Kort | Het glazen plafond

DATA - De verdeling van (bruto) inkomen uitgesplitst naar mannen en vrouwen laat zien dat er nog heel veel moet gebeuren voor de vrouwen een gelijkwaardige positie hebben. Het glazen plafond zit al bij 40.000 euro per jaar.
brutoinkomenverdeling_475

Er zijn nog veel meer interessante zaken te ontdekken in deze grafieken.

De grafieken zijn tot ons gekomen via een online gezette presentatie van CBS-mensen. Ze maken in de toelichting over hoe big data te visualiseren, gebruik van de ruwe data die ze daar beschikbaar hebben over de inkomens van alle Nederlanders (geanonimiseerd begreep ik).
Dit is uiteraard een goudmijn voor onderzoekers ook buiten het CBS. Hopelijk komt er snel meer uit.

NB: Bovenstaande conclusie is statistisch gezien totaal onverantwoord.

 1. 2

  @1: Dat kan maar wellicht is er ook een stigma om vrouwen van die leeftijd promotie te geven of meer verantwoordelijk. Het één sluit het ander niet uit.

 2. 3

  De wolk wordt aan de bovenkant bij beide groepen steeds ijler, dus het valt moeilijk te zeggen of er een echt plafond is.

  Wat mij wel opvalt, is dat bij mannen van 40 jaar de wolk het donkerst is bij 40.000 , en bij vrouwen van 40 jaar bij 20.000.

 3. 6

  Tsjah. “Glazen plafond” wekt de indruk dat hier sprake zou zijn van discriminatie, van een causaal verband tussen vrouw-zijn en bruto inkomen. Dat lijkt me nonsens. Er is hoogstens sprake van een correlatie. En uit luiheid geef ik u ter illustratie slechts mijn eigen situatie: man, goed verdienend IT-er bij een bedrijf waar GEEN ENKELE van de tientallen software engineers vrouw is. Ze solliciteren ook niet, ze zijn er gewoon niet. Nou zijn we een typisch IT-bedrijf; software engineers stromen vaak door naar de hen aansturende functies. En u raadt het al, daar zitten ook geen vrouwen. En daarboven ook niet.

  Ondertussen is toch wel bijna de helft van ons personeel vrouw. Balie, sales consultants, hrm, marketing, helpdesk, allemaal ramvol met vrouwen. Maar software engineers ho maar. Uit mijn werkgever krijgt u het soort grafieken dat hier getoont is derhalve ook wel. Maar zolang er gewoon echt geen vrouwen zijn om te discrimineren, is daar geen enkele vorm van discriminatie aan te pas gekomen.

  Mevrouw zmoooc verdient ook niet al te slecht als verpleegkundige, maar toch nog fors minder en binnen de grenzen van een CAO (je zal het maar hebben). Bij haar werken vrijwel uitsluitend vrouwen.

  Het gemiddelde inkomen van vrouwen en mannen vergelijken zonder allerlei andere verschillen in ogenschouw te nemen slaat m.i. nergens op. Eventuele echte discriminatie – ik sluit niet uit dat het er is – zal zo nooit worden aangetoond en zelfs volkomen ondersneeuwen onder allerlei berichten.

  Wat dat laatste betreft trouwens: ik kan de verschillen tussen verpleegkundigen en IT-mensen wel verklaren op basis van interesses. Maar waarom zijn er dan zo relatief veel mannelijke tandartsen en relatief veel vrouwelijke mondhygienisten?! Seksebepaalde interesse is het in ieder geval niet…

 4. 7

  @2: Als je goed kijkt zie je dat vrouwen ergens rond de 30 gemiddeld mínder gaan verdienen dan daarvoor. Dat kun je niet verklaren door een geen promotie riedel. Ik hou het erop dat vrouwen rond die leeftijd deeltijd gaan werken (of zelfs helemaal stoppen, zoals het dikker wordende balkje bij de nul impliceert). Mij lijkt heel duidelijk dat dit helemaal niets te maken heeft met inkomens an sich, maar met de rolverdeling binnen gezinnen. Overigens blijkt uit het figuur ook helemaal niets van een glazen plafond bij de 40k. Ook bij de vrouwen zie je de smeer vervagen tot ver boven dat bedrag. Alleen wordt ie sneller flets omdat er simpelweg minder voltijd werkende vrouwen zijn om uit te smeren boven die 40k (en er zijn überhaupt maar heel weinig mensen die met een deeltijdbaan nog meer dan 40k aantikken).

 5. 8

  @6: Ik werk ook in de IT. 16 collega’s, 3 vrouwen. Toch lopen de 3 vrouwen er tegenaan dat ze minder snel salarisverhoging krijgen, en structureel minder betaald krijgen dan hun mannelijke collegae. En dit heeft niets met de inhoud en kwaliteit van hun werk te maken.

  Er is dus wel degelijk een glazen plafond, zelf gezien.