Ongewoon Groenland

DOCUMENTAIRE - Roltrappen, restaurants, supermarkten: Groenland zoals we het nog niet eerder zagen. Tussen 3 en 6 minuten relatief onbekende plaatjes van stedelijk Groenland. Daarna nog drie kwartier documentaire over de alarmerende signalen van klimaatverandering op Groenland. Melting Point is een Engelstalige chinese documentaire.

Op 12 maart 2013 gaat Groenland naar de stembus. China wil graag zeldzame aardmetalen ontginnen in Groenland. Iedere waarschuwing uit Denemarken tegen de negatieve impact van mijnbouw wakkert echter het onafhankelijkheidsgevoel van de Groenlanders aan: zij zien juist financieel gewin in de mijnbouw deals. De mijnbouwsector hoopt dat de verkiezingen de deur naar grootschalige business zullen openen als de Groenlanders (58.000 in totaal) hun land in de verkoop doen.

Reacties (2)

#1 Bismarck

Tja, de Groenlanders hebben nogal veel land, waarvoor ze (zelfs als ze maar een klein deel verpatsen) enorm veel gratis geld kunnen krijgen, dat ze bovendien maar met weinigen hoeven te verdelen. Bovendien heeft het overgrote deel van dat land momenteel totaal geen nut voor ze (omdat er alleen maar ijs en sneeuw op ligt).

Als je van die kant bekijkt (en dat zullen de nodige Groenlanders allicht doen), wie zijn dan die buitenlanders (die zelf veelal niet het goede voorbeeld hebben gegeven met het landgebruik in eigen land) om hun te komen vertellen wat ze met dat land wel of niet mogen doen (NB. de Denen doen wel iets meer dan waarschuwen, ze houden een deal tegen)?

#2 Carlos

Ik schat de kans dat de Groenlandse bevolking zelf profiteert van de mijnbouw bonanza klein in. Een land moet sterk in haar schoenen staan tegenover de multinationals uit de extractieve sector. De grondstoffen zelf beheren en ontginnen zoals in Noorwegen (olie/gas), Nederland (gas), Australië (steenkool etc.) en Saoedi-Arabië (olie) is een eerste stap richting de garantie dat de eigen bevolking profiteert. Maar voor veel zwakkere landen geldt/gold de resource curse: van Mongolië tot Chili, alle Afrikaanse landen met uitzondering van Zuid-Afrika (waar enkel de arme zwarte mijnwerkers worden uitgebuit…). Het ontbreekt deze landen kortweg aan de capaciteit om een gelijkwaardige onderhandelingspartner te zijn. Denk: gigant Exxon die in onderhandeling gaat met de regering van Guinée over offshore olieexploratie, de batterij van ervaren vlijmscherpe juristen die zo’n bedrijf als Exxon in stelling brengt tegenover de ambtenaren van een van armste onderontwikkelde landen van de wereld, je mag hopen dat een paar ervan ooit iets in Europa hebben gestudeerd, meer niet. Asymmetrische verhoudingen. Je zag het zelfs al in het Icesave debacle, de geslepen Wouter Bos: minister van Financiën van de 15e economie op aarde met ruim 16,7 miljoen inwoners ging even onderhandelen met zijn collega in IJsland van 313 duizend inwoners. Wouter speelde zijn collega weg en kwam terug met een voor NL riante deal, de IJslanders waren overbluft. Hetzelfde staat de Groenlanders (58.000) te wachten als ze straks onderhandelen met Chinese, Australische mijnbouwbedrijven en oliegiganten als Shell en Exxon. Die sluizen al hun winst weg via belastingparaPEEEEP… Nederland en de Groenlanders zien er niks van terug. Ja een casino, een bordeel, tien kroegen en een paar extra wegen dat zullen ze er op Groenland aan overhouden.

Maar ben het me je eens dat Denemarken het ook niet goed speelt en in het verleden zich ook niet correct heeft gedragen. De IJslanders wisten niet hoe snel ze in 1940 de Denen eruit moesten trappen toen nazi-Duitsland Denemarken bezette. Hetzelfde geldt voor Groenland, ze zijn de Denen zat. In dit geval lijkt Nederland ook veel op Denemarken. Al decennia hebben beide landen de tijd gehad om te investeren in haar koloniën maar je ziet enkel meer verwijdering en afgunst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*