Kip die niet kan

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Soms lees je berichtjes waarvan je écht niet weet of je in lachen of in snikken moet uitbarsten. Het berichtje waar lezer Antoon mij deze in een mailtje op wees (dank!) valt in die categorie. Label Rouge kip is een mooi product: de dieren hebben een goed leven gehad waarin ze datgene hebben kunnen doen wat kippen van nature doen.

Kijk, en dat maakt het lastig voor de super. Want op dit manier kippen houden, kost een paar centen extra. Twaalf euro om precies te zijn. Hoe ga je dat aan de klant uitleggen? Je kunt inderdaad moeilijk zeggen: “Label Rouge kost meer omdat deze kip in tegenstelling tot de rest van ons assortiment wél lekker is”. En met de prijs van dierenwelzijn kun je ook al niet aankomen. Niet als je schappen verder gevuld zijn met hoenders die liefst één ster hebben volgens de normen van het Beter Leven-certificaat.

En ja, dat lekker moet je er nog aan afproeven. Een kip die geleefd heeft, heeft ook haar spieren gebruikt. Dat merk je aan de smaak, maar ook aan de textuur. Het vlees heeft tijd nodig en zelfs dan heeft het nog meer beet. Juist ja, je moet erop kauwen. Dat was lang geleden!

Weet u wat het is? We weten het gewoon allemaal niet meer. Hoe lekker vlees ook weer smaakt en dat je er even je gebit voor moet gebruiken. En dat het wat kost om een kip gedurende een redelijke tijd (minstens tweemaal langer dan in de bio-industrie gebruikelijk is) een behoorlijk leven te laten leiden. En op de super hoeven we niet te rekenen om dat uit te leggen. Die vindt dat veel te lastig, prijstechnisch en zo.

Reacties (16)

#1 Prediker

“In Frankrijk ligt deze kip voor een prijs van ongeveer 7,50 euro in het schap. Daar heeft de Label Rouge-kip een marktaandeel van bijna 60% in hele kip en een aandeel van 30% in kipdelen.”

Het kan wel. Maar twaalf euro (meer dan vijfentwintig oude guldens) is gewoon megaduur. Dat koopt niemand.

 • Volgende discussie
#1.1 Sjiek - Reactie op #1

Neem aan dat die prijs daalt als het vervoer grootschaliger kan worden aangepakt. Wat weer kan als er voldoende wordt afgezet in NL.

#2 gbh

prima, gooi maar omhoog die prijzen, en de bioindustrie via een tax nog 2 keer duurder maken

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Carlos

Als je als flexitarier een keer per week vlees eet, dan kan je best 12 euro neertellen voor een volwassen kip. Dat ze in Frankrijk goedkoper zijn komt blijkbaar door het transport. Tijd voor lokale productie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3.1 Prediker - Reactie op #3

Als sarkotariër eet ik liever de hele week vlees voor zeven euro. Ik wil vlees, vlees, vlees!

#4 Cracken

Tijd dat mensen gewoon stoppen met vlees eten, en we de miljoenen kippen/runderen/varkens/etc. die nu in de bio-industrie rondlopen (pun intended) nog eenmaal massaal afslachten zodat we er van af zijn. Wordt wel een gigantische genocide, maar dat moet dan maar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Johan

Zou die dure prijs ook iets te maken kunnen hebben met (rigide) regels voor voedselveiligheid?
Zouden die hier anders zijn dan in Frankrijk?
5 euro per kilo transportkosten lijkt mij overdreven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Maxm

Die kip gaat botsen met de 7 miljard mensen en de Nestlé directeur uitspraken in de rechterkolom.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6.1 Yevgeny Podorkin - Reactie op #6

Agrikoepels/ domes bouwen op de maan MaxM, en gezien alle recente ontwikkelingen in nanotechnologie/ quantummechanica(computers)/ CERN/ quasi kristal…is dit de toekomst:

To create a pork chop, the replicator would first form atoms of carbon, hydrogen, nitrogen, etc., then arrange them into amino acids, proteins, and cells, and assemble the particles into the form of a pork chop. A sample object is first “scanned” into the memory of a computer. If patterns were to be stored at the quantum level, an impossible amount of data storage (or a set of original copies of the materials) would be required. To resolve this, patterns are stored in memory at the molecular level…

Wordt het je-van-het let op mijn woorden…

#6.2 Maxm - Reactie op #6.1

Tea, Earl Grey, Hot.

#7 Anoniem

Deze kip zal best beter zijn – vooral voor de kip zelf – maar om nou te doen alsof een gewoon stukje supermarkt kip niet lekker kan zijn vind ik wel een beetje arrogant.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Yevgeny Podorkin

Logistiek zit je met je kip en varken bijna net zo klem als elke morgen op de A 16. Het gaat helemaal nergens meer over, maar we slikken het kennelijk. Er zit echter nog rek in:

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8.1 Yevgeny Podorkin - Reactie op #8

*plaatjes doen het niet!?G*&GDKkkut*

#9 Yevgeny Podorkin

Tis trouwens de kip WIE niet kan. Kip. Kennen nooit van je winnen maar je ken wel van ze verliezen…timmer midden in de stad maar eens een hok met 5 kippen en een haan gewoon om eens te kijken wie er allemaal gaan klagen. In de middeleeuwen liepen de kippen in de steden gewoon op straat he. Die 100.000- enden idiote aangeharkte tuintjes…heggen geknipt in de vorm van een KIP. Te triest voor woorden…

Daar moet de vlammenwerper overheen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9.1 Harm - Reactie op #9

Hier in Brazilie lopen de kippen nog steeds gewoon op straat. En “scharrelkippen” (galinha caipira) behoren zelfs van een bepaald ras te zijn. Of zijn het gewoon “vuilisbakkenras kippen”?. Vrij mager en meteen lange hals. Niet van die ronde dikke propjes die je in Nederland overal ziet.

En of ze taai zijn, nou en of! Toch zijn ze minstens 50% duurder dan supermarkt-kippen en in een restaurant betalen mensen er grif R$40,00 voor (15-18 euro) en dat is niet te krap in een land, waar je voor supemarkt- kippenborst R$5,00 per kilo betaalt. Omdat ze zo lekker zijn.

Nou ben ik niet een groot liefhebber van kip, dus ik vind R$5,00 al te veel,
maar dat is een ander verhaal.

#10 Joris

Bekijk ook eens de uitzending van Goudzoekers: “Waarom is biologische kip zo duur?”

http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/712486-waarom-is-biologische-kip-zo-duur

Een belangrijke reden is dat de supermarkten alleen de filet biologisch verkopen. De rest van de kip gaat voor spotprijzen naar Afrika of wordt verwerkt in frikandellen. Zo wordt het stukje filet vanzelf erg duur.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie