Foto: Joan (cc)

Vandaag in Kunst Op Zondag: kan kunst leven van de wind?
Begin oktober zei minister Verhagen dat hij in 2020 het aantal windmolens verdriedubbeld te wil zien. Dat is het mooie van Verhagen: altijd tegen de wind in. Want zo enthousiast is men her en der nou ook weer niet over windmolens. De kunst is de mensen te overtuigen van de voordelen, maar wie wil er nou een windmolenpark naast zijn huis?

Wellicht is er hier een toekomst weggelegd voor kinetische sculpturen. Voor renderende energielevering nog te veel kunst en te weinig economie. En, toegegeven, de meeste kinetische windsculpturen zijn neit meer dan veredelde torenhaantjes of windmobielen. Ze maken gebruik van de wind, zonder iets terug te leveren. Een nauwere samenwerking tussen kunst en wetenschap kan soelaas bieden. Wie wil er nou niet een fraai kunstwerk naast zijn huis?

Jeffrey Laudenslager

Meer na de break….
David Tonnesen

onbekend

Anthony Howe

Recycling en windenergie.

Ned Kahn, architectuur.

Ned Kahn, windgevels, in Nederland te zien op het gebouw van Rijkswaterstaat te Utrecht. Eeen waaiende gevel moet toch een heel gebouw van energie kunnen voorzien?

Meer ‘kinetic wind art’:
Bert Schoeren (NL); Erick de Lyon (NL); Ralfonso Gschwend (Zwitserland); Francois Hameury (Frankrijk) / video; Theo Jansen (NL).

Reacties (8)

#1 L.Brusselman
  • Volgende discussie
#1.1 P.J. Cokema - Reactie op #1

Nuttige aanvulling. Ik heb altijd gedacht dat deze panelen electrisch aangedreven werden. Niet dus. Dank voor de toevoeging.

#2 piet de nuttige idioot

vooral Theo Jansen, dat vind ik zo mooi…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Share - Reactie op #2

Ja maar Theo Jansen is de uitzondering op de regel dat dit geen kunst is :)
De rest van de voorbeelden komt op mij eerder over als een soort veredelde kroegsport. Mais bon, zoals @001 aantoont, het troosteloze rotterdam is dan wel weer erg geschikt voor dit soort kermis. Immers, als het daar staat dan staat het tenminste niet op plekken waar ík kom :)

#2.2 piet de nuttige idioot - Reactie op #2.1

ik vind die 3e en 4e toch ook wel mooi, vooral met die wisselende perspectieven. Maar idd, Theo Jansen staat op eenzame hoogte als het over ‘kinetic sculptures’ gaat…

#2.3 P.J. Cokema - Reactie op #2.2

Met die wandelende beesten opent Jansen de weg naar de mobiele energieleverancier. Of iedereen ook zo’n monster aan de deur, bij de scootmobiel of electrische auto langs de weg wil hebben?
Ik vind die gevels van Ned Kahn wel wat hebben. Misschien wel te complex om van zo’n kunstwerk ook een energieleverancier te maken. Bovendien: er hoeft maar 1 wieltje of draadje kapot te gaan en hoe speur je dan de stroomstoring op?

#2.4 piet de nuttige idioot - Reactie op #2.3

Eigenlijk vind ik ze allemaal wel wat hebben, om verschillende redenen. Die eerste vooral om die ogenschijnlijk onmogelijke balans van die onderdelen, die toch alleen maar rusten op het onderliggende deel. Heel spannend. Bijna allemaal, die vis is wel mooi, maar voegt niet zoveel toe. De volgende twee heb ik al geprezen, en de toegevoegde waarde van dat recycling/windenergie-ding zit ´m in de educatieve functie, als ik het goed begrepen heb is dat gemaakt met de hulp van schoolkinderen.
En inderdaad die gevel, met dat soort dingen moet volgens mij energie voor zo´n gebouw op te wekken zijn, per deel misschien weinig, maar het zijn er wel een heleboel. En storingen moeten volgens mij in deze digitale tijden makkelijk te traceren zijn.

En dan heb ik nog niet eens je linkjes gecheckt, Theo Jansen hoefde niet, want daar ben ik sowieso al helemaal ondersteboven van. ´t Is hier nu tijd voor de apéro, eten en het digestief. Een paar uur later ga ik die linkjes wel weer bekijken (en hopelijk aanvullingen van anderen), daarna heb ik misschien wel weer wat te zeuren. Of toe te juichen…