KRAS | Effectief demoniseren

Sinds er gisteravond een inspraaksessie plaatsvond die nog het meest weg had van een brallerige klucht van Toneelgroep Amsterdam, weet heel Nederland dat Steenbergen een ranzig verkrachtershol is waar je met goed fatsoen geen vrouwelijke vluchtelingen naartoe kunt sturen. Je mag aannemen dat de plaatselijke jeugd vreest er niet meer aan te pas te komen als die Syriërs met hun stadse manieren de meisjes om hun vinger winden – terwijl de beelden toch suggereerden dat enig nieuw bloed in de lokale genenpool geen kwaad zou kunnen.

Mocht u na het lezen van bovenstaande alinea verontwaardiging voelen opborrelen, maar niet direct iets snedigers weten te zeggen dan ‘je mag niet zo generaliseren’ of ‘boze burgers hebben altijd gelijk’, dan heb ik goed nieuws. U kunt zich in de reacties opgeven voor een cursus effectief demoniseren. U leert er incidenten opblazen, verzinsels voor waarheid laten doorgaan, laaghartig insinueren en nog veel meer. Wist u trouwens dat ze op de redactie van GeenStijl vijf keer per dag knielen voor een gipsbeeld van Voldemort met een blonde pruik op? Daar heeft een rochelende man in een parkeergarage me foto’s van laten zien.

 1. 1

  Volgens de burgemeester kwamen die hooligans van buiten Steenbergen, zo bericht Nu.nl.

  De burgemeester denkt dat een deel van de tegenstanders van buiten de gemeente komt. Hij zei in gesprek met Radio 1 dat hij denkt dat de negatieve sfeer bewust is gecreeërd.

  In de zaal werd ‘vol is vol’ of ‘azc nee’ gescandeerd. Een vrouw die voor een azc in Steenbergen was, werd uitgejoeld en uitgescholden. De burgemeester werd ook uitgejoeld. (…)

  Vos denkt dat door de sfeer in de zaal veel mensen zich niet durfden uit te spreken. “Ik sluit niet uit dat mensen bang zijn om iets te zeggen over dit thema. Dat zou jammer zijn, want dat is een succes voor degenen die daarop uit zijn.”

  Opvallend is dat Wilders via zijn twitteraccount deze meute nog verder ophitst. Kennelijk is dit dus inderdaad wat hij bedoelde met ‘kom in verzet’.

  Misschien is het nog te vroeg om dit als ‘knokploegen’ te omschrijven. Maar het scheelt niet veel meer. Het ex-raadslid dat zich tijdens de bijeenkomst uitsprak voor opvang van asielzoekers in Steenbergen werd zo’n beetje bedreigd met verkrachting; vorige week vloog er een steen door de ruit van haar voordeur; uit voorzorg had ze nu haar kinderen van 8 en 12 nu maar elders ondergebracht.

  Pure intimidatie van andersdenkenden. De fascistoïde trekken van xenofoob-rechts worden steeds zichtbaarder.

 2. 2

  Zeer terecht stuk. Wanneer je de dwazen ziet demonstreren in Rotterdam en Steenbergen schaam je je kapot. Het is jammer dat men niet met goede argumenten komt, die zijn er namelijk in overvloed. Het blijft elke keer steken op de “ik durf mijn vrouw en kinderen niet meer over straat te laten”. De domme meute overschreeuwt de mensen die tegen zijn maar wel normaal gekleed gaan, normale uitstraling hebben en goede argumenten normaal over kunnen brengen. Dat proces zou eerst plaats moeten vinden. Wanneer dan een deel buitenspel gezet wordt kun je in verzet komen. Nu wordt die fase overgeslagen.

  Enerzijds kan ik me daarbij wel wat voorstellen. Rechts-Conservatieven worden eigenlijk al sinds de jaren 90 niet gerepresenteerd. Echter, de overstap naar intimidatie en het schijnbaar stilzwijgende goedkeuren dat die idioten krijgen is een slechte zaak, ook voor rechts-conservatieven zoals ikzelf. Deze mafketel hoef ik niet aan mijn zijde. Ik heb me altijd uitgesproken tegen de AFA, Internationale Socialisten, beroepskrakers en ander tuig dat ambtenaren aanviel. Deze meute hoort in dat rijtje thuis. Voortaan keihard tegen optreden. Gewoon de ME met een lange lat eroverheen laten gaan.

 3. 3

  Rechts-Conservatieven worden eigenlijk al sinds de jaren 90 niet gerepresenteerd.

  Niet alleen heeft de politiek sinds de revolte Fortuyn op tal van niveau’s een breed aantal rechtspopulistische partijen gekend (de Leefbaren, lokale takken van de LPF, TON, 50+, PVV); het rechtspopulisme trekt partijen als CDA en VVD ook steeds meer naar rechts.

  Ik zie tegenwoordig stukken in kranten van VVD-raadsleden die je twintig jaar geleden enkel uit de mond van de CD of CP’86 zou hebben vernomen; dus waar heb je het over?

 4. 4

  @3:

  Ik heb het over rechts conservatieven, niet rechts populisme. dat zijn zeer verschillende dingen. Dat is zoiets als claimen dat echte Liberalen worden vertegenwoordigd door D66. Een gotspe dus.
  De PVV heeft nog nooit iets daadwerkelijk voor elkaar gekregen, dus die schuiven we ff van tafel voor t gemak. Kijk dan bijv naar de VVD en CDA. Beiden voerden campagne voor het verdrag van Lissabon. Een echte conservatief zal nooit macht afstaan, want macht is het middel om je voorbestaan te verzekeren (heel kort door de bocht). En zo zijn er tal van voorbeelden, decennialang bezuinigen op het leger, democratisering van het onderwijs, vluchtelingenbeleid, de EU sinds 1992 (of de ondergang van de EG zo je wilt) et cetera…
  MBT tot de vluchtelingen. Voor de oorlog bijv. controleerde de Nederlandse staat of vluchtelingen wel of niet de grens over mochten. Mochten ze dat wel, dan waren ze vervolgens afhankelijk van de inzet van vrijwilligers en donoren. De staat was dus baas over zijn grens, maar het was aan de bevolking om die mensen op te vangen. Men wilt humaan zijn, handel er dan ook na. Dat was de gedachte, en een heel nette vind ik. Dat zie je tegenwoordig helemaal niet terug.

 5. 5

  @4: “Dat is zoiets als claimen dat echte Liberalen worden vertegenwoordigd door D66.”
  Noem je toch de meest liberale partij van Nederland. En ja, rechts-conservatieven worden electoraal prima bediend in Nederland: Keuze uit vier smaakjes, al naar gelang je hang naar religie of populisme: SGP, CDA, VVD en PVV: Altijd regeringsdeelname.

  “het verdrag van Lissabon”
  Een glorieuze overwinning voor de conservatieven, want het legt de bestaande machtsverhoudingen in de EU (in conservatief voordeel) vast. Het lukt zelfs om de conservatieve ideologie in het document te verankeren, terwijl het document ook garandeert dat het vrijwel onwijzigbaar is.

 6. 6

  @5:

  Laten we eens een factor nemen waarover alle conservatieven het wel eens zijn. Eigendom. Een inbreuk maken op privé eigendom is alles behalve conservatief.
  Of anders autoriteit. Welke partij staat daar nog voor?
  Of wat dacht je van het pragmatisme en realisme in ons buitenlands beleid? Dat natuurlijk helemaal overboord gegooid.

  “Een glorieuze overwinning voor de conservatieven”

  Je bedoelt de socialisten en christen-democraten natuurlijk. De conservatieven zaten helemaal niet aan tafel. En welke ideologie staat er in dat document? Lekker conservatief soevereiniteit opgeven zeker? pfff

 7. 8

  @2:
  “Rechts-Conservatieven worden eigenlijk al sinds de jaren 90 niet gerepresenteerd.”

  Het moet niet veel gekker worden. Volgens mij hebben de rechts-conservatieven juist een enorme opmars gemaakt sinds de jaren ’90. Zoveel zelfs, dat ze al twee kabinetten lang in de regering zittten.

 8. 9

  @6

  En welke ideologie staat er in dat document?

  De ideologie van de vrijhandel, de markt, de commercie. Dat is namelijk de ideologie die al een jaar of dertig de EU domineert. De vraag: is dat conservatief of socialistisch / christendemocratisch?

 9. 10

  @4

  De PVV heeft nog nooit iets daadwerkelijk voor elkaar gekregen, dus die schuiven we ff van tafel voor t gemak.

  In de tweede kamer krijgt de PVV idd niet veel voor elkaar.
  En de kans dat ze ooit gaan regeren is ongeveer net zo groot als de kans dat ze 76 zetels halen.

  Maar…..

  De tweede kamer wordt wel als decor gebruikt door de PVV om te laten zien hoe hufterigheid er uit ziet. Kennelijk is hufterigheid de vorm van verzet van populistisch rechts.

  Ik begrijp het ook niet zo goed. Moeten de asielzoekers onze ‘normen en waarden’ overnemen? En zijn die normen en waarden dan hufterigheid? Is de Nederlandse cultuur dat je op inspraakavonden een vrouwelijke spreekster onderbreekt met “Daar moet een piemel in”? Om vervolgens asielzoekers er van te betichten dat ze zo’ n beetje verkrachtend door de stad trekken?

  Begrijp me goed. Om hufterigheid en haat te zaaien is een vruchtbare bodem nodig. De schuld alleen bij de PVV leggen gaat te ver. Maar zo langzamerhand is er wel sprake van een tsunami van Wilders-kloontjes…..

 10. 15

  @6: De socialisten hebben in dat verdrag totaal verloren. Alleen liberalen (inclusief conservatief-liberalen) en christendemocraten (= religieuze conservatieven) wisten hun punten op papier te krijgen. Daar zat vooral veel lekkers tussen in de zin van het terugdringen van de overheid (altijd gunstig voor conservatieven, die zo immers makkelijker de bestaande posities kunnen behouden via de weg van het geld).

  @11: Volgens mij hebben ze nooit alleen geregeerd (en de laatste elf jaar zelfs geen premier geleverd, dat was steeds een conservatief), moest altijd minstens één rechts-conservatieve partij meeregeren (en soms zelfs twee, zonder PvdA). Je vergeet trouwens Balkenende II en III, zonder PvdA, maar met twee rechts-conservatieve partijen (en als je iets verder terugkijkt zijn daar nog Balk I en II, met respectievelijk 3 en 2 rechts-conservatieve regeringspartijen). Sinds het einde van Paars is regeren in Nederland één groot rechts-conservatief feestje geweest.

 11. 16

  Alles wat een leerkracht op het schoolplein met lede ogen ziet misgaan, is politiek kapitaal geworden. Met lede ogen? Ja, grijp dan toch in, zou je zeggen. Schop de mensen een geweten!

 12. 17

  Sinds het einde van Paars is regeren in Nederland één groot rechts-conservatief feestje geweest.

  @15 Met een onderbreking van Balkenende IV (22 februari 2007 tot 20 februari 2010) waar de PvdA nog daadwerkelijk linkse dingetjes mocht doen (wie herinnert zich de Vogelaarwijken niet? En de toeslag op de kinderopvang?)

  Maar ook de PvdA lijkt met name op het integratievraagstuk flink naar rechts te zijn opgeschoven. En economisch gezien zou ik de PvdA inmiddels eerder als sociaal-liberaal willen omschrijven dan als ‘links’.

  Maar voor het overige heb je wat mij betreft gelijk, alleen definieert Nonkel conservatief-rechts zeer nauw:

  Wat hij beschrijft komt neer op het ideaal van de nachtwakersstaat, belasting is diefstal, politie heeft geweldsmonopolie om bezit te beschermen, liefdadigheid moet maar privaat geregeld worden. Het komt op mij over als minarchistisch libertarisme.

 13. 18

  @7: Ach, ik meende dat op deze manier laaghartig insinueren hier wel voor humor door kon gaan. Note to self: volgende keer het [/satire] niet vergeten.

 14. 20

  Yep,
  ‘De knop is om’

  Dit jaar is het jaar van het gepeupel.
  Van de angstige kleinburger, de onderbuikjes gaan los.
  En dat ook in de rest van Europa, waar voorheen discussies, over Islam, immigratie, financiele crisis en het Europese project (die zaken zijn aan elkaar gekoppeld) nog gevoerd werden door opinieleiders zoals politici, schrijvers van populaire blogs, krant en tv/radio journalisten, spoelen de opinies nu door de straten,
  schaamteloos.
  Alsof aangeleerde omgangsvormen, een zekere beleefdheid, opletten op je taalgebruik, ineens weggeslagen zijn.
  Het werkelijk schaamteloos etaleren van je angsten en je domheid, van volkomen opgeblazen verkrachtingsfantasieen en daar ‘rustig’ zelfs spandoeken mee volkladden, dat is iets wat ik nog nooit heb meegemaakt, en dat baart me zorgen, flinke zorgen.

  Eén van de oorzaken, mijnsinziens een belangrijke en misschien wel de belangrijkste, is de volstrekte onmacht van onze politici om het Islam debat te durven voeren, geen serieuze poging nog iets van de EU te maken alsof dat een ver van m’n bed show is en het gevoel te geven dat ze volkomen overrompeld zijn door de vluchtelingen stroom.
  En het gepeupel voelt dat

 15. 21

  Mooie naam Christian. Mag je allemaal zeggen en vinden. Maar het verandert helemaal niets aan het feit dat tweederde van de Nederlanders meer migranten niet ziet zitten en een groot deel daarvan die migranten niet zal accepteren. En niets wat jij vindt of zegt, geen enkele economische boom zal dat veranderen. Identiteit daar gaat het om. Hoe graag jij ook anders zou willen is dat een recept voor gedoe.

 16. 22

  @vander F: Je maakt je inmiddels grote zorgen. Wat moet ik doen om je echt angstig te maken?

  Net zo angstig als de kleinburgers?

  Je bent dan minder alleen.

 17. 26

  Je kunt het ook anders zien. Er zijn overal in het land van dit soort bijeenkomsten geweest, daar heb ik dit soort malloten niet gezien. De gemeente Steenbergen telt 23000 mensen, als daarvan 1% is komen op te dagen (wat extreem veel is), vult dat de halve zaal. De rest moet dus van elders zijn gekomen. Oftewel: blijkbaar is semi-georganiseerd extreem-rechts zo slecht georganiseerd en bovendien zo marginaal dat dit alles is wat ze hebben weten op te trommelen.

 18. 27

  @26: Extreem rechts heeft, vergelijk het met de SGP, jarenlang een kleine, maar vaste schare discipelen gekend. Zelf onwrikbaar, maar met weinig aantrekkingskracht op de rest van Nederland.
  Daarin is een kentering gekomen. Extreem rechts gebruikt alle ophef om zich groter te doen woekeren. NVU flyers die voor het oog van de NOS camera gretig aftrek vinden, rassentheorieën die door pegida-aanhangers worden verdedigd, voorposters die meelopen met spandoeken en zo maar voort.
  Niet een onmachtig clubje marginalen, eerder een ontwikkeling die nauwlettend in de gaten gehouden moet worden, of liever nog, in de kiem gesmoord.

 19. 28

  En dan te bedenken dat Steenbergen geen AZC heeft en er ook geen plant. Enkel inspraak gaf over de vraag of ze dit beleid in de toekomst wijzigen kunnen (moeten)

 20. 29

  @ 24. Absoluut. Een moslim als buur trek ik echt niet. Godzijdank woon ik op een plek waar dat niet aan de orde is. Maar ik kan mij de wanhoop van mensen die wat hun buren betreft van de gemeente afhankelijk zijn heel goed voorstellen. Mij rest niets dan de Gandhi methode van non-coöperatie. En PVV stemmen. Iets anders gaat mij te ver. Maar ik kan je verklappen dat welhaast iedereen in mijn omgeving, allemaal academisch opgeleid, deze influx van moslims totaal niet ziet zitten. We zijn nou eenmaal niet allemaal zo emphatisch begaafd als Christian die binnenkort met een nickname door het leven moet. Vroeger of later gaat dit heel erg fout. Ik zal er geen traan om laten tbh.

 21. 30

  @29.

  Ik heb moslims als buur, en ik hoef ze niet te trekken. Het zijn hele prettige buren, zelfs een kerstkaart gekregen. En de mooie buurvrouw van 20 lentes jong doet haar hoofddoek af als het te warm is. Gelukkig dat Wilders het niet weet, want die vertelt alleen maar leugens. Zijn vriendinnetje is er vroeger met een Mocro vandoor gegaan, de loser. En dan gaat ie zijn emotionele haat over het volk uitblazen, zagen we bij Hitler ook met zijn ene teeltbal.