook aan die meerderheid gevraagd of ze het verdrag gelezen hebben?

;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Grûtte Pier

@1: Met je eens Lutine. Lekker thuis blijven.

En mocht onverhoopt de opkomst toch > 30% en een ‘Nee’ stem, ga ik d’r vanuit dat Rutte een grote middelvinger opsteekt naar de uitslag.
Tenzij Mark Rutte het sukkeltje van de EU wil zijn, en zelf die grote middelvinger van de rest van de EU krijgt :)

Langleve EU democratie *hiephoi*
(of kan NL zo’n verdrag weg vetoën?)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 beugwant

De kiezer heeft vijf mogelijkheden.
1- niet stemmen: betekent /care.
2- ja stemmen: argumenten jastemmers (ik word liever door de hond gebeten).
3- nee stemmen: argumenten neestemmers (ik word liever door de kat gebeten).
4- ongeldig stemmen (ik wil zelf bijten)
5- blanco stemmen.

Ik zit me serieus af te vragen hoe de politiek een blanco stem zal uitleggen. Vooral als het een significant aantal blijkt te zijn.

Door je neus te laten zien toon je wel aan dat je het belangrijk vindt dat je stem gehoord wordt. Mensen geven nog steeds hun leven voor algemeen kiesrecht, ik vind het te kostbaar om te verkwanselen. Ik zou voor veel meer dingen geraadpleegd willen worden; niet alleen dat hete hangijzer zo ver van mijn bed.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Lutine

@21

Als Rutte in de problemen komt, dan zit ik daar niet mee.
Ik denk het niet overigens. Maar ik heb geen enkele reden om het kabinet de helpende hand te reiken.

@22

Ik vind het in dit geval juist belangrijk om mijn stem niet te laten horen. Geen Stijl die mij naar de stembus jaagt? En dan hier op Sargasso klagen over GS?

Ik accepteer dat een deel van het volk ontevreden is over de EU en de EU graag de voet dwars wil zetten. Maar ik werk er op geen enkele manier aan mee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Dehnus

@19: En zelf vervullende profetie die ondergang. Maar goed dit komt uit de koker van mensen die denken dat ze met 10 gulden een hele boodschappen kar met boodschappen kochten en dat op Facebook propageren… dus ja… sta er niet verstelt van :).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Dehnus

@16: Dat of er wonen gewoon minder Putinminnende Rechtse Bolkes die het verdrag eerst lezen en dan “Ooh ja, daar gaat het over. Nee dat is geen Anti EU referendum waardig. Dank u onderwijs dat ik kan lezen!”

Vergeleken met Nederland “ME PIEMOL MOT ERGENS IN!”

Tja.. cultuur verschillen hè.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Toko Senang

@5: Het is de eerste stap tot lidmaatschap van de EU.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Mario

@26

Met nog een heeeeele lange weg te gaan, vooraleer ze zelfs maar mogen toetreden. Wat dat stelletje idiote dramaqueens van geenstijl/ geenpeil er ook van willen maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Lutine

@26

Dat hebben ze je wijs gemaakt.
Maar de realiteit kan daar geen rekening mee houden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Map
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Lutine

Kan je nagaan. 13 jaar terug en nu steggelen we nog steeds over een associatieverdrag. Laat staan EU lidmaatschap….

Verder: mocht Oekraine zich ontwikkelen tot een volwassen democratie, dan zijn ze wat mij betreft welkom. Hetzelfde geldt voor Turkije.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 ed

Stapt de UK uit de EU ? Dan is de kans op een WW3 minstens 3 keer zo groot . De geschiedenis herhaald zichzelf dan .Stapt Nederland ongeveer gelijkertijd uit de EU ,dan is er nog een keuze

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 analist

@26: Hellend vlak is een drogreden.

 • Vorige discussie