Klimaatverandering werkt conflict Europa Rusland in de hand

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De Europese Unie is niet klaar voor de conflicten die zullen ontstaan over natuurlijke hulpbronnen veroorzaakt door de klimaatverandering. Dit staat in een zeven pagina tellend document dat de Britse krant The Guardian in handen kreeg. Deze week zullen de Europese leiders het rapport, dat is opgesteld door de EU-buitenlandcoördinator Javier Solana en Commissaris buitenlandse betrekkingen Benita Ferrero-Waldner, bespreken. Het rapport noemt energie-oorlogen, grootschalige migratie, mislukte staten en politieke radicalisatie als waarschijnlijke gevolgen van de klimaatverandering.

Met name conflicten met Rusland over gas- en olievelden en visgronden rondom de opdooiende Noordpool ziet het rapport als een groot veiligheidsrisico voor Europa. Maar het voorziet ook destabilisatie in Centraal-Azië en het Midden-Oosten door een verhevigde droogteproblematiek. De potentiële conflicten over (arctische) energievoorraden hebben ook de aandacht van de NAVO die volgende maand in Boekarest haar nieuwe manifest bespreekt. Er wordt gespeculeerd dat de NAVO in de toekomst zal worden ingezet als ‘pijplijn-politie’ om energietoevoer naar Europa en Amerika veilig te stellen.

Vorig jaar publiceerde een groep van elf gepensioneerde Amerikaanse generaals al een studie naar de risico’s van klimaatverandering voor de Amerikaanse veiligheid. En in januari publiceerde Oxford Research Group een analyse [.pdf] van de gevolgen van klimaatverandering voor de nationale veiligheid. [via: 3eintelligence]

Reacties (2)

#2 Yevgeny Podorkin

De Noordpool alleen al zou 30 procent van de nog niet ontdekte aardgasreserves bevatten. (1670 biljoen kubieke meter), ofwel bijna twee derde van de bewezen gasreserves in het Midden-Oosten. Bij olie gaat het om 13 procent van de nog onontdekte reserves, ofwel 90 miljard vaten (van 159 liter).

http://www.usgs.gov/newsroom/article.asp?ID=1980&from=rss_home

Rusland heeft al een vlag op de bodem van de Noordelijke IJszee geplant.

  • Vorige discussie