Glenn Greenwald leest interviewster BBC de les

INTERVIEW - In een interview van de BBC met Glenn Greenwald, insinueert de interviewster onder andere dat hij met zijn onthullingen eigenlijk terroristen helpt. Hij dient haar daarop stevig van repliek en laat en passant zien dat ze klakkeloos overheidspropaganda voor waar aanneemt terwijl dit aantoonbaar onjuist is.

 1. 2

  Ik heb het interview gefascineerd bekeken. Hoe kwam de interviewster tot deze vooringenomen vragen? Waren het haar eigen ideeën, is dit door een redactie voorbereid, is er een fax met vragen binnengekomen (om de een of andere reden vind ik fax toepasselijker dan mail)? Of was het een briljante maar onbegrepen tactiek om de deskundigheid en integriteit van Greenwald te testen?
  Geweldig hoe Greenwald bij zijn eigen verhaal blijft.

 2. 3

  Nee @2, ze hoeven haar niet vooraf te instrueren om zo vooringenomen te zijn. Eén resultaat van de complexe afhankelijkheidsrelatie tussen pers en overheid is namelijk dat journalisten die niet zo goedgelovig zijn t.o.v. alles wat de overheid ze voorhoudt gewoon nooit op een dergelijk prominente stoel terechtkomen.

  In Manufacturing Consent van Edward S. Herman en Noam Chomsky staat een uitgebreide analyse van het complex aan mechanismen dat dergelijke dingen bewerkstelligt. (Aangevuld met vele – maar wel iets oudere, het boek is van 1988 – voorbeelden van wat het resultaat is van ‘dergelijke dingen’.)

 3. 4

  Newsnight was een erg goede nieuws show, totdat de BBC werd gelijkgeschakeld door de politici die vonden dat ze te ‘links’ waren.

 4. 5

  God wat is die Greenwald goed! Helder, rustig, dodelijk. En als dat het niveau en de insteek van de BBC tegenwoordig is – ongelofelijk wat een akelig geoogklept verlengstuk van de overheid, shocking gewoon….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren