Kiesstrijd in België gemanipuleerd?

Dit is een gastbijdrage van Philip Ebels: hij is journalist in Brussel en schrijft over Europese zaken, Belgische zaken, duurzaamheid en MVO.

belgavoxlogoMag de overheid in verkiezingstijd een politieke manifestatie financieel steunen? Dat is de vraag die België – of beter, Vlaanderen – sinds een aantal dagen bezig houdt in de aanloop naar de Europese en regionale verkiezingen van 7 juni.

Aanleiding is Belgavox, een groots, gratis concert dat zondagmiddag 17 mei plaatsvond aan de voet van het Atomium in Brussel voor “solidariteit en samenhorigheid” en een “sterkere Belgische identiteit”. Zo’n 25.000 mensen hoorden Toots Thielemans, Clouseau, Arno en nog een zestigtal Belgische artiesten zich uitspreken voor de eenheid van het land – tégen afsplitsing dus.

Een nobel streven, zo lijkt. Toch is niet iedereen blij. Probleem is dat het concert gesponsord wordt door de centrum-rechtse federale overheid (hoofdsponsoren zijn onder andere staatsbedrijven Nationale Loterij en Electrabel en de publieke omroepen VRT en RTBF) en de stad Brussel.

“De kiesstrijd wordt gemanipuleerd door de overheid”, vindt politicoog Bart Maddens van de KU Leuven. “Het concert heeft een uitgesproken politiek oogmerk […] en vindt plaats in de directe aanloop naar de verkiezingen. Er kan moeilijk worden ontkend dat het initiatief is gericht tegen de separatistische partijen in Vlaanderen.” Deze laatste, het Vlaams Belang en de Nieuw-Vlaamse Alliantie, zouden samen zo’n 20% van de Vlaamse kiezers vertegenwoordigen.

“Ik prijs mij gelukkig dat in een open stadsgewest als Brussel het Belgavoxconcert kan plaatsgrijpen met steun van de overheid”, zo reageert Brussels minister Guy Vanhengel. “Als de VRT en de overheid elke steun moeten weigeren aan kunstenaars die een boodschap uitdragen die niet in hun kraam past, dan zal er niet veel meer gebeuren.”

Ook organisator Stijn Kolacny ontdoet zich van kritiek. “Het is niet de bedoeling om het stemgedrag van de Belgische kiezer te beïnvloeden”, legt hij uit. “Wél willen we in die laatste weken voor de verkiezingen extra veel aandacht schenken aan solidariteit en samenhorigheid.”

De politieke relaties in België staan op scherp sinds het falen van de staatshervorming van eind 2007. Sindsdien bevindt het landelijk bestuur zich in een patstelling en lijkt het voortbestaan van het land opeens niet zo zeker meer.

Een Amerikaans onderzoeksbureau plaatste het imago van België laatst op de 152e rang, net achter Libië en Zuid-Ossetië. Hoe het Belgavoxconcert hier verandering in brengt zal afhangen van hoe het beoordeeld wordt: als een uiting van communale solidariteit, of als overheidsbemoeienis in verkiezingstijd.

 1. 5

  Wat heeft het Europarlement met de opsplitsing van België te maken? In het kader van die verkiezingen lijkt me hier dus niet sprake van politieke beïnvloeding. Het zou wat anders zijn als je dit concert de dag voor de Vlaamse verkiezingen zou houden.

 2. 6

  Dat is het voordeel van ons Nederlandse omroepstelsel, die omroepen kunnen tenminste iets roepen, een mening hebben, zonder dat dat meteen tot een onbeschrijvelijk geklaag en gezeur leidt.

  Als je als TV zender niet eens meer voor solidariteit en saamhorigheid mag zijn…

 3. 7

  Een Amerikaans onderzoeksbureau? Singapoer op 1, de UAE nummer en Italie op 7.
  Met zulke toppers wil ik ook wel 152ste zijn.

  Volgens mij komt het dat Belgie 152ste staat door de zeer nagatieve pers over de EU. De EU komt niet als ‘land’ voor dus zal misschien vaak onder Belgie vallen als er Brussel wordt genoemd.

  Ze zeggen dat ze “38 prominent global media sources’ hebben geraadpleegd, maar welke het zijn zeggen ze er niet bij.

 4. 9

  Als ik aan Brussel denk dan denk ik ook aan de vele wereldtentoonstellingen….

  Een muziekshow organiseren.
  Is dat onmogelijk?

 5. 11

  Op de muziek na is dat concert een non-event, en als Geert Bourgeois (NVA) er niet domweg mediageil op had gereageerd, had men het doodgezwegen. Non fuss. Nonplussed door dit artikel met grote woorden als Manipulaatsie. Belgavox is 0110 niet. (Wel spijt dat ik Telex met Daan ipv Moulin heb gemist…)

  Belangrijker fenomeen lijkt mij de reeks die de PS neerzet : Biefnot, Donfut, Lizin, Laloux … En verder de controverses rond Uytendaelle en de zonen van Daerden en Van Cau … Dat zijn dan niet eens de parvenus die Di Rupo uit de partij wou na de eerdere schandalen in Charleroi …

 6. 12

  Electrabel is (helaas) geen overheidsbedrijf. Deze electriciteitsmaatschappij die zo’n 80 procent van de markt controleert is in handen van het Franse Suez.

  De auteur bedoelt natuurlijk telefoonmaatschappij Belgacom die nog voor 50 % + 1 aandeel in handen is van de overheid.

  En voor Bismarck: op 7 juni zijn er zowel Europese als Vlaamse verkiezingen.

 7. 14

  @12: In dat geval Brant en Moort, al heeft de federale overheid natuurlijk weinig van doen met de gewestelijke verkiezingen.