Knuffelcommissaris plakt aan het pluche

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Wat wil je met zo’n innemende persoonlijkheid, die geen spoor van arrogantie vertoont en die als Groenlinkser zo heerlijk dicht bij het volk staat. Zo’n man zet je niet zomaar op straat, ook al laat hij een spoor van flaters en debacles na. Dan zet je als Provinciale Staten de politieke mores opzij en dan geef je zo’n CdK – met een aangeboren hoog knuffelgehalte – nóg maar een kans.
Goed; dat met die IJsselmeerziekenhuizen (technish failliet als gevolg van wanbeheer) en zijn rol als voorzitter van de raad van bestuur, was kantje boord. En inderdaad, hij had een dikke vinger in de Landsbanki-pap en het miljoenenverlies voor de provincie Noord-Holland. Maar: “Ik was niet slim genoeg. Een beetje dom, zou Máxima zeggen”. Is dat niet schattig, zo’n volwassen man die door het slijk gaat om het pluche te redden? Die vrijwel al zijn bijbaantjes nu opgeeft en bovendien ruimhartig alle politieke portefeuilles als CdK in de aanbieding doet?
Bram Peper noemde het vanochtend op de radio ‘onbegrijpelijk” dat een CdK, “die al zijn gezag heeft verloren en die nu aangeschoten wild is, toch gewoon blijft zitten.” Ach, dat is kinnesinne van een man, die zijn ministerschap op Binnenlandse Zaken moest opgeven vanwege een bonnetjes-affaire van een paar duizend euro. Als er wat mismanagement en een schamele 80 miljoen euro verlies aan je blazoen kleeft, dan is dat bepaald nog geen reden om je koffers te pakken ten provinciehuize. Zo’n knuffelcommissaris hóórt nu eenmaal op het pluche.

Reacties (9)

#1 Marc

– In hoeverre zijn de problemen te wijten aan zijn professionaliteit? Had hij bijvoorbeeld de kredietcrisis en het faillitisme van Landsbanski kunnen voorzien?
– Kan hij zijn functie nog goed vervullen?

Dat zijn terechte vragen. Is het ook terecht als hij moet vertrekken omdat er nou eenmaal politiek bloed moet vloeien?

 • Volgende discussie
#2 Bianconero

@Marc Zie de Ceteco-affaire en het aftreden van voorgangster Leemhuis-Stout

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Ernest

In de rapportage over de Ijsselmeerziekenhuizen bleek dat hij daar veel invloed had op slechte de gang van zaken. Hij is een van de hoogste notabelen van Groenlinks in het land. Hij is voor mij een belangrijk reden om de pretenties van GroenLinks met een korrel zout te nemen: is dit echt wat GroenLinks in petto heeft?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 ReinoutS

die als Groenlinkser zo heerlijk dicht bij het volk staat

Wat is dat nou weer voor rare opmerking? Staat een CdK van een willekeurige andere partij dichtbij “het volk”? Wie heeft er trouwens bepaald dat GroenLinks-leden en -kiezers geen deel uitmaken van “het volk”?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 KJ

De vent moet gewoon zijn biezen pakken; dat hoort bij het politieke ambt. Er een woordenboek bij pakken en ‘verantwoordelijkheid’ nog ‘es effetjes anders gaan uitleggen maakt je alleen nog maar tot een grotere loser. Je bent niet de baas, je bent een onderdeel van tijdelijk publiek vertrouwen. En een van de regels is dat je opflikkert als de schijt de ventilator raakt. Dat heeft niks met jou persoonlijk te maken, dat geeft het publiek de kans om iets nieuws te proberen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Hal Incandenza

@KJ
Zo ist maar net.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Herman

@3: Als één falende hoogwaardigheidsbekleder voor om het even welke partij betekent dat de hele partij niet deugt, kan de hele Nederlandse politiek wel z’n biezen pakken. Misschien met uitzondering van de SGP en de PVV. De laatste echter slechts omdat ze geen mensen op belangrijke posities heeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Michel

@ernest volgens mij heeft Groenlinks wel beter hoor.

De vraag blijft wel: moet hij vertrekken omdat er politiek bloed moet vloeien, of omdat hij daadwerkelijk én verantwoordelijk is voor de gang van zaken, én die puinhoop niet kan opruimen. Want wat dat betreft moeten er ook wel erg makkelijk bestuurders opstappen volgens sommigen.

Ik ken de situatie in Noord-Holland verder niet goed genoeg om erover te kunnen oordelen. Maar als het antwoord op mijn vraag ja is, dan zou hij moeten vertrekken. Mijn indruk is dat hij als CdK echter te ver van de financiële details afstaat om hem verantwoordelijk te houden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Cracken

@8: Volgens mij maakt het niet zo heel veel uit hoe ver hij daadwerkelijk van de details af stond. Hij is de CdK en daarmee eindverantwoordelijk.

 • Vorige discussie