Martelpsychologen CIA binnenkort voor de rechter

De twee psychologen die het folterprogramma van de CIA hebben opgezet, zullen zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden. Ze streken miljoenen op om CIA-ondervragers en militair personeel te leren hoe die vermeende terroristen moesten folteren.

De burgerrechtenorganisatie ACLU heeft namens enkele slachtoffers en nabestaanden van het folterprogramma – waarin nogal wat volstrekt onschuldigen jarenlang werden vastgehouden en gemarteld op geheime locaties – een rechtszaak aangespannen.

Een Amerikaanse senaatscommissie maakte anderhalf jaar geleden al gehakt van de praktijken en de resultaten van het folterprogramma.

James Mitchell liet zich eerder uitgebreid bevragen door VICE.

 1. 1

  Hopelijk krijgen ze als straf een koekje van eigen deeg. Lijkt me heel leerzaam voor die strontvliegen.

  Maar wordt de rest van de CIA die hiervoor verantwoordelijk was ook vervolgd?..

 2. 2

  @1: Het is weer precies als met Abu Ghraib, toen is ook alleen voetvolk (niemand hoger dan de rang Sergeant) veroordeeld. De echte verantwoordelijken blijven buiten schot.

 3. 3

  @2 Het gaat hier om wel wat meer dan het voetvolk, natuurlijk.

  Deze twee heren zijn de architecten van het folterprogramma. Best belangrijke vissen.

  Probleem is echter dat de Amerikaanse overheid er zelf nul belang bij heeft deze twee heren onder druk te zetten om anderen er bij te lappen; dan zou ze immers haar eigen aansprakelijkheid moeten toegeven.

  En dan is er nog het ons-kent-ons-principe. Deze twee figuren opereerden met de overheid maar hadden zelf geen hoge posities binnen de overheid. Ze zijn dus makkelijker op te offeren. Een voormalig CIA-baas als George Tenet heeft een hoop hooggeplaatste vrindjes, mensen met invloed, mogelijk heeft hij ook ‘dirt’ jegens bepaalde mensen, maar bovendien is hij ‘één-van-ons’.

  Waarschijnlijk zal de Amerikaanse overheid dus flink dwars gaan liggen als de ACLU dit als opstapje tracht te gebruiken om vissen hoger in de voedselketen aan de haak te slaan. Men zal rechtsvinding dwarsbomen met een beroep op ‘nationale veiligheid’; en dat is dan het einde van het liedje.

 4. 4

  De heren worden niet vervolgd. Als ik het goed lees heeft een organisatie namens enkele slachtoffers een civiele procedure gestart. Zeg maar het OJ Simson-model. Dat kan interessant worden. De overheid staat hier voorlopig nog buiten. Dat wordt anders indien de aangeklaagden de staat in vrijwaring oproepen, maar hoet dat in de VS gaat weet ik niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren