Maken robots mensen nu echt overbodig?

FILMPJE - In deze video wordt uitgelegd hoe robots nu toch echt het werk van veel mensen gaan vervangen. Is dit de zoveelste bangmakerij? Of gaan robots mensen nu toch echt op grote schaal vervangen in het arbeidsproces?

Een veel gehoorde reactie op dit soort stellingen is dat het niet zo’n vaart zal lopen. Deze video maakt echter op overtuigende wijze duidelijk dat er nu al heel veel mogelijk is en de makers zien dit als een voorbode op wat nog komen gaat.

Stel dat het geschetste beeld realiteit wordt, wat betekent dit dan voor de maatschappij? Extreem hoge werkloosheid? Misschien is het dan toch hoognodig tijd om eens serieus over het basisinkomen te gaan nadenken.

 1. 1

  Natuurlijk zullen robots 100% van het werk overnemen. En dan is of iedereen kapitalist (eigenaar van robots) of communist: de robots doen het werk en de mens krijgt wat hij nodig heeft. En als de kapitalisten zich verzetten tegen het gratis uitdelen van overlevingsmiddelen, dan worden de kapitalisten gewoon uitgeroeid. Zo simpel is het.

 2. 3

  @2 inderdaad. Dan roeien de kapitalisten de rest uit en iedereen is kapitalist.
  Ik schreef trouwens in 2012 al: “Onze taak is om te bedenken hoe we de transitie maken van de huidige wereld, naar de wereld waar de robots het werk uitvoeren. Voor de mensen die weten dat hun kinderen weinig kans hebben om in de bezitersklasse te komen, is het slim om vanaf nu maatregelen te nemen om te voorkomen dat de bezitters wapens verzamelen en privé-legers inhuren. Want slechts met privé-legers kunnen de bezitters de bezitlozen uitroeien.”

  http://www.mihai.nl/2012/04/26/het-kapitalisme-socialisme-debat-is-dood/

 3. 4

  It’s the energy stupid.

  En, los van bovenstaande opmerking, de video poneert de robots als ‘inevitable’ (onontkoombaar). Dat lijkt me toch echt een stelling die onhoudbaar is. Onontkoombaar? Niets is ontontkoombaar en de toekomst bleek altijd anders dan was voorspeld.

  Dit filmpje is door de razende commentaarstem een propagandafilmpje voor een toekomst waar de mensheid al zou zijn of in ieder geval niet aan zou kunnen ontsnappen. Nou, de mensheid gaat veel kanten op en de robot zal best een plek krijgen maar ‘onontkoombare noodzakelijkheid’?

  Er worden je hier ‘waarheden’ door de strot gestuurd waar je nog maar eens over na moet denken als je ze rustig naleest. En dan blijkt dat de tekst alleen niet genoeg is. Die is zo verweven met de beelden dat de logica en stellingen van de film alleen nauwelijks te analyseren zijn.

  Ja, we moeten nadenken over mensen die door productieautomatisering werkeloos worden. Een basissalaris is daar een oplossing, kan daarvoor een oplossing zijn.

  Maar de fatalistische onontkoombaarheid van C.G.P. Grey vind ik heel ver gaan. Het is dan ook dat aspect waar ik me werkelijk aan stoor.

 4. 5

  Als om economische redenen een robot meer oplevert en minder fouten maakt. Dan gaan we zeker wel die kant op. Mede omdat alles en iedereen nu met elkaar concurreert op de wereld. En als één bedrijf robots steeds meer gaat toepassen, dan wil een ander bedrijf dat ook. Zoiets gaat niet van de een op de andere dag, maar sluipt er langzaam in. En als we dan 50 of 100 jaar verder zijn dan beseffen we pas dat het te laat. Ik denk dat dat meer de reden is dat dit filmpje zo overdreven over komt.

  Ik ga wel even Robocop kijken. ;-)

 5. 6

  Robots zullen niet alle banen overnemen, ze zullen de meeste BESTAANDE banen overnemen, maar we kunnen altijd nieuwe banen scheppen zolang de robots niet zelf een salaris gaan ontvangen. Misschien heeft iedere bejaarde over 100 jaar 24/7 drie verplegers/verzorgers in huis, krijgen de slimste mensen een dikke uitkering zodat ze hun tijd kunnen besteden aan het leren van zoveel mogelijk wetenschap en techniek, zodat we nooit helemaal de mogelijkheid verliezen om de dingen te herbouwen zonder hulp van robots, en werkt de rest van de bevolking in de entertainment en design industrie die het grootste gedeelte van onze levens vult.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren