ACHTERGROND - John Kerry: 60 procent, Joe Biden: 51 procent, Barack Obama: 45 procent. Job approval dat is. Het is geen unicum dat de minster van Buitenlandse Zaken beter scoorde dan zijn/haar president. Condoleeza Rice deed het onder Bush Jr.. Rice scoorde 61procent, de president die zij diende 52 procent (dat was in maart 2005). En ook Henry Kissinger was populairder dan zijn meester (Ford). Alleen Eisenhower draaide de percentages om: hij scoorde een job approval van 61 procent, John Foster Dulles scoorde 39 procent.

De waardering voor Kerry is om een reden verbazingwekkend. Terwijl Obama keihard wordt afgestraft voor de ‘rode ijn in het zand’ waar Assad straffeloos overheen mag stappen, mag Kerry zijn oorlogsretoriek ongestraft inruilen voor hoog diplomatiek spel. Het was de minister van Buitenlandse Zaken die zeker wist dat het regime achter de gifgasaanval zat. Hij noemde die aanval ‘moreel obsceen’. Een vraag tijdens een persconferentie – kan Assad militair ingrijpen voorkomen? – zette hem op een andere koers, lijkt het.

Dat kon – als Assad zijn chemische wapens zou overdragen aan de internationale gemeenschap. Moest die internationale gemeenschap nog wel worden gesmeed. Morele obsceniteit veronderstelt hard ingrijpen, maar blijkt niet zo’n diepe streep in het zand te zijn. Het oordeel klinkt harder dan de mogelijke consequenties die eraan verbonden zijn. Kerry sloeg moreel superieur op de trom, maar keerde toch ook weer op zijn schreden terug. Net als Obama. Grote verschil: 15 procent tussen beider job approval. Grootste verschil: Obama trok anderhalf jaar geleden een streep in het zand, Kerry deed dat anderhalve week geleden. De draai is sneller, de waardering hoger.

Wie het weet mag het zeggen.

Kerry kreeg in 2004 de handen niet op elkaar. Van hem is niet bekend of hij in 2016 nog een poging waagt. Hij staat op geen enkele short list. Joe Biden staat dat wel. Zijn aspiraties om voor de derde keer (1988, 2008) een poging te wagen om de nominatie voor het hoogste ambt te veroveren, zijn geen geheim. Ook hij scoort beter dan Obama. En dan is uiteraard Hilry Clinton er nog – minister van Buitenlandse Zaken en volgens iedereen (behalve zijzelf) kandidaat voor 2016. Zij scoorde nooit beter dan haar president. En dat terwijl Obama ook al slecht wordt gewaardeerd.

Reacties (2)

#1 Bismarck

Noch Kerry, noch Biden moeten zoiets willen. Ze zullen in 2016 respectievelijk 72 en 73 zijn en mits gekozen de oudste president ooit (Biden zou zelfs aan het eind van een eerste termijn ouder zijn dan Reagan aan het eind van zijn tweede). Wie in de jaren tachtig bewust heeft geleefd zal toch eens over zijn hoofd krabben…

Een belangrijk verschil is dat Kerry geen lijn getrokken heeft, verre van zelfs. De term ‘moreel obsceen’ zal de amerikanen koud laten, die vliegt bij fox dagelijks de huiskamer in. Waar het om gaat is dat de burgers in de VS niet zitten te wachten op weer een oorlog “in de zandbak” en Kerry heeft ze daarvan gered, waar Obama eigenlijk niet meer terug kon na wél een rode lijn. Daar krijgt hij nu dubbel voor betaald, want én warmonger én nu ook nog zijn woorden niet nagekomen (let wel, hij kon het op geen enkele manier meer goed doen, had zichzelf in een catch 22 geparkeerd).

  • Volgende discussie
#2 kevin

Kerry’s manoeuvre afdoen als gedraai, doet geen recht aan wat hij heeft gedaan: zonder al te veel gezichtsverlies te lijden een oorlog afgewend die niemand wilde.

  • Vorige discussie