KRAS | Documentaire

Foto: Opgelet, onderstaande tekst kan sporen van ironie bevatten
Serie:

Jesse Klaver huurde een documentairemaker van naam in om zijn campagne vast te leggen. Die documentairemaker dacht: hier zit een echte documentaire in. Hij maakte de documentaire. De Vara wilde hem uitzenden. Toen brak de pleuris uit. Toen zond de Vara de documentaire niet uit. Want niet onafhankelijk gemaakt. Maar als zelfs de Vara niet meer schaamteloze linkse propaganda op de telebuis mag brengen, wie dan nog wel?

Laat dit de les zijn voor de Jessias: stop met dat transparante gedoe. Weiger media te woord te staan, schoffeer ze, houd ze af, passeer ze links en rechts via Facebook en Twitter. Dan komt er vanzelf een onafhankelijke journalist op zijn blote knieën naar je toe en mag je zelf bepalen welke vragen over je poezen zijn toegestaan.

Reacties (11)

#1 Janos

Mooi geschreven.

 • Volgende discussie
#2 Lutine

Maar als zelfs de Vara niet meer schaamteloze linkse propaganda op de telebuis mag brengen, wie dan nog wel?

Was het niet BNN? Niet dat het er toe doet hoor. Ik zat ook niet op de documentaire te wachten. Maar wat me het meest stoort is dat populistisch rechts op de een of andere manier invloed uitoefent op ledenomroepen. Dat zijn Erdogan praktijken! (geen ironie) Het kan toch niet zo zijn dat populistisch rechts al zo machtig is dat zij invloed heeft op een ledenomroep? Zijn de leden daar niet de baas? Die hun lidmaatschap kunnen op zeggen of juist lid kunnen worden om deze reden?

Ik bespeur een glijdende schaal in onze persvrijheid. Zend uit die documentaire!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Wilco

Het enige terechte argument wat ik tot nu toe heb gehoord in deze discussie is dat de documentairemaker, vanwege zijn verbondenheid met GroenLinks, actief de keuze heeft kunnen maken wanneer wel en niet te filmen. En dat dat anders zou kunnen zijn bij een documentairemaker die los van GroenLinks zou opereren. Waar dan weer tegenover staat dat hij juist door zijn binding meer toegang had.

Maar goed: dit argument zou hout snijden bij de keuze om de documentaire niet te kopen, of niet op het uitzendschema te zetten. Dit argument achteraf gebruiken na een storm van rechtse kritiek op de uitzending van de documentaire geeft vooral aan hoe incompetent BNNVARA is geweest, zowel bij de keuze om hem uit te zenden, als bij de keuze om dat toch niet te doen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Le Redoutable

Ze mochten wel, alleen trokken ze de “documentaire” zelf terug toen andere media de feiten boven water haalde. Waarschijnlijk bang dat deze uiteindelijk averechts zou werken.

Deze beslissing is maar goed ook we zitten we in Nederland niet te wachten op dit soort Berlusconi praktijken. Zend hem maar uit in de “Zendtijd voor politieke partijen” die is daar voor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Reinaert

@ 4, Onzin men wist wie de maker was en kende zijn achtergrond.
Los daarvan, misschien kan de VPRO de docu kopen en uitzenden of de maker de docu op een site zetten. Dit ongeacht de kwaliteit, maar alleen om de bruinhemden dwars te zitten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Amateur Commenter

@3: Meer toegang? Daar ben ik het niet mee eens, als je eenmaal op de loonlijst staat dan is in een standaard contract je productie eigendom van de werkgever. Meer toegang tot wat Groenlinks je wil laten zien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 tigger

@4:
Heb je ook een linkje waaruit je verontwaardiging blijkt n.a.v. het poezeninterview door Jinek met Wilders?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 beugwant

De Vara is de PvdA op tv. Dan is het toch niet verwonderlijk dat die ook draaikont naar neoliberaal?
Wel opmerkelijk is dat de bioscoopvertoning óók niet doorgaat. Ik dacht dat dat er los van staat.
Staat het al op Youtube?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Lutine

@8
http://www.nu.nl/media/4897067/documentaire-jesse-klaver-nergens-uitgezonden.html

De documentaire Jesse over GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver, zal nergens te zien zijn. De film wordt niet alleen niet uitgezonden op televisie, maar zal ook niet in de bioscoop verschijnen of op YouTube worden gezet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Folkward

Ik vind het een erg rare en laffe keuze van BNNVARA.

BNNVARA en NPO kunnen desondanks niet uitsluiten dat er twijfel kan ontstaan rond de journalistieke onafhankelijkheid van de film.

Dus omdat er twijfel kan ontstaan wordt de film in zijn geheel niet vrijgegeven. Het is of het een of het ander. Of Joey Boink is een integere journalist, of Joey Boink zit Jesse Klaver te pijpen, dit halfslachtige gedoe is gewoon bullshit. Het is daarnaast ook raar dat kijkers dat niet voor zichzelf zouden mogen bepalen.

Ik kan begrijpen dat ze af willen zien van het uitzenden van de film op de NPO, maar dit zo angstvallig in de kast stoppen heeft nu echt wel de lucht van een censuur (ja, censuur is staatswege, dus echte censuur is dit niet). Niemand mag het zien. Welkom in de politiek-correcte rechtse realiteit anno nu.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 KJH

Ik vind: ze doen maar. Inderdaad, als zelfs de VARA geen linkse propaganda meer mag uitzenden, dan hebben we het einde van het omroepstelsel wel bereikt (was toch al zo, naar mijn mening – doek maar op die handel, maar die staat los van dit affefietje).

 • Vorige discussie