Klimaatopwarming maakt voorbereiding in Nederland urgent

Reacties (8)

#1 Chiel

Wel een beetje rare leerstoel; klimaatverandering, water en veiligheid. Uit de naam van de leerstoel (vooral de directe link met veiligheid) kun je de conclusies van het onderzoek al aflezen.
En wat doet dat onderzoek aan een landbouwuniversiteit? Of gaat het erom dat er schapen op die dijken gaan grazen?

  • Volgende discussie
#2 wabri

@ chiel
Wat denk je dat er met de mensen met water gaat gebeuren als er andere mensen langskomen die door een veranderend klimaat zonder water komen te zitten? veiligheid is een abstract begrip, maar ik denk dat de beschikbaarheid van water in de toekomst een soort “oilrush” gaat veroorzaken waar de olie-oorlogen van dit moment bij in het niet vallen.
En dan heb ik het nog geeneens over de 1.30 m zeespiegelstijging van prof Kabat https://sargasso.nl/archief/2008/10/04/die-130-meter-zeespiegelstijging-halen-we-makkelijk/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

@1: Ik weet niet hou jij het wilt wenden of keren, maar het lijkt me redelijk onvermijdelijk dat klimaatverandering gepaard gaat met bedreiging van de veiligheid. Dat je er water bij betrekt ligt wel voor de hand in zo’n waterlandje als Nederland, met veel neerslag, voornamelijk bestaande uit rivierdelta’s en van twee zijden begrensd door de zee. Grote kans dat de veiligheidsbedreiging van ons land als gevolg van klimaatverandering gemedieerd zal worden via water.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Chiel

@3 dat is precies wat ik bedoel, we kennen het verband al. Er zijn klimatologen nodig die steeds preciezer voorspellen en waterbouwkundigen die steeds betere oplossingen vinden voor het omgaan met water. Nu krijgen we een soort media-professor die vooral gaat roepen dat het probleem zo groot is.
@2 dat is niet het soort veiligheid waar het hier om gaat, maar ben het met je eens dat dat een groot probleem kan worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 boog

Overigens waren er vanmorgen wel weer diverse staaltjes misquoten be bewonderen op de internets. In eerste instantie kopte nu.nl dat de zeespeiegel 6 meter zou stijgen binnen de komende 30 jaar. Later is dat wel weer rechtgezet.

Verder was Kabat voorheen buitengewoon hoogleraar ¨Climate Hydrology¨, dus ze moesten wel een iets andere naam verzinnen.

En ¨veilig¨ is buitengewoon hip momenteel (denk aan tripe-A)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 TisMeWatDeEchte

@Dennis Bodde (6): Daar gaan we weer. Het is een grote samenzwering! PEEUW, PEEUW!

  • Vorige discussie