KORT | Huiseigenaren gaan 9 cent per maand te veel betalen

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022

ANALYSE - Jaarlijkse ophef bij Vereniging Eigen Huis over de OZB-verhoging. Deze is dit jaar gemiddeld 3,4% en dat is meer dan de ‘afgesproken’ verhoging van maximaal 3%. Met andere woorden wordt er gemiddeld 4 promille te veel OZB gevraagd door gemeenten (door het dák).

Omdat VEH zo vriendelijk is om de data te publiceren (CSV) uit het onderzoek, kun je uitrekenen dat de gemiddelde heffing dit jaar – niet gewogen naar aantal inwoners per gemeente – precies 280,55 euro bedraagt. En dat is 4 promille te hoog, wat één euro en twaalf cent is. Per maand betaalt een huishouden dus al gauw 9 à 10 cent TE VEEL. Dát zijn nog eens bedragen waar de verhuurdersheffing bij verbleekt.

Wat verder opvalt aan het onderzoek is dat er gemiddelde OZB-bedragen in staan, waar ik had verwacht dat het OZB-percentage zou worden vergeleken zoals voorgaande jaren steeds werd gedaan. Het geeft ook sterk de indruk dat hier op basis van steekproeven een gemiddelde aanslag is bepaald, waarbij de gemiddelde WOZ-waarde van de respondenten een rol kan spelen – en dus de cijfers zouden kunnen vertekenen. In de tekst en uitleg van VEH is hierover niets te vinden, dus wat mij betreft is het tricky data om conclusies uit te trekken.

Via Woningmarktcijfers

Reacties (9)

#1 Letaupe

Ik zou verwacht hebben dat de vereniging eigen huis zou klagen over:
(1) de lage bijtelling eigenwoningforfait die eigenlijk 4% zou moeten zijn;
(2) de nog steeds bestaande wet Hillen die deze bijtelling ( ten dele) kwijtscheldt bij (een lage )/geen hypotheekschuld.

De huurder mag op de langere termijn 4,5 % zogenaamd marktconforme huur gaan betalen.

 • Volgende discussie
#2 Richard

9 cent?

Dat lijkt mij niet juist. Volgens mij is mijn huis mijn eigendom en heb ik al belasting betaald over het geld dat ik voor de aflossing moet dokken. Het hele ide van woz is shaky to start with!

Flauw hoor, lieve zeurgasso kneitertjes.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 su

9 cent? Da’s bijna een halve kwartje van Kok!11!

/rechtsgekkie

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Inca

@2, geloof ik niks van, dat je huis totaal jouw eigendom is en betaald van zelfverdiende en keurig belaste inkomsten. Hoeveel hypotheekvrije huizen zijn er in Nederland?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Henk van S tot S

Is het niet handiger om de cijfers per gemeente te geven?
Onderstaande is een quote van http://blog.kadasterdata.nl/woz-waarde-daalt-ozb-tarief-stijgt-in-2015/

Het onderzoek betreft een steekproef onder 109 gemeenten. De OZB loopt al een aantal jaar flink op. Sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2010 is deze belasting in veel plaatsen behoorlijk gestegen. Binnen de steekproef springt de gemeente Zevenaar er bovenuit. Daar stijgt de OZB volgend jaar met 16% en gaat een gemiddelde huiseigenaar bijna € 40,- meer betalen, aldus de VEH. Ook Helmond (15%) en Uitgeest (11%) verhogen de OZB volgend jaar fors. Grootste dalers zijn de gemeenten Arnhem, waar de OZB volgend jaar met ruim 7% daalt en Rhenen met 4,5% lagere belasting.

Aardig verschillen/verschuivingen in sommige gemeente ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 tigger

Het stijgt al 4 jaar meer dan de afgesproken 3%:
http://www.nu.nl/geldzaken/4003684/ozb-stijgt-vierde-jaar-rij-harder-dan-afgesproken.html
Even snel rekenen met een inflatie van de afgelopen 4 jaar van 1% (en wetende dat veel lonen zelfs dit niet halen), kom ik op een lastenverzwaring van 8% in vier jaar gecorrigeerd voor inflatie. Dan hebben we het ineens over ongeveer 2 euro per maand.
*verder geen mening*

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Amateur Commenter

Maar waarom daalt deze dan niet in een tijd waarin kantoren en huizen onverkoopbaar zijn?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Henk van S tot S

@7:
Redelijke kans dat het aan verhoging van tarieven per € X-duizend ligt ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 tigger

@redactie
Zou het aardig zijn om de gemeentelijke lasten eens langs de lat van de lokale politieke kleur te leggen? Geeft wellicht een mooie indruk over hoe goed de politieke partijen op hun “huishoudboekje” passen.

 • Vorige discussie