Eigenlijk ging het in de vorige KOZ net zoveel over licht als over schaduw. Onlosmakelijk met elkaar verbonden verschijningen. Of kunst iets toevoegt aan de verlichting van de wereld, daar wordt verschillend over gedacht. Er zijn kunstenaars die letterlijk een poging doen ons bij te lichten.
Licht schilderen.
De oud Hollandse meesters zijn wereldberoemd om hun lichte streken. Het winterse licht van Hendrick Avercamp.
Een oude meesters in het licht.
De techniek van licht schilderen gaat met de tijd mee. Bij light painting of light drawing komt geen kwast meer kijken. De fotocamera, lichtvanger bij uitstek, wordt al vanaf 1914 gehanteerd om vormen te vangen, die door combineren van sluitertijd en licht ontstaan. Gjon Mili, fotograaf voor het magazine Life, bezocht in 1949 Picasso, die met een kleine zaklamp aan het werk ging. Mili hield de sluiter open.
Nieuwe meesters in het licht.
Jörg Miedza en Jan Wöllert, het Duitse duo van LAPP-Pro, maken Light Graffiti.
Het nieuwe lichtschilderen is overigens een kunstje dat ook binnen jouw handbereik ligt. Zie wat de Japanner met zijn i-phone doet.
Licht en architectuur.
Door de vele lichtreclames valt het nauwelijks meer op, maar in de openbare ruimte is ook nog echt kunstlicht te zien. De Nederlander Peter Struycken is een van de hedendaagse meesters van licht.
De Amerikaan Leo Villareal maakte ‘Multiverse’, een groot en complexe lichtsculptuur, waar je doorheen loopt, als je in de National Gallery of Art in Washington van de ene vleugel van het gebouw naar de andere oversteekt.
Licht installeren.
Mocht je thuis een lampje moeten vervangen, huur dan eens een lichtkunstenaar in. Hier een lichtsculptuur van Anthony McCall, in de Hangar Bicocca in Milaan (2009).
Interactief licht.
Als je kinderen thuis weer eens met de lichtknoppen zitten te spelen, bedenk dan er een groot interactieve kunstenaar uit kan groeien. Hier een kinetisch, interactief lichtwerk van Lila Maya en James Rouvelle.
Meer kunstlicht op Glow Eindhoven, dat jaarlijks een lichtkunstfestival houdt. Dit jaar was daar ‘Schoonheid van stagnatie’ (Michel Sulk) te zien.
Verder: Op lichtontwerpen.nl meer Nederlandse kunstenaars, die voor theaters en musea werken. Kijk ook eens bij de Oostenrijkse Light Art Biennale. Bezoek in het Duitse Unna eens het Centrum voor Internationale Lichtkunst. Jammer dat het enige lichtkunstmuseum van Nederland het licht heeft moeten uitdoen.
De afbeelding boven dit artikel is van Jason Krugman – Living Objects, waaronder uit ledlampjes opgebouwde figuren.
Reacties (5)
Mooi.
Het eerste grote licht-kunstwerk wat ik ooit zag was – begin jaren 90, kort na de installatie – Sky’s the Limit (1987) van Michael Hayden. Toen een overweldigende ervaring.
“De fotocamera, lichtvanger bij uitstek, wordt al vanaf 1914 gehanteerd om vormen te vangen, die door combineren van sluitertijd en licht ontstaan”
Ik heb een beetje moeite met die zin. ‘Lightpainting’ zou ik eerder omschrijven als ‘beweging vangen’. ‘Vormen vangen’ werd al honderden jaren gedaan met de camera obscura. Dat licht vastleggen op gevoelige plaat is een meer recente uitvinding, overigens ook al lang voor 1914.
Sorry, wat een waanzinnig slecht geschreven stuk vol Gaaikemismen. Kunsthistorisch raakt het kant noch wal. Volgende keer graag beter.
@0 Ik ben weer blij met een lichtvoetige portie kunst deze zondag!
Leuk artikel